Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-06-10, 07:43 PM   #1
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
見工問題

之前send左封自薦email同cv去某書店應徵shop assistant。隔左一個月之後話有part time空缺叫我去填form。於是就立即走去填,填完之後個sales收左張form就叫我等通知,當時唔記得左問幾時會有消息。而家等左兩星期都冇reply,連interview聲氣都冇。
其實我冇相關工作經驗,但我degree果科同佢書店賣嘅書嘅類型係有關嘅...而且佢send email嚟叫我去填form所以本來都幾有信心佢會請我。我好想喺果度做,所以想問下大家意見,到底我應唔應該send個email去問下結果?定還是隨緣?
其實一般嚟講等消息要等幾耐?

thanks~

此篇文章於 07-06-10 07:45 PM 被 Fean 編輯。
Fean 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-10, 07:52 PM   #2
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
2個星期都無消息...
機會真係窄窄地...
要打定輸數...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-10, 07:53 PM   #3
才子
Ultimate Gamer
量地總監

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDMr_Bean9060
我有個朋友見親工都會問返佢地拎電話, 次次in完隔三兩日就打返去問, 次次都叫佢返工

(`・ω・´)
才子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-10, 10:58 PM   #4
jlai
下一站 南美....

註冊日期: May 2006
應該都冇乜機會
一間公司請part time仲要junior,應該都幾urgent,唔會同你side時間做screening
是旦0岩洗就請
你話你degree讀related既野,會唔會over qualification呢?你見shop assistant,人地正路都會prefer請個中5/中7既,做得好第日可能轉佢做長工,你degree畢業,人地就會assume你真係0黎搵part time…

jlai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-10, 11:06 PM   #5
大山椒魚
God of Gamer
......

註冊日期: Sep 2002
打電話去問下冇壞

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-10, 12:53 AM   #6
Fean
Game Master

引用:
作者: jlai 查看文章
應該都冇乜機會
一間公司請part time仲要junior,應該都幾urgent,唔會同你side時間做screening
是旦0岩洗就請
你話你degree讀related既野,會唔會over qualification呢?你見shop assistant,人地正路都會prefer請個中5/中7既,做得好第日可能轉佢做長工,你degree畢業,人地就會assume你真係0黎搵part time…
我都覺得好可能係咁...但係當初我send左cv去俾佢睇先,我以為佢已經screen左,覺得我ok先叫我去簽form,果時我仲以為簽完好快就請
舊 07-07-10, 01:34 AM   #7
愛鰻魚的貓
Crazy Gamer
(/_\)ヒ西...

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: Fean 查看文章
我都覺得好可能係咁...但係當初我send左cv去俾佢睇先,我以為佢已經screen左,覺得我ok先叫我去簽form,果時我仲以為簽完好快就請
其實好多公司收到 resume 後都會要求 candidate 再填多張 form,所以唔一定係 screen 過/覺得合適㗎

舊 07-07-10, 05:48 PM   #8
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
現實:真係o岩心水o既通常即日/一兩日已經有消息

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-10, 07:12 PM   #9
Fean
Game Master

現實:已經send左email去,無回覆,算數
舊 07-07-10, 09:44 PM   #10
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
佢一叫你返去等消息打定輸數就可以了
CALL返你轉頭當BONUS

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-10, 09:53 PM   #11
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
我幾份工都係見完返去等消息之後打比我話有offera

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-10, 11:06 PM   #12
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
引用:
現實:已經send左email去,無回覆,算數
公司對EMAIL可能冇處理架~~~! 打多個電話去囉~!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-10, 11:20 PM   #13
martinnitram
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
引用:
作者: KIM 查看文章
公司對EMAIL可能冇處理架~~~! 打多個電話去囉~!
email 可能未到有關人仕前可能已經隔走o左, 要安心(死心)都係打電話拎個回覆好o的(如果緊張份工的話)
martinnitram 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-10, 11:23 PM   #14
heycheapboy
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2010
btw...借依個問題想問下....
你地通想用幾耐時間去搵工....??
如果用超過兩個月時間會唔會耐左d...
heycheapboy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-10, 11:27 PM   #15
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
引用:
作者: 真!DC 查看文章
我幾份工都係見完返去等消息之後打比我話有offera
我咁講都係想佢冇咁傷啫

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-10, 07:58 AM   #16
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
引用:
作者: heycheapboy 查看文章
睇你搵工有無特別要求
只要價錢合理就肯做的話,唔洗好耐實搵到
但要指定工種/職位就實耐d

舊 07-08-10, 01:01 PM   #17
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
半年內都唔算耐啦
特別係年尾

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-10, 01:28 PM   #18
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
delete
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-10, 06:43 PM   #19
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
要搵工就搵多幾份啦, 專攻一份冇咩意思, 依家成日都一份工幾十人爭, 一係拿拿聲厚面皮d打去問, 起碼人地覺得你有誠意做

舊 07-08-10, 06:55 PM   #20
LonelyBlue

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code3652 0501 5654
PSN  IDChho_eadgbe
引用:
作者: heycheapboy 查看文章
兩個月搵到arm心水算好快.
LonelyBlue 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-10, 03:49 AM   #21
Fean
Game Master

呢幾日做左漁翁,不停撒網 \
不過暫時未有魚上釣
舊 07-09-10, 07:15 AM   #22
jason_kasim
我愛港女

註冊日期: Jan 2006
3DS Friend Code1590 4655 1072
PSN  IDjason_kasim
呢排旺季(多人走),仲難搵
多人爭
真係要有d耐性先得

GBF: 787492(已放棄9成)
乖離:319,113,110 (新坑)

手機課金、影響一生、戒之戒之
jason_kasim 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-10, 08:51 AM   #23
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
順路問句,大家試過等幾耐先叫你返工?小弟試過一個月……收到電話時連幾時見過都唔記得,要搵返資料先知做乜和間公司係邊……

舊 07-09-10, 12:12 PM   #24
Fean
Game Master

引用:
作者: jason_kasim 查看文章
呢排旺季(多人走),仲難搵
多人爭
真係要有d耐性先得
我都預9月之後先搵到
舊 07-09-10, 12:38 PM   #25
皇家馬爹里
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2003
XBox Live Gamertagzackchau3331
引用:
之前send左封自薦email同cv去某書店應徵shop assistant。隔左一個月之後話有part time空缺叫我去填form。於是就立即走去填,填完之後個sales收左張form就叫我等通知,當時唔記得左問幾時會有消息。而家等左兩星期都冇reply,連interview聲氣都冇。
其實我冇相關工作經驗,但我degree果科同佢書店賣嘅書嘅類型係有關嘅...而且佢send email嚟叫我去填form所以本來都幾有信心佢會請我。我好想喺果度做,所以想問下大家意見,到底我應唔應該send個email去問下結果?定還是隨緣?
其實一般嚟講等消息要等幾耐?

thanks~
係邊間書店呢?
你degree果科幫唔到你係入面做野好多ga.....

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:56 AM

手機版 | APP版