Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 12-12-06, 04:59 PM   #1
SherMan
God of Gamer

註冊日期: May 2002
XBox Live GamertagSherMan CM
想學寫program,由乜開始學起好?

如果由perl學起好唔好呢?(我有o的visual basic底)

同埋計實用性,而家應該學邊種language好呢?謝解答
SherMan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-06, 05:14 PM   #2
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
java or C#

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-06, 05:39 PM   #3
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
引用:
作者: 司馬言 查看文章
如果由perl學起好唔好呢?(我有o的visual basic底)
Perl... server-side scripting?

How about PHP?

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-06, 06:24 PM   #4
SherMan

thx reply

我只係睇過一o的網上文章話新手學perl好

咁請問c#, c++ 同 c 有乜分別呢
舊 12-12-06, 06:38 PM   #5
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
引用:
thx reply

我只係睇過一o的網上文章話新手學perl好

咁請問c#, c++ 同 c 有乜分別呢
c主要寫同kernal(OS)有關既野, 快, mainten較辛苦
c++包含c, 可以做(扮) 到 object-oriented, 寫慣programming既都會明
c#似 java 同 vb.net, 好oo, 危險d都唔俾做

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-06, 06:41 PM   #6
SherMan

引用:
作者: Xeroc 查看文章
c主要寫同kernal(OS)有關既野, 快, mainten較辛苦
c++包含c, 可以做(扮) 到 object-oriented, 寫慣programming既都會明
c#似 java 同 vb.net, 好oo, 危險d都唔俾做
thx

即係連語法都唔同?
舊 12-12-06, 06:52 PM   #7
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
引用:
thx