Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 08-25-12, 11:41 PM   #76
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
有law霸嘅地方一定有唔公義法律,同有柯南出現一定有兇案一樣

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-12, 05:29 AM   #77
Whirlwind
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2008
唔係紀律部隊都可以係出動End

引用:
作者: AshleyYan 查看文章
自衛殺人成立的話係無罪wor
唔算自衛呀
佢阻止人殺第三者咋喎
Whirlwind 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-12, 10:19 PM   #78
動漫遊戲迷
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2006
今輯在整體上的案件較多元化,不少案件更與時代貼切,還有劇情竟不用三角戀愛為主要元素(其實「Law霸」沒有再愛上「靚叻」,此情況不算「三角戀」)也是值得一讚。

引用:
作者: Whirlwind 查看文章
唔算自衛呀
佢阻止人殺第三者咋喎
自己保衛屬同一陣線的友伴也算自衛吧!。不過,假如基本法真是有合理地自衛殺人而不犯法,我估計性質與自衛殺人差不多的阻止他人殺第三者也算不犯法,
動漫遊戲迷 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-12, 02:01 PM   #79
ALEX CHOW
AUDI SPORT

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
http://hk.ent.yahoo.com/news/%E6%80%...212529469.html

站(2024/04/27)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-12, 02:18 PM   #80
Montague
遺伝子生物工学博士号

註冊日期: Nov 2002
3DS Friend Code2363 6017 4707
PSN  IDultcth
XBox Live GamertagMontagueC
自衛殺人就算真係比你打得甩....唔該可唔可以搵第二個大狀幫你辯護...果一刻law霸真係自己衰衝動殺左人...轉頭又用自衛急住幫自己辯護未免太.....
呢兩個律師EQ太低.....

舊 08-30-12, 04:29 PM   #81
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Montague 查看文章
自衛殺人就算真係比你打得甩....唔該可唔可以搵第二個大狀幫你辯護...果一刻law霸真係自己衰衝動殺左人...轉頭又用自衛急住幫自己辯護未免太.....
呢兩個律師EQ太低.....
一向都係話想阻止麥包殺人而打佢, 冇詳過一擊致命. 解得通, 亦好一致.

呢個係合法殺人. 誤殺係另一回事, 例如兩人打拳頭交, 兩人都不想殺死對手, 但其中一人打對方時意外殺左佢(例如被打果個飛開撞到尖物), 呢D叫誤殺.

法庭果時控方都講左佢呢個情況唔係誤殺.

呢個結局令人O咀, 不過反而冇咩唔合理之處. 因為反正法律根本制裁唔到麥包呢D有錢人, 就算有條片都入唔到佢罪.

舊 09-01-12, 06:15 PM   #82
動漫遊戲迷

引用:
作者: wing 查看文章
一向都係話想阻止麥包殺人而打佢, 冇詳過一擊致命. 解得通, 亦好一致……
我覺得重點係事實還事實,但係其他人信不信先係關鍵,雖則這個事實教人相信係低,但係其他人會相信都不是不可能。法律不是制裁不到戴超龍,只係戴子千將其餘早前未給Law霸的片段交給法庭做證據時,戴超龍都死了,即係戴超龍被入罪也是無用。

我覺得劇內不合理之處係娘爆殺嫻姐之弟此案,就算他真係改了口供及無罪,但係警方又不會暫時停職或調去守水塘,反而仲有得擔任原本崗位先至離奇。

此篇文章於 09-01-12 06:19 PM 被 動漫遊戲迷 編輯。
舊 09-06-12, 10:06 AM   #83
wing
格鬥低手

引用:
作者: 動漫遊戲迷 查看文章
法律不是制裁不到戴超龍,只係戴子千將其餘早前未給Law霸的片段交給法庭做證據時,戴超龍都死了,即係戴超龍被入罪也是無用。
就算有齊錄影, 但呢D只係輔助證據, 在冇人證又冇其他物證的情況下, 其實係100%入唔到罪.

舊 09-06-12, 11:42 PM   #84
動漫遊戲迷

引用:
就算有齊錄影, 但呢D只係輔助證據, 在冇人證又冇其他物證的情況下, 其實係100%入唔到罪.
你的意思係有齊錄影頂多只證明麥包係發噏風?
舊 09-10-12, 08:36 AM   #85
wing
格鬥低手

引用:
你的意思係有齊錄影頂多只證明麥包係發噏風?
因為呢D錄音和錄影容易被 "操作" , 即係edit, 所以不能作為主要證據.

仲有一點, 就係呢段錄影, 在開始時並未正式通知當事人係正在錄影之中.

舊 09-10-12, 09:06 AM   #86
動漫遊戲迷

引用:
因為呢D錄音和錄影容易被 "操作" , 即係edit, 所以不能作為主要證據.

仲有一點, 就係呢段錄影, 在開始時並未正式通知當事人係正在錄影之中.
第一點,我明白;第二點的意思是指負責錄影的當事人須向被錄者說明雙方的對話均被錄影,片段才有效用,只因片段不是由與雙方無關的第三者另行錄影(片段的真確性難被證明)嗎?

P.S.閣下是否曾修讀法律?
舊 09-10-12, 10:33 AM   #87
wing
格鬥低手

引用:
第一點,我明白;第二點的意思是指負責錄影的當事人須向被錄者說明雙方的對話均被錄影,片段才有效用,只因片段不是由與雙方無關的第三者另行錄影(片段的真確性難被證明)嗎?
以我所知, 第二點就係咁解.

關於第二點, 其中一個例子係雷曼爆煲後實施新例, 客人向銀行買投資產品, 銀行方面要先向客人解釋一大輪, 要有錄音證明, 而錄音包括左客戶話自己明白呢段說話會被錄音, 而且佢 "清楚明白" 銀行方面所解釋的內容, 所以呢段錄音有法律效力.

我唔係讀法律, 只係以前讀U果時有common law的module.

此篇文章於 09-10-12 10:36 AM 被 wing 編輯。
wing 目前線上   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[TVB] "回到三國" 09/07/12起 逢一至五 20:30~21:30 主演: 馬國明、林 峯、楊 怡、陳展鵬、李國麟、敖嘉年、陳敏之、梁嘉琪 Busconcamp Neo Entertainment TREND 590 08-23-12 04:43 PM
[TVB] "護花危情" 02/07/12起 逢一至五 21:30~22:30 主演:黃宗澤、鍾嘉欣、秦 沛、蔣志光、樂 瞳、羅鈞滿、朱慧敏、李國麟 Busconcamp Neo Entertainment TREND 126 07-29-12 11:33 PM
[TVB] "衝呀!瘦薪兵團" 11/06/12起 逢一至五 20:30~21:30 主演:陳展鵬,田蕊妮,郭少芸,歐錦棠,阮兆祥,唐詩詠,陳智燊,喬寶寶 Busconcamp Neo Entertainment TREND 41 07-07-12 07:19 AM
[TVB] "On Call 36小時" 2012年2月13日~3月16日 逢一至五 21:30~22:30 主演:馬國明、楊 怡、羅仲謙、黃智雯、袁偉豪、張慧雯、黃智賢、曹永廉 Busconcamp Neo Entertainment TREND 49 04-22-12 06:57 PM
[TVB] "東西宮略" 2012年2月27日~3月30日 逢一至五 20:30~21:30 主演:郭晉安、陳法拉、陳敏之、阮兆祥、 黃智賢、呂慧儀、曹永廉、阮小儀、 梁烈唯、陳自瑤 ALEX CHOW Neo Entertainment TREND 20 04-06-12 12:56 AM

現在的時間是 08:28 PM

手機版 | APP版