Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-21-07, 02:27 AM   #1
[KIT]
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
辭職時機..

最近工作上有點不順, 可能要準備比人炒/ 要轉工

考慮到就黎12月雙糧, 我想問問大家:

如果公司十一月通知, 十二月離職, 十二月份雙糧點計?
我甚至驚佢十月通知..十一月要我走 (最近上頭叫我教個clerk 接手我做緊既野)

唔止因為貪錢, 直頭驚公司算到盡襯雙糧前炒魷..

如果公司要炒人駛唔駛咩理由先唔怕比人告?

此篇文章於 09-21-07 02:32 AM 被 [KIT] 編輯。
[KIT] 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-07, 02:31 AM   #2
赤目黑龍
赤貧神

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDdamnprincess
老實講
如果公司有心炒你
搵幾多理由都得
至於話幾多月
基本上亦冇話有乜嘢特別
而雙糧方面
除非你份合約/聘書入面寫明有
否則你老闆肯定唔會話俾埋你走咁着數

許許許許許許許許
許許許許許許許許許許許許!!
赤目黑龍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-07, 02:52 AM   #3
[KIT]

引用:
作者: 赤目黑龍 查看文章
老實講
如果公司有心炒你
搵幾多理由都得
至於話幾多月
基本上亦冇話有乜嘢特別
而雙糧方面
除非你份合約/聘書入面寫明有
否則你老闆肯定唔會話俾埋你走咁着數
就係寫明有..
咁岩就黎年尾, 公司細細地我估真係有可能過唔到年尾
有點意識到就快會比人開刀...

可能自動辭職仲好, 下份工唔駛煩點解釋..

舊 09-21-07, 03:01 AM   #4
HIM

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhim927
雙糧唔係農曆年前出既咩!? 要二月頭先過年喎

HIM 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-07, 07:53 AM   #5
遊戲人間
Ultimate Gamer
"oui"

註冊日期: Aug 2003
XBox Live Gamertagark0811
引用:
作者: HIM 查看文章
雙糧唔係農曆年前出既咩!? 要二月頭先過年喎
唔一定,我都係十二月double pay.

舊 09-21-07, 07:54 AM   #6
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
自己走比過比人炒
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-07, 08:02 AM   #7
艾莉娜
♪↓加里/陽子↑♬

註冊日期: Aug 2004
XBox Live Gamertagbobogaf
可以的話,囉埋個雙糧先走就最好

但如果你真係出雙糧前比公司炒魷,就真係無計~祝好運

舊 09-21-07, 10:09 AM   #8
jlai
下一站 南美....

註冊日期: May 2006
寫明有, 都唔一定有的
通常合同會話, 係發double pay果日你仲係公司員工先會有
換言之, 冇pro-rata double pay呢一樣野

jlai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-07, 10:14 AM   #9
Villasaki
現正播放: 賴床

註冊日期: Dec 2003
XBox Live GamertagDie Zauberflote
如果合約寫明有13+個月糧才有, 你個case應該冇, 自求多福吧.

阿沙奇發燒球會 2010 FC de TORO Eleven 魚腩十一:
:今晚要打好D.

賴床 - Kay
想於被窩植根 如可將我家變賣化作這份氣溫
不消半秒資產盡賣 來購取這無價品
Villasaki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-07, 10:54 AM   #10
[KIT]

引用:
作者: Asaki 查看文章
如果合約寫明有13+個月糧才有, 你個case應該冇, 自求多福吧.
Contract 有年終雙糧的
上年係連12月份糧出

舊 09-21-07, 10:55 AM   #11
[KIT]

引用:
作者: jlai 查看文章
寫明有, 都唔一定有的
通常合同會話, 係發double pay果日你仲係公司員工先會有
換言之, 冇pro-rata double pay呢一樣野
即係''危險期''一路維持到11月中

諗緊襯經濟仲好緊快d 閃

舊 09-21-07, 12:30 PM   #12
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
我和你差不多,但我是想到一月才辭職,好似無咁煩……

舊 09-21-07, 03:37 PM   #13
[KIT]

引用:
作者: 尼路 查看文章
我和你差不多,但我是想到一月才辭職,好似無咁煩……
已經比人架空左...其實可以話係趕住搵後路

舊 09-21-07, 03:38 PM   #14
jlai
下一站 南美....

註冊日期: May 2006
引用:
作者: [KIT] 查看文章
即係''危險期''一路維持到11月中

諗緊襯經濟仲好緊快d 閃
你最好睇睇有冇寫, 我自己果份就有寫, 不過我都好0的, 仲有4個月時間, 依家跳槽既話
新工加左果部份應該夠頂左份double pay

jlai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-07, 08:46 PM   #15
lovehinafans
Crazy Gamer
瘋子

註冊日期: Jan 2003
做錯乜會俾人炒?
lovehinafans 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-07, 09:18 PM   #16
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: lovehinafans 查看文章
做錯乜會俾人炒?
老套的說...
老细認為僱員不符合工作要求...
甚或...根本唔需要話員工有咩錯失...
佢要炒...便炒...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-07, 03:09 PM   #17
asd65535
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2002
引用:
Contract 有年終雙糧的
上年係連12月份糧出

假如未出雙糧被炒,應該要按比例出返份雙糧比你
如果唔出,可以去嘈佢e.g."勞工處見"之類(我有朋友都系敢嘈返份雙糧)
自己走就一定無
asd65535 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-07, 06:07 PM   #18
[KIT]

引用:
作者: asd65535 查看文章
假如未出雙糧被炒,應該要按比例出返份雙糧比你
如果唔出,可以去嘈佢e.g."勞工處見"之類(我有朋友都系敢嘈返份雙糧)
自己走就一定無
有法律依據?

舊 09-23-07, 06:15 PM   #19
asd65535
Crazy Gamer

引用:
有法律依據?
呢個算唔算?
www.dphk.org/publicity/poster060117c.doc

and this:
轉貼:

自行離職有冇「雙糧」呢?

由於雙糧大都在年底截數,年初發放;再加上年頭往往是打工仔跳槽的旺季,故每年年初,工聯會勞工服務中心便會接獲不少打工仔查詢有關年終雙糧方面的勞工法例問題。打工仔女們的疑問主要有下列幾項︰

1. 僱員自行離職可否得到「雙糧」﹖

2.「雙糧」是否必須為一個月月薪?

3.「雙糧」是否都在農曆年前發放﹖

「雙糧」在《僱傭條例》中的法律名稱為「年終酬金」,指屬合約性質的、非強制性的任何每年酬金,不論其名稱為何,例如公司的第13個月或第14個工資便住往稱之為「雙糧」。根據《僱傭條例》的規定,「雙糧」的金額數目、支付日期往往視乎合約條款內容而定,若合約沒有明確指明,但又承諾(口頭或書面均可)給予「雙糧」,便會依據《僱傭條例》內有關年終酬金部份的規定。

由於「雙糧」是年度性的,故此僱員在「雙糧期」滿前自行離職一般是不能取得該年度的「雙糧」的。例如一打工仔「雙糧期」為每年1月1日至12月31日,如果該打工仔向僱主自行辭職,及於2004年的12月25日為其最後受僱日,該打工仔便不能夠取得2004年依據合約協議所規定的「雙糧」。不過,若被僱主以一般理由解僱(而非因犯嚴重過失而被即時解僱),該打工仔又受僱3個月或以上(不包括試用期的3個月),便能夠依合約協議取得按比例計算的「雙糧」。 你要小心D,唔好比人"裝"倒

現行香港大部份公司不論是口頭上或書面上承諾會支付「雙糧」給打工仔的,金額往往會依據現行每月工資來支付。若雙方沒有明確的書面或口頭的協定,便會依從《僱傭條例》的規定,以僱員的每月工資為準,「雙糧」的支付日期亦同是依照合約協議。有時有些公司會依照僱傭合約於將「雙糧期」定在每年1月1日至12月31日,而在12月31日截數後7天內支付「雙糧」。換言之,下一年度的1月7日便是「雙糧」的發放日期。不過,若雙方沒有指定「雙糧期」,便會在農曆年30截數,於新一個農曆年度的年初7或之前支付有關的「雙糧」。

最後,中心在此提醒各位打工仔,若僱傭合約沒有明示「雙糧」的發放條件,打工仔是可以以書面向僱主取得一分包括「雙糧」發放條件的書面協議,以免日後有任何爭拗。如有疑惑之處,應該及時查詢。

文:工聯會勞工服務中心

其實我無乜法律依據
不過有實例(我有朋友都系敢嘈返份雙糧)

此篇文章於 09-23-07 06:20 PM 被 asd65535 編輯。
舊 09-23-07, 06:42 PM   #20
[KIT]

引用:
作者: asd65535 查看文章
呢個算唔算?
www.dphk.org/publicity/poster060117c.doc

and this:
轉貼:

自行離職有冇「雙糧」呢?

由於雙糧大都在年底截數,年初發放;再加上年頭往往是打工仔跳槽的旺季,故每年年初,工聯會勞工服務中心便會接獲不少打工仔查詢有關年終雙糧方面的勞工法例問題。打工仔女們的疑問主要有下列幾項︰

1. 僱員自行離職可否得到「雙糧」﹖

2.「雙糧」是否必須為一個月月薪?

3.「雙糧」是否都在農曆年前發放﹖

「雙糧」在《僱傭條例》中的法律名稱為「年終酬金」,指屬合約性質的、非強制性的任何每年酬金,不論其名稱為何,例如公司的第13個月或第14個工資便住往稱之為「雙糧」。根據《僱傭條例》的規定,「雙糧」的金額數目、支付日期往往視乎合約條款內容而定,若合約沒有明確指明,但又承諾(口頭或書面均可)給予「雙糧」,便會依據《僱傭條例》內有關年終酬金部份的規定。

由於「雙糧」是年度性的,故此僱員在「雙糧期」滿前自行離職一般是不能取得該年度的「雙糧」的。例如一打工仔「雙糧期」為每年1月1日至12月31日,如果該打工仔向僱主自行辭職,及於2004年的12月25日為其最後受僱日,該打工仔便不能夠取得2004年依據合約協議所規定的「雙糧」。不過,若被僱主以一般理由解僱(而非因犯嚴重過失而被即時解僱),該打工仔又受僱3個月或以上(不包括試用期的3個月),便能夠依合約協議取得按比例計算的「雙糧」。 你要小心D,唔好比人"裝"倒

現行香港大部份公司不論是口頭上或書面上承諾會支付「雙糧」給打工仔的,金額往往會依據現行每月工資來支付。若雙方沒有明確的書面或口頭的協定,便會依從《僱傭條例》的規定,以僱員的每月工資為準,「雙糧」的支付日期亦同是依照合約協議。有時有些公司會依照僱傭合約於將「雙糧期」定在每年1月1日至12月31日,而在12月31日截數後7天內支付「雙糧」。換言之,下一年度的1月7日便是「雙糧」的發放日期。不過,若雙方沒有指定「雙糧期」,便會在農曆年30截數,於新一個農曆年度的年初7或之前支付有關的「雙糧」。

最後,中心在此提醒各位打工仔,若僱傭合約沒有明示「雙糧」的發放條件,打工仔是可以以書面向僱主取得一分包括「雙糧」發放條件的書面協議,以免日後有任何爭拗。如有疑惑之處,應該及時查詢。

文:工聯會勞工服務中心

其實我無乜法律依據
不過有實例(我有朋友都系敢嘈返份雙糧)
雙糧再補水咪好和味?

舊 09-23-07, 06:44 PM   #21
asd65535
Crazy Gamer

引用:
雙糧再補水咪好和味?

系架,所以"博炒"系要技術既

其實
個老细可以叫你做多1個月再走都得

此篇文章於 09-23-07 06:47 PM 被 asd65535 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:34 PM

手機版 | APP版