Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-19-18, 01:12 PM   #126
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
但PS4 lan線用家率應該會多過NS

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-18, 01:20 PM   #127
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: CCemi 查看文章
差唔多所有格鬥遊戲都係用P2P這種方式連線, 所以網戰基本上唔洗諗歐美地區, 只有中港台日最盡計埋新加坡係可以較暢順連線
韓國都得.

舊 07-19-18, 01:25 PM   #128
AKIRA桑
Senior Gamer
Splatoon中

註冊日期: Mar 2018
Nintendo Switch IDSW-4660-5409-0901
ドラゴンボール ファイターズ《DRAGON BALL FighterZ》| 2.5D 格鬥/ASW︱Switch版發售預定

引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章

如果lan線係重要原因,Splatoon 晨早無人玩

從我的iPad使用Tapatalk 發送
AKIRA桑 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-18, 01:27 PM   #129
CCemi

註冊日期: Dec 2003
我都忘記了重有一個網絡唔錯既國家係韓國

至於用唔用lan既問題......呢個真係有可能, 不過我又咁睇,lan adapter只要果個玩家覺得需唔需要買
想認真打既自然最終都會買黎用返lan

但我覺得有一個最大因素就係你用唔用大搖, 呢個係死症黎

引用:
作者: AKIRA桑 查看文章

呢樣真係有影響, 因為Splatoon同mario kart都係採取多人傳送訊息去SERVER果種連線
格鬥遊戲係用點對點, 用唔用LAN係好明顯既

我們會定期舉行會與比賽, 有興趣請看看我們的專頁吧

此篇文章於 07-19-18 01:29 PM 被 CCemi 編輯。
CCemi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-18, 01:28 PM   #130
wing
格鬥低手

引用:

至於用唔用lan既問題......呢個真係有可能, 不過我又咁睇,lan adapter只要果個玩家覺得需唔需要買

同其他格game比, 呢隻dbz係joypad-friendly.

舊 07-19-18, 01:30 PM   #131
AKIRA桑
Splatoon中

Nintendo Switch IDSW-4660-5409-0901
引用:

呢樣真係有影響, 因為Splatoon同mario kart都係採取多人傳送訊息去SERVER果種連線
格鬥遊戲係用點對點, 用唔用LAN係好明顯既

Splatoon 係P2P

舊 07-19-18, 01:33 PM   #132
CCemi

引用:
作者: wing 查看文章
同其他格game比, 呢隻dbz係joypad-friendly.
沒錯, 但有一d打開格鬥遊戲既就係慣左用大搖, 對果類玩家黎講, 目前PS4係不二之選黎
畢竟NS只有HORI一隻大搖支援

引用:
Splatoon 係P2P

多謝你既指正

舊 07-20-18, 09:35 AM   #133
wing
格鬥低手

引用:

我成日仍住好多ns玩家出街玩, 於是係用老麥wifi甚至自己手機做hotspot

舊 07-21-18, 10:38 PM   #134
AKIRA桑
Splatoon中

引用:
我成日仍住好多ns玩家出街玩, 於是係用老麥wifi甚至自己手機做hotspot
睇乜遊戲啦,好似mario kart這類合家歡遊戲,handheld都無乜所謂,但splatoon這類電競式遊戲,要一眼關七,又要射得準,大電視同pro級手制既加成影響得好緊要。

我從使用 Tapatalk 的 TA-1052 發送
舊 07-22-18, 10:44 AM   #135
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
晒氣啦 呢班人又唔係打機既
真係打果班 係已經根本講緊2F Delay都只係剛好合格線...2F Delay要周對面超Dash同Vanish已經唔係易事

引用:
作者: 張飛後代 查看文章
整呢D之前先整隻MVP17號畀我地先會比較好。
等下兩隻 而家照之前Leakage既話下兩隻就係17號同古拉

引用:

你可以先囉一隻街霸或者KOF黎試一次你用Lan線,對手用Wifi同你打一次FT10
我驚你未打到第二鋪已經lag到唔想打落去咋 sosad

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 07-22-18 10:47 AM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-18, 12:04 PM   #136
CCemi

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
真係打果班 係已經根本講緊2F Delay都只係剛好合格線...2F Delay要周對面超Dash同Vanish已經唔係易事

等下兩隻 而家照之前Leakage既話下兩隻就係17號同古拉

你可以先囉一隻街霸或者KOF黎試一次你用Lan線,對手用Wifi同你打一次FT10
網戰如果要2F Delay內, 除非本土打返本土, 否則即使用lan都應該冇乜機會可以做到
如果講真打果班, 始終都要打實機對戰架啦
不過我又好奇, 你出mon都最少1F Delay, 有乜可能只有1F空間去比網絡對戰來回傳送DATA?

舊 07-22-18, 01:55 PM   #137
DanielDaniel

引用:

明明show 2-4f delay, 但你ㄧ出combo升到十幾二十f delay. ㄧ係確反先㴝delay. 第二round已經唔想打啦。
DanielDaniel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-18, 08:48 PM   #138
wing
格鬥低手

引用:
網戰如果要2F Delay內, 除非本土打返本土, 否則即使用lan都應該冇乜機會可以做到
不過我又好奇, 你出mon都最少1F Delay, 有乜可能只有1F空間去比網絡對戰來回傳送DATA?
依家好多game個netcode用rollback式, 2F內唔係夢.
當然, 香港打香港係最順.

舊 07-22-18, 10:06 PM   #139
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
引用:
因為network lag,input lag同display lag唔係互相蓋過,係加上去
所以梗係少得1f得1f

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-18, 10:42 PM   #140
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

2F梗係講緊game入面表示
由手機版發出
舊 07-23-18, 10:22 AM   #141
wing
格鬥低手

引用:
因為network lag,input lag同display lag唔係互相蓋過,係加上去
所以梗係少得1f得1f
絶對係.... 不過通常network lag同display lag大鑊d

舊 07-23-18, 01:18 PM   #142
CCemi

network lag就真係死症, 出左香港以外, 有陣時快時慢都玩死你
即使香港地區內對手用有線寬頻你都

舊 07-23-18, 01:21 PM   #143
wing
格鬥低手

引用:
network lag就真係死症, 出左香港以外, 有陣時快時慢都玩死你
即使香港地區內對手用有線寬頻你都
香港以外, 其實如果大家用lan, 台灣日本同韓國對手都ok的
最大鑊係大陸, 顯示5格但入game後好可能會勁lag.

舊 07-23-18, 01:45 PM   #144
CCemi

引用:
香港以外, 其實如果大家用lan, 台灣日本同韓國對手都ok的
最大鑊係大陸, 顯示5格但入game後好可能會勁lag.
我曾試過跟大陸打既要佢用VPS走黎香港打先叫做順D
自此就好怕跟大陸人交手

舊 07-23-18, 07:57 PM   #145
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

真係打機既 都應該預左香港連海外係打唔到機架啦....
所以我已經唔係講緊海外,淨係講番香港連香港
就算只係香港連香港你唔係lan線都已經包你打到第3Round已經想棄機啦,如果你係對對戰本身有要求既話

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 07-23-18 08:00 PM 被 鈴蘭 編輯。
舊 07-24-18, 12:12 AM   #146
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-18, 10:05 AM   #147
wing
格鬥低手

引用:
就算只係香港連香港你唔係lan線都已經包你打到第3Round已經想棄機啦,如果你係對對戰本身有要求既話)
其實睇你個要求係乜野, 只求打得順, 定係想打多D高手?
老實講, 香港打online格鬥game唔係真係好多人, 亦都未必隻隻game會晚晚有香港人的局, 而且香港人的水平始終同日韓甚至台灣都有段距離.... 以我所知, 有D香港一堆高手級(唔係講dbz, 講其他game)一樣會online打其他亞洲玩家, 包括日,韓,台灣甚至菲律賓.

舊 07-24-18, 10:41 AM   #148
CCemi

引用:
其實睇你個要求係乜野, 只求打得順, 定係想打多D高手?
老實講, 香港打online格鬥game唔係真係好多人, 亦都未必隻隻game會晚晚有香港人的局, 而且香港人的水平始終同日韓甚至台灣都有段距離.... 以我所知, 有D香港一堆高手級(唔係講dbz, 講其他game)一樣會online打其他亞洲玩家, 包括日,韓,台灣甚至菲律賓.
我都同意, 如果真係要打高手, 只係打返香港地區內真係唔多夠。
如果要講求打得順, 即使雙方同係香港都唔一定穩定下, 可能實機約人出黎打重爽。
其實重有個唔錯既地區係新加坡, 我曾經打過果邊既對手, 連線狀況來說係比大陸好的

此篇文章於 07-24-18 10:44 AM 被 CCemi 編輯。
舊 07-24-18, 10:49 AM   #149
wing
格鬥低手

引用:
其實重有個唔錯既地區係新加坡, 我曾經打過果邊既對手, 連線狀況來說係比大陸好的
新加坡我未打過, 不過果度基建好, 我估應該都ok...... 新加坡多唔多人打機? 好似唔多覺有game舖. 雖然我都見7仔有psn的prepaid card 賣.

大陸....唔駛提喇.

舊 07-24-18, 11:11 AM   #150
CCemi

引用:
新加坡我未打過, 不過果度基建好, 我估應該都ok...... 新加坡多唔多人打機? 好似唔多覺有game舖. 雖然我都見7仔有psn的prepaid card 賣.

大陸....唔駛提喇.
其實我都唔係好清楚, 不過我們有會員曾實地去到新加坡打過, 然後跟他們聯系過才跟我們香港這邊進行網戰, 我覺得新加坡既環境其實同香港有d相似, 唔會到處都有酒吧係度打, 但會有d小地區有一群人聚集

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Splatoon 2 情報區 Vol.2 信長 電視遊戲討論版 324 03-15-19 11:24 AM
[多機種] ドラゴンボール ファイターズ《DRAGON BALL FighterZ》| 2.5D 格鬥/ASW︱Switch版發售預定 安安 電視遊戲討論版 998 06-13-18 11:11 AM
[PS4] [強國產] Hidden Dragon: Legend | 2.5D Action Platformer ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 2 07-11-17 11:07 AM
[XB1] Xbox One 情報區 Vol. 1 (請移玉步 Vol 2) ahleung 電視遊戲討論版 1187 07-02-13 09:31 AM
ドラゴンボール タップバトル Dragon Ball Tap Battle ShanTou 手機平板遊戲討論版 14 04-11-13 08:13 AM

現在的時間是 05:28 AM

手機版 | APP版