Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 學術文化綜合研討區

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 11-05-09, 12:55 AM   #101
aiyori
Junior Member

註冊日期: Aug 2009
引用:
作者: Aquel 查看文章
算吧啦 咁多位,考387分既人係會自滿d

說到自己像日本語權威呢 ^ ^

其身不正還教人

你根本連做老師的資格都沒有,明唔明?_?

論料你又無,論教學態度你又無, 仲有資格教人 你會肯比d咁既人教你嗎 還在吠什麼?

給你的評語: 4級的學生比你還有品

叫人去學其他技能好過苦讀日文<---呢句野你都講得出證明你已經無資格做老師!!

自學唔係一件巴閉既事(別在跟我說我沒有了,你的自大印到出閣下的臉)

我都係自學,咁又點?好威咩?_?

考387分? 威 緊係威啦,威在呢份exam ja

你睇下你 一出教學帖就已經比人插到上左天,(仲要係己經上網search,問過4位日本人)??

你有本事既,就將呢個帖既所有言論譯返比你班日本人 文化大使睇

奈何譯唔譯到都成問題

「若者は口だけがデカイな~、あ~もう情けない」
不要眼紅別人高分,有本事便超越我吧!當你能超越我時,你會因為今天的留言而感到羞恥。
你的目的並不友善,不是為了幫助我搞好個日文網,令更多冇錢但想學日文的人士可以受惠,你的目的係想攻擊我、羞辱我罷了。若果要羞辱我,最好的方法是考388分或以上,那便可以名正言順地說我沒有資格了。自己分數不夠別人高,就說別人只是exam叻,太小器。有志氣的,應該以超越這387分為目標,而不是否定它。

aiyori 目前離線  
舊 11-05-09, 02:00 AM   #102
Janus
God of Gamer
こんにちは

註冊日期: Jan 2003
PSN  ID
XBox Live Gamertag
引用:
作者: Aquel 查看文章
你睇下你 一出教學帖就已經比人插到上左天,(仲要係己經上網search,問過4位日本人)??
我個女都有30幾個日本人同學
我都識得30幾個日本人小學生

問過4位日本人好多﹖

連日本小學都未去過
一個日本人小學生朋友都沒有
還要代表日本的小學生怎樣說
Janus 目前離線  
舊 11-05-09, 07:51 AM   #103
aiyori

Janus:

你「從未」聽過日本小學生自稱「僕」嗎?可否簡單地答「聽過」或「從未聽過」?

其實這裡除了你之外,所有人都已經承認「僕」是小學低年級男生的自稱,我極之好奇為何你身邊有那麼多日本人,竟然「從未」聽過。例外,你身邊日本人多,可否代我問問為何日本小學的作文題目,「我」是寫成「ぼく/わたし」?

一件事情的對錯,並不是鬥人多。

aiyori 目前離線  
舊 11-05-09, 08:01 AM   #104
Metatron
^o^)/\(^o^

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code154 265 384
PSN  IDsflam
XBox Live Gamertagmetatronsflam
[路過的]
太重視能力試了吧?日語學習,日語教育就只有用能力試做標準的嗎?
399分又如何?280分又如何?只代表很會考能力試吧?
我現在在讀中文大學的日語教育碩士,同學之間從來沒有問過大家能力試多少分,因為大家都知道這是無意義的。
另外,我同學中有10個日本人,4位日本人教授有3人有20年以上日語教育經驗,我有比較強?沒有,因為那並不是我的能力,毫無自負的理由。
[/路過的]

開場 18:00 開演 19:00
5月3日(水祝) 大阪/フェスティバルホール
開場 15:00 開演 16:00

メタトロン^o^)/\(^o^けこさま
Metatron 目前離線  
舊 11-05-09, 08:02 AM   #105
aiyori

引用:
作者: Janus 查看文章
在下住日本東京
長女是日本的小學二年生
現居住的大廈有很多鄰近小學的日本人小朋友
自己也常參加居住大廈的聯誼活動﹐生日會﹐聖誕派對等等
也認識很多日本人小學生

不過自己從未聽到有日本人小學生用「僕」這個字
至少我認識的十多位小學一年生﹐二年生﹐不會用「僕」這個字

順帶一提
日本小學生學習的漢字
根據文部科学省編寫的『小学校学習指導要領』付録『学年別漢字配当表』
在下看了一下日本小學6年內教授的漢字﹐是沒有「僕」這個字

不過日本的『常用漢字表』內有「僕」這個字

就算日本人小學生要用「僕」
一般來說多數會用平仮名的「ぼく」
而很少會用漢字的「僕」

自己也參觀過日本小學的開放日
看過很多篇日本小學生的作文
他們都不用「ぼく」﹐用「わたし」(不是用漢字的「私」)

自己有幫女兒檢查日文家課及及日文作文
所以較留意這方面
你曾說"不過自己從未聽到有日本人小學生用「僕」這個字",可否說清楚一些,我真的有些好奇。
還說日本小學生的作文不用「ぼく」,你知道有個電台節目叫「ロッテ僕の作文・私の作文」嗎?

aiyori 目前離線  
舊 11-05-09, 08:10 AM   #106
aiyori

引用:
作者: Metatron 查看文章
[路過的]
太重視能力試了吧?日語學習,日語教育就只有用能力試做標準的嗎?
399分又如何?280分又如何?只代表很會考能力試吧?
我現在在讀中文大學的日語教育碩士,同學之間從來沒有問過大家能力試多少分,因為大家都知道這是無意義的。
另外,我同學中有10個日本人,4位日本人教授有3人有20年以上日語教育經驗,我有比較強?沒有,因為那並不是我的能力,毫無自負的理由。
[/路過的]
但教日文的,應該告訴學習者自己的考試分數有多少,這才對跟你學野的學生公平。正如即使修畢日語育博士,其實還是天外有天,人上有人,但你一樣會以這個學位作為自己的學歷去介紹自己吧!目的不是演野,而是以最簡單客觀的方式讓對方知道自己的能力去到什麼程度。

沒有考試分數或學位,就只能以「在日本住了很多年」、「在日本公司打工」、「每晚和日本人voice chat」等去增強自己的權威,再對這個分數加以否定。

aiyori 目前離線  
舊 11-05-09, 10:28 AM   #107
Aquel

註冊日期: Nov 2009
wink

引用:
作者: aiyori 查看文章
不聽從你的意見,就叫點極唔化?我說的就是沒文化,你說的就是公道說話?你打完呢一大篇野,除了証明我用「僕」沒有錯,還能夠表示什麼?其實「私/僕」的難度,和「I,me」,「he, she」差不多,中國人可能初初不習慣,但我未聽過有人會學不來。你們也不要小題大做。

由最初攻擊「僕」的用法,然後針對什麼「教學法」,再繼續批評我的「態度」,目的不過是想羞辱我,這種帶有嘲笑口吻的批評我認為是惡意的,更何況由頭到尾均拿不出任何證據去証明我錯,所有批評都是假設自己是正確,我就一定錯的,稍有不同意,就加以攻擊。這種討論不單沒有任何學術價值,更是侮辱智慧。沒錯,討論日文應當作是學術討論,不是吹水,因為在我眼中日文是一門學術。

在學術討論中,若拿不出證據証明,等於廢話。你有權說廢話,但沒有權強迫人去接受。

不要攻擊別人,做一點實事吧!眼紅別人的高分,最好的方法是考得比別人更好。覺得別人廢,最好的方法是做得比別人更好。面對你們,我只能夠做得更好。
對,我係呢一刻的確是攻擊緊你,點解?

考得388分 我連鬧你都覺得晒氣

Multiple Choice 4個答案揀1個 答到387 分 我唔覺得有幾威

想辦法考好日能試超越你? 點解要考日能試高分過你先代表我比你強?

倒不如說,語言根本唔應該用強弱黎評論

小朋友都有可能知道一d 你唔知既野,但佢日文又比你差

咁你就話佢廢而乜都唔聽 叫佢考1級拎388我就聽你講?__?

そりゃないでしょう~先生?

求學不是求分數,這道理你不明嗎?_? 政府早幾年已在說吧

自學人, 發個音,打篇文,呢兩樣野比呢個日能試更加有意義,考過個387分以為自己中左狀元?

你係撞中左都唔定ja, 你問下你自己份卷,岩既一定岩,錯既一定唔會撞岩? 你問下你自己答唔答到?

我地無證據點可以說服人?

樣樣都要查,搵真凶呀? command已經溶入生活既野 話人地唔查證據?

你就要查姐,零留學,零居日,全自學.

你做MC 拎387分 就可以說服人?

我呸,請你收皮,0實戰既你可以點說服人?_?

覺得你廢就係因為你拎MC日能試黎威,明知呢個試無Oral,無作文.

就僕同私既問題

反而我完全認同上面既講法.

文法唔=普及性,呢點你要攪清楚

實則上我連你個教學POST都無入過,已經有咁多野比我話,你真係要檢討下

睇書先睇作者,作者係咁既人 本書仲有睇既價值?_?

唔駛reply喇,已經對你既學術討論失去討論意思

Totally : Ok,you win. 繼續以咁既態度去啦, 遲早貼你幅相係巴士車尾做補習天王

我情願考返我個分數好了

因為我覺得考387分都係井底之蛙

你真係好自大,好無腦,好唔識轉彎既人

你考387 我係有讚你考得好的的,但我無話過呢個jplt lv1 考得好就=日文勁

只係得咁多,再一次證明我講既野係正確=]

唔好拎書本黎同我講道理,有機會就草多個臭錢去日本你就會明你自己係幾廢.

但你會拎住本日本語既教科書看出街 就另作別論

此篇文章於 11-05-09 01:20 PM 被 Aquel 編輯。
Aquel 目前離線  
舊 11-05-09, 10:39 AM   #108
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
沒有考試分數或學位,就只能以「在日本住了很多年」、「在日本公司打工」、「每晚和日本人voice chat」等去增強自己的權威,再對這個分數加以否定。
重組句子XD
沒有能力的人就只能以分數去增強自己的權威否定實際的能力…
哪一個有說服力?

在下的確是花生黨,罵醒你?在下睡多幾個鐘好過…

此篇文章於 11-05-09 10:41 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線  
舊 11-05-09, 02:00 PM   #109
忘記密碼
Insane Gamer
看甚麼!?

註冊日期: Apr 2006
引用:
若是有心討論,請學術一點,上網找一找証明去支持自己的論點,不要單憑個人的感覺。若果你是正確的,應該可以像我一樣,輕輕鬆鬆地就可以找到很多例證,無需再「我覺得、我認為」。

即使你們將我的網站批得一文不值,但你們不能不承認,經過今次,我教了你們「僕」的正確用法,對嗎?
一開始講左依句,就已經唔再係一個討論~

討論既定義係, 係大家有不同的意見,而找出共適點~
"我覺得,我認為"依d詞唔代表對自己的言論有所質疑/保留~
即使你有一萬個例證, 都可以0係句子前加: 我認為應該係"點點點", 例證1-10000
依d詞係有d歉卑既意思, 留待對方去否定~

看了你第2句, 我又想問:
你個網係比"初入門既香港人睇"..香港人去學日文,有大部分已經係小學生以上.
有公認最普偏既"私”唔用,點解硬係要用”僕"呢?? << 依條問題係最初會員問的~

一個成年初學者,學小學4年級用語黎做乜?定係,你當睇你個網果d 全部都係小學生? (答案:看回我quote的第2句)

我的總結:打從一開始你就無心同人討論, 只係想證明比人睇你d 言論有幾咁正確.
(就算你真係岩晒, 又點?? 但你既態度根本就錯到離晒譜~ )

此篇文章於 11-05-09 02:13 PM 被 忘記密碼 編輯。
忘記密碼 目前離線  
舊 11-05-09, 03:35 PM   #110
stcdavidhk

註冊日期: Dec 2006
大家算la,發言至今太多吐糟位了
(吐糟位過多還可以叫做'吐糟'嗎?-.-)
stcdavidhk 目前離線  
舊 11-05-09, 07:22 PM   #111
aiyori

算吧!不要再互相攻擊了,做一點實事吧!有人未睇戲就寫影評,我還可以說什麼?

aiyori 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

現在的時間是 07:49 AM

手機版 | APP版