Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-07-19, 12:29 PM   #26
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
第五話有兩條線,主線開始咗,男主角慢慢成長同明白到同大人爭幾遠,而另一邊廂,海盗/傭兵阿頭心情好複雜,好似做緊啲嘢扶緊主角。睇吓下一話會點展開。

舊 08-12-19, 03:58 AM   #27
肉羊哩咖
griffin611

第六話:睇住主角慢慢升呢,戰鬥場面仍然保持水準,但個結尾有啲淒涼,主角開始要斬斷同家嘅關係咁。

舊 08-13-19, 08:22 PM   #28
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
今集嘅感覺係睇住一個小朋友學壞了!
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-19, 12:44 PM   #29
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
今集嘅感覺係睇住一個小朋友學壞了!
無計,要報仇,就要「群」埋班殺父仇人,跟得多唔壞先奇。

舊 08-19-19, 03:33 AM   #30
肉羊哩咖
griffin611

第七話終於有戰爭場面,而男主角亦都「大定咗」,除咗同船有關嘅部份情節,同當年有無咁多鎖甲之外,有好多嘢都繼續好真實 — 好似當時人真係用手食嘢,係無义用;而啲細位好似武器使用亦都做足考據。

男主角歷史上真有其人,美國同冰島都立咗個銅像咁話。

舊 08-26-19, 07:17 PM   #31
肉羊哩咖
griffin611

今話深入啲講 Asheraddo 個性格,女主角(?)登場,同男主角心態調整,主要係正式開始講丹麥英格蘭戰爭,幾時帶出第二男主角(?)丹麥王子出場。

據報,今年秋季會繼續,證實咗未?

舊 09-02-19, 11:59 AM   #32
肉羊哩咖
griffin611

第九話

以為有群戰一場,點知只係介紹新角?會唔會走「王邊少年漫畫」路線?

舊 09-03-19, 10:32 PM   #33
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
第九話

以為有群戰一場,點知只係介紹新角?會唔會走「王邊少年漫畫」路線?
如果............你有留意原名 "VINLAND SAGA" 而無比台灣繹名 "海盜戰記" 誤導的話

你會名白依套一定唔係王邊少年漫畫

舅父出場............即係會完係倫敦戰役 ?

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-19, 04:38 AM   #34
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
如果............你有留意原名 "VINLAND SAGA" 而無比台灣繹名 "海盜戰記" 誤導的話

你會名白依套一定唔係王邊少年漫畫

舅父出場............即係會完係倫敦戰役 ?
謝解答,查過 Thorfinn 係乜水,所以「海盗」呢兩字絕對有違商品說明條例。

舊 09-17-19, 06:59 AM   #35
肉羊哩咖
griffin611

隔咗一個禮拜先有嘅第十話,都幾拖戲,二皇子仲係未有咩戲之人餘,男主角係咁回帶佢死鬼老豆個金句,仲居然同 Asheraddo 吹水吹哲學,有啲悶,而 Asheraddo 最後嗰嘢有少少估佢唔到,但從爭功嘅態度出發,都算合理。

留意到今話都不時提醒觀眾當時啲人都好悲慘,隨時無情白事會無咗條命。

舊 09-23-19, 04:23 AM   #36
肉羊哩咖
griffin611

第十一話:除咗開頭討論少少宗教見解之外,大部分時間都係打打打,血腥暴力場面可以講咁多話以來最令人不安嘅。兩位軍頭都唔係好似表面咁簡單。尤其 Thorkell 知道幾時可以打幾時要退。兩位男主角終於相遇,終於入正題啦掛?!

講返宗教,作者對基督教嘅立場都好明顯吓。

舊 10-02-19, 04:18 PM   #37
肉羊哩咖
griffin611

12 話:呢個追逐過程,隱約見到 Asheraddo 個心態(同埋支死旗?),慢,但唔悶, Thorfinn 到臨尾先出場,仲有一兩個過場新人物(?),下一話有得打。

問 :季番定係半年番?

舊 10-02-19, 04:21 PM   #38
書仔
Game Master
路人一名

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
12 話:呢個追逐過程,隱約見到 Asheraddo 個心態(同埋支死旗?),慢,但唔悶, Thorfinn 到臨尾先出場,仲有一兩個過場新人物(?),下一話有得打。

問 :季番定係半年番?
半年番 全24話

書仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-19, 07:27 PM   #39
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 書仔 查看文章
半年番 全24話
謝解答

舊 10-07-19, 03:04 AM   #40
肉羊哩咖
griffin611

第十三話:換咗 op,啫係更多劇透~~~ 隻歌 Dark Crow 好過之前嗰隻好多,啲風格好熟,原來唱係 Men with A Mission,但係爭之前 Seven Deadly Sins, Database 同 Raise Your Flag 好多。

個標題令人估錯。唔怪得個新 op 會以 Asheraddo 行先,當初以為有得打,睇到佢真係老江湖,同佢真正背後嘅動機?不過佢可能見人講人話嘅啫。

另一邊,Thorfinn 同皇子都開始好多交流,不過劇情仲係好慢,咁搞法去到季尾有冇得見 Vinland 添。

舊 10-14-19, 03:16 AM   #41
肉羊哩咖
griffin611

本話內容會令人情緒不安,敬請留意

屠村對呢套嘅觀眾嚟講唔係咩新嘢,不過放到咁大擺到上前,都係第一次,唔老嚟嘅會嫌拖戲,但係留心嘅成話都係寫宗教 — 其實全話由頭到尾,都係寫個神職人員嘅信仰,追求,同現實會有咩衝突。再用個村女串埋起嚟。呢味嘢之前都有提少少,今次變咗主題,都好,對二王子同 Thorfinn 會有咩影響,要睇佢之後點用。

嗰個時代「係咁㗎啦」,個個人都係靠個「天」嚟生存,你無糧無瓦遮頭,冬天死梗,就算秋天收收埋埋夠食,一個唔好彩撞正班「海盗」(咳)路過,佢刀下留人你都挨唔到春天,某程度上 Asheraddo 做咁做都算係一種「慈悲」(個村女嘅下場唔洗講到咁白各位都明),到後尾佢同個跟隊嗰位神職人員嘅衝突,突登暗場交待,仲將某個聲效滅咗,個悲慘味反而仲出。

如果第一季嘅嘅進擊的巨人畀人好絕望殘酷感,齋呢一話十倍都唔止,其中一個原因係太現實。

此篇文章於 10-14-19 03:19 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-19, 03:24 PM   #42
肉羊哩咖
griffin611

第十五話

男主角繼續路人化~ 但個便當派得好突然,亦(暫時)無乜解釋,繼續每條線都寫少少,廿四話肯定唔夠~

舊 10-28-19, 01:49 PM   #43
肉羊哩咖
griffin611

第十六話:我有無敵嘅相人之術

慢,但係舖到去最尾嚟個高潮位 -- 就即完~ 好緊張吓,編劇嘅繼續話你知:酷刑係攞唔到真料嘅;下一話唔會又齋噏唔打喇掛?

此篇文章於 10-28-19 01:52 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-19, 01:54 AM   #44
肉羊哩咖
griffin611

第十七話

果然打到(殘肢)飛起,上一話已經話定你知班友嘅下場係點,不過有啲人短視同死蠢無得救。最估唔到係 Thorfinn半話之後會咁做,係合理但係個時機怪咗啲。群鬥戲始終太少同埋好散,無得同啲電視大製作比,可能時間筆蓆嘅問題,呢部另一個比較真實嘅係,唔似啲英雄片咁,無人逐個上同你隻抽,絕對會人多打人少,圍!下一話應該成高潮啦掛~

補返少少:睇漫畫可能唔覺,動畫就好突出。歐洲本身好多語言,但畫面啲聲優全部講日文,但啲角式實際講緊唔同語言,雞同鴨講,睇嗰陣要腦補少少,唔係單靠聽感覺會好怪。

舊 11-05-19, 09:28 PM   #45
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
漫畫進度咩事?! a

兩年後托爾芬發左達仲食埋西格少爺個未婚妻

家姊顔藝好好笑

人生贏家可以去開拓文蘭了....................

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-19, 06:02 PM   #46
肉羊哩咖
griffin611

第十八話:一個主角打得刺激,另一邊講「愛」去到呢度結果 -- 覺醒,下一話「埋尾」掛。

舊 11-25-19, 09:59 PM   #47
肉羊哩咖
griffin611

第十九話,估唔到打嗰 part 可以咁逆轉法。Asheraddo 賭呢吓嬴得好大,睇佢有冇命享。

舊 12-09-19, 02:09 AM   #48
肉羊哩咖
griffin611

第二十、廿一話:正式玩計謀,一句話抵得住千軍萬馬,用咁嘅方法駁返去開頭幾好橋;最初以為會用暗場派個便當,點知去到尾真係為咗老友「送佢一程」,感動。

舊 12-09-19, 10:30 AM   #49
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
原來已經尾行了11年。。
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-19, 04:57 PM   #50
肉羊哩咖
griffin611

第廿二話,打就預咗咁嘅結果,不過出奇嘅係大講 Asheraddo 嘅身世,明白點解上兩話畀丹麥王點中個死穴,好似楝支旗咁,Thorfinn 呢啲死腦筋都係未通~

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:36 PM

手機版 | APP版