Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
GAF Racing Engine車迷討論區>各位新牌時去過邊度練車呢?
kevinltb 12:35 PM 07-18-08
如題, 小弟新領車牌, 想操熟啲架車. (因為之前學車純為考試要求, 同埋原來屋企架車同師傅架車都幾唔同 )

港島區有冇好地方呢? 另外, 泊位又有冇好地方可以練下呢?
PTX-003C 12:42 PM 07-18-08
i donno about HK Island, but 泊位>油塘中心
DevilElvis 12:46 PM 07-18-08
我E家學貨van,但家中全部都係私家車,都唔知點死

中左阿媽同班friend o既陷阱
司狼神威 01:52 PM 07-18-08
作者: DevilElvis:

冇話中陷阱既
van 因為多鏡,睇位易d,渣番私家車有d 唔習慣,重好似難左咁
學車係手波van ,屋企係自動波私家車,真係好唔同~我第二次出車都重可以打錯左右燈
第一次夜晚出車重搞笑到燈都唔識開

考好個牌,之後再慢慢操番就OK
Coolam 02:00 PM 07-18-08
兩條路線供新牌仔練習!

A---由飛鵝山頂下山!

B---由石澳去深水灣

........新牌仔唔撞既話,包你技術昇華!
Funny 02:15 PM 07-18-08
作者: Coolam:
兩條路線供新牌仔練習!

B---由石澳去深水灣

但上山條路對個新牌仔黎講好似難咗d bor... 夜晚更......

對新手黎講我覺得只要練好泊車, 之後認路會緊要好多
你係小心揸既會撞會hi 到機會都好細, 但路唔熟, 經常迷路, 哂既時間同埋油都幾甘....
kevinltb 04:00 PM 07-18-08
作者: DevilElvis:

我當初都有諗過考貨 van, 不過諗深一層, 我跟本就唔會有揸貨 van 嘅機會, 所以都係目標為本, 考私家車算數.

作者: Coolam:
兩條路線供新牌仔練習!

B---由石澳去深水灣

我就係唔想有乜危險先問下邊度操車好...

p.s. 多謝各位解答
z0101 04:18 PM 07-18-08
其實揀d自己熟路既地方就可以啦
譬如自己屋企附近, 或一d唔係太多車既公路, 避免去旺角這些人多車多既地方

考牌van仔係比私家車(棍波)容易駕駛
所以如果你家既私家車係棍波既, 要比多d時間練習
メソウサ 06:47 PM 07-18-08
第一日出車已經係荃錦a

正常都係試市區快速公路路段先
scania 10:28 PM 07-18-08
學車時已經要由九龍塘經九龍灣去油塘…
jlai 10:43 PM 07-18-08
其實你係要操熟架車0者
冇車既, 根本就冇用
成條路任你行

首先熟左架車既性能
之後搵一0的你記得既路0黎操啦
咁樣你起碼唔洗分神認路, 之後慢慢吸收路面經驗
最好就有個有經驗既人座係隔離, 幫你手睇0下位果0的
~松~ 11:16 PM 07-18-08
吐露港(認真),我剛拎新牌ge時間,我老豆帶我行吐露港(在旁指路),因為直路,車與車之間空位多,你keep住中線行,唔洗太快,後邊d車要過你都方便d,去到北區醫院對開回旋處掉頭,我果陣一個星期日練一次,好快上手~
scania 04:33 PM 07-19-08
作者: kevinltb:
我當初都有諗過考貨 van, 不過諗深一層, 我跟本就唔會有揸貨 van 嘅機會, 所以都係目標為本, 考私家車算數.

我就係唔想有乜危險先問下邊度操車好...

p.s. 多謝各位解答
個人認為van仲易考過私家車

返回主題版面