Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 飲食版

主題工具 顯示模式
舊 06-30-06, 07:27 PM   #1
boss
God of Gamer

註冊日期: Jun 2005
PSN  IDboss_manchun
[飲食討論] 食物營養討論區

就黎要每日最少有一餐出街食
多油,高糖盬份就難避免,有咩飯菜比較健康(除左苦瓜咩都食)?
第時一日一杯凍檸茶健唔健康?
平時係有做開sit-up,不過都怕變肥仔(連續三年幾)
boss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-06, 08:26 PM   #2
sigma
BAN!!BAN!!

註冊日期: Sep 2003
起出面食野飲野就多數唔多健康架啦 除非係去d用健康唻打旗號既地方食野啦
食少d煎炸同油膩既食物 多蔬菜 最好飯後食番隻生果

飲凍檸茶既話糖分好高 但係少甜又唔好味 或者試下d花果茶/鮮柞果汁代替

平日有時間多做運動

網上女性權益守護神
sigma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-06, 08:37 PM   #3
boss

平時飲凍檸茶我自己就唔加糖,鮮榨橙汁最多係M記果d
咁點降鹽份最好?
舊 06-30-06, 10:21 PM   #4
紫色螢火蟲
討厭雨天~_~

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: boss
咁點降鹽份最好?
食少d鹽份嘅野
再唔係就平時食多d生果同菜.
因為鈉需要同鉀一齊排出去.

要出去食飯,又想健康d.
你係咪指茶餐廳嗰d?
可以選擇:
菜遠排骨飯
鼓椒排骨飯
蕃茄牛肉飯
茄汁肉片飯

舊 06-30-06, 11:20 PM   #5
真仔

註冊日期: Mar 2003
3DS Friend Code2191 8321 2702
PSN  IDHoward513
引用:
作者: 紫色螢火蟲
食少d鹽份嘅野
再唔係就平時食多d生果同菜.
因為鈉需要同鉀一齊排出去.

要出去食飯,又想健康d.
你係咪指茶餐廳嗰d?
可以選擇:
菜遠排骨飯
鼓椒排骨飯
蕃茄牛肉飯
茄汁肉片飯
頭2個 好多油

1.どんな天気でも応援してあげる!
2.応援XD
3.いい天気だから、気分もよくてね^^
4.いつでも笑顔を出してねXD
5.雨になっても頑張って!
6.頑張って!また一週間過ぎて、目標まで近づいている!
7.もうすぐだ!仕事が終わるまで!
8.仕事、頑張ってね!XD
9.夢がいつでも、またはいつか叶える!
10.頑張って、目標に行け!

World of Warcraft - undead warrior
PaD : 122,794,594
真仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-06, 11:29 PM   #6
失業中年漢
Game Master
真係失業啦:(

註冊日期: May 2002
如果出街食可以改為自己帶lunch box, 唔一定係飯, 食下麥包都幾健康
麥包夾吞拿魚再生2片生菜, 都幾好味架

舊 06-30-06, 11:33 PM   #7
紫色螢火蟲
討厭雨天~_~

引用:
作者: 真仔
頭2個 好多油
去得茶餐廳食飯都預左.
我建議嘅起碼有d蔬菜.
亦都係一般營養師會建議喺茶餐廳食嘅"飯"

舊 07-01-06, 12:57 AM   #8
saintvenus
Crazy Gamer
網絡上有很多弗人弗事

註冊日期: Mar 2006
唔好揀0的吉列xx, 煎炸, 扒類
食多0的生果蔬菜
飲0野落少0的糖, 少奶 (你知通常都係落淡奶)
食少0的汁, 因為通常多鹽~
仲有唔好飲例水

例如: 去吉野家可以改為叫野菜牛肉飯 (唔叫齋牛), 咁可以食到多0的菜, 少0的肉

而家先0黎壞冷氣, 唔係呀嘛?! 天哪!
saintvenus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-06, 12:43 PM   #9
boss

咁多食龍利柳好唔好?
舊 07-01-06, 12:50 PM   #10
紫色螢火蟲
討厭雨天~_~

引用:
咁多食龍利柳好唔好?
龍利柳係炸,唔係咁健康.
但係如果你一定要揀炸野,又會比炸豬/炸牛類健康.

舊 07-01-06, 12:52 PM   #11
boss

海鮮/牛肉係咪會令皮膚患者返發?
我細妹又係唔敢食
舊 07-01-06, 01:10 PM   #12
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
依家出面d 餐廳成日都連湯...
有時候飲得多都唔知好唔好... 成日覺得飲左好多salt 入去...

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-06, 01:16 PM   #13
boss

引用:
作者: 基路亞
依家出面d 餐廳成日都連湯...
有時候飲得多都唔知好唔好... 成日覺得飲左好多salt 入去...
你飲完覺得口渴就多數有味精
舊 07-01-06, 01:38 PM   #14
紫色螢火蟲
討厭雨天~_~

引用:
我細妹又係唔敢食
唔一定.
係睇你對嗰樣食物係咪特別容易出現敏感狀態.

舊 07-01-06, 08:26 PM   #15
Rosicky
我愛攝影

註冊日期: Oct 2002
XBox Live GamertagykcisoR
m記既食物大部份既營養係咪接近 0 ?

英雄聯盟: Rosicky
Rosicky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-06, 08:30 PM   #16
sigma
BAN!!BAN!!

引用:
作者: 松本秀人
小小都會有既
但唔好指望佢會提供到你正常一餐所需既營養

網上女性權益守護神
舊 07-01-06, 10:53 PM   #17
紫色螢火蟲
討厭雨天~_~

引用:
作者: 松本秀人
唔係,佢的確係有營養.
例如麵包可以比到碳水化合物,肉類比到蛋白質等等.
但係佢額外,而我地又唔需要咁多嘅營養會多左.
例如脂肪,礦物質裏面嘅鈉又多左.
多左嘅營養素變左嗰樣食物會危害我地嘅健康.

舊 07-02-06, 01:03 PM   #18
Q- 
Game Master
      ①   

註冊日期: Mar 2003
要真係3分蔬我覺自己煮都唔太易,出去食就更難啦…
而水果實際上係唔平o既o野,可能有人慳錢又唔食…
盡量少鹽少糖少油已經好好…
出去食要健康,budget鬆易好多

食o的唔太甜o既o黎取代鹹o野得唔得?
& 太多糖有咩害處?

(其實炸o野處理得好,油唔會多)

--Σ(゚Д゚#)--(;´Д`)~♥--
↘.㊥②♪   .../次回:S;G(予/

此篇文章於 07-02-06 01:08 PM 被 Q-  編輯。
Q-  目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-06, 01:46 PM   #19
sigma
BAN!!BAN!!

引用:
作者: Q- 

& 太多糖有咩害處?

有幾貴呀
一個月買少兩本漫畫既錢已經夠你食足一個月日日一隻啦

網上女性權益守護神
舊 07-02-06, 03:27 PM   #20
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:

& 太多糖有咩害處?

一日一個橙要駛你幾多$

舊 07-02-06, 07:20 PM   #21
saintvenus
Crazy Gamer
網絡上有很多弗人弗事

註冊日期: Mar 2006
引用:
我細妹又係唔敢食
有好多人會對有殼海產, 奶類食物同花生等出現過敏反應
但未必同你本身皮膚病有關係
仲有視乎你對邊一種食物敏感
最好問醫生

而家先0黎壞冷氣, 唔係呀嘛?! 天哪!
saintvenus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-06, 01:46 AM   #22
DARK ANGEL
Game Master
雋賢B!

註冊日期: Sep 2004
XBox Live GamertagDARKANGELMASTER
有人同我講D焗飯好D?right?

20:26PM
7.23LB
DARK ANGEL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-06, 08:39 AM   #23
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
引用:
作者: DARK ANGEL
但係焗飯炒底已經多油~ 之後d 汁又多salt~

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-06, 09:53 AM   #24
紫色螢火蟲
討厭雨天~_~

引用:
點叫做處理得好? 好想知
引用:
作者: DARK ANGEL
唔right
睇你同邊樣野比,仲有好多焗飯都有層cheese

舊 07-03-06, 07:12 PM   #25
boss

尋日食左西班牙焗豬頭肉意粉,係冇茨菜咁膩,不過又係有芝士

主題工具
顯示模式

論壇跳轉