Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-13-19, 12:42 PM   #601
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
因子君都尼左地球圈下集(如果肯出)點都會講
好想睇高清鐵球老爹
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-13-19, 12:43 PM   #602
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
引用:
作者: ShinDou 查看文章
其實隻x omega如果唔係叫做機戰應該唔會有幾多機戰fans打,抄cc但又唔係抄得好,要打點解唔打番cc?主要都係因為機戰個名同埋多機用姐,而家出隻dd我覺得就會搶左x omega大部份客啦,如果dd果陣同x omega1齊出,有幾多人會打x omega唔打dd?

Og我覺得唔駛咁悲觀住,實有得出既,佢隻md雖然好趕客,但好明顯佢收埋晒之前d伏線唔講住,出隻外傳呃下錢先,不過隻md我都未爆,我都好少有機戰係連1周都冇爆機

我從使用 Tapatalk 的 LG-H930 發送
我覺得去到點都要講兩句
就算當佢下隻真係OG,出到好似OGMD咁拖完一集咩劇情都無發展過,又真係無意義
所以我一直強調係OG完結篇,當你OG真係想留條尾出續作,起碼巴露瑪果度同我講完佢先啦好唔好?
d伏筆由alpha3埋到而家啦,我仲未知crossgate究竟咩人整,點解要整,OG1動畫版點解有兩部黑天使,無人答過我呢個問題呀
更何況係而家OG相關係完全沉默左

我要提醒大家一樣野
GBA版OG1係2003年出,今年2019年,個系列行左16年了,一段足夠由學生哥變成中年阿叔既時間
而中間劇情交代既進度係點,大家一路有眼見
我知會勾起好多人傷心回憶但我都要提,水谷優子過左身架
個長篇系列拖長到連主要角色聲優都頂唔住先我地一步離開
下個到邊個?水木一郎好唔好?靈帝都唔駛打添
再悲觀d講,寺田都一把年紀,邊個保證佢唔會出意外?
又再悲觀d講,我都唔敢保證自己可以咁長命見到OG完到

抱歉激動左,唔係要怪責你
不過心裏面一路有股怨氣唔發洩出黎唔舒服
積左係心入面好多年了
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-13-19, 12:49 PM   #603
HM

引用:
作者: 真!DC 查看文章
一開始已經當外傳ogmd我唔覺有大問題
統夜部機完全中晒我口味玩得好開心b
鋪左未講既大伏線好似都係得番巴魯瑪,巨人族同新加既佐聯武器商人
都係希望唔好再拖出多一集完結篇完晒og佢
再拖落去寺田都退休
由手機版發出
引用:
作者: iu fu pig 查看文章
玩手機嘅同家機嘅人應該唔一樣,就算兩邊玩哂嘅人都唔會影響到公司對遊戲嘅決策(近年打機嘅都知,日廠點樣無視意見硬加討好所謂新客嘅內容去原本好好嘅系統到,就算整爛隻遊戲都要加,所謂嘅開新客源喎)

所以OG粉唔課金,都唔會影響到其他人唔課金
OG個勢要拖多一兩集都唔難
佢仲有大把原創故仔未出(淨喺機戰W+小小野都夠拖多集)
我淨喺想再用下因子君同佢部機,聽下鐵球首BGM
由手機版發出
引用:
作者: 真!DC 查看文章
因子君都尼左地球圈下集(如果肯出)點都會講
好想睇高清鐵球老爹
由手機版發出
成集OGMD都係笨大要試水溫之下而出
試中文版市場,試OG仲有幾多吸引力
訪談都有講,開發時間一年都唔到
我好肯定OGMD本身係無呢個計劃要出
同埋2OG完左根本可以直接駁落去打巴露瑪
個終點就一路係面前,肯唔肯行過去o者
舊 02-13-19, 12:59 PM   #604
ShinDou

註冊日期: Apr 2006
我覺得og出完結篇既話機戰都差唔多係時候會完結,og就係寺田既親生仔,只要仲有新作出就唔會完,除非og已經賺唔到錢同寺田已經話唔到事啦

其實好多時講左既野轉個頭又會變,記得果陣岩岩出完z1果陣,寺田都係話冇計劃出續集,隔幾個月轉個頭就去左psp出z2,仲要拆開兩隻黎呃錢,到ps3先正正經經出番隻z3,雖然都拆開左兩集出

Z系列寺田夠話冇計劃入og啦,等睇下集or再下集出黑正樹,仲有魔裝f果個偽性靈機rayblade都實會拎出黎玩架啦,真係有大把伏線未講,有排都講唔晒

如果機戰突然間銷量跌好多應該先會影響到既

手遊果邊我覺得唔係好影響到,唔會咁白痴見手遊賺就停晒唔出家用既,x omega其實應該都賺唔少,呢3年都繼續有機戰玩啦

ShinDou 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-13-19, 01:00 PM   #605
yorkyork

註冊日期: May 2010
我想拎gba og 本特典比寺田睇,
不過尋日搵返出黎見到爛爛地
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-13-19, 01:03 PM   #606
HM

引用:
我覺得og出完結篇既話機戰都差唔多係時候會完結,og就係寺田既親生仔,只要仲有新作出就唔會完,除非og已經賺唔到錢同寺田已經話唔到事啦

其實好多時講左既野轉個頭又會變,記得果陣岩岩出完z1果陣,寺田都係話冇計劃出續集,隔幾個月轉個頭就去左psp出z2,仲要拆開兩隻黎呃錢,到ps3先正正經經出番隻z3,雖然都拆開左兩集出

Z系列寺田夠話冇計劃入og啦,等睇下集or再下集出黑正樹,仲有魔裝f果個偽性靈機rayblade都實會拎出黎玩架啦,真係有大把伏線未講,有排都講唔晒

如果機戰突然間銷量跌好多應該先會影響到既

手遊果邊我覺得唔係好影響到,唔會咁白痴見手遊賺就停晒唔出家用既,x omega其實應該都賺唔少,呢3年都繼續有機戰玩啦

講得唔好,可以完美結束當然最好
唔可以既,我可以退一步接受淨係完左巴露瑪相關劇情就收貨
之後出唔出多元世界篇呢d野,你仲有能力出既到時再講啦
不過首先,而家係完全沉默囉
舊 02-13-19, 01:04 PM   #607
yorkyork

其實教官同班複製人冇左念動力解釋過未?
舊 02-13-19, 01:05 PM   #608
ShinDou

Alpha3故事拖唔到幾耐,下集最少要出1半啦,兩集點都完到,之後應該係到z主線啦

舊 02-13-19, 01:05 PM   #609
ShinDou

同埋之前睇wiki好似已經出左節子部野既卒機版?好似變左綠色?

舊 02-13-19, 01:06 PM   #610
yorkyork

引用:
同埋之前睇wiki好似已經出左節子部野既卒機版?好似變左綠色?

2og mc班人開個部機?
我覺得實際上冇關係只係令你有聯想
舊 02-13-19, 01:09 PM   #611
ShinDou

太耐唔記得了,應該係,咁佢要出落去實會講z架啦,除左z都冇其他長篇系列做主線,其他都係1集完,我就覺得係暗示會出z先會整部咁既野啦 XD

舊 02-13-19, 01:12 PM   #612
真!DC
Banned User
奉行我道

其實機戰已經比我想像長命
Z3果時已經諗可能係最後一隻機戰

機人片衰落
老機人機戰fans老化,銷量都好難會有得大升
睇到哩幾集機戰都好保守
用番一樣系統一樣格式唔敢冒險
由手機版發出

此篇文章於 02-13-19 01:27 PM 被 真!DC 編輯。
舊 02-13-19, 01:15 PM   #613
HM

引用:
作者: yorkyork 查看文章
其實教官同班複製人冇左念動力解釋過未?
而家仲係無一個好完整既解釋
到底係依古拉姆都係同一個人,純粹去左唔同世界之後肉體能力有差異
定純粹只係alpha同OG設定唔一樣
念動力設定上其實係人腦既隱藏能力黎,每個人唔多唔少有一點,但強到一定程度先可以叫念動力者
舊 02-13-19, 01:15 PM   #614
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
OG賺唔到錢呢D 人所皆知架啦

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-13-19, 01:16 PM   #615
HM

引用:
作者: yorkyork 查看文章
2og mc班人開個部機?
我覺得實際上冇關係只係令你有聯想
至少呢一刻
兩者無關係
舊 02-13-19, 01:19 PM   #616
HM

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
OG賺唔到錢呢D 人所皆知架啦
知呀
但你係度講呢d有咩意思呢?
我睇通左個世界好威威?
舊 02-13-19, 01:23 PM   #617
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
>>我覺得og出完結篇既話機戰都差唔多係時候會完結,og就係寺田既親生仔,只要仲有新作出就唔會完,除非og已經賺唔到錢同寺田已經話唔到事啦

所以呢句係唔可能成立囉 因為兩者皆否

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-13-19, 01:26 PM   #618
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
Alpha3故事拖唔到幾耐,下集最少要出1半啦,兩集點都完到,之後應該係到z主線啦

Alpha3好多劇情吧,如果再補完埋其他當家大把野講
唔希望Z入機戰,本身Z故事已經似係版權作入左原創機戰
由手機版發出
舊 02-13-19, 01:48 PM   #619
ShinDou

大家對賺唔賺到錢既理解唔同,版權作銷量多d但未必賺多過og好多,要俾咁多版權費,og佢全部自家喎

要淨係計賺錢就1定係手遊課金多,如果真係淨係睇賺錢既話其實呢3年都唔應該會見到有新既機戰出囉

舊 02-13-19, 01:50 PM   #620
HM

引用:
大家對賺唔賺到錢既理解唔同,版權作銷量多d但未必賺多過og好多,要俾咁多版權費,og佢全部自家喎

要淨係計賺錢就1定係手遊課金多,如果真係淨係睇賺錢既話其實呢3年都唔應該會見到有新既機戰出囉

其實我想講如果真係咁困難不如考慮眾籌
我識得有熱心人話眾籌的話會all-in最貴個plan
我本人無咁有錢,不過會視經濟能力俾最大份
舊 02-13-19, 02:01 PM   #621
yorkyork

其實md黎睇原本設定入到og可以改好多,
咁既話寺田不如出埋3og一炮完埋佢啦,
分上下集出,
不過唔好加太多系列喇,

一次過加W,K,L,ace2,OE,UX,BX,alpha3,
所有主角同敵人一次撞晒黎地球,
oe敵人用黎頂Alpha3宇宙怪獸,
上半部完係係月球打完L個last boss,
打完跟住比OE同W敵人出現圍住,
槍神出黎救大家,
下半部開始好似W咁過左幾年後,
最後打低所有敵人,
解釋所有伏線,
bbq結局,好野

引用:
作者: HM 查看文章
其實我想講如果真係咁困難不如考慮眾籌
我識得有熱心人話眾籌的話會all-in最貴個plan
我本人無咁有錢,不過會視經濟能力俾最大份

笨大唔會啦
舊 02-13-19, 02:05 PM   #622
ShinDou

Alpha3故事長度我覺得同之前既alpha差唔多姐,基本上alpha系列每集入og都係1兩集講得完果集既故事,係睇佢想唔想拖長拆開兩集講姐

不過如果以計出左alpha3人同機計好似都拖左幾耐下,dp都出左實lin娜啦,因子君就真係睇下佢想點出,最好就梗係用佢視點行1次alpha3,但分分鐘直接話佢已經變左神棍都唔奇

舊 02-13-19, 02:12 PM   #623
ShinDou

新參加太多會寫到好亂,md就係個版,同埋有d故仔好難寫得好,j同xo條線真係悶到抽根,我真係好少打機戰會hup眼訓同埋爆唔到,好似打到45話

其實頭幾集og唔多新參個故事反而寫得仲好

咁樣1次將後面過炒埋1碟真係唔睇好,後面咁多1集過既要講都好晒時間,除非又整個偽impact1百話姐,但而家仲有幾多人頂得順1百話?多真係唔係1定好

舊 02-13-19, 02:24 PM   #624
HM

我會主張alpha3做核心
加埋W,K,L就算
淨係alpha3太單薄
加埋W就夠
K反正成個原創要砍掉重練,唔太擔心故事要就佢
L就本身原創薄弱,拎黎攝位OK既
由手機版發出
舊 02-13-19, 04:22 PM   #625
ShinDou

其實收埋黑天使應該係有特別原因,我估而家會用ing條線去講,ing呢個名應該都係特登改到引人霞想架啦,尤魚都改到咁遲先出黎死啦

諗諗下可能會改埋alpha3 dis黑天使果條線都似,直接用ing行?反正因子君係咁話唔夠因子唔出得黎

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] Dragon Ball Xenoverse 2 | PS4, XB1, NS | PS4 DBX2 DX版 11月22日發售 steve 電視遊戲討論版 198 03-11-22 06:04 PM
[多機種] 魔界戰記Refine | PS4, NS neo2046 電視遊戲討論版 1 04-19-18 10:20 PM
[多機種] スーパーロボット大戦 X | PS4,PSV | 發售中 chow263 電視遊戲討論版 521 04-19-18 12:04 AM
[多機種] Birthdays the Beginning︱PS4/NS/PC 安安 電視遊戲討論版 9 01-09-18 07:32 PM
[多機種] L.A. Noire︱NS/PS4/XB1 安安 電視遊戲討論版 33 11-13-17 10:37 PM

現在的時間是 01:46 PM

手機版 | APP版