Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-13-08, 09:23 AM   #26
relight
Game Master
普通的魔法使

註冊日期: Nov 2005
XBox Live GamertagHKrelight
咁搞法...肉王朝同天下果d實係到背後到陰笑緊,都吾知係吾係佢地提議既

如果係台版漫畫吾知駛吾駛交費?佢只係話一部份日本漫畫咁,多數hk代理果d

同對d 漫畫cafe有冇影響架?果d應該吾算租?(只係任睇)
relight 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-08, 09:38 AM   #27
GEESE
Game Master
Ψ血族.狂氣之伯爵Ψ

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: SinWai 查看文章
就算幾快睇完都好, 一租出去最少都一日架啦, 同借一本日本漫畫新書一樣既話, 佢個所謂理論其實冇意思。(
我比多80買多兩本可以出租幾十次既日本漫畫租出去, 好過買本唔知租唔租到十次既簿裝書。
最後咪又係斷自己米路, 又唔係唔知自己D書有幾受歡迎有幾多人睇, 特別係除左打就係打果D。
人家根本就唔想自己本書俾人租去睇~~
只不過多幾廿蚊收入,點都好過差唔多免費咁俾人用去做生意之嘛.....

被風吹拂白色的病房中 急落的花瓣隨風飛舞著
最後的時刻來臨 回憶起最重要的人
明天將化為灰燼回歸塵土吧
櫻花於窗中看見了 我要沈睡於他們之下
被溫暖包圍著 在你的手中...
沉靜的搬離304號室之時 似乎把你再次忘記
此後我將與櫻花共舞於風中搖曳回憶著你
GEESE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-08, 09:40 AM   #28
信長
God of Gamer
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
引用:
作者: relight 查看文章
咁搞法...肉王朝同天下果d實係到背後到陰笑緊,都吾知係吾係佢地提議既

如果係台版漫畫吾知駛吾駛交費?佢只係話一部份日本漫畫咁,多數hk代理果d

同對d 漫畫cafe有冇影響架?果d應該吾算租?(只係任睇)
香港動漫畫聯會會長係 黃獄郎

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-08, 09:48 AM   #29
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: GEESE 查看文章
人家根本就唔想自己本書俾人租去睇~~
只不過多幾廿蚊收入,點都好過差唔多免費咁俾人用去做生意之嘛.....
點解商人就係咁鍾意做埋d損人不利己既野?
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-08, 10:11 AM   #30
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: harry 查看文章
唔覺有乜對佢地不利
而且我覺得佢地收版權費是合理的
只不過版權費過高就唔多合理

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-08, 10:14 AM   #31
relight
Game Master
普通的魔法使

引用:
當然有利啦,尤其對港漫果D貴幾蚊差別好大果D

如果貴多幾蚊就可以直頭買左佢,我諗好多人會直接買書
舊 05-13-08, 10:43 AM   #32
(Homer)
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2005
XBox Live GamertagHomer Home
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
似乎那些動漫畫聯會對香港本地薄裝漫畫的受歡迎程度頗有自信的説
佢地到而家仲係認為, 跌書純粹係因為多人上網睇或多人去漫畫cafe/租書
上網睇既佢地管唔到咁多, 咪走去提意收版權費......
好心...... 得閒搞咁野, 就比心機做好本書啦....
畫埋d垃圾, 所謂格鬥書就只有硬碰硬碰再硬碰

Homer's home
(Homer) 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-08, 10:54 AM   #33
relight
Game Master
普通的魔法使

引用:
作者: Lawrencel 查看文章
佢地到而家仲係認為, 跌書純粹係因為多人上網睇或多人去漫畫cafe/租書
我覺得火武耀揚都ok wor,我有時都買本黎睇的(雖然好少買)。

之前買中左有期真係笑到 (講條友比成班大漢禁住黎打 機 )
舊 05-13-08, 11:16 AM   #34
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
乜仲有人睇港漫架咩

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-08, 11:44 AM   #35
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
乜仲有人睇港漫架咩
有,不過唔係追開日本ACG果班人
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-08, 05:16 PM   #36
噹噹dondon
Game Master

註冊日期: Oct 2006
引用:
有,不過唔係追開日本ACG果班人
多數阿叔級同鍾情武俠既先會去睇
噹噹dondon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-08, 05:48 PM   #37
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: HIM 查看文章
乜有人會租港產薄裝漫畫架!?
真係唔覺港漫原來係有得租...
BY THE WAY,14蚊一本啫,又唔係好貴,唔駛租呀嘛~~?

PS. 睇咗2頁POST,發覺插港漫嘅多數都係唔睇港漫嘅人...囧TZ

此篇文章於 05-13-08 05:50 PM 被 豪傑公子 編輯。
豪傑公子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-08, 06:38 PM   #38
~昊~
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
真係唔覺港漫原來係有得租...
BY THE WAY,14蚊一本啫,又唔係好貴,唔駛租呀嘛~~?

PS. 睇咗2頁POST,發覺插港漫嘅多數都係唔睇港漫嘅人...囧TZ
我有睇開港漫~
所以先會覺得收80版權費過份…

依家『漫畫協會』班人根本就係知道剩賣書搵唔到食,
所以向租書舖開刀,希望開多條米路……

但站係讀者立場嚟講,
我覺得與其佢地花時間做呢啲無謂嘢,
不如做好啲手頭上果幾本書,等多啲人買好過啦…

我始終相信,好書自然就會有人買~

舊 05-13-08, 07:56 PM   #39
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
d作品既然係佢地做出黎,
又唔係抽人地佣金,
我覺得冇話過唔過份

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-08, 08:43 PM   #40
jaycom
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2006
人地收版權費係合理的
80蚊都唔會好過份
因為人地花咗心機去畫
收返佢地少少錢一D 都唔過份

仲有…好多冇睇過漫畫的人…係咁話港漫差
其實SPEED UP / CHEESE都做得幾好的﹗
但係就好快就唔見咗
不過依家係講緊薄裝港漫

引用:
作者: ~昊~ 查看文章
我有睇開港漫~
所以先會覺得收80版權費過份…

依家『漫畫協會』班人根本就係知道剩賣書搵唔到食,
所以向租書舖開刀,希望開多條米路……

但站係讀者立場嚟講,
我覺得與其佢地花時間做呢啲無謂嘢,
不如做好啲手頭上果幾本書,等多啲人買好過啦…

我始終相信,好書自然就會有人買~
香港好唔同
即使幾好睇都好
只要一日網上D 人話港漫唔好睇
D 人點都唔會卑機會港漫

舊 05-14-08, 07:13 AM   #41
黒杉 アサギ
Game Master
さやかマジ天使↓

註冊日期: Jun 2006
XBox Live Gamertagsuzuki_botan
乜d薄裝港漫d心機唔係用黎搞笑既咩 /\
黒杉 アサギ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-08, 09:10 AM   #42
yamhoikin
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2005
薄裝港漫
成日見到d 人 卷住一卷咁插係後袋
真係9減2到丫

一本5分鐘睇完ge漫畫
而且入面d公仔真係大到丫...
比我2分鐘都唔洗就睇完

舊 05-14-08, 09:21 AM   #43
FURIMUKI
ニアちゃん抱きまくら

註冊日期: Aug 2006
冇港漫又點會有咁多笑料
冇佢地就唔會有師父同神會講粗口等等等等既素材啦b
所以我支持港漫架b

(´・ω・`)「Evansが47ならサイバーガガクは46でいい。マジで。」

( ;゚Д゚)「お、おお…」
FURIMUKI 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-08, 09:39 AM   #44
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: H-ISM<<蘿莉控形>> 查看文章
冇港漫又點會有咁多笑料
冇佢地就唔會有師父同神會講粗口等等等等既素材啦b
所以我支持港漫架b
講嚟講去咪又係拎肥良D作品嚟玩,除非你認為一個肥良就可以代表成個港漫界啦,
否則「冇港漫又點會有咁多笑料」根本就唔成立...

PS. 對港漫有偏見或錯誤認知嘅朋友,不妨睇睇呢篇文章:
http://www.cuhkacs.org/~thomasc/?p=1359

此篇文章於 05-14-08 09:42 AM 被 豪傑公子 編輯。
豪傑公子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-08, 11:29 AM   #45
ben wai
Game Master
ゆがみねぇな

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDDOP169WI
XBox Live GamertagDOP169WI
總覺得80版權費都幾過份
問題只是看到一系列的港漫多數是以技擊漫畫為主
雖然好有心機,但是,龍虎門、天下一看就夠,因為拖戲拖得太緊要,這樣加價只是太多人嫌貴不買

你看見那些感覺100,不多人買

老夫子,我想會很大煲

舊 05-14-08, 11:40 AM   #46
赤目黑龍
赤貧神

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDdamnprincess
老實講
羊毛出在羊身上
咁樣加個版權費上去
結果又係轉架落消費者身上

一來, 相信會今唔少租書鋪頭死亡
二來, 令更多睇漫畫嘅人轉為上網睇, 造成惡性循環

又老實講
班漫畫出版商眼紅租書鋪頭有錢賺就想從中cap水
倒不如佢哋自己做埋租書好過啦

許許許許許許許許
許許許許許許許許許許許許!!
赤目黑龍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-08, 11:53 AM   #47
relight
Game Master
普通的魔法使

引用:
作者: ben wai 查看文章
總覺得80版權費都幾過份
問題只是看到一系列的港漫多數是以技擊漫畫為主
雖然好有心機,但是,龍虎門、天下一看就夠,因為拖戲拖得太緊要,這樣加價只是太多人嫌貴不買

你看見那些感覺100,不多人買

老夫子,我想會很大煲
其實收禁貴版權佢地係吾想d人出租者...有咩禁大煲,冇得租未買lor,肉王果d利潤 ↑↑(吾想買未最多吾睇)

話說hk漫十幾蚊本好似好平咁其實假像黎,一本真係分分鍾5分鍾就睇完(尤其係如果飛d字架哇,港漫多數都太多字了)。好似古惑仔咁得半本係本篇黎,後面有成十幾頁都係d溝女番外篇定吾知咩黎(我好耐冇買吾知依家仲係未咁)

不過最有趣既係港漫果d可以特別貴禁多...都吾知係未同政府d官員夾埋的
舊 05-14-08, 11:53 AM   #48
GEESE
Game Master
Ψ血族.狂氣之伯爵Ψ

引用:
我反而覺得係D租書鋪有問題喎~~
大家都係咁多錢買返黎,我就用黎娛樂,佢就用黎搵食,呢樣好大問題~~
係出版商立場黎講,我出書係用黎賺錢,D租書鋪用我既書賺錢之餘,仲影響埋銷量,有乜理由唔開刀先??

舊 05-14-08, 11:55 AM   #49
relight
Game Master
普通的魔法使

引用:
作者: 赤目黑龍 查看文章
二來, 令更多睇漫畫嘅人轉為上網睇, 造成惡性循環
肉王朝一早就有線上漫畫,好似吾駛錢tim...不過吾知依家收左皮未同駛吾駛比錢

此篇文章於 05-14-08 11:57 AM 被 relight 編輯。
舊 05-14-08, 12:01 PM   #50
GEESE
Game Master
Ψ血族.狂氣之伯爵Ψ

引用:
作者: Lawrencel 查看文章
咁事實上係有影響喎~~仲唔細添~~
換轉你自己一手一腳做出黎既,俾人免費派街坊,甚至一聲唔該都無就拎黎做生意,你會點諗先??

論壇跳轉

現在的時間是 08:39 PM

手機版 | APP版