Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-14-09, 05:36 PM   #951
拓飛
Game Master

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: Gashapon™ 查看文章
甚平個朵係海俠咁正氣?
同姓瀨戶班人魚有親架
係海俠定海峽??

同埋Mr.2係咪出左黎?

此篇文章於 01-14-09 05:55 PM 被 拓飛 編輯。
拓飛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-09, 06:30 PM   #952
issoccer
Game Master

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDissoccer
XBox Live Gamertagissoccer
引用:
作者: tylau 查看文章
唔通情報咩. D咁三流既故仔係我先作得出
haha~~都唔係呀~~~如果係咁,劇情好刺激呀~

舊 01-14-09, 10:28 PM   #953
John5
Game Master
地獄浪人

註冊日期: Jul 2002
mr.2 登場
John5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-09, 10:35 PM   #954
John5
Game Master
地獄浪人

引用:
作者: 拓飛 查看文章
係海俠定海峽??

同埋Mr.2係咪出左黎?
海俠~ 佢口中不停講仁義~
應該係一個好講仁義道德既七武海

其實我地應該係比 沙鱷 同 月光令我地誤會所有七武海係壞人
話唔定魚人同女帝一樣, 避免D 人逼害先UNDER 海軍.

MR.2 好野, 又有笑料睇
舊 01-14-09, 11:35 PM   #955
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: John5 查看文章

比起唐古訶德,我又唔覺沙鱷同月光算係咩壞人
何況如果佢地真係衰到無人有,係佢兩個落離嘅時候亦唔會有人會為佢地以身犯險
係我眼中,沙鱷雖然卑鄙,但亦可算一個梟雄
而月光只係一個害怕失去嘅笨蛋

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-09, 11:42 PM   #956
石光
God of Gamer

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDzellight
XBox Live Gamertagzellight
曾經有粉絲講過話七武海好似七宗罪的不同個怔
而家七武海已經出晒場...大家對下~

色欲(Lust) - 唔洗講一定係女帝 波雅·漢考克
貪食(Gluttony) - 吉貝爾?
貪婪(Greed) - 原以為沙鱷...不過被除名...那應該係..唐吉訶德·多佛朗明哥?
懒惰(Sloth) - 摩利亞
憤怒(Wrath) - 巴索羅繆·大熊(暴君?)
妒忌(Envy) - 黑胡子 馬歇爾·D·汀奇??
傲慢(Pride) - 鷹眼??

都係得個吹字...大家唔好咁認真
石光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-09, 11:43 PM   #957
Arcanist
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: 石光 查看文章
曾經有粉絲講過話七武海好似七宗罪的不同個怔
而家七武海已經出晒場...大家對下~

色欲(Lust) - 唔洗講一定係女帝 波雅·漢考克
貪食(Gluttony) - 吉貝爾?
貪婪(Greed) - 原以為沙鱷...不過被除名...那應該係..唐吉訶德·多佛朗明哥?
懒惰(Sloth) - 摩利亞
憤怒(Wrath) - 巴索羅繆·大熊(暴君?)
妒忌(Envy) - 黑胡子 馬歇爾·D·汀奇??
傲慢(Pride) - 鷹眼??

都係得個吹字...大家唔好咁認真
都好亂黎下
Arcanist 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-09, 11:47 PM   #958
拓飛
Game Master

註冊日期: Aug 2003
引用:

咁講佢同白鬍子應該好fd
拓飛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-09, 11:49 PM   #959
John5
Game Master
地獄浪人

引用:
作者: casio 查看文章
比起唐古訶德,我又唔覺沙鱷同月光算係咩壞人
何況如果佢地真係衰到無人有,係佢兩個落離嘅時候亦唔會有人會為佢地以身犯險
係我眼中,沙鱷雖然卑鄙,但亦可算一個梟雄
而月光只係一個害怕失去嘅笨蛋
關公都有對頭人, 曹操亦有知心友.
佢地屬下對佢地忠誠唔代表佢地係好/壞人. 只係支持自己老大的信念.

我只係用讀者最簡單角度去分別 正/反派.
咁當然, one piece入面冇絕對正/反派
但好多人都直覺聽到七武海就係大奸大惡.
因為七武海比讀者感覺就係主角對頭人.

當然, 你講既我都同意, 但我只係用讀者角度去講七武海比大部份讀者既感覺.
而且七武海.. 鷹眼, 女帝, 魚人, 熊 都遍向 主角(?)果邊

所以.......四皇另外兩個好有可能係好事之徒
舊 01-14-09, 11:55 PM   #960
John5
Game Master
地獄浪人

引用:
作者: 拓飛 查看文章
咁講佢同白鬍子應該好fd
唔出奇, 我覺得魚人入七武海係避免比人逼害歧視.
而且.. 白鬍子好講海賊間的仁義

比較好奇係四皇的另外兩個...

其中一個會唔會係求婚蘿拉個亞媽?
舊 01-15-09, 07:08 AM   #961
Gashapon™

註冊日期: Dec 2003
引用:

佢放得阿朗出黎,道德就未必有喇
Gashapon™ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-09, 10:15 AM   #962
比卡SP
Game Master
祭...

引用:
我確實係講畫功
個人認為尾田"畫功"真係比一般漫畫家勁, 係"畫風"唔夠討好
畫功唔係指佢畫出黎D野靚D就好咁解, 畫功底差既人一樣可以畫到畫風靚既畫
有畫功既人畫出黎畫風唔一定討好, 但OP畫面既表達力. 迫力等等正正係尾田畫功既表現之處
我同好多人都係一開始頂唔順佢D畫風, 我等佢做到去沙漠篇先開始由頭追返

舊 01-15-09, 10:28 AM   #963
石光

引用:
作者: 比卡SP 查看文章
個人認為尾田"畫功"真係比一般漫畫家勁, 係"畫風"唔夠討好
畫功唔係指佢畫出黎D野靚D就好咁解, 畫功底差既人一樣可以畫到畫風靚既畫
有畫功既人畫出黎畫風唔一定討好, 但OP畫面既表達力. 迫力等等正正係尾田畫功既表現之處
我同好多人都係一開始頂唔順佢D畫風, 我等佢做到去沙漠篇先開始由頭追返
我去到加雅先開始追
舊 01-15-09, 10:32 AM   #964
比卡SP
Game Master
祭...

引用:
我去到加雅先開始追
我d fd由 cp9先一次過睇
正到暈, 唔洗等

舊 01-15-09, 10:37 AM   #965
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
可以將d造型咁趣怪ge角色畫到咁型咁有迫力,
的確好厲害

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-09, 11:20 AM   #966
LPSLPSLPS
Insane Gamer

註冊日期: May 2006
引用:
作者: Gashapon™ 查看文章
佢放得阿朗出黎,道德就未必有喇
我估,一開始話係阿朗從甚平到出黎

但後來我發現,阿朗都係太陽海賊團

如果甚平都係太陽海賊團,

之前介紹個到話那個tigerfisher死後太陽海賊團分裂

會唔會其實阿朗在太陽海賊團時係甚平的手下,但分裂時走人

而唔係一開始所唸,甚平係船長,阿朗係佢手下

不過都有可能係因為甚平做左七武海,佢個海賊團要解散?

唯君瞭我心。
LPSLPSLPS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-09, 12:28 PM   #967
石光

引用:
作者: LPSLPSLPS 查看文章
我估,一開始話係阿朗從甚平到出黎

但後來我發現,阿朗都係太陽海賊團

如果甚平都係太陽海賊團,

之前介紹個到話那個tigerfisher死後太陽海賊團分裂

會唔會其實阿朗在太陽海賊團時係甚平的手下,但分裂時走人

而唔係一開始所唸,甚平係船長,阿朗係佢手下

不過都有可能係因為甚平做左七武海,佢個海賊團要解散?
諗得幾好wo...阿朗同甚平係同伴..呢個機會都應該幾大
但如果講佢(本身係船長)因為做左七武海後解散..我覺得又無咩可能
始終做唔做七武海同海賊團係無直接關係
舊 01-15-09, 05:24 PM   #968
蚊蚊
Game Master
http://i79

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 比卡SP 查看文章
我d fd由 cp9先一次過睇
正到暈, 唔洗等
我開頭見細佬借人地本one piece返尼睇,打開睇兩眼就放低=口=....
因為公仔唔好=口=....之後見佢借左隻dvd返尼睇,當時佢睇緊烏索普篇既洛克船長,
之後見到路飛伸長隻手打人=口=!!!我當時更好奇,之後見路飛走去蚊人地個船頭(黑貓頭)
果下真係笑死我 之後就走左去買漫畫第8期睇....都唔明點解唔買第1走去買第8
買完睇過發現勁好睇,之後走買16~18= =....可能因為無頭果期買,買返去睇住先....
睇完唔得...要立即去買第1期.....e個就係我追one piece既經歷
e加我巳經係一個one piece 狂啦

原創同人漫畫HYALINE OF WORLD!!歡迎參觀耶!!
POKEMON 白
KALO
0475 3208 1209 歡迎尼ADD我~
蚊蚊 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-09, 05:29 PM   #969
Eking

註冊日期: Feb 2006
漫畫永遠睇畫功係睇唔到d乜, 因為每個人喜好不同, 個人睇漫畫係睇劇情多, 大家可能睇天下等等港漫太多, 成日以為有畫功 = 好野, 日本有好多漫畫超簡單都可以好多人鍾意的

舊 01-15-09, 05:31 PM   #970
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
諗得幾好wo...阿朗同甚平係同伴..呢個機會都應該幾大
但如果講佢(本身係船長)因為做左七武海後解散..我覺得又無咩可能
始終做唔做七武海同海賊團係無直接關係
阿郎同甚平應該好似巴基同赤髮咁, 原本都係小船完, 之後分開左

舊 01-15-09, 05:36 PM   #971
GGGG
Game Master
我是玻璃心

註冊日期: Feb 2007
引用:
作者: 蚊蚊 查看文章
我開頭見細佬借人地本one piece返尼睇,打開睇兩眼就放低=口=....
因為公仔唔好=口=....之後見佢借左隻dvd返尼睇,當時佢睇緊烏索普篇既洛克船長,
之後見到路飛伸長隻手打人=口=!!!我當時更好奇,之後見路飛走去蚊人地個船頭(黑貓頭)
果下真係笑死我 之後就走左去買漫畫第8期睇....都唔明點解唔買第1走去買第8
買完睇過發現勁好睇,之後走買16~18= =....可能因為無頭果期買,買返去睇住先....
睇完唔得...要立即去買第1期.....e個就係我追one piece既經歷
e加我巳經係一個one piece 狂啦
只係迷je,狂既會連d周邊到殺埋
GGGG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-09, 12:01 AM   #972
vincent01
Senior Gamer
夢蛋

註冊日期: Jan 2006
引用:
作者: GGGG 查看文章
只係迷je,狂既會連d周邊到殺埋
施主已到萬劫不復之地?

舊 01-16-09, 02:37 AM   #973
石光

引用:
作者: vincent01 查看文章
施主已到萬劫不復之地?
吾則乃半狂者 (pop岩岩好有4個主角 )
舊 01-16-09, 05:26 AM   #974
John5
Game Master
地獄浪人

一本漫畫去到50期都仲係可以保持水準真係冇咩邊幾本..

最正係投入感情置身其中

梅利號BYEBYE 果話真係好感動

而且連載已經踏入11年..
舊 01-16-09, 09:39 AM   #975
issoccer
Game Master

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDissoccer
XBox Live Gamertagissoccer
引用:
一本漫畫去到50期都仲係可以保持水準真係冇咩邊幾本..

最正係投入感情置身其中

梅利號BYEBYE 果話真係好感動

而且連載已經踏入11年..
wow~~~真唔係覺連載左11年咁耐呀~繼續追~

論壇跳轉

現在的時間是 01:32 PM

手機版 | APP版