Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版 > GAF Racing Engine車迷討論區

主題工具 顯示模式
舊 07-18-08, 12:35 PM   #1
kevinltb
Ultimate Gamer
巨蟹宫守護者?!

註冊日期: Dec 2006
XBox Live GamertagKevinLTB HK
各位新牌時去過邊度練車呢?

如題, 小弟新領車牌, 想操熟啲架車. (因為之前學車純為考試要求, 同埋原來屋企架車同師傅架車都幾唔同 )

港島區有冇好地方呢? 另外, 泊位又有冇好地方可以練下呢?

AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED - 2009-08-27 達成
AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II - 2010-12-15 達成
kevinltb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-08, 12:42 PM   #2
PTX-003C
God of Gamer
天下第一盲鬼

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDKazamiChris
XBox Live GamertagGesphest MK III
i donno about HK Island, but 泊位>油塘中心

====================================================

BLOG: http://blog.roodo.com/blinder_geist
PTX-003C 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-08, 12:46 PM   #3
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
我E家學貨van,但家中全部都係私家車,都唔知點死

中左阿媽同班friend o既陷阱

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-08, 01:52 PM   #4
司狼神威
Game Master
我懶故我在

註冊日期: Jan 2003
XBox Live GamertagDerekLaw
引用:
作者: DevilElvis 查看文章

冇話中陷阱既
van 因為多鏡,睇位易d,渣番私家車有d 唔習慣,重好似難左咁
學車係手波van ,屋企係自動波私家車,真係好唔同~我第二次出車都重可以打錯左右燈
第一次夜晚出車重搞笑到燈都唔識開

考好個牌,之後再慢慢操番就OK

曹操會消滅之,孫權會讓人過之,劉備會引人隨之...
司狼神威 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-08, 02:00 PM   #5
Coolam
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2004
兩條路線供新牌仔練習!

A---由飛鵝山頂下山!

B---由石澳去深水灣

........新牌仔唔撞既話,包你技術昇華!

舊 07-18-08, 02:15 PM   #6
Funny
超平和バスターズ

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: Coolam 查看文章
兩條路線供新牌仔練習!

B---由石澳去深水灣

但上山條路對個新牌仔黎講好似難咗d bor... 夜晚更......

對新手黎講我覺得只要練好泊車, 之後認路會緊要好多
你係小心揸既會撞會hi 到機會都好細, 但路唔熟, 經常迷路, 哂既時間同埋油都幾甘....
Funny 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-08, 04:00 PM   #7
kevinltb
巨蟹宫守護者?!

註冊日期: Dec 2006
XBox Live GamertagKevinLTB HK
引用:
作者: DevilElvis 查看文章

我當初都有諗過考貨 van, 不過諗深一層, 我跟本就唔會有揸貨 van 嘅機會, 所以都係目標為本, 考私家車算數.

引用:
作者: Coolam 查看文章
兩條路線供新牌仔練習!

B---由石澳去深水灣

我就係唔想有乜危險先問下邊度操車好...

p.s. 多謝各位解答

AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED - 2009-08-27 達成
AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II - 2010-12-15 達成
kevinltb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-08, 04:18 PM   #8
z0101
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2008
其實揀d自己熟路既地方就可以啦
譬如自己屋企附近, 或一d唔係太多車既公路, 避免去旺角這些人多車多既地方

考牌van仔係比私家車(棍波)容易駕駛
所以如果你家既私家車係棍波既, 要比多d時間練習
z0101 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-08, 06:47 PM   #9
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
第一日出車已經係荃錦a

正常都係試市區快速公路路段先

此篇文章於 07-18-08 06:49 PM 被 メソウサ 編輯。
メソウサ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-08, 10:28 PM   #10
scania
Insane Gamer

註冊日期: Jun 2007
學車時已經要由九龍塘經九龍灣去油塘…
scania 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-08, 10:43 PM   #11
jlai
下一站 南美....

註冊日期: May 2006
其實你係要操熟架車0者
冇車既, 根本就冇用
成條路任你行

首先熟左架車既性能
之後搵一0的你記得既路0黎操啦
咁樣你起碼唔洗分神認路, 之後慢慢吸收路面經驗
最好就有個有經驗既人座係隔離, 幫你手睇0下位果0的

jlai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-08, 11:16 PM   #12
~松~
Junior Member

註冊日期: Oct 2006
吐露港(認真),我剛拎新牌ge時間,我老豆帶我行吐露港(在旁指路),因為直路,車與車之間空位多,你keep住中線行,唔洗太快,後邊d車要過你都方便d,去到北區醫院對開回旋處掉頭,我果陣一個星期日練一次,好快上手~
~松~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-08, 04:33 PM   #13
scania
Insane Gamer

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: kevinltb 查看文章
我當初都有諗過考貨 van, 不過諗深一層, 我跟本就唔會有揸貨 van 嘅機會, 所以都係目標為本, 考私家車算數.

我就係唔想有乜危險先問下邊度操車好...

p.s. 多謝各位解答
個人認為van仲易考過私家車
scania 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 10:02 PM

手機版 | APP版