Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 02-23-07, 01:36 PM   #1
terry bogard
Game Master

註冊日期: Mar 2006
港男娶港女 10年跌8.6%

【明報專訊】香港女士難找伴侶成為近年經常談論的話題,統計處最新的數據顯示,與10年前比較,06年迎娶港女的港男人數減少8.6%,6萬名新婚的港男當中,46%是娶內地女士。另外,15歲以上的未婚女性,也在10年間勁升31%,增加22萬人。

數據同時顯示,港人愈來愈遲婚,男士初婚年齡由96年的30歲,升至31歲;女士亦由27歲增至28歲。

中期人口調查結果顯示,在扣除外傭後,06年每1000名女士,只有961名男士,即「女多男少」,而在96年,每1000名女士,則有1037名男士,顯然仍是「男多女少」。

未婚女性大增31%

統計處指出,從統計分析,本港15歲以上未婚男女數目,在06年相當接近,各有約96萬人,但值得注意的是,未婚女性人數在過去10年,由74萬升至96萬,即10年多了22萬人(增加31%)。

統計處長馮興宏說,未婚男士會與平均年輕3歲的女士結婚,比較這兩個組別,整體上是女多於男,而年長年齡組別女性較男性多,未婚女性一般教育程度較高。

港女嫁內地人增兩倍半

另一項值得注意的是,港男娶內地女的趨勢愈來愈普遍。06年約有6萬名港男結婚,但當中只有3.2萬娶港女,較10年前少3000人。最新的趨勢是,港男申請內地女士來港註冊,所以申請俗稱「寡佬證」赴內地結婚的人數,由96年的2.2萬,減至06年的1萬人,但迎娶內地女士的男士卻有增無減。

近年港女嫁予內地人的數目亦有所增加,由96年的1821人增至06年的6500人,增幅257%。

對於港男多娶內地女子,以及適婚人士中女多男少,會否影響港女覓情郎,令未婚女士人數大增。統計處長馮興宏表示難以評論。副統計處長梁錦滔說,數字反映港女有機會在港找到男伴,但能否成為佳偶,則要視乎雙方是否情投意合。

=======================================
會唔會係港女眼角高,造成呢個情況?
terry bogard 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-07, 01:40 PM   #2
雪舟等楊
God of Gamer
●  ω  ●

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDalone_wolf123
XBox Live Gamertagmoe magician
但同時好多大陸男人搵唔到老婆
港女不妨一樣北上

(`・ω・´)
≡ ∧_∧   ∧_∧
≡(#`Д )⊃;; )Д`)・゚.・
≡/つ  /  ⊂ ⊂/
「我絕不認為中國的落伍,是幾個昏君造成的,而是每個人造成。因為制度是人創造的,中國所有悲劇,都是中國人自編自導自演和自我欣賞,這絕對是與人種有關。」
雪舟等楊 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-07, 01:55 PM   #3
奇妙Go1
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch IDSW-5775-8285-5498
3DS Friend Code2079 9485 5065
PSN  IDsalabit911
XBox Live Gamertagsalabit911
港男不娶本地菜有啥不好?
奇妙Go1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-07, 02:56 PM   #4
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
唔知點解我覺d國內女性多數都系呃錢居多@@
DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-07, 02:58 PM   #5
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: DC 97 查看文章
1 dd啦, 港女咪一樣呃錢, 你冇錢睇下有冇港女采你

舊 02-23-07, 03:13 PM   #6
Alexgantz
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2007
引用:
香港既都唔係差好遠
Alexgantz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-07, 05:24 PM   #7
荒木飛呂彥
Game Master
◇白金之星◇

註冊日期: Dec 2001
引用:
香港D女仔絕不比大陸女仔差

舊 02-23-07, 06:23 PM   #8
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
引用:
引用:
作者: Alexgantz 查看文章
香港既都唔係差好遠
而且,大陸果d貪錢之餘肯付出。香港果d餐餐食你既,但連拖手都未必肯。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-07, 06:30 PM   #9
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
可能而家同居ge人多左呢.............

舊 02-23-07, 06:33 PM   #10
terry bogard
Game Master

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: sgouki 查看文章
身邊有fd都係住埋算,唔啱key咪分番開
仲好,離婚手續都慳番,拍拍籮柚就走人
terry bogard 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-07, 07:26 PM   #11
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: sgouki 查看文章
婚姻不過是一張契約書

有錢留返黎國外旅行唔好

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-07, 07:31 PM   #12
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: 細路翔 查看文章
婚姻不過是一張契約書

有錢留返黎國外旅行唔好
又唔係一張契約書噤簡單..............

搞離婚要分身家架.................
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-07, 07:38 PM   #13
SANG2003
Banned
希望之星

註冊日期: Feb 2003
港女追求$追求FEEL 你比得幾多
SANG2003 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-07, 07:47 PM   #14
細路翔
The One

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
又唔係一張契約書噤簡單..............

搞離婚要分身家架.................
咁咪唔知結黎做乜囉

英國說大家抱團死
舊 02-23-07, 08:10 PM   #15
Terry仔

呃錢o既人,兩地都有
問題係,內地人會係你面前交足戲
有時,你明知佢o禁緊你錢,但係你都願
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-07, 08:17 PM   #16
SANG2003
Banned
希望之星

引用:
作者: Terry仔 查看文章
呃錢o既人,兩地都有
問題係,內地人會係你面前交足戲
有時,你明知佢o禁緊你錢,但係你都願
香港->貼錢買難受
大陸->用錢買快樂
雙睇
既然錢有快樂同痛苦
我寧願要快樂
你叫我買個名牌袋先換到香港女既快樂
咁我寧願拎幾千蚊去買十次快樂
舊 02-25-07, 10:39 PM   #17
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
過多幾年,
大陸經濟起飛,
可能就冇呢支歌仔唱

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-07, 10:43 PM   #18
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 細路翔 查看文章
咁咪唔知結黎做乜囉
保障女方, 分開後有掟煲費

舊 02-25-07, 11:23 PM   #19
細路翔
The One

引用:
作者: ELT 查看文章
保障女方, 分開後有掟煲費
女權主義\/

英國說大家抱團死
舊 02-26-07, 08:33 PM   #20
JoeII
Crazy Gamer
白痴、煩,請收嗲!

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDJoeII_Sawa
XBox Live GamertagJoeII
無他,果d港燦唔結婚,玩二次元
香港變御宅惑星,指日可待
JoeII 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-07, 08:42 PM   #21
SANG2003
Banned
希望之星

港男娶港女<--
因為家陣興住埋唔結
舊 02-26-07, 10:12 PM   #22
下雪邊界

註冊日期: Apr 2002
頭post篇報導的確有好多數據支持佢既講法,不過點解無列舉到10年前後結婚人口總數既比較?

如果10年前後都係差唔多咁多人結婚,但係港男迎聚內地女士既個案增加的話
咁可能真係好似樓主咁諗,港女眼角高都未定

不過如果e+結婚人口總數係少過10年前呢?咁可能關係到港人既經濟同家庭負擔等等既環境問題
至於點解港男迎聚內地女士既個案會增加?我覺得當中有唔少係假結婚
下雪邊界 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-07, 11:46 PM   #23
CNC
Crazy Gamer
麻雀放砲專家

註冊日期: Dec 2003
引用:
作者: 下雪邊界 查看文章
頭post篇報導的確有好多數據支持佢既講法,不過點解無列舉到10年前後結婚人口總數既比較?

如果10年前後都係差唔多咁多人結婚,但係港男迎聚內地女士既個案增加的話
咁可能真係好似樓主咁諗,港女眼角高都未定

不過如果e+結婚人口總數係少過10年前呢?咁可能關係到港人既經濟同家庭負擔等等既環境問題
至於點解港男迎聚內地女士既個案會增加?我覺得當中有唔少係假結婚
10年前結婚既人應該更多..我個人覺得無乜必要亦好難囉黎做比較
講當時無論環境、經濟、港人心態同而家都好唔同
97前真係好多港人對未來好有信心
而家比你有一大筆錢都未必覺得將來你會更加有錢..

比我有得簡..若果養老婆或女朋友要洗錢
我都覺得洗在大陸妹身上比港女感覺要好

舊 02-27-07, 12:25 AM   #24
koala
Game Master
天霸封神斬

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: 大山椒魚 查看文章
過多幾年,
大陸經濟起飛,
可能就冇呢支歌仔唱
經濟起飛都係一些大城市o者
仲有大把未開發的貧窮地區,唔休娶唔到
每個月比2k家用佢,跟足你一世

此篇文章於 02-27-07 12:27 AM 被 koala 編輯。
koala 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-07, 12:25 AM   #25
是但
Game Master

註冊日期: Aug 2002
PSN  IDseedown
永遠呢d topic就一定會話港女眼角高,貪錢
點解唔會調轉諗係因為港男能力下降?
我唔係指責香港男人...
只不過我覺得唔岩就唔結真係冇問題
做咩係都要講到係女人既錯咁
唔嫁總好過嫁得唔開心

2014 FTCL Approved!!

BLOG
是但 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:20 AM

手機版 | APP版