Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-27-15, 11:39 AM   #526
鐵之侍
God of Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: pet3 查看文章
------------------------------------------------

說沒有說明其他地區?
外傳表示....

沒辦法,有多少人會看外傳呢?(說來我訂的那本都未到)

有些怨言是抱怨故事視點只集中在主角方的,大佬,只有廿多集還要搞這麼大?只會變成現在g復國那樣亂到你頭痛

說來很多人吐嘈火星人笨,但某程度這是他們個性問題(不喜歡合作),而且試試想想來一個鐵甲萬能俠電影那樣一堆機械獸(火星機)圍打主角方……會有得打嗎?

真的這作算是這樣了,雖然多bug和角色戲份不太平均但也算看得爽,但總有很多要鷄蛋挑骨頭的

此篇文章於 01-27-15 11:43 AM 被 鐵之侍 編輯。
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-15, 11:39 AM   #527
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: pet3 查看文章
火星比自護 更少資源做小兵
有資料支持?
而且佢地唔係冇卒機隊架喎。
正常戰術黎講,資源少就更加要善用,唔係下下打無雙。
卒機隊跟大將唔單只可以保大將不死,卒兵生還率亦都會高好多,
正常根本冇可能會出D單派大將無雙/齋派卒機送死呢類既神戰術…

舊 01-27-15, 11:51 AM   #528
鐵之侍

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
有資料支持?
正常根本冇可能會出D單派大將無雙/齋派卒機送死呢類既神戰術…
卒仔機個人認為是最近才開始製造的,大慨是之前單挑犠牲不少人火星人才警覺這個問題,相對來說當然未能好好運用這戰術了

還有火星方資源不是有限也不用攻地球了吧?不過我也有點不明已侵佔地球大部地區資源多少也補足不少吧……
舊 01-27-15, 11:57 AM   #529
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
有資料支持?
新小兵機最近先做到
之前只有小飛機(蝙蝠果種)

蝙蝠小飛機
只會比地球機械人射爆
因為真是普通飛機

引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
卒仔機個人認為是最近才開始製造的,大慨是之前單挑犠牲不少人火星人才警覺這個問題,相對來說當然未能好好運用這戰術了

還有火星方資源不是有限也不用攻地球了吧?不過我也有點不明已侵佔地球大部地區資源多少也補足不少吧……
不就是搶到資源先有得做新小兵嘛

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-15, 11:59 AM   #530
神人ではない!新人だ

引用:

咁都奇怪啦,已知單挑輸,新量產製品上戰場,不過大將依舊分開上繼續單挑…
就當其他大將無雙到,不過D新量產兵器死晒既,唔係浪費資源係咩?佢地D科技同戰術邏輯脫晒節喎

其實就算火星人有智慧都可以用製造另一方勢力(公主以外既溫和派)去壓抑侵攻戰力,要寫總有辦法做到平衡既。

此篇文章於 01-27-15 12:09 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-15, 12:04 PM   #531
鐵之侍

引用:
咁都奇怪啦,已知單挑輸,新量產製品上戰場,不過大將依舊分開上繼續單挑…
佢地D科技同戰術邏輯脫晒節喎
我不是說了是最近才開發量產機所以未能好好運用戰術嗎?

當然你也可以說製作人沒時間畫這麼大的場面(之後應會有數場大戰,希望製作人能好好表現這方面吧)
舊 01-27-15, 12:07 PM   #532
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:

當然你也可以說製作人沒時間畫這麼大的場面(之後應會有數場大戰,希望製作人能好好表現這方面吧)
制作組是A-1

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-15, 12:13 PM   #533
神人ではない!新人だ

引用:
呢D好難叫「冇好好運用」,點睇都係「唔打算用」,但係又要整D咁既宇宙棺材都唔加大將武裝。
基本上,在下堅覺得呢套野越黎越似魔彈王…

此篇文章於 01-27-15 12:20 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-15, 12:26 PM   #534
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
個人感覺
第一季開頭:
火星騎士超可怕!地球要完了!
第一季後半:
火星騎士很強!但淡定哥一定有辦法的!
第二季:
火星騎士(笑)又出來送死了
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-15, 12:34 PM   #535
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
地球軍會唔會量產淡定哥呢?

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-15, 01:08 PM   #536
rayshun
Junior Member
閒人

註冊日期: May 2007
首先,火星是以小數精銳對大多數量產弱機;大將愛單挑,是因為他們有能力無雙,又自重身份 ( 愛面子 ),除了淡定哥 ( 也休息了19個月!),根本就是無敵!
火星本來就缺小資源,而且還集中在權力階層,有能力都集中生產大將機,現在第二季已經進步了,開始有無人卒機。
所謂正常戰術,只能在地球方運用。
rayshun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-15, 01:12 PM   #537
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
火星唔係上季已經知佢地係中世紀封建制度思想咩?重可以吐呢個位?你叫騎士玩散兵戰術佢只會話你白痴,當然要集結大軍衝過去啦。雖然佢對手係有火炮隊的

舊 01-27-15, 02:19 PM   #538
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 尼路 查看文章
火星唔係上季已經知佢地係中世紀封建制度思想咩?重可以吐呢個位?你叫騎士玩散兵戰術佢只會話你白痴,當然要集結大軍衝過去啦。雖然佢對手係有火炮隊的
嗱,基本上佢幾個騎士一齊圍淡定既,咁在下覺得合情合理架。
不過拎返第一季D機就已經唔知可以點打,一架無敵罩+一架鐵甲飛拳已經…

舊 01-27-15, 02:22 PM   #539
鐵之侍

引用:
希望他日入機戰時火星方思想開明些,不來一個圍打或和其他勢力合作一定被我方弄得很慘

引用:
不過拎返第一季D機就已經唔知可以點打,一架無敵罩+一架鐵甲飛拳已經…
問題是如我上方留言提過,火星機圍攻的話大慨上季a/z要完了(15回時給鶪排和白毛真的搞圍攻恐怕伊奈帆也未必能全身而退)

此篇文章於 01-27-15 02:25 PM 被 鐵之侍 編輯。
舊 01-27-15, 02:40 PM   #540
神人ではない!新人だ

引用:
希望他日入機戰時火星方思想開明些,不來一個圍打或和其他勢力合作一定被我方弄得很慘
每架BOSS機得一件武器,當中仲有兩架係近戰專用

其實諗深一層,騎士圍攻,初見以外又未至於冇得打,反而可以令其他二線有D表現。

此篇文章於 01-27-15 02:46 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
舊 01-27-15, 02:43 PM   #541
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002

舊 01-27-15, 06:23 PM   #542
尼路
The One

引用:
騎士都無合作思維,佢地肯帶d卒去圍已經進步左啦。
不過你講個兩架上到宇宙其實都好悲劇

引用:
應該會係一推飛機加boss……升完氣力爆死佢……

舊 01-27-15, 06:58 PM   #543
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
引用:
火星唔係上季已經知佢地係中世紀封建制度思想咩?
中世紀西方國家D領主打仗先係最鐘意帶人圍毆架喎,個編劇點解會認為中世紀人既戰術頭腦同思維靈活低過現代

人為因素需求減低現代戰爭先係單挑化,下下都係一架船射幾支飛彈過去炸到你阿媽都唔認得,然後先派地面部隊生人霸死地

依套野一開場扔個世界大戰既背景出黎,然後實際開波時,地球軍對火星騎士既應對方式仲低b過細個時睇絕對無敵雷神王入面既自衛隊,果套D自衛隊起碼都仲識派空軍

覺得依個演出有好基本既邏輯問題好明顯係我錯

真係老馬修R2演出都無依套野依季咁搞笑,起碼人地大將單挑之餘背景有班雜魚爆黎爆去

套野D地球軍可以整到係大氣層外圍飛黎飛去既蘿白,我好相信佢地整質量武器直接用黎扔個登陸城唔洗一個星期就打完
又或者火星人根本唔需要派兵,直接半日內全部登陸城升升降降對地表進行抽插幾次已經可以炸到地球人即刻全面投降

仲有上季個火星皇帝死左去邊,幾時先解釋下佢當年點解究執到D黑科技,D黑科技到底係邊J個擺係度比人類執
之前無人無物但今季無啦啦天生神力可以搞風搞雨既白毛對完成個故事黎講真係有需要用咁多戲份交代

英國說大家抱團死

此篇文章於 01-27-15 07:14 PM 被 細路翔 編輯。
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-15, 07:46 PM   #544
尼路
The One

引用:
作者: 細路翔 查看文章
中世紀西方國家D領主打仗先係最鐘意帶人圍毆架喎,個編劇點解會認為中世紀人既戰術頭腦同思維靈活低過現代

人為因素需求減低現代戰爭先係單挑化,下下都係一架船射幾支飛彈過去炸到你阿媽都唔認得,然後先派地面部隊生人霸死地

依套野一開場扔個世界大戰既背景出黎,然後實際開波時,地球軍對火星騎士既應對方式仲低b過細個時睇絕對無敵雷神王入面既自衛隊,果套D自衛隊起碼都仲識派空軍

覺得依個演出有好基本既邏輯問題好明顯係我錯

真係老馬修R2演出都無依套野依季咁搞笑,起碼人地大將單挑之餘背景有班雜魚爆黎爆去

套野D地球軍可以整到係大氣層外圍飛黎飛去既蘿白,我好相信佢地整質量武器直接用黎扔個登陸城唔洗一個星期就打完
又或者火星人根本唔需要派兵,直接半日內全部登陸城升升降降對地表進行抽插幾次已經可以炸到地球人即刻全面投降

仲有上季個火星皇帝死左去邊,幾時先解釋下佢當年點解究執到D黑科技,D黑科技到底係邊J個擺係度比人類執
之前無人無物但今季無啦啦天生神力可以搞風搞雨既白毛對完成個故事黎講真係有需要用咁多戲份交代
個人理解,開頭世界末日咁大陣像班火星人根本唔知會咁,單純係降落時的意外。
佢地個種封建第一季時根本重係大將單挑級,依家有小兵飛機一齊圍已經好進步了。
講白左,火星人基本上係拿著超科技兵器的古代人,你要佢明其實大炮唔係用來打散兵,槍唔係用來當棍用係好難的,所以你好難怪白毛想玩變革推動進步,因為身為地球人的佢明白班火星人是傻的,這根本是講火星人由封建步向共和的故事。

舊 01-27-15, 08:09 PM   #545
細路翔
The One

引用:
個人理解,開頭世界末日咁大陣像班火星人根本唔知會咁,單純係降落時的意外。
咁大舊野用宇宙速度插落地面應該無可能唔知會發生咩事架喎

英國說大家抱團死
舊 01-27-15, 08:20 PM   #546
hitachi
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2005
火星人:攪咁大,整死晒D雞點算
hitachi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-15, 08:36 PM   #547
細路翔
The One

引用:
作者: hitachi 查看文章
火星人:攪咁大,整死晒D雞點算
剩係插有戰略價值既地方咪得

英國說大家抱團死
舊 01-27-15, 08:45 PM   #548
casio
Ultimate Gamer

引用:

問題是如我上方留言提過,火星機圍攻的話大慨上季a/z要完了(15回時給鶪排和白毛真的搞圍攻恐怕伊奈帆也未必能全身而退)
其實上季唔係講咗班騎士鍾意單挑唔關思想開唔開明事,成班根本係為利益爭上位
講明D班軌道騎士根本係被配發邊疆嘅將軍,睇往塊肥肉15年冇得食,依家有得食仲唔餓狗搶屎咩
至於依家D卒機,我覺得係以前已經有但有損壞而火星唔夠資源收理,依家靠佔領地球得到嘅資源收復,或許根本係以地球資源新製,如果唔係都唔使靠二公主開機

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-15, 09:27 PM   #549
尼路
The One

引用:
作者: 細路翔 查看文章
咁大舊野用宇宙速度插落地面應該無可能唔知會發生咩事架喎
點解會有防護罩,d野吸左去邊?唔知。
點解要用鐵甲飛拳?唔知。
點解要合體?唔知。
點解會有預知?唔知。
天空點解係藍?唔知。
點解係皇族先可以開動神器?因為佢係皇。
你唔係期待一班咁的人會有科學常識吧?淡定哥次次都用物理打臉,唔係無原因的。咁大舊野撞落去地面會大爆,對佢地來講只係莫不關心的小事,重要的是搶地、搶女、搶糧。

舊 01-29-15, 12:31 PM   #550
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 梅津泰臣監督「ガリレイドンナ」総合THREAD丨A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 88 06-29-19 02:22 PM
[動畫] 川原礫「ソードアート・オンラインII」総合THREAD丨A-1 Pictures制作 Vol.3 money 日本動漫畫討論版 2058 07-02-18 09:03 PM
[動畫] ロボットアニメ「アルドノア・ゼロ」第10話「嵐になるまで —Before the War—」丨A-1 Pictures×TOROYCA制作 money 日本動漫畫討論版 1004 09-21-14 04:42 PM
蛍たかな+ピロ式「アイリス・ゼロ」総合Thread supermanlady 日本動漫畫討論版 5 11-26-11 10:10 PM
US Bus (First time to upload pictures)--Pictures added Super Bus 照相館 8 05-23-04 05:57 PM

現在的時間是 02:23 PM

手機版 | APP版