Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-19-14, 03:38 AM   #76
騎蘿蘿
Crazy Gamer
全職CD-ROM

註冊日期: Dec 2006
3DS Friend Code4382 2916 1091
引用:
作者: @羅彼仙奴 查看文章
我朋友睇呢三集都係得過插,因為佢硬要idol master同love live來比,佢話唔夠奮鬥,佢話班女只是揍人數,完全無心做偶像.我個人睇法就相反,我覺得監督是玩反傳統.他想做的應該是對偶像來過顛覆再慢慢鋪排個傳奇色彩上去
如果用imas LL同呢套比
只能夠話係理想(imas)與現實(wug)

成套野敗筆唔係劇情 而係不斷走樣既作畫同性格唔夠鮮明既主角群
7個女角 得知女僕妹係比較易記
同埋套野點睇唔似地方宣傳動畫

閣下
騎蘿蘿 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-14, 10:46 AM   #77
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: @羅彼仙奴 查看文章
我朋友睇呢三集都係得過插,因為佢硬要idol master同love live來比,佢話唔夠奮鬥,佢話班女只是揍人數,完全無心做偶像.我個人睇法就相反,我覺得監督是玩反傳統.他想做的應該是對偶像來過顛覆再慢慢鋪排個傳奇色彩上去
同意樓上說法,兩者走的路線不一樣。其實尼套應該比較近似日劇而非動漫,個取向同觀眾群都不一樣,由角色設定便可看出是想走寫實系,不過就因為咁娛樂性無i@m同ll好…

舊 01-19-14, 03:56 PM   #78
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
寬叔都係得罪人多

今日已經見到至少兩個行內人
好似TVB劇集咁批判套野唔現實
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-14, 05:14 PM   #79
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
引用:
作者: leungky1 查看文章
寬叔都係得罪人多

今日已經見到至少兩個行內人
好似TVB劇集咁批判套野唔現實
http://yaraon.blog109.fc2.com/blog-e...urce=pulsenews

哇,呢套真係戲裡戲外都樣禁精彩wwww
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-14, 06:46 PM   #80
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
引用:
作者: 001015 查看文章
http://yaraon.blog109.fc2.com/blog-e...urce=pulsenews

真又好假又好,今時今日又好80年代都好,動畫內容創作自由範圍內,只要劇情能讓觀眾覺得好看不就行了?

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-14, 07:08 PM   #81
leungky1

引用:
作者: Kewellma 查看文章
真又好假又好,今時今日又好80年代都好,動畫內容創作自由範圍內,只要劇情能讓觀眾覺得好看不就行了?
所以話寬叔嘅處境同大台劇集幾似
有班覺得唔好睇嘅係永遠覺得唔好睇

班有心人要抓嘅實抓到
依家係睇下做嗰個能否忍住、支持住
舊 01-19-14, 08:10 PM   #82
Asurada
God of Gamer
機動六課的一等空尉

註冊日期: Apr 2003
今話題材完全係想俾人出本
但呢套可能無乜人想出本

舊 01-19-14, 09:08 PM   #83
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
引用:
作者: Kewellma 查看文章
一半同意。畢竟呢套唔難去聯想到現實偶像,唔係有人開聲話而家的偶像根本唔會係禁。
試問又有幾多觀眾會去求證係咪真?又有幾多個會當左劇中的事仲係發生緊係現今呢個社會?
創作自由當然要尊重,但某D片種亦需要考究得清清楚楚,有責任去確保自己唔會誤導觀眾實際情況。
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-14, 10:53 PM   #84
IntelligentGene
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2012
引用:

看了一下
無理解錯的話
佢邏輯就係:
因為80年代之後是違法(假設佢確實有法理依據)
>>所以無人這樣做
>>所以戲中的表演是不現實

應用一下這個邏輯...

1.因為強姦是違法
>>所以無人這樣做
>>所以強姦戲是不現實

2.因為打劫銀行是違法
>>所以無人這樣做
>>所以打劫戲是不現實

問題係,呢個世界係有法律禁止兒童色情
但不等於蘿莉控就會消失,不會有人冒險去接觸兒童色情
因為性欲不會因法律限制而消失
如果法律是這麼方便的話這個世界根本不用找人去執法
IntelligentGene 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-14, 11:10 PM   #85
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
睇完劇場版再睇埋第2集, 呢套野似乎漸入佳景.
之前剩係睇第一集個個路人樣, 除左Miyu同Kaya之外個個都唔知邊個打邊個
睇左劇場版就好好多囉, 第2集真係......
Miyu係Maid Cafe果段感動
希望作畫可以改善下.....

不過話說....製作組真係打算每集OP都露出小褲褲嗎????

仲有既係....真夢15歲....咁佢係I1果時幾多歲....

此篇文章於 01-19-14 11:12 PM 被 小昭Teddy 編輯。
小昭Teddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-21-14, 03:53 PM   #86
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
基本上對偶像冇乜好感
因為見戰得咁厲害先睇

睇完劇場版+1,2話
除左作畫同配音之外唔錯呀
起碼有劇情睇下
首場LIVE果度幾熱血

不過唔睇劇場版唔會知第一集做乜
好歹都文字交代下角色背景吖
經理人好廢
最後竟然係社長救人

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-21-14, 10:14 PM   #87
CSY
女神親衛隊

註冊日期: Mar 2003
引用:

咁WUG即是在那一個時代了..? 80年代 ?

CSY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-25-14, 12:53 PM   #88
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
正正常常咁一集推一個其實ok(個時im@動畫都係咁),點解唔正正常常咁呢……

此篇文章於 01-25-14 12:59 PM 被 尼路 編輯。
尼路 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-25-14, 06:25 PM   #89
@羅彼仙奴
Game Master
MARC BOLAN

註冊日期: Dec 2003
....真的缺錢嗎?今集又一個大走樣,仲衰果上兩集....

http://hkarsenal.china.com/zh_cn/son...alteamsong.mp3

http://www.youtube.com/watch?v=Ylww2dOW7fg
MARC BOLAN的演出是無人可取代的.
華麗遙滾萬歲
@羅彼仙奴 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-25-14, 06:49 PM   #90
@羅彼仙奴
Game Master
MARC BOLAN

註冊日期: Dec 2003
....劇情來了,但做型讓我諗到係桃草Z來的,連黃戰士都一樣係妹系大食王.睇死監督想整七色戰隊出來!

http://hkarsenal.china.com/zh_cn/son...alteamsong.mp3

http://www.youtube.com/watch?v=Ylww2dOW7fg
MARC BOLAN的演出是無人可取代的.
華麗遙滾萬歲
@羅彼仙奴 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-25-14, 07:04 PM   #91
leungky1

今集節奏同作畫好有問題......故事本身都有啲老套

係新OP有些少感覺......
舊 01-25-14, 07:07 PM   #92
IntelligentGene

註冊日期: Jan 2012
作畫可以同戰姬一期比 希望係為往後集數留戰力

阿媽硬係唔露臉
肥宅個樣似係要犯罪咁
下集應該要講真夢在I-1的過去吧?
IntelligentGene 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-25-14, 07:24 PM   #93
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
反正漸入佳境了 睇呢套個心情就好似睇住子女成長咁款

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-14, 09:49 PM   #94
事丫娃些
京アニに祈りを

註冊日期: Apr 2004
今集我好似聽到《海女》流行語『じぇじぇじぇ』…
事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-14, 11:04 PM   #95
explosion

註冊日期: Sep 2008
ED根本係畢業歌,如果紅得起可能紅白有望?
explosion 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-14, 02:01 AM   #96
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
大食女賣萌回

作畫仍然係冇進步到, 睇黎真係冇乜錢

舊 02-01-14, 07:38 PM   #97
東條希
Game Master
青春色の波紋疾走

註冊日期: May 2005
今集作畫總算較穩定,無太嚴重走形

真夢退出I-1既原因仍然是個謎
點解真夢要選擇獨自承擔..希望有人可以打開佢心扉
I-1果種選拔制度還真是集體洗腦
肥宅果真是忠實fans啊,真感動

四十九年一睡夢,
一期栄華一盃酒。

TSUMUGI RHYME 薄桜鬼中毒中 今期1番好きな曲 希deきしめ
大好きって言うなら、大大好きって返すよ
忘れ物もうないよね? ずっと永遠に一緒だよ
東條希 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-14, 02:11 AM   #98
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
一次過睇番3集
音樂唔錯
劇情方面開始漸入佳境
CV方面由電影版/第一集棒讀去到第4集叫改進左
不過成套野最大問題係作畫,完全無改善
想BD同WUG大賣
就算你劇情點神
作畫呢樣唔改善真係死硬

此篇文章於 02-04-14 02:14 AM 被 小嘉 編輯。
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-14, 01:25 AM   #99
事丫娃些
京アニに祈りを

註冊日期: Apr 2004
OP:

ED:

事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-14, 10:02 AM   #100
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
o係新團體同昔日同伴比拼
個設定幾熱血
步調真係幾似日劇
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[收] 正版 寰宇 機動戰艦NADESICO (粵語)VCD 全套vol.1 - 13 或 單一 vol.13 112914 買賣專區 1 04-11-16 02:37 PM
FREE xbox360 Alan Wake download code monkeylove 買賣專區 0 02-14-16 07:33 AM
xbox 360 Alan Wake 兌換咭 monkeylove 買賣專區 1 04-03-14 10:13 PM
Alan Wake (Steam download) ( ゚ω゚)? PC電腦遊戲討論版 6 08-18-12 01:17 AM
推介︰MC HotDog Wake Up 3cmusic Neo Music UNIVERSE 4 03-20-06 07:51 PM

現在的時間是 03:48 AM

手機版 | APP版