Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 7 
GAF Racing Engine車迷討論區>[考車牌] 路試
基路亞 01:17 AM 04-17-08
講堅~ 明明2 小錯 = 1 嚴重錯 = 肥得~

then 點解張紙n 個細tick 佢最後都可以俾合格~

話就話點都要做下樣咩都剔下~ = =

不過個樣又做得太過火了吧...

but... 小弟岩岩肥左中期... orzzzz
明明練的時候都好地地~

係唔知點解考果次斜路留後...

我覺得駕駛學院齋教吊極力子開車一定唔夠力囉...
但佢地又唔教點定住極力子再定住個油門開車...

我成日怕左腳放得多「隆隆隆」咁又死火...
又驚左腳升唔夠右腳俾左油~ 放手制都留後...

有無大大可以教下點做~
jackiecyho 01:28 AM 04-17-08
作者: 基路亞:
講堅~ 明明2 小錯 = 1 嚴重錯 = 肥得~

then 點解張紙n 個細tick 佢最後都可以俾合格~

話就話點都要做下樣咩都剔下~ = =

不過個樣又做得太過火了吧...

but... 小弟岩岩肥左中期... orzzzz
明明練的時候都好地地~

係唔知點解考果次斜路留後...

我覺得駕駛學院齋教吊極力子開車一定唔夠力囉...
但佢地又唔教點定住極力子再定住個油門開車...

我成日怕左腳放得多「隆隆隆」咁又死火...
又驚左腳升唔夠右腳俾左油~ 放手制都留後...

有無大大可以教下點做~

左腳唔好放咁快, 慢慢鬆, 鬆到支波棍震, 再俾小小油就ok
基路亞 01:56 AM 04-17-08
作者: jackiecyho:
左腳唔好放咁快, 慢慢鬆, 鬆到支波棍震, 再俾小小油就ok
波棍震~~~
係咪所有棍波車都得?
因為佢D 車都算新車~ 唔係長果d 波棍~~~
好似唔識震咁...

同埋我果次已經係聽到架車轉左聲向前chok 左下想去咁...
平時斜路開車~ 左腳都係果個位就岩...
偏偏考果次就真係天都唔鍾意我... 唉...
佢又焗我一定要補鐘... \__/

另外推拉軑... 雖然唔係百份百正宗...
不過一定唔會交差手先...

但我聽講考官一定剔哂軑盤使用不當... 油門使用不當... 腳制同離合器使用不當...
真係o 哂咀... = =

又又又... 前面有架車係讓的路口位置停左好耐~ 我已經跟佢尾咩都放哂慢慢接近等佢開出...
到我埋到去~ 一定要停定~ 拉緊手制空波... 佢開車喎!!!
跟住攪到佢走左我先入返1 波... 攪到timing 好似錯哂咁...

遇著呢d 麻煩友又可以點攪... 停車唔拉手制又一定俾人剔... sosad
scania 07:46 AM 04-17-08
同一樣細錯衰3次先等於1個大錯
我斜路起步係先吊住極力子
然後鬆手制,架車仍然係唔郁
再比油行
メソウサ 07:59 AM 04-17-08
架架車吊幾多都唔同
唯一信得過就係吊極力子釣到臨死火o個種feel,同埋放hb有力上個feel一定好唔同
波棍唔震,patpat都會feel到椅底震

記住呢種感覺就知咩係死火,咩係夠力囉
基路亞 10:40 AM 04-17-08
作者: scania:
同一樣細錯衰3次先等於1個大錯
我斜路起步係先吊住極力子
然後鬆手制,架車仍然係唔郁
再比油行
原來係同1 錯先係等如大錯~ @@

吊住極力子就鬆制... 架車唔郁...
總覺得好危險...

踩深1mm 就講拜拜~ XD

作者: メソウサ:
架架車吊幾多都唔同
唯一信得過就係吊極力子釣到臨死火o個種feel,同埋放hb有力上個feel一定好唔同
波棍唔震,patpat都會feel到椅底震

記住呢種感覺就知咩係死火,咩係夠力囉
每次聽到果種臨死火的聲就會淆底...
寧願踩返深佢再搵過~ lol

唔緊要~ 依家有時間補鐘~ 上堂試!
Francisau100 11:04 AM 04-17-08
我考哥陣勁多細tick, 起碼10個以上, 但一樣pass

我考哥陣時都有你咁上下既經驗,
我考港島 銅鑼灣 下午 2點幾....
係保良局個死人燈位同大馬路之間個停車區, 停左2個燈位, 前面有人落貨, 一直都出唔到, 想出哥陣人地d車又衝過黎... 同時間自己係小路出大路, 又唔可以踩線,
出到禮頓道又要扒頭, 又要keep住安全距離, 忙到不得了,
仲要入到3c會之後, 等極都唔轉紅燈, 到我踩油想去既時候, 佢突然轉燈, dub到個考官都衝前....

仲未完....到落山, 準備轉入南華會仲慘...又停係個停車處等轉彎, 等左好耐,
唔係左邊離遠有車, 就到右邊有, 睇住我後面條車龍塞到上禮頓山........

考完以為...唔得....點知....有好多細tick...但個結果係pass, 開心死~~~
メソウサ 11:29 AM 04-17-08
與其死火/溜後
不如俾多少少油前衝再慢慢摸返點樣收細油好過

都係o個句
架架車摸底唔同
俾咩力真係到時渣上手至知
Francisau100 11:49 AM 04-17-08
與其死火/溜後

都係o個句
架架車摸底唔同
俾咩力真係到時渣上手至知
我會俾油, 俾到駕車好震....都唔俾駕車溜後...
seetold 11:54 AM 04-17-08
講正常起步...
鬆極力子>比油>架車郁>放hb>放極力子

如果驚死火就
比油>鬆極力子>架車行左>放hb>放極力子

當然比幾多油就要自己試
jlai 11:56 AM 04-17-08
與其死火/溜後
我都係咁話
寧願大油0的, 佢最多咪tick你油門控制不妥當

不過我當年考(果時18歲), 路試肥左兩次
兩次都係肥轉灣位置不正確(3細tick)
我又唔知其他人轉得有幾正確囉...
基路亞 09:47 AM 05-29-08
我覺得好睇個考牌官~ 琴日果個完全係信哂你~
反轉本薄睇風景~ 等落車~
你停車就望下咩事~ 無事繼續睇景~

依家中期攪掂~ 差路試~
大家覺得幾多個鐘先夠?

因為得返10 堂~ 我覺得唔補鐘係俾定錢重考都得~ = =
如果補鐘你地會去邊補?
魚伕 12:26 PM 05-29-08

大家覺得幾多個鐘先夠?

如果補鐘你地會去邊補?
補鐘一定要補埋考試前0個2個鐘~
考試前渣到熟,考試就會完全唔驚~
如果一黎就考的話,就要睇個人心理質素~~
我d朋友考親路試,我都叫佢地唔好慳0個兩個鐘~
seetold 05:28 PM 05-29-08

大家覺得幾多個鐘先夠?

如果補鐘你地會去邊補?
正常全部野加埋,渣20-25個鐘就ok
我自己就肥一次路試
反正個時佢包一次合格,次後補鐘唔洗出錢
不過就要比1000,租車+路票

不過路試都唔會太難,只要熟左條路就ok~
基路亞 05:25 PM 05-30-08
我都知考前真係要熱下身~ =]

我其實路試都係驚失無神有D 人玩野周圍轉線呀~ 唔知邊到標個人出黎~ = =

我上左幾堂睇進度再決定先~~~
李健有香駕學員的補鐘優惠~ XD
160 蚊個鐘~ @v@

好似ok 咁... 香駕要310 個鐘~ = =
メソウサ 08:57 PM 06-01-08
跟貨車佬車尾自己小心啦
我考第一次就係俾佢害死

玩你駛乜轉線咁煩
臨到路口慢慢收油
等你泥到車尾急煞
反應慢半拍都收得你皮

燈口轉彎特登壓線行條錯path等你跟,衰彎b
Led Mirage 01:59 AM 06-02-08
我反而想講....小心的士佬...even係對頭/對面線....有客時佢即U turn都殺過o黎的...
我第一次就死係度.....因件考官怕死同我一齊break...但當我break唔切....
jlai 09:47 AM 06-02-08
燈口轉彎特登壓線行條錯path等你跟,衰彎b
當年我就係咁死
魚伕 11:10 AM 06-02-08
我考0個日都有個婆婆沖出馬路...

好彩我剎得快過個考官先無事...

但係聽埋聽埋唔少朋友0既考路試經驗...梗係有呢d婆婆走出馬路...
都唔知d婆婆係唔係比人收買左0既...
メソウサ 11:25 PM 06-05-08
但係自己拎jor牌之後都做唔少呢d陰質野
機動盜賊首領-電 05:45 PM 06-06-08
但係自己拎jor牌之後都做唔少呢d陰質野
我做多係蝦下d學神,考試個d我盡量忍佢的.
(我住就住天光道附近,返工就沙田駕駛學院附近,成日都遇到學神的)
beerman 12:42 AM 06-25-08
有時見D學神渣10幾km/h,
真係幾惡頂~
斯羅 04:17 PM 07-06-08
學左4堂, 成日都跟吾切師傅講d野, 同埋佢講野一舊舊吾知想點咁

想問下係"讓"位前, 停晒架車之後洗吾洗拉handbreak同off埋波,
定就咁停左架車, 望一望冇車就直接繼續行??

仲有轉波後踩極力子應該快放定慢放,之後先再俾油?

同埋開車時係吾係應該先踩極力子, 轉1波,
之後放極力子放到架車一行就拉底handbreak, 放晒極力子再俾油咁??
メソウサ 06:06 PM 07-06-08
"讓"有車味停冇車味慢慢轉出
學神通常都叫你停低望下路面情況做下樣
但又唔駛off波拉手掣咁誇
斯羅 07:17 PM 07-06-08
"讓"有車味停冇車味慢慢轉出
學神通常都叫你停低望下路面情況做下樣
但又唔駛off波拉手掣咁誇
個師傅一時時叫我off波拉手掣, 一時又吾洗
搞到我都知點好...
1 2 3 4 5 6 7