Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-14-17, 01:20 PM   #1
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
有咩方法可以趕或殺壁虎

放左臭丸好似效果麻麻
雖然系益虫不過真心驚同成日系牆屙尿OR屎

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-17, 01:32 PM   #2
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
殺哂你屋企D小強佢就會走去第二度搵野食

舊 11-14-17, 01:38 PM   #3
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
唔會殺,等佢地幫手殺害蟲
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-17, 01:42 PM   #4
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
有壁虎,即是話你屋企有足夠蚊蟲比佢食,如果趕走或殺咗佢,就會令食物鏈失衡,蚊蟲會大量繁殖,失去互利共生,其實如果能令到你屋企無蚊蟲,佢會自然去第二度揾食,其實壁虎咪當蜥蜴咁養囉,

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-17, 01:51 PM   #5
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
喵喵

我家以前有壁虎, 我地和平共處
間中深夜見到佢我會同佢say個hi

幾年前執左兩隻喵喵bb返黎後
已經完全無幾過佢地

上幾個月有兩隻小壁虎應該行錯路入左我家
我發現既時候已經係喵喵將d唔完整既肢體部件放係我房門口應該係「送」俾我
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-17, 02:12 PM   #6
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: X&Y 查看文章
喵喵

已經完全無幾過佢地

我發現既時候已經係喵喵將d唔完整既肢體部件放係我房門口應該係「送」俾我
你都係房門口啫
我試過响床度有條尾同屍

又試過隻鞋入面有小強腳
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-17, 02:31 PM   #7
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
趕走通常要你屋企無哂小強或者"長期"令生活環境有刺激性氣味先會走(漂白水同蚊香等,不過咁搞都算自殘)

你試下搜尋捕捉壁虎, 我記得以前看過一些教學是拎個水桶或樽放野食引壁虎爬落去同令佢無辦法爬返出來
當然那些教學好多時都建議你係拎遠d放生
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-17, 02:35 PM   #8
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: X&Y 查看文章
喵喵

已經完全無幾過佢地

家貓種的話
再大隻D

有原隻麻雀收都唔奇

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-17, 06:25 PM   #9
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
益蟲重乜要殺

舊 11-14-17, 06:44 PM   #10
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
你要殺蟲害唔係殺壁虎,壁虎冇野食唔會留低。

唔好殺錯對象。
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-17, 09:55 PM   #11
Rv250

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: Tano 查看文章
家貓種的話
再大隻D

有原隻麻雀收都唔奇
朋友試過收到細隻嘅米奇

舊時屋企有各種昆蟲探訪, 某啲位成日有好似半粒米咁大嘅黑色硬物, 都唔知係曱甴定壁虎嘅大便
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-17, 09:22 AM   #12
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
通常附近有人裝修、搬屋,
可能驚動到各種蛇蟲鼠蟻就會係屋企偶遇到壁虎⋯

如果佢係窗邊,
我就用涼衫用的伸縮丫叉推驅趕出返窗外,果晚關窗就算。

如果入咗屋係天花板果類位置,
我就用有塵袋果種吸塵機吸咗佢落去,
再等幾秒,然後盡快把塵袋掉到屋外的垃圾房。
(靈感來自電影異形續集結局名場面⋯)

另外,發現24小時長開住WiFi時好似係減少咗偶遇壁虎的機會率,
唔知同驅蟲器原理有無關?

舊 11-15-17, 12:29 PM   #13
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
趕殺壁虎
後患無窮

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-17, 01:45 PM   #14
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
俾你見到佢真身嗰日可能只係响外面爬入黎, 過一陣可能又會自動走左, 所以唔駛趕佢自然會自出自入...

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-17, 02:15 PM   #15
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
其實我重來都無見過壁虎先生會係牆度大小便

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-17, 02:24 PM   #16
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
作者: 野良猫 查看文章
你都係房門口啫
我試過响床度有條尾同屍

又試過隻鞋入面有小強腳
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
通常附近有人裝修、搬屋,
可能驚動到各種蛇蟲鼠蟻就會係屋企偶遇到壁虎⋯

如果佢係窗邊,
我就用涼衫用的伸縮丫叉推驅趕出返窗外,果晚關窗就算。

如果入咗屋係天花板果類位置,
我就用有塵袋果種吸塵機吸咗佢落去,
再等幾秒,然後盡快把塵袋掉到屋外的垃圾房。
(靈感來自電影異形續集結局名場面⋯)

另外,發現24小時長開住WiFi時好似係減少咗偶遇壁虎的機會率,
唔知同驅蟲器原理有無關?
你個咩wifi黎太勁對人體都唔好
屋企都展開wifi, 但都係有, 近排仲大隻左
其實最大問題係夜晚叫⋯佢安份守己唔好出現係視線範圍is ok
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-17, 03:33 PM   #17
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
佢屙左可能我都唔知果篤係尿....

舊 11-15-17, 04:35 PM   #18
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
但我以前住公屋果陣,佢地真係會走入袋麵包度搵野食...

FGO 009 862 141
非洲人...
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-17, 05:47 PM   #19
Eking

註冊日期: Feb 2006
好野點解要殺, 我屋企都有, 但係冇人理佢.....

舊 11-15-17, 06:27 PM   #20
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: qwe 查看文章
其實最大問題係夜晚叫⋯佢安份守己唔好出現係視線範圍is ok
睇完你的留言,去搜尋一下「壁虎叫聲」,先知道壁虎原來係咁樣叫的
我一直以為係甚麼雀鳥半夜三更叫得咁奇特。
不過有壁虎好事來,幫手消滅一D蚊蟲
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-17, 07:05 PM   #21
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: 十一月 查看文章
睇完你的留言,去搜尋一下「壁虎叫聲」,先知道壁虎原來係咁樣叫的
我一直以為係甚麼雀鳥半夜三更叫得咁奇特。
不過有壁虎好事來,幫手消滅一D蚊蟲
原來呢隻係佢叫聲, 唔怪得夜晚成日聽到...

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-17, 11:48 PM   #22
s3b21
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2003
引用:
作者: fami~yan 查看文章
但我以前住公屋果陣,佢地真係會走入袋麵包度搵野食...
所以我攞起袋麵包食嗰陣,佢企喺個麵包上面眼碌碌咁望住我,我掉都掉唔切
s3b21 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-17, 12:03 AM   #23
Chitose1987
好孩子不要問

註冊日期: Apr 2010
屋企長住一個壁虎家族十幾年 間唔中夜晚會叫 去廁所開燈又會見到佢地

有佢地係度看門口 已經好耐無見過小昆蟲出沒
Chitose1987 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-17, 12:56 AM   #24
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
屋企都有,有時夜晚見到佢真係會同佢say hi
仲會叫佢快d返番去啦

舊 11-16-17, 11:34 AM   #25
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: qwe 查看文章
你個咩wifi黎太勁對人體都唔好
屋企都展開wifi, 但都係有, 近排仲大隻左
咪普通行到2.4GHz同5GHz的Router,
不過,最近換咗款穿牆能力更好的Router後,
暫時真係無再見過有壁虎出現,
唔知同WiFi有無關…可能純粹係巧合。

或者用吸塵機吸咗果隻係"異形母后"所以絕跡了…

此篇文章於 11-16-17 11:59 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:48 PM

手機版 | APP版