Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 學術文化綜合研討區

主題工具 顯示模式
舊 06-27-06, 03:07 PM   #1
半島鐵盒
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2002
Fresh graduate in Accounting......

可以比下意見關於fresh graduate 搵工嗎?

我見好似份份都要你有experience先請
噤有無方法/意見 , 點gain experience?

救救我lee 個迷途人
半島鐵盒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-06, 03:42 PM   #2
jlai
Ultimate Gamer
下一站 南美....

註冊日期: May 2006
引用:
作者: 半島鐵盒
可以比下意見關於fresh graduate 搵工嗎?

我見好似份份都要你有experience先請
噤有無方法/意見 , 點gain experience?

救救我lee 個迷途人
你見乜工呀? 你講清楚0的人地先幫到你ga
你見big 4肯定唔洗experience先囉

jlai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-06, 08:59 PM   #3
半島鐵盒

accountant啦, 未知道(決定)邊個area
我仲讀緊, 年尾grad, 而家想問下搵工資料姐

除了big four, 係吾係都係d 大公司先請fresh grad?
重有邊d 出路?
舊 06-27-06, 10:15 PM   #4
鬼斬左文字
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDplay4mario
Nintendo Switch ID4327-6773-9303
PSN  IDplay4lifehk
XBox Live Gamertagplay4lifehk
正常情況聽新聞係唔使自己搵工
未畢業已經有人請你=0=
鬼斬左文字 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-06, 10:54 AM   #5
jlai
下一站 南美....

引用:
accountant啦, 未知道(決定)邊個area
我仲讀緊, 年尾grad, 而家想問下搵工資料姐

除了big four, 係吾係都係d 大公司先請fresh grad?
重有邊d 出路?
你要做accountant既, 咁正常就big four最好,而其中又以pwc同kpmg比較好0的
始終你都要考晒牌先嘛
你去0的公司仔, 人地會唔會俾你放假去考試先?
咁除左big 4, 其他大公司都會開一0的accounting trainee既位既, 你都可以去
你年尾grad? 你係唔係local既u

舊 06-28-06, 07:53 PM   #6
半島鐵盒

引用:
作者: jlai
你要做accountant既, 咁正常就big four最好,而其中又以pwc同kpmg比較好0的
始終你都要考晒牌先嘛
你去0的公司仔, 人地會唔會俾你放假去考試先?
咁除左big 4, 其他大公司都會開一0的accounting trainee既位既, 你都可以去
你年尾grad? 你係唔係local既u
唉, 我係aust. 讀ga
舊 06-29-06, 10:39 AM   #7
jlai
下一站 南美....

引用:
唉, 我係aust. 讀ga
冇壞, 一年咁多係AUST海歸既學生
你可以開始搵定SEND定信, 話埋俾佢地知你係AUST, 年尾返HK
大公司唔怕等人, 我以前有0的FDZ都係咁

舊 06-29-06, 11:06 AM   #8
chandler
God of Gamer
上海之夜的第七章

註冊日期: Feb 2002
而家搵唔到唔緊要,可以做o下其他公司仔先

十二月再apply big4,佢地會請winter batch,peak season1月開始,到時一定做到隻狗咁

I am not concerned about planning for the future.
I will let future take care of itself.
chandler 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-06, 01:48 AM   #9
saintvenus
Crazy Gamer
網絡上有很多弗人弗事

註冊日期: Mar 2006
overseas返來, 想apply big4, 實有著數
given that你可以講似樣0既英文

而家先0黎壞冷氣, 唔係呀嘛?! 天哪!
saintvenus 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
有冇大學fresh graduate 仲未搵到工 冰河 ~清談館~ 25 05-29-06 08:11 PM
欣宜近照!! Fresh & hot!! GimGim Neo Entertainment TREND 56 11-29-03 11:02 PM
欣宜近照!! Fresh & hot!! GimGim Neo Entertainment TREND 1 11-27-03 12:23 PM
蘇永康全新國語碟~ so fresh 聽後感 JACKY Neo Music UNIVERSE 2 07-09-03 08:41 PM

現在的時間是 06:05 AM

手機版 | APP版