Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-21-17, 02:02 PM   #126
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
DELETED

此篇文章於 07-16-21 09:35 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-17, 02:04 PM   #127
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
求其搵個FRD簽咋,佢都唔算係咩專業人士不過係BC

舊 09-21-17, 02:14 PM   #128
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: Rance 查看文章
求其搵個FRD簽咋,佢都唔算係咩專業人士不過係BC
見工都尚且會 reference check, 我覺得無可能唔 check lor
舊 09-21-17, 04:28 PM   #129
海野藻屑
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2007
我果本係幼稚園時申請
一直過期左2X年
無COUNTER SIGN我都照續到(今年7月)
當然其他資料齊
海野藻屑 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-17, 04:45 PM   #130
luciferdark
God of Gamer

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
有關續領過期 BNO, 有度要 COUNTER SIGN, 有無人有經驗點搞 ?

網上好多文, 有 D 話要有 D 又話唔洗, 好亂

淨講美術, 皇冠+盾+獅子+獨角馬 靚過 五星+ 唔知洋紫荊定紫荊
引用:
作者: 海野藻屑 查看文章
我果本係幼稚園時申請
一直過期左2X年
無COUNTER SIGN我都照續到(今年7月)
當然其他資料齊
情況差唔多, 無副簽一樣續到。

舊 09-21-17, 05:14 PM   #131
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
乜都無就咁續
怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-17, 06:25 PM   #132
freemanl
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2004
無搵專業人士簽都續到, 有2本總好過1本
freemanl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-17, 07:03 PM   #133
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
COUNTER SIGN唔簽 /求奇搵人簽 都有人話無事
我都試過搵非專業人士+非英藉人士簽一樣過關
但佢寫就要簽,雖然我相信佢地大部分無對無睇
但萬人睇中你就補交囉

舊 09-21-17, 08:14 PM   #134
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
加簽果度係好似無埋本野先要
我上兩年無簽整埋
唔講好唔好用 顏值都抵俾啦

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-17, 08:28 PM   #135
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
本BNO過晒期有十幾年冇續,上年先至續番。舊果本BNO要寄過英國註銷,但俾晒錢先發現原來唔見左!
反而再舊啲、廿幾年前果本仲喺度。果本係小學生時代嘅相,同而家判若兩人,但係錢都俾左,就寄左過去先再算……

果然有關部門send email過嚟叫我辦番啲手續。我諗住實大把野要搞,點知佢剩係叫我sign返張form,簽個名證明遺失左就得,連counter sign都唔駛。
後來我睇返原來佢有team人係訓練過,專門認人個樣。就算變左刀疤強,佢都可以靠基本特徵認到係唔係同一個人。
只要有舊BNO寄過去,認到係同一個人,再加身家清白嘅話,好多時都唔需要再counter sign。

舊 09-21-17, 10:19 PM   #136
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

想問成功續領既係咪都係用呢條 link ?

https://passportapplication.service.gov.uk/ips-olc/
舊 09-21-17, 11:50 PM   #137
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
幾年前我填PDF交FORM

舊 09-22-17, 01:04 AM   #138
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:

https://passportapplication.service.gov.uk/ips-olc/
我上年都係用呢條Link 成功續到
亦都無Counter Sign,因為我睇過好多都講其實根本唔駛
話說當時我寄個舊BNO返去果時寫得唔夠清楚,之後寫左個Email去問佢地有無收到我張舊BNO
對方護照部仲好好心咁打長途比我確認資料之後好快咁幫我寄番本新既返黎

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 09-22-17 01:06 AM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-17, 04:12 AM   #139
david
The One

註冊日期: Mar 2002
我之前續期(未過期但得翻唔夠一年)時記得好似係去港島搞O既?唔駛寄去英國O架喎,仲好似係俾多少少搞快證,幾日就搞掂,而家唔同佐?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-17, 08:12 AM   #140
鳳熾魂
紅蓮の焔神

引用:
作者: david 查看文章
我之前續期(未過期但得翻唔夠一年)時記得好似係去港島搞O既?唔駛寄去英國O架喎,仲好似係俾多少少搞快證,幾日就搞掂,而家唔同佐?
門市無左啦自己寄去英國 佢再DHL俾番你

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
舊 09-22-17, 09:21 AM   #141
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
引用:

係呀,張form只係填基本野,好簡單,一陣就填晒。

舊 09-22-17, 10:21 AM   #142
luciferdark

引用:

都係呢條LINK

舊 09-22-17, 11:38 AM   #143
david
The One

引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
門市無左啦自己寄去英國 佢再DHL俾番你
嘩,真係唔知原來無佐...

一來一回要幾耐?O係外國寄俾佢再寄翻O黎又得唔得?

---
舊 09-22-17, 11:52 AM   #144
鳳熾魂
紅蓮の焔神

引用:
作者: david 查看文章
嘩,真係唔知原來無佐...

一來一回要幾耐?O係外國寄俾佢再寄翻O黎又得唔得?
果次好似半個月就整好左
佢都係跟地址寄番應該可以啦

舊 09-22-17, 12:20 PM   #145
朔望~
Game Master
妹控

註冊日期: Oct 2007
前幾年整果時
收到新BNO時仲連埋幾個大信封
我都覺我奇 我續一本野就比咁多封野我
原來佢寄錯埋其他D人既舊BNO比我
都有4,5本全部香港人黎

D3: Enhance#3299
CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-17, 12:33 PM   #146
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
我上年都係用呢條Link 成功續到
亦都無Counter Sign,因為我睇過好多都講其實根本唔駛
話說當時我寄個舊BNO返去果時寫得唔夠清楚,之後寫左個Email去問佢地有無收到我張舊BNO
對方護照部仲好好心咁打長途比我確認資料之後好快咁幫我寄番本新既返黎
我個情況麻煩 d d, 約 95/96 年時上律師樓改過名, 所以我既 passport 同 BNO 係唔同名.

我試過去上面條 link 度打資料, 但太多野打, 打到中途想 save 低, 之後 log in 再打過, 但永遠都收唔到系統既 user account email 俾 password 我.

唔知有無關係.
舊 09-22-17, 02:12 PM   #147
david
The One

引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
果次好似半個月就整好左
佢都係跟地址寄番應該可以啦
收到

咁下次續期要預早O的先得

我仲大安旨意咁以為都係去翻港島搞...

---
舊 09-23-17, 01:37 PM   #148
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

講到 BNO, 我依家人在美國,
本 B 仔眨下眼都已經過左期超過十年咁耐,
雖然已經入左籍兼有埋美國 Passport,
但係有時亦諗好唔好續番本 B 仔呢...?

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-17, 04:29 PM   #149
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: Super Bus 查看文章
講到 BNO, 我依家人在美國,
本 B 仔眨下眼都已經過左期超過十年咁耐,
雖然已經入左籍兼有埋美國 Passport,
但係有時亦諗好唔好續番本 B 仔呢...?
中華人民共和國唔承認多重國籍

記得入紙放棄中國國籍

免除洗頭
舊 09-25-17, 01:35 PM   #150
david
The One

BNO平權非天方夜譚
(時事評論員 黃世澤)

引用:
前香港總督,英國保守黨籍上議院議員彭定康勳爵,訪港表面上宣傳新書,但在一個午餐會回應劉慧卿的提問時,表示他會將BNO(英國國民(海外))平權問題提上國會討論。雖然彭定康謙稱他的權力並不大,但他作為一個上議院議員,如果得到保守黨的充份配合,照過往BNO平權不少相關立法的歷史看,其實是有機會最終得到平權。而且BNO平權問題,是有現實上的需要。

在1996年,大批肯定知道1997年後不視為中國公民的BNO持有人,包括印度裔、尼泊爾裔、巴基斯坦裔,以及因過往中國政府為爭取南洋各國政府承認,而在國際條約上不被承認為中國人的華人,深怕變成國際人球,當時自由民主黨籍,已故上議員Lord Avebury提出《1997年英國國籍(香港)法》(British Nationality(Hong Kong)Act1997),讓證明沒有中國國籍的BNO登記成為英國公民,雖然是上議院的私人議員草案,但最終在時任香港總督彭定康促請倫敦支持法案下,1997年2月由私人草案變成政府法案,並獲上下議院通過。2009年,Lord Avebury在審議《邊境、入境及公民權法》(Border, Immigration and Citizenship Act)時突襲,提出修訂現行英國國籍法第4B條,令BNO一旦突然在非自主情況下失去另一個國籍,例如中國國籍,可以立即成為英國公民,並獲工黨政府接納。上議院,一向是展開BNO平權的場地,而上議院議員提出私人法案的權力,仍然比香港所謂功能組別議員大得多。

英國對中國最好的反擊

英國突然提出BNO平權問題,一方面,中國政府經常作出違反《中英聯合聲明》的舉動,如果英國不還以顏色,日後還有甚麼國家會尊重英國,恐怕英國在脫歐談判上更不受尊重,因此,英國必須以行動表明,他們不會任由其他國家違反國際條約。而不給予BNO居英權,只是《中英聯合聲明》英方備忘錄英方的講法,《1997年英國國籍(香港)法》,亦即居英權計劃本身已經是違反英方備忘錄。英國遵守英方備忘錄的講法,純粹禮貌,但如果中國公然違反《中英聯合聲明》,侵犯香港人的公民自由,一如當年推出居英權計劃,給予BNO平權,就是對中國最好的反擊。

另一方面,BNO在歐洲而言,某程度已經是脫歐談判之中技術上的麻煩,因為歐洲國家不少忠實執行歐盟指令2004/38/EC對居歐權的安排,給予BNO人士居歐權利,這批人如何處理,將成英國脫歐的一個棘手議題,以現時香港的局勢來看,將這批人送回香港一定在歐洲惹起譁然,歐盟和英國都不願因此惹起政治麻煩。加上爭取民主自由的香港人,遠比那些去到歐洲還在搞恐怖襲擊的中東回教極端分子好太多,而英國在脫歐後,如果東歐民眾怕前景不明離開。部份支持留歐的英國人,像英國名演員哥連卓夫,都因看到英國前景不明,寧願取意大利公民身份,香港這批BNO反過來可以填補英國因脫歐造成的人才流失,對今日的英國而言,反而是一件有利的事。

因此,彭定康作為上議員保守黨黨團的成員,不會胡亂作出承諾。而不少替香港人請命的國會議員,都不再是自由民主黨籍那些人,而是執政保守黨的成員,再加上保守黨一早成立保守黨華人之友專拉華人選票。香港BNO平權,很明顯是保守黨的明顯政治算盤,今日英國政客的盤算,可非上世紀七八十年代英國政客的盤算。BNO平權,並非某些親共人士所講的天方夜譚。
唔知會唔會俾被強行加插支那蟈民身份的受害者自行洗白,之後再行駛BNO平權O既權利呢...?

---

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[稀有例子]BNO 轉 BC 問題 luna_178 ~清談館~ 6 10-16-14 10:23 AM
BNO + 唔識英文 = 受辱!?[UPDATE] phil077 ~清談館~ 21 04-14-04 01:51 PM

現在的時間是 11:22 PM

手機版 | APP版