Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-11-08, 09:53 AM   #76
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
我都唔認為console war已完. 而家美日市場同樣重要, 只對架仔有吸引力既DQ唔再係決定性.

除非佢出嚮360仲要獨佔, 令本來嚮美國已經好成功既360嚮日本都掂埋, 咁就真係戰爭終結了.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-08, 10:24 AM   #77
Jockey
Crazy Gamer
清淡素雅俏麗韻致

註冊日期: Mar 2006
3DS Friend Code1246 8878 9215
PSN  IDKingRance
XBox Live GamertagKing Rance
引用:
作者: 卡柏 查看文章
勝負......已分了!!!

希望今集DQX可以望向世界, 擺脫國民RPG之名!!
N年前DQ一早就已經面向世界,
不是有Dargon Warrior的黑歷史嗎~?
若要執著成為世界級RPG,
只會變成另一隻WoW吧~!!

"...忘記自己的本質,只會迷失..."
日本國民RPG之名好失禮嗎?

戦場の絆 ジオン公国軍戦術情報局に所属する特殊部隊。ガンダム強奪遂行の為なら金も惜しまない!
BorderBreak EUST 25nd Airborne Brigade Combat Defence Enforcer
Jockey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-08, 10:37 AM   #78
破戒僧
God of Gamer

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code3523 2002 7295
PSN  IDLeifeiPatrick
XBox Live Gamertagfpatrick
引用:
作者: Jockey 查看文章
N年前DQ一早就已經面向世界,
不是有Dargon Warrior的黑歷史嗎~?
若要執著成為世界級RPG,
只會變成另一隻WoW吧~!!
DW7大失敗, 攪到PS隻DQ4美版都cancel埋, 自此之後先黑歷史o者
DQ8起, 美國出DQ都唔再叫DW, 叫返DQ...

無論你多接近神, 都依然係一個凡人, 別以為自己很了不起
破戒僧 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-08, 11:44 AM   #79
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 破戒僧 查看文章
DW7大失敗, 攪到PS隻DQ4美版都cancel埋, 自此之後先黑歷史o者
DQ8起, 美國出DQ都唔再叫DW, 叫返DQ...
DW7發生左咩樹?
冇人買?

舊 12-11-08, 12:02 PM   #80
破戒僧

3DS Friend Code3523 2002 7295
PSN  IDLeifeiPatrick
XBox Live Gamertagfpatrick
dq

引用:
作者: ELT 查看文章
DW7發生左咩樹?
冇人買?
DW7埋單20萬左右, 比起日本超過410萬, 高下立見...
其實正傳計, DW都只係出左1,2,3,4,7, SFC兩集都冇出

睇返vgchartz...
DW1...50萬 (DQ1...150萬)
DW2...15萬 (DQ2...241萬)
DW3...10萬 (DQ3...377萬)
DW4...8萬 (DQ4...304萬)
DW7...20萬 (DQ7...412萬)
亦難怪Enix會灰晒...

DQ8已經唔錯, 但改名都改唔晒o的運, 埋單老美都係得47萬...唉
(但日本都係得362萬...)

無論你多接近神, 都依然係一個凡人, 別以為自己很了不起

此篇文章於 12-11-08 12:04 PM 被 破戒僧 編輯。
破戒僧 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-08, 12:18 PM   #81
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
相比下DW7都唔係太差, DW2-4咪仲可憐

舊 12-11-08, 12:36 PM   #82
lucky star
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2008
引用:
作者: ahleung 查看文章
我都唔認為console war已完. 而家美日市場同樣重要, 只對架仔有吸引力既DQ唔再係決定性.

除非佢出嚮360仲要獨佔, 令本來嚮美國已經好成功既360嚮日本都掂埋, 咁就真係戰爭終結了.
我都係咁諗,但係以日本人o既民族性嚟講,
佢地會咁做,除非真係痴咗線
lucky star 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-08, 01:17 PM   #83
WAL1
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2002
引用:

點解你個理論可以應用o係360唔係wii?
如果我改一改你句說話..
"佢出嚮wii仲要獨佔, 令本來嚮美國已經好成功既wii嚮日本再肯定埋"國民機"地位, 咁就真係戰爭終結了."
都合理架喎..
要知道wii o係美國銷量已經超越360
o係日本又係新一代"國民機"
如果用銷量決定戰爭終結與否...
可以肯定終結左..(wii都未用到彩色系列同減價呢D招數)

不過...而家每部機取向唔同..
如果講埋遊戲配套或遊戲發展..
所謂戰爭係唔會有完結既一日...
因為就算360 o係美國同日本做左一哥..
wii都會有自己既GAME同支持者..戰爭又點為之終結?

所以..我唔會認同戰爭終結理論..
wii市場佔有率最高亦然..
假如360美日佔有率最高亦然...
WAL1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-08, 01:46 PM   #84
wai128
Insane Gamer
3A Fans

註冊日期: May 2007
XBox Live Gamertagwai128
身為日本國民級RPG的DQ,第10集以Wii為平台是正常的事
至於歐美市場方面,口味的問題,DQ確實難以立足

此篇文章於 12-11-08 01:49 PM 被 wai128 編輯。
wai128 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-08, 02:21 PM   #85
MO

註冊日期: Aug 2005
引用:

好似而家美日歐帶頭既都係Wii喎
點解講到xbox爭日本攪掂埋就戢爭終結咁
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-08, 02:39 PM   #86
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: WAL1 查看文章
點解你個理論可以應用o係360唔係wii?
如果我改一改你句說話..
"佢出嚮wii仲要獨佔, 令本來嚮美國已經好成功既wii嚮日本再肯定埋"國民機"地位, 咁就真係戰爭終結了."
都合理架喎..
要知道wii o係美國銷量已經超越360
o係日本又係新一代"國民機"
如果用銷量決定戰爭終結與否...
可以肯定終結左..(wii都未用到彩色系列同減價呢D招數)

不過...而家每部機取向唔同..
如果講埋遊戲配套或遊戲發展..
所謂戰爭係唔會有完結既一日...
因為就算360 o係美國同日本做左一哥..
wii都會有自己既GAME同支持者..戰爭又點為之終結?

所以..我唔會認同戰爭終結理論..
wii市場佔有率最高亦然..
假如360美日佔有率最高亦然...
引用:
作者: MPS 查看文章
好似而家美日歐帶頭既都係Wii喎
點解講到xbox爭日本攪掂埋就戢爭終結咁
oh, sorry, 其實我一直唔當Wii係 360&PS3 既 競爭者. 我心中 "戰爭終結" 既局面係 360+Wii 贏 或 PS3+Wii贏.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-08, 03:13 PM   #87
WAL1
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2002
ic..不過PS3係美國都贏返個勢啦~~
呢一代勝負難分...
WAL1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-08, 03:57 PM   #88
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
引用:
作者: 破戒僧 查看文章
DQ8已經唔錯, 但改名都改唔晒o的運, 埋單老美都係得47萬...唉
(但日本都係得362萬...)
DQ8外國收得多少都因為隻game畫面比較以前進取... 始終多國對RPG畫面有一定要求.

引用:
作者: WAL1 查看文章
ic..不過PS3係美國都贏返個勢啦~~
呢一代勝負難分...
不過自從XB360減價後, 明顯有反彈... 相對下如果PS3堅持唔肯減價(雖然我估係而家個經濟情況令Sony為盤數好睇o的... 好難減), 呢個假期都幾難頂...

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-08, 04:34 PM   #89
MO

引用:
作者: YHW 查看文章
DQ8外國收得多少都因為隻game畫面比較以前進取... 始終多國對RPG畫面有一定要求.
.
隻DQ monster joker以外傳黎講都有4x萬, 同DQVIII一樣.
舊 12-11-08, 04:48 PM   #90
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
隻DQ monster joker以外傳黎講都有4x萬, 同DQVIII一樣.
外國人講求畫面華麗,dqm做得番nds級數應有既好畫面自然好賣,至於dq8,係就係靚左,不過就算唔計ff系列,都仲有好多賣靚靚畫面/cg既rpg....所以呢

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-08, 06:08 PM   #91
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
係日本既戰爭己經終結
未來大部份日式game都會出係wii(尤其係rpg)
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-08, 07:59 PM   #92
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
引用:
作者: wsx360 查看文章
係日本既戰爭己經終結
未來大部份日式game都會出係wii(尤其係rpg)

DQ威力係大, 就算現在出場, 都只係牛刀殺雞...
兩年後出更可能..... 未出手, 對手已經走了....

不過講左幾時出先算啦
又冇相, 又冇圖, 唔好出個大家都估到會出的遊戲標提,
就已經屈定機先
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-08, 08:08 PM   #93
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:
作者: diabloex 查看文章

不過講左幾時出先算啦
就已經屈定機先
nds有版你睇
呢2年幾鬼多rpg
dq9公佈到推出隔左3年

家下冇乜第3廠大作wii已經好強
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-08, 08:12 PM   #94
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
睇下要等幾耐先有得玩

舊 12-11-08, 08:44 PM   #95
MO

引用:
作者: diabloex 查看文章

不過講左幾時出先算啦
就已經屈定機先
其實整得黎,
當佢三年,
到時對手,甚至自己既後繼機都差唔多要出(或者出咗)
情形就好似當年dq7推出時咁,
當時dc己出, xbox, gc亦將要出,
但個氣勢仍然仲喺ps系遊戲機度
dq7令ps->ps2過渡得更順利

所以今次既公佈對下一代主機形勢都會有影響 (日本方面)
舊 12-11-08, 09:36 PM   #96
chunmanx
我ge代號係風

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDndswii
引用:
作者: fantasy俊仔 查看文章
FF 同DQ 一向o既方向都係咁架喎,
FF ->要最表現到畫面演出
DQ ->國民機(日本銷路最高果部)

有邊間GAME廠會全部game 出死一部機 ?
其實兩隻game以前不嬲都出在銷量最高部主機度

若果一間game廠有能力影響主機爭霸咪可以law
ff在ps時代已經足以影響個大勢
雖則ff 依家影響力已經冇以前咁強
但ff+dq已經足夠讓任何一部主機步向勝利

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-08, 09:53 PM   #97
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
其實整得黎,
當佢三年,

以任天堂作風,N64 GC WII三代都係用同一班圖像開發人員,所以WII的下一代理應都可以對應,所以,當佢整三年,在WII2,可以跟機出!!

就成為WII跟機有「撒爾達」最強檔之後,到下一代仍然可以享受跟機有強作!!

舊 12-11-08, 10:52 PM   #98
now_loading
VanHelsing

引用:
其實整得黎,
當佢三年,

我諗DQ9 的搵錢威力, 唔洗等兩年都會有DQ10,

可能現在只係等緊level 5 的 白騎士完工後再開工
舊 12-12-08, 12:31 AM   #99
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
L5代工作品好鬼慢架
隨時出返幾隻雷頓教授wii ver都未出DQ10

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-08, 12:50 AM   #100
now_loading
VanHelsing

引用:
作者: W!LL 查看文章
L5代工作品好鬼慢架
隨時出返幾隻雷頓教授wii ver都未出DQ10
開發國民RPG, 等同為國家效力,
應該要同當兵一樣放下所有工作, 例如開發DQ8 時的 TFLO

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[EVE Online][MMORPG] 有冇人有玩這隻 game? (宇宙版大航海 online + Ultima online 級超自由 gameplay) 佐佐木莊尼 PC電腦遊戲討論版 14 03-16-15 05:25 PM
收 wii ドラゴンクエストX 目覚めし五つの種族 內附的MA CODE 雷刀 買賣專區 3 12-15-12 04:51 PM
NDS:Project: Nintendo DS Online (Nitro Online) : Summary 神祕人1號 手提遊戲機討論版 6 12-09-04 12:03 AM
PS2 online過程一問!!!(front mission online) LEDIV 電視遊戲討論版 15 03-16-04 04:55 PM

現在的時間是 07:42 PM

手機版 | APP版