Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-10-11, 08:48 AM   #26
飛燕
God of Gamer
懺悔不用等

註冊日期: Dec 2004
asphalt 6快爆機

感想

後面1/4的部份有些問題

1. 部車過份快,400km/h時成個世界快到睇唔到,似fast forward。
玩家反應唔切,畫面太閃,睇唔清楚路和對頭車。
雖然可以落brake,但隻game設計是不適合落brake… 因為長brake後想甩尾會失效,自動回直
在最後3、4隻杯要跑得快,玩家要好似神經病咁大扭個mon,400km/h入甩尾要超快扭盡部車先肯auto入彎,玩S彎真係想死

2. 路的設計問題
在上海和New York的彎道太細和急,這個game的行車物理根本過唔到,連電腦都炒埋去
對頭車重要亂咁走,會見到有對頭車卡住在路中心,然後關卡要求唔可以爆…

前期好玩過後期,速度感正常,玩家有時間思考
後期真係變碰碰車

另外,隻game的難度同你部車性能有關
你改快電腦跟住快
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-11, 12:01 PM   #27
shodanng
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2007
引用:
作者: 飛燕 查看文章
asphalt 6快爆機

感想

後面1/4的部份有些問題

1. 部車過份快,400km/h時成個世界快到睇唔到,似fast forward。
玩家反應唔切,畫面太閃,睇唔清楚路和對頭車。
雖然可以落brake,但隻game設計是不適合落brake… 因為長brake後想甩尾會失效,自動回直
在最後3、4隻杯要跑得快,玩家要好似神經病咁大扭個mon,400km/h入甩尾要超快扭盡部車先肯auto入彎,玩S彎真係想死

2. 路的設計問題
在上海和New York的彎道太細和急,這個game的行車物理根本過唔到,連電腦都炒埋去
對頭車重要亂咁走,會見到有對頭車卡住在路中心,然後關卡要求唔可以爆…

前期好玩過後期,速度感正常,玩家有時間思考
後期真係變碰碰車

另外,隻game的難度同你部車性能有關
你改快電腦跟住快
建議你買RR2啦
各方面真係正過asphalt 6好多

PC StarCraft 2:
Character Name: Dan, Character Code: 972

iOS Game Center
id: shodanng

add完我請揚聲你係邊位網友
因為唔想同邊位玩完都唔知
shodanng 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-11, 12:02 PM   #28
shodanng
Crazy Gamer

NOVA 2最近先玩
比第一代難玩左唔少

Character Name: Dan, Character Code: 972

舊 01-10-11, 12:19 PM   #29
飛燕
懺悔不用等

引用:
作者: shodanng 查看文章
建議你買RR2啦
各方面真係正過asphalt 6好多
因為我是超跑迷
論車種asp6吸引點
加埋出國唔想太用力玩,所以挑了asp

RR2遲下再算
我手邊隻NFS + BFBC2 都未爆
現在回港了可以打家用機...TDU2快來了?
舊 01-10-11, 12:22 PM   #30
delkong
Game Master

註冊日期: Mar 2006
PSN  IDdelkong
XBox Live Gamertagdelkong
RR2 幾時先有hd ver ga...?

舊 01-10-11, 01:53 PM   #31
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
見人哋寫短評寫得咁過癮, 在下都整番個試吓先:

Perfect Cell by Mobigames

http://itunes.apple.com/hk/app/perfe...390238229?mt=8

有人話iOS上面無可能整到隻stealth game (唔好計隻四不像嘅Splinter Cell吖), 呢鑊有人要食pie啦。與其話係『潛入』, 應該話係『脫出』game。

玩法好簡單, 控制隻紫色會飛嘅"Cell", 越過障礙, 由每關嘅起點去到終點(但係無明確話你知邊度係終點噃)。畫面非常簡潔, 風格好似XBLA隻"Shadow Complex"; 操作都非常易上手, 點就移動, 抺就向相同方向快衝, 兩隻手指拉開就可以分裂成兩個(後期三個)小"Cell"; 後期按實可以劃線快衝。唔郁兩秒鐘後自動隱形, 方便避過敵人。

總共有5大關, 裡面各有不過數量嘅關卡, 全程唔長, 大概玩一週目只要三至五個鐘頭到; 每關可以自由咁揀: 見人就殺(抺去個人到攻擊, 甚至可以玩串燒); 亦可以全關不殺一人, 後者難好多好多, 尤其最後兩個大關, 敵兵密集好多, 一被發現唔死一身散; 另外, D陷阱會更刁鑽, 好考手快同耐性。你唔殺會有no-kill bonus, 有D關卡有隱藏寶石(prism); 所以爆咗機, 有人會玩番轉頭, 試第二種方式。

除咗短得滯之外又無故事可以追, 用細screen玩向上/下衝反應嘛嘛, 同時, 捭鐳射打中會彈開, 如果唔好彩夾響兩支鐳射中間, 好容易一個唔小心變乒乓波~ (跟手好快死咗要再嚟過嗰關)AI都係犯晒好多console game嘅問題, 被一個敵兵發現, 佢只會傻傻吓咁定係度望, 搵唔見就返原位, 而唔係響晒全關嘅backup嚟圍你。

Universal兼RD支援, 而家特價緊US$4.99, 在下推薦。

整部片各位參詳吓先:

此篇文章於 01-10-11 02:15 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-11, 05:11 PM   #32
shodanng
Crazy Gamer

引用:
作者: 飛燕 查看文章
因為我是超跑迷
論車種asp6吸引點
加埋出國唔想太用力玩,所以挑了asp

RR2遲下再算
我手邊隻NFS + BFBC2 都未爆
現在回港了可以打家用機...TDU2快來了?
iOS隻NFS:HP Racer Career Tier 4都幾難玩
想全三星都好難

舊 01-11-11, 08:54 AM   #33
initial

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code1263 6620 0970
PSN  IDphilip_son23
XBox Live Gamertagphilipwing
見我個fd用ipad 玩吞食天地, 仲可以connect 4個wii 手制

2004 東京 2005 仙台 2006 首爾
2010 廣島, 四國 (愛知縣, 高知縣, 香川縣, 德島縣), 岡山, 神戶, 大阪
2010 吳哥窟, 越南
2011 Sep 北京 (故宮, 長城, 789 Art Zone) Dec 台北
2012 名古屋, 白川鄉, 萋籠宿, 馬籠宿, 高山, 飛驒, 沖繩
2013 倫敦, 格林威治, 溫莎堡, 曼徹斯特
2014 秘魯 馬丘比丘 玻利維亞
initial 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-11, 11:02 AM   #34
delkong
Game Master

引用:
作者: initial 查看文章
見我個fd用ipad 玩吞食天地, 仲可以connect 4個wii 手制
要jb, 有emu 打街機game

舊 01-11-11, 02:13 PM   #35
肉羊哩咖
griffin611

Capcom 好重手噃:

Devil May Cry 4 Refrain US$6.99 (一月)

Resident Evil Mercenaries Vs. (二月預定?)

舊 01-11-11, 02:38 PM   #36
delkong
Game Master

超正

舊 01-11-11, 02:43 PM   #37
blackpighk
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2006
XBox Live Gamertagblackpighk
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
Capcom 好重手噃:

Devil May Cry 4 Refrain US$6.99 (一月)

Resident Evil Mercenaries Vs. (二月預定?)

玩完 ib 呢d 畫面完全唔吸引....
同埋玩過家用版的話, 好難會再去玩手機版
不如玩懷舊出下 2d 橫向 act 仲好啦
blackpighk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-11, 04:28 PM   #38
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
佢個Multi-framework Lite真係好駛好用

メモリはプライスレス
My Trophy Road
草薙さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-11, 05:06 PM   #39
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: blackpighk 查看文章
玩完 ib 呢d 畫面完全唔吸引....
同埋玩過家用版的話, 好難會再去玩手機版
不如玩懷舊出下 2d 橫向 act 仲好啦
咁就要等吓做R-Type移殖嘅DotEMU做嘅Earth Defense Force(超任移殖!)啦:

舊 01-11-11, 05:19 PM   #40
blackpighk
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2006
XBox Live Gamertagblackpighk
唔錯....
不過老餅口味係 戰區 88 或者彩京 19XX 系列會仲好
blackpighk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-11, 06:52 PM   #41
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
唔知係咪無做霧化定係貼圖唔好, capcom 果兩隻總係好似連 PS2 都不如咁
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-11, 07:32 PM   #42
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
咁就要等吓做R-Type移殖嘅DotEMU做嘅Earth Defense Force(超任移殖!)啦:

好耐都冇見過 Jaleco 個名!
懷念。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-11, 07:43 PM   #43
ansonli0005
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2004
3DS Friend Code3480 3255 2953
PSN  IDansonli0005
XBox Live GamertagAnsonlihk
Unhappy

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
唔知係咪無做霧化定係貼圖唔好, capcom 果兩隻總係好似連 PS2 都不如咁
CAPCOM D 3D iphone game畫面一向唔係好得~

Game For Windows Live: Ansonlihk
Game Center: Ansonlihk
ansonli0005 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-11, 09:28 PM   #44
chunmanx
我ge代號係風

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDndswii
隻dmc4我覺得ok喎
係隻bio差d
同3ds的比高下立見
dmc4都幾跟足家用機版本
係唔知按咩制跳同埋係咪真係冇左迴避?
可以做到咁ge質素
咁當初psp隻dmc唔駛摺埋啦

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-11, 10:12 PM   #45
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
最死係Frame Rate唔夠
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-11, 11:21 PM   #46
ansonli0005
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2004
3DS Friend Code3480 3255 2953
PSN  IDansonli0005
XBox Live GamertagAnsonlihk
引用:
作者: 後藤san 查看文章
最死係Frame Rate唔夠
係...隻DEAD RISING我都冇心機再玩落去~~

Game For Windows Live: Ansonlihk
Game Center: Ansonlihk
ansonli0005 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-11, 11:34 PM   #47
shodanng
Crazy Gamer

引用:
Capcom係iOS既game通常都貼圖差同光影爛
好耐之前隻魔界村
可以用NDS個種低解像格仔貼圖

但黎緊3DS個3隻大作又光影整得非常好
睇番Gameloft既MC2,NOVA 2
同Infinity Blade既畫質
未必係iPhone 4同3DS機能差咁遠
睇黎只係Capcom大細超
人力物力投放得少係iOS game度

剩係睇隻SF4
咁耐都未支援Retina Display
人物逐個加
就知咩事
個邊廂3DS隻SF4畫面正好多
仲要好多對戰模式同新玩法

所以我會買埋3DS玩Capcom手提game

舊 01-11-11, 11:36 PM   #48
shodanng
Crazy Gamer

引用:
作者: ansonli0005 查看文章
係...隻DEAD RISING我都冇心機再玩落去~~
未出前我見D行路動作似機械人
操作又好似唔係太理想
就知係Capcom又一雷作

舊 01-11-11, 11:41 PM   #49
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: shodanng 查看文章
但黎緊3DS個3隻大作又光影整得非常好
睇番Gameloft既MC2,NOVA 2
同Infinity Blade既畫質
未必係iPhone 4同3DS機能差咁遠
睇黎只係Capcom大細超
人力物力投放得少係iOS game度
唔敢比機能
但"相對地" Capcom堆game 唔掂係事實
係開發能力或投放資源唔夠,還是因為考慮到iOS 零售價位,唔可以做得咁好呢? 咁就唔知啦
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-11, 01:04 AM   #50
飛燕
懺悔不用等

間studio能力唔夠
iphone game要靚要識偷3D再用貼圖補救畫面
之前幾隻bio同Dead Rising似同一個studio做,差到…
今次隻新Bio似用家用機model output落手機,無做優化都一定死

EA做到畫面
但操作重係差
車game操作方式還停留在mini game等級
係shift叫做好少少

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[MOB] iPhone/iPod Touch/iPad 全方位綜合遊戲討論區 vol.3 奇蹟少年J 手提遊戲機討論版 1008 05-17-11 03:12 PM
[主題公園] Apple iPod/iPhone + iTunes 討論區 V (iPhone OS 3.0 Update已經推出) Metal Gear NT 影音館 1002 06-19-09 10:53 PM
Nikon 開發 iPhone / iPod touch 個人相簿 八仙果 照相館 1 12-29-08 08:02 PM
[主題公園] Apple iPod/iPhone + iTunes 討論區 IV (iPhone Software 2.1 / iTunes 8 / 七彩 iPod nano) Metal Gear NT 影音館 1001 10-04-08 01:18 PM
[主題公園] Apple iPod/iPhone + iTunes 討論區 III (3G iPhone 8GB US$199, 16GB US$299) Metal Gear NT 影音館 1020 06-11-08 12:50 AM

現在的時間是 10:16 AM

手機版 | APP版