Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-12-10, 08:11 AM   #426
stcdavidhk
God of Gamer

註冊日期: Dec 2006
我想睇埋少尉同大佐ge後尾多d=0=
stcdavidhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-10, 12:45 PM   #427
RINGORINGO
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2009
都交代得好好~睇完好失落~~好似以後每個月無左D野咁....
RINGORINGO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-10, 12:50 PM   #428
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
豆仲欠無能錢

舊 06-12-10, 01:03 PM   #429
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
引用:
作者: 小白熊 查看文章
嚴重劇透, 不想看就不要手多按入去

百度 copy 回來的

整理一下到目前为止的剧情吧。。

烧瓶打不过爱德而前往吸收古利德,古利德要求林成为王以后,兰芳将烧瓶与林斩断。古利德在烧瓶的体内暴走,烧瓶重创,被爱德华打回原型。
真理之神要向烧瓶小人收取代价,将烧瓶重新关入门的另一边。

战斗告一段落,众人聚集在爱德和阿尔身边,林拿出金牙的贤者之石,爱德拒绝使用。霍叔体内的贤者之石已经所剩无几,提议用自己作为过路费换回阿尔,并称这是作为父亲的责任,被爱德华驳斥。
爱德华打开门,与真理对话,以自己的炼金术能力为代价换回了阿尔(应该不是牺牲整个炼金术系统吧,不然与爱德华不牺牲他人的原则不符;另外之后女王也说了要用斯卡的炼丹术,就是说炼金术并没有消失。)
回来的阿尔受到众人的欢迎,与霍叔握手。

兰芳请林成为王之后对其他族的人民要宽容,林对张梅许诺会保护好张家,兰芳告别了福爷与林和梅回国。

塞利姆的婴儿状态被带给布拉德雷夫人,塞利姆在表达了对夫人的感情后消失,夫人表示淡定。东方军借着控制舆论的优势迅速掌握了政变以后的情况,莉莎则被带去救治。
大佐在医生处接受治疗,自认为视力已经回不来了,马尔科拿出贤者之石,大佐在思考了金布利的话之后同意使用贤者之石,并决定为和平的伊修巴尔努力。

重伤的斯卡被女王救下,对外宣称已死,而已自己兄长留下的炼丹术与迈尔斯一起守护着阿美斯特里斯。

霍叔回到故乡,在特丽莎的墓前微笑死去。

罗伊升为大将,莉莎继续辅佐;林成为皇帝,兰芳继续保镖。
小胡子与合成兽们开了马戏团?
温钢和疾风号一样的高产,梅似乎在新国稳定之后回到了阿尔身边。

接着爱德华踏上了新的旅程。。

東方老頭子當了大總統.... Orz
劇透都好準 但係點解塞利姆果段唔中
佢最後仲係度 但3隻眼
越來越搞唔清佢情況係點
冇左賢者之石仲生存到 仲要識長大
咁肥仔又去左邊?
金布利又係唔係仲係佢體內?
到而家都唔係好明究竟塞利姆係點
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-10, 01:22 PM   #430
simonwongdx
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2003
好溫暖的結局

但大佐d劇情太少

舊 06-12-10, 03:53 PM   #431
沙翁
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
PSN  IDSayonForPS
完得幾好,不過有度唔明

無能唔係o係醫生度攞咗賢者之石咩
點解仲係盲
沙翁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-10, 04:23 PM   #432
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

註冊日期: Oct 2006
3DS Friend Code4553 9940 3673
PSN  IDedward_hk2011
好完滿既結局,格利特死之前都要咁型
豆爸終於可以同老婆「見面」
豆仔都算勉強表白啦!
感覺幾好睇!亦都有個大團圓結局

最後結局又係火車,感覺同水島版有D似

2000:F91、Strike、紅渣
1000:電池、V仔、黑MK2、IJ(拉克絲)
PSN ID:edward_9105

曼聯迷M群:group659819@msnzone.cn
歡迎曼聯迷進入討論

**舊有成員請轉Skype入新群,ID:mario910502
mario0606 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-10, 06:05 PM   #433
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
108 我都同大家一樣唔明賽利姆同萊果PART...

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-10, 06:14 PM   #434
VICT
Ultimate Gamer
什麼超有趣的?

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDvictorleung213
無能唔係比醫生用石醫番啦咩
唔係最後就唔會著軍服啦

賽利姆可能原本係用嬰兒加石整出黎
所以冇左石之後變番嬰兒?
VICT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-10, 06:20 PM   #435
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

引用:
作者: VICT 查看文章
無能唔係比醫生用石醫番啦咩
唔係最後就唔會著軍服啦

賽利姆可能原本係用嬰兒加石整出黎
所以冇左石之後變番嬰兒?
問題...

但如果係咁... 無能點解淨係做准將唔做大總統? @0@

賽利姆咁等同普通細路? 但佢地都話一養得唔好... 佢又會黑化變返傲慢...
咁即係佢仲係人做人啦?
就算唔黑化... 咁佢一樣同普通人一樣會老會死?

XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
舊 06-12-10, 07:02 PM   #436
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
作者: 基路亞 查看文章
問題...

賽利姆咁等同普通細路? 但佢地都話一養得唔好... 佢又會黑化變返傲慢...
咁即係佢仲係人做人啦?
1. 唔係佢自己話要做人地就俾佢做架嘛
2. 無人知會唔會,所以要一直觀察,如果一早知就滅左口啦

此篇文章於 06-12-10 07:11 PM 被 Kain 編輯。
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-10, 07:35 PM   #437
metal snake
Game Master

註冊日期: Nov 2004
疑問
唔明點解可以咁好用以後用唔到鍊金術黎換艾爾,其他人都照用到鍊金術?

http://www.gamerankings.com/

DLC=DISK LOCKED CONTENT
metal snake 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-10, 07:41 PM   #438
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
引用:
作者: metal snake 查看文章
疑問
唔明點解可以咁好用以後用唔到鍊金術黎換艾爾,其他人都照用到鍊金術?
因為佢放棄左自己本身有既野?
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-10, 07:53 PM   #439
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
引用:
疑問
.

路費唔一定要係實體body parts
呢次佢用人人應有的鍊金術能力(或者佢個人開通真理之門的權利)作交換
係佢個人o既事,人地梗係冇影響

原本消去了自己真理之門,應該返唔到現世
但係以前用手換艾爾靈魂而同艾爾道門連上
最後由艾爾道門走

所以無能做唔到同樣事情換眼,要靠石

舊 06-12-10, 09:32 PM   #440
滅龍士
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
#108後520先茲的約定
我估會好似DCD咁要拍劇場版去補完
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-10, 10:00 PM   #441
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002
真係好完美...

其實有3個位已經可以完左佢...但係作者繼續做得更完美....
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-10, 10:51 PM   #442
kennethyu
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
百姓貴族己出..

都幾好笑
kennethyu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-10, 10:56 PM   #443
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

引用:
作者: kennethyu 查看文章
百姓貴族己出..

都幾好笑
港版定台版?
係咪純粹都係牛姐出品, 同鋼鍊完全無關架?

舊 06-13-10, 12:47 AM   #444
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
引用:
作者: kennethyu 查看文章
百姓貴族己出..

都幾好笑
其實呢本有無港版出,唔想買台版...

舊 06-13-10, 01:13 AM   #445
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
好型.....

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-10, 01:24 AM   #446
rikkusama
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2006
引用:
作者: Rance 查看文章
其實呢本有無港版出,唔想買台版...

台版好似東立出
其實台版有咩問題

舊 06-13-10, 02:02 AM   #447
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 基路亞 查看文章
問題...

咁即係佢仲係人做人啦?
...

無能只不過是少校,邊有可能連跳五級做總統,東方老頭是最適合當總統的了。

無能唔係比醫生醫好,而係用醫生給的賢者之石作為路費,去換回視力。

此篇文章於 06-13-10 02:14 AM 被 44264 編輯。
44264 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-10, 05:34 AM   #448
泡菜
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDpakpak4872
引用:
疑問
引用:
作者: メソウサ 查看文章
.

路費唔一定要係實體body parts
呢次佢用人人應有的鍊金術能力(或者佢個人開通真理之門的權利)作交換
係佢個人o既事,人地梗係冇影響

原本消去了自己真理之門,應該返唔到現世
但係以前用手換艾爾靈魂而同艾爾道門連上
最後由艾爾道門走

所以無能做唔到同樣事情換眼,要靠石
.

認同你既講法,我再加少少自己既想法

我覺得真理之門係用左「一為全,全為一」既概念去做交換(但有d唔同)
似上面有版友提到o係鍊金國,鍊金術可能係每個人與生具來就有既力量,亦都可能會冇
(神都提過話:「真理之門存在於全人類之中,亦都是全人類鍊金術的力量來源」)咁我當全世界人都有依種能力先啦

神既講法我會解釋為:真理之門存在於每一個人之中,亦都係每一個人鍊金術的力量來源

問題來了,咁之後除左無能開人體鍊成陣去真理面前用賢者之石換番視力之外,冇任何關於使用鍊金術既消息比到讀者..
所以我唔知係愛德真係將「全」既真理之門鍊成走定係將「一」(只是愛德)既真理之門鍊成走

再諗落少少,如果愛德將「全」既真理之門煉成走,亦即係將神鍊成走,冇可能吧?就算鍊成走神,艾爾道門都應該唔會o係度
所以我偏向係果道真理之門係屬於愛德一個,全既真理之門仍然係神

至於最尾點解神話愛德戰勝左真理,應該易理解d

神引用番小人講過果句「給予與願望互相對應的絕望就是所謂的真理」
諗番真理之門係每個人都有,亦都係鍊金術力量來源,愛德入真理之門前都講過話係最後一次使用鍊金力量,有覺悟以後唔用鍊金力量(直到死),一直以黎對於愛德黎講,追求鍊金術既原因關於人體鍊成,同鍊金術既真理,不過一直以黎既旅程,到最後既戰鬥,得出既結果係:即使沒有鍊金術,我也可以生存,亦有同伴互相扶持,我亦都準備好黎同你(神)做最後一次交易,進行人體鍊成

我覺得神認為愛德既決定係打破左等價交換既原則,(或者話由追求鍊金術→放棄鍊金術,重視更多野既過程,令神睇到佢既決心,認定愛德超越左自己既真理)於是比佢帶走完整既艾爾

我觀點可能好多缺點的說,一齊討論吧

另外臨尾無能個樣好奸角feel同埋塊面尖d同拎番把刀會變左.....惡.即.斬

此篇文章於 06-13-10 05:37 AM 被 泡菜 編輯。
泡菜 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-10, 07:57 AM   #449
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
編排真係好好,以一個人既故事去帶出埋另一個人既去向.豆爸最後都係保持住搞笑風格

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-10, 02:03 PM   #450
冬雨
Game Master
closing

註冊日期: Oct 2002
睇完25期..一開始剛剛就是星期五做動畫版個一集!
真係正!

Person who spins time.
Person who walks to the future.
It is a story of the "Will".
冬雨 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
富野由悠季「劇場版 機動戦士Zガンダム」総合THREAD丨全部新規作画で行こうと断ったのは富野。 Vol.3 草薙さん 日本動漫畫討論版 526 02-23-24 01:34 AM
賀東招二「フルメタル・パニック!」総合THREAD丨四季童子:まだ情報の解禁がされていない もう少しお待ちください money 日本動漫畫討論版 673 12-26-23 07:13 PM
[動畫[不可劇透]] Key「CLANNAD ~AFTER STORY~」Blu-ray BOX 2011年4月20日発売!丨総合THREAD Vol.3 カズキ 日本動漫畫討論版 234 12-09-14 04:15 PM
岡本倫「エルフェンリート」Blu-ray BOX 2012年12月19日発売決定! Vol.2 大山椒魚 日本動漫畫討論版 226 10-20-12 01:49 AM
[NEWS] PANASONIC, DMP-BD10 / SA-XR700 / SB-TP100, Blu-ray Disc播放機 / Blu-ray Disc 接收器 KTN 影音館 0 06-28-06 03:20 PM

現在的時間是 10:23 PM

手機版 | APP版