Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-10-18, 11:52 AM   #2876
Sito
Ultimate Gamer
人修羅

註冊日期: Mar 2011
我原本仲估係火星生物改左自己個樣做石動,真石動已死
Sito 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-18, 02:13 PM   #2877
ComeLOLoh
God of Gamer

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
幾好,咁睇全部主要角色都可以洗白。

舊 04-10-18, 11:05 PM   #2878
Sito
人修羅

今年腦殘DVD依然連接正傳,要睇呀
舊 04-15-18, 08:51 PM   #2879
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
萬丈真係好主角
另外4:30左右, ROGUE個頭後面個易碎貼紙係本身設計定BUG左?之前無留意
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-18, 10:05 PM   #2880
不是藍星人
Neverland

註冊日期: Sep 2004
戰兔只係主角身邊負責開發嘅博士吧

舊 04-15-18, 10:39 PM   #2881
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
東映套ヒーローママ★リーグ咩事?

少婦戰隊, 三件人妻生擒幼稚園少鮮肉老師

完全係TMA 系列路線.............

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-18, 11:23 PM   #2882
casio

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: qwe 查看文章
萬丈真係好主角
另外4:30左右, ROGUE個頭後面個易碎貼紙係本身設計定BUG左?之前無留意
易碎貼紙一直都有
龍我個設定真係完全真主角

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-18, 12:48 AM   #2883
kakajit
Game Master

註冊日期: Aug 2008
build講故仔O既手法真係唔係好得

頭十幾集主角白忙一餐原來有人自己記得番D野 -> 過劇情 , 如果呀叔唔醒番主角做O既野對破解主線一D用都無

一海劇情又係白打一餐死了同伴 -> 忽然打代表戰過劇情

西都戰又係唔知做左D乜 -> 夾埋O係優勢下打代表戰過劇情

到而家龍我秘密篇又係 , 記者小姐求求其其做左說書人

感覺好似係有故事主線 , 但鋪排完全唔掂 , 到時到侯就"過劇情" , 到時候就洗白

所以比人感覺係主角群比編劇帶住走 , 而唔係主角群帶動劇情 , 呢方面EXAID真係好佢好多倍

此篇文章於 04-16-18 12:51 AM 被 kakajit 編輯。
kakajit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-18, 07:49 AM   #2884
qwe
Game Master

今集淨係想知記者用咩「唔好問」嘅方法攞料
D劇情真係去到咁上下講下就算,無舖排可言
舊 04-16-18, 11:13 AM   #2885
Sito
人修羅

evol(店長)的動機除左要搶龍我身體之外仲有乜嘢?火星文明已毀,來地球重覆一次起塔係為乜呢?
舊 04-16-18, 12:06 PM   #2886
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
同EXAID比的確差d
但新平成系列黎講build算好睇既類別

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-18, 04:12 PM   #2887
iu fu pig
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
Build玩鏡頭同剪接玩得幾好,
算係幫一下個故事,當初唔明點解Build成日都擺符號在畫面裡頭,可能只係為救故事交代得唔好的劇情而已

我期待緊記者姐姐嘅「不能說的方法」同W有關
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-18, 04:42 PM   #2888
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
引用:
作者: qwe 查看文章
萬丈真係好主角
假面騎士CROSS-Z

FGO 009 862 141
非洲人...
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-18, 08:17 PM   #2889
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
點睇都係萬丈先係主角

舊 04-18-18, 02:56 AM   #2890
ComeLOLoh

今集
有d 取聖經既故事…龍我聖嬰黎既…
[

假設期實班火星人係坐Pandora Box過黎…
身體無左,就靠上地球人身…
咁上完身就緊係摧毀所有,再黎個火星文明時代…

女記者那來咁神…話搵就乜都搵到。
根本係導演助手黎…

舊 04-24-18, 07:34 PM   #2891
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

Nintendo Switch ID8287-9006-2513
女記者情報又係Stark 故意放料
呢套拉打都講幾多戰爭野, 抑止力都出埋

舊 04-25-18, 07:55 AM   #2892
qwe
Game Master

講到咁隱晦點偷D料返黎點知只係hack返黎,好失望⋯
舊 04-30-18, 02:17 AM   #2893
Sito
人修羅

成日啲秘密都係睇資料睇返嚟,編劇真係好偷懶

又話天才物理學家,原來只係老翻火星科技
舊 04-30-18, 07:08 PM   #2894
casio

註冊日期: Apr 2005
蝙蝠咁就正式洗白咗

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-18, 01:03 AM   #2895
kakajit
Game Master

今集又一次將編劇拙劣O既講故事能力表露無遺唉

又係不停自說自話解話
如果話GHOST因為無故事可講而差
BUILD就係講得差而差

故事設定無大問題 , 但個編排手法真係差到無人有
明明幻德係一個有趣有背景有動機O既人物 , 但就要靠店長去幫佢解話
搞到佢忽然變白 , 明明可以鋪排得好D

主角又忽然走個老豆出黎做晒暗設定O既野

愈睇愈無心機
舊 05-01-18, 02:44 AM   #2896
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

為左比石動拎腰帶, 成班人變晒白痴...

我係幾鐘意呢套節奏唔拖泥帶水, 但有時真係太求其...
演葛城老母個演員好似入左院, 可能因為咁改唔惦個劇本都唔奇

舊 05-01-18, 08:56 AM   #2897
iu fu pig
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: kakajit 查看文章
今集又一次將編劇拙劣O既講故事能力表露無遺唉

又係不停自說自話解話
如果話GHOST因為無故事可講而差
BUILD就係講得差而差

故事設定無大問題 , 但個編排手法真係差到無人有
明明幻德係一個有趣有背景有動機O既人物 , 但就要靠店長去幫佢解話
搞到佢忽然變白 , 明明可以鋪排得好D

主角又忽然走個老豆出黎做晒暗設定O既野

愈睇愈無心機
幻德個目的喺佢救老豆果場已經講咗
呢套嘢靠細節推動劇情,後尾石動講返出黎,只喺講返清楚件事
好似Evol腰帶今集一開始已經講到明喺女主藥水樽果個裝置到
因為一開頭女主已經將個魔盒放咗入去(呢個情節唔喺求其擺,而喺有含意架)

不過解說資料下下靠「bandai內部開發玩具資料」黎解說,點都弱小小嘅
其實build個故仔一早埋咗好多細節喺畫面入面,
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-18, 11:56 AM   #2898
kakajit
Game Master

嗯...我又唔係覺得好多細節野 ,
畫面上做得好O既就係某D鏡頭同剪接 ,
其實另一個我覺得有問題O既講故事手法係好多伏線都係即集放即集解 , D人物做晒編劇扯線公仔 ,
今集集體低智化比人偷腰帶 (主角對住對雜魚去左邊?連齒輪人都唔放O係度,根本無打咁耐O既理由) , 根本夾硬扭去編劇寫好O既結果~~~~
都唔想提內海個性格 , 其實佢復活果陣鋪排下會好D , 睇怕佢都係同幻德一樣 , 變身前果一刻先一次發放 , 就係咁所以先令我有即集放即集解O既感覺

人物我真係感覺唔到有生命同好感...因為只係一堆公仔1

此篇文章於 05-01-18 11:58 AM 被 kakajit 編輯。
舊 05-01-18, 12:35 PM   #2899
ComeLOLoh

如果寫係:故意送腰帶比人,會唔會好少少?

舊 05-01-18, 03:46 PM   #2900
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

編劇 = Stark
戰兔, 龍也, 店長呢三個角色互動我覺得幾好睇...

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「仮面ライダー 鎧武」第23話「いざ出陣!カチドキアームズ!」,「幪面超人OOO」TVB 每週六上午11:15播放/ Vol.15 exiazero 日本動漫畫討論版 1002 03-25-14 02:11 AM
有無d一睇你真係會笑XD既圖分享下?? [vol.16] ~清談館~ 1105 11-23-12 11:10 AM
[特撮] 「仮面ライダーウィザード」第五話「決戦のコンクール」丨「幪面超人W」TVB 每週六上午11:15 播放/中村優一さん(桜井侑斗役) 芸能界引退へ Vol.14 GN00508771 日本動漫畫討論版 1005 10-01-12 11:07 PM
[TVB]15/16返來囉.....今云係-----"15/16電視迷大挑戰" 23/10 22:35 Busconcamp Neo Entertainment TREND 22 10-19-06 09:47 PM
TVB:7月開始逢星期六,日16:00播"天威勇士" Busconcamp 日本動漫畫討論版 15 06-23-05 11:11 PM

現在的時間是 05:28 PM

手機版 | APP版