Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 09-04-02, 12:28 AM   #1
Legends
黑林首領

註冊日期: Dec 2001
斑鳩,目指唔CON. 爆機攻略法 + 討論 + 鬥分玩法

歡迎大家討論這隻遊戲的攻略心法.
-----------------------------------------------------------------------------------
鬥分玩法

LEVEL為 NORMAL MODE
分別是玩每一版的最高CHAIN數目.(註:每射三個相同顏色的敵人為之一個CHAIN.)

Chapter:01[理想 ideal]
Chapter:02[試練 Trial]
Chapter:03[信念 Faith]
Chapter:04[現実 Reality]
Final chapter:[輪廻 Metempsychosis]
-----------------------------------------------------------------------------------

最高分數.
ROB的Score : 2,9970,830

最快擊敗BOSS時間

Chapter:01[理想 ideal]
Chapter:02[試練 Trial]
Chapter:03[信念 Faith]
Chapter:04[現実 Reality]
Final chapter:[輪廻 Metempsychosis]
以下是神人試範頭兩版攻略.(簡直係神技.)

此篇文章於 09-04-02 01:36 AM 被 Legends 編輯。
Legends 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-02, 12:35 AM   #2
★星人44★
Moderator
_(:3 」 ∠)_

註冊日期: Jan 2002
斑鳩在我心目中以經成功取替『劍魂』的地位
成為第一位了。
我亦都好多年未試過
要投入到『打直』個 Mon 黎玩。
今天先開始『苦練』。〔因今天一口氣保晒套棋魂〕

〔p.s. 如果隻 GAME 唔出 VGA Mon 同埋唔『打直』個 Mon 黎玩,只值70分,做足以上兩項再玩,我比足 200分,超滿分。

舊 09-04-02, 01:01 AM   #3
wai wai
Insane Gamer
無定向風

註冊日期: Jul 2002
XBox Live Gamertagwai wai
我仲未開隻斑鳩黎玩(唔捨得開)~~~~~~
果兩條片我已經睇左成個月都學唔到佢一成(因為我唔係玩 hard mode), 頭兩關 chain combo 都有 about 60, 但係去到第三關開始就......我諗都係要去多幾次機舖睇人打, 努力背位!!!!!
隻 game 有少少窒情況出現同埋嫌佢關數少, 所以我俾佢95分. 有星人個直 mon 就真係 perfect 啦!!!!!!!!

此篇文章於 09-04-02 01:09 AM 被 wai wai 編輯。
wai wai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-02, 01:11 AM   #4
Legends
黑林首領

邊間機鋪有人打?
我和你一樣頭兩版的CHAIN都可以去到60鬆D.
舊 09-04-02, 01:22 AM   #5
ROB
Junior Member

註冊日期: Sep 2002
Arrow

在街機玩normal mode

Setting : 一局3隻, extend 3,000,000 and then every 5,000,000.

Score : 2,9970,830.

喜歡各STG朋友可到http://hk-stg.uhome.net/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi一齊討論任何STG.

此篇文章於 09-04-02 02:01 AM 被 ROB 編輯。
ROB 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-02, 01:23 AM   #6
wai wai
無定向風

引用:
Originally posted by Legends :
邊間機鋪有人打?
我和你一樣頭兩版的CHAIN都可以去到60鬆D.
聽聞話聯合間機舖D人好勁, 但係我未去過果度睇~~~~~
舊 09-04-02, 01:26 AM   #7
Legends
黑林首領

終於引到D手痕的高手出場,敢問可以玩到2千幾萬..是否已經是唔CON爆機了.
舊 09-04-02, 01:36 AM   #8
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

引用:
Originally posted by wai wai :
聽聞話聯合間機舖D人好勁, 但係我未去過果度睇~~~~~
真係好多呀!
有一班人成日只打Ikaruga
有好幾個人都可以一局玩到最後stage 5 Boss
不過而家部機已經搬走o左......................:@_@":

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-02, 01:41 AM   #9
Legends
黑林首領

我現在玩到第四版的基地,交叉黑白轉來轉去,完全唔知點過?睇書講那裡可以貪
到210個CHAIN.
舊 09-04-02, 01:42 AM   #10
Hong(LEDIV)
Registered User

註冊日期: May 2002
沙田超時空$1兩隻
Hong(LEDIV) 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-02, 01:44 AM   #11
Legends
黑林首領

銅金都有1文2隻,不過係HARD MODE.扼錢.
舊 09-04-02, 01:44 AM   #12
ROB

To Legends,

一定唔可以continue和勁連chain先有高分.

聯合部斑鳩已經.....
舊 09-04-02, 01:45 AM   #13
wai wai
無定向風

引用:
Originally posted by neo2046 :
真係好多呀!
有一班人成日只打Ikaruga
有好幾個人都可以一局玩到最後stage 5 Boss
不過而家部機已經搬走o左......................:@_@":
請問聯合D人係玩 easy, normal 定 hard 架? 我係官塘 lost game 玩$2 3 lives extend 3,000,000 and then every 5,000,000 (應該無記錯係 5,000,000), 間中有個人又係專玩斑鳩一舖爆機不過係 easy mode. 我都係背佢D位 ja~~~~
舊 09-04-02, 01:48 AM   #14
Legends
黑林首領

引用:
Originally posted by ROB :
To Legends,

一定唔可以continue和勁連chain先有高分.

聯合部斑鳩已經.....
我知道.不過我暫時最高得4百幾萬乍.
舊 09-04-02, 01:49 AM   #15
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
問題,唔背位有無機會打得爆?

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-02, 01:49 AM   #16
neo2046
(<ゝω・)綺羅星~

引用:
Originally posted by wai wai :
請問聯合D人係玩 easy, normal 定 hard 架? -SKIP-
hard!!

舊 09-04-02, 01:50 AM   #17
neo2046
(<ゝω・)綺羅星~

引用:
Originally posted by sugihara :
如果你係NT
可能有機會

舊 09-04-02, 01:50 AM   #18
wai wai
無定向風

引用:
Originally posted by Legends :

我知道.不過我暫時最高得4百幾萬乍.
你係玩 normal 架?
舊 09-04-02, 01:51 AM   #19
Legends
黑林首領

引用:
Originally posted by sugihara :
我覺得唔得.之所以係咁先開討論區.
舊 09-04-02, 01:52 AM   #20
wai wai
無定向風

引用:
唔背位去到第三關開始你就知咩事 ga la~~~~~
舊 09-04-02, 01:52 AM   #21
Legends
黑林首領

引用:
你係玩 normal 架?
YES.
舊 09-04-02, 01:55 AM   #22
wai wai
無定向風

引用:

YES.
因為我係玩斑鳩之前完全唔會係機舖玩 STG 同埋一向好少玩飛機 game, 所以我係玩 easy ja, 而家有 DC 版就梗係可以試下玩 normal 甚至 hard la!!!!!
不過今晚又無我份啦......因為聽日要返學......

此篇文章於 09-04-02 02:00 AM 被 wai wai 編輯。
舊 09-04-02, 02:04 AM   #23
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
咁...我都係pass...背野好煩

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-02, 02:10 AM   #24
Legends
黑林首領

引用:
咁...我都係pass...背野好煩
不過其實好難去背,因為你每逢擊落某部份的敵人後,如果在下一PART敵人未出場
的時候還有時間的話,遊戲會在那一段時間中再出現一些敵人.
(有玩CHAIN的朋友就會明白有所說.)
舊 09-04-02, 02:11 AM   #25
ROB

基本上要玩得好任何STG都耍有高熟練度(背),沒有不努而獲.
如果非常易玩就冇挑戰牲啦.

easy, normal, hard都有朋友玩.記憶中 HK Record:

easy : 約24,000,000
normal : 29,970,830
hard : 26,000,000

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS2]Metal Gear Solid 2 討論! 我係我 攻略及心得交流區 293 07-04-05 08:18 AM
攜帶型喇叭 討論 大雄 影音館 2 03-03-04 08:15 PM
MGS2 討論 最強幻象 攻略及心得交流區 178 01-22-03 10:27 AM
[GBA] 陸行鳥之ENIX.SQUARE回歸任天堂頭炮 - 討論 t-cup 手提遊戲機討論版 5 12-07-02 11:43 PM
討論? GBA 上推出大量經典遊戲是好是壞 [GWeek 的投稿] t-cup 手提遊戲機討論版 17 11-22-02 10:19 PM

現在的時間是 04:01 PM

手機版 | APP版