Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-25-17, 02:38 PM   #51
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
比較想知評論員會搵邊啲人,還是電視台直接CUT咗去
香港你咪可以會見到班痴線佬唔知搵咩人做旁述結果搵左達哥咁

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-17, 02:39 PM   #52
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: wing 查看文章
講真, 就算講打機, 我都唔覺香港有邊一類game會掂. 格鬥game唔好講日本韓國, 台灣同大陸果D咩gamerbee, 小孩, 已經夠掃哂香港player.

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 04-25-17, 02:46 PM   #53
信長
God of Gamer
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
香港你咪可以會見到班痴線佬唔知搵咩人做旁述結果搵左達哥咁
好過阿叻廢up/ CCTVB 歪女星淫叫XX選手好靚仔,所以支持

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-17, 02:47 PM   #54
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 信長 查看文章
好過阿叻廢up/ CCTVB 歪女星淫叫XX選手好靚仔,所以支持
達哥講打機我唔係睇得好多片, 睇過佢早排去九龍灣個show試新game....真係算吧啦.

舊 04-25-17, 02:56 PM   #55
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: 信長 查看文章
我都唔討厭達哥
但同咁樣做唔做得好係兩回事
旁述係好高深既學問黎

ペルソナ5

隨時更新
舊 04-25-17, 04:54 PM   #56
charcsc2000
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
達哥講打機我唔係睇得好多片, 睇過佢早排去九龍灣個show試新game....真係算吧啦.
其實達哥打機唔靚, 但睇佢打機講D野真係好好笑...
如果講勁, 大把人勁過佢...

即係好似直播咁, 點解要搵女仔打機仲要出樣, 咁先有人睇...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-17, 04:58 PM   #57
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
每個人擅長既野唔同
達哥擅長感染到觀眾
你要佢抽離出來做旁述,唔適合佢

舊 04-25-17, 04:59 PM   #58
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

即係咁的,我覺得搵達哥去做下司儀、試玩遊戲介紹下推廣下,係幾好的
但旁述唔得
旁述唔需要實際打機叻,但要好熟悉隻遊戲
特別係競技成分高既遊戲,一定要好熟,要有能力解說得到畫面上兩個人做緊咩、有咩考量、常套打法係點
講lol既,起碼見到條中路咩角色打咩角色要識講下究竟呢條線邊個有利D、邊個洗兵快、見到團戰要load得切邊個做左D咩,要分析到個團戰邊個動作最大影響力
講格game既,起碼要講到某D行前行後有咩意義,而唔係就咁講哇佢食左中段,比人combo扣左好多好勁呀!咁囉

ペルソナ5

隨時更新

此篇文章於 04-25-17 05:01 PM 被 鈴蘭 編輯。
舊 04-25-17, 05:30 PM   #59
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: charcsc2000 查看文章
其實達哥打機唔靚, 但睇佢打機講D野真係好好笑...
如果講勁, 大把人勁過佢...

即係好似直播咁, 點解要搵女仔打機仲要出樣, 咁先有人睇...
有人睇係重點. 咁先會落多D廣告, 如果到時達哥仲係某D品牌代言人嘅話,無記以錢行先一定搵佢
達哥做下功課點都分析到個大概, 但你話好高深一定唔會. 佢算係做嘉賓旁述帶動氣氛咁, 然後再搵一兩個真係有打開嘅人做真正旁述(即係剛開波吹下水,真開波交晒比技術型)

不過講咁多到頭來可能無記播都廢事,體育果班應該會睇唔起電兢. 就睇下D電腦/game品牌會唔會落下廣告咁帶動無記播嘅動力

相薄

此篇文章於 04-25-17 05:41 PM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-17, 05:39 PM   #60
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
你叫達哥做既旁述佢只可以搞下氣氛

當然以佢既能力可能會變左成場都搞氣氛

舊 04-25-17, 05:40 PM   #61
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: Sar8 查看文章
你叫達哥做既旁述佢只可以搞下氣氛

當然以佢既能力可能會變左成場都搞氣氛
所以我補充左

〉〉剛開波吹下水,真開波交晒比技術型

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-17, 06:27 PM   #62
wing
格鬥低手

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
即係咁的,我覺得搵達哥去做下司儀、試玩遊戲介紹下推廣下,係幾好的
但旁述唔得
旁述唔需要實際打機叻,但要好熟悉隻遊戲
特別係競技成分高既遊戲,一定要好熟,要有能力解說得到畫面上兩個人做緊咩、有咩考量、常套打法係點
講lol既,起碼見到條中路咩角色打咩角色要識講下究竟呢條線邊個有利D、邊個洗兵快、見到團戰要load得切邊個做左D咩,要分析到個團戰邊個動作最大影響力
講格game既,起碼要講到某D行前行後有咩意義,而唔係就咁講哇佢食左中段,比人combo扣左好多好勁呀!咁囉
+1

達哥話自己玩鐵拳係由細玩到大,佢係出到一D幾hit的string, 但基本上只係不斷spam一串, 應該係 "由細玩到大" 都係校最低難度電腦快速爆機果款...... 根本唔入流.

話自己識果隻已經係咁, 其餘佢唔識果D會點講? 不可想像.

舊 04-25-17, 06:38 PM   #63
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
有人睇係重點. 咁先會落多D廣告, 如果到時達哥仲係某D品牌代言人嘅話,無記以錢行先一定搵佢
達哥做下功課點都分析到個大概, 但你話好高深一定唔會. 佢算係做嘉賓旁述帶動氣氛咁, 然後再搵一兩個真係有打開嘅人做真正旁述(即係剛開波吹下水,真開波交晒比技術型)

不過講咁多到頭來可能無記播都廢事,體育果班應該會睇唔起電兢. 就睇下D電腦/game品牌會唔會落下廣告咁帶動無記播嘅動力
唔會, 只要果隻GAME有大陸選手有機會贏, 一定有直播

舊 04-25-17, 07:59 PM   #64
liar
Game Master

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDLastcoin
XBox Live Gamertagbbconlinenews
以lol為例,內容多節奏起伏勁大,講到平時d聯賽咁係太深太專業太難明的。。。(閑時有打下lol,睇聯賽直播連追旁述語速都成問題)
請阿達哥哩d知d唔知d,講少少內容吹下冷笑話差唔多。
不過可以既話請d平時唔爆粗既utuber/選手吧,達哥d笑話真係難登大雅。

舊 04-25-17, 08:08 PM   #65
liar
Game Master

XBox Live Gamertagbbconlinenews
我見而家電競應該都幾大眾,唔少人追lol比賽,如果真係入到奧運無記會當重頭播吧。(對上十年,全港最多人參與的校園活動應該是lol吧)

舊 04-25-17, 08:25 PM   #66
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: holsety 查看文章
媽車。。。。
好似Splatoon2機會大過瑪車8!(4VS4 同 Offline8人大亂鬥)

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-17, 08:41 PM   #67
新月
Game Master

註冊日期: May 2005
PSN  IDSURYC_KO
睇過一個大陸做開直播自己打機o既人
去旁述返一個比賽,佢本身對隻game能力值都幾高下
完左仲做埋賽後分析
呢d先好睇
新月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-17, 09:35 PM   #68
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
中國o既話.....98?a

格GAME就
北斗,GG,SF ga la...

FPS可能係ow o個D?

舊 04-25-17, 10:00 PM   #69
liar
Game Master

Rocket league

舊 04-25-17, 10:25 PM   #70
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
亞運會比賽就緊係比賽奧運GAME啦

舊 04-25-17, 10:29 PM   #71
wing
格鬥低手

引用:
作者: liar 查看文章
Rocket league
呢隻掂ar, 買起左, 在大陸搞到滿城風雨.

舊 04-25-17, 11:56 PM   #72
liar
Game Master

引用:
呢隻掂ar, 買起左, 在大陸搞到滿城風雨.
咩風雨...?
我真係由第一次玩隻game己經等緊佢變做主流電競game.

隻game 其實Sony都相中過,佢地無水做金主,都算推左隻game一把.

舊 04-26-17, 12:05 AM   #73
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
Rocket league 應該work
無玩都睇得明

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-17, 12:28 AM   #74
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
亞運會比賽就緊係比賽奧運GAME啦
N年前Sega果隻

舊 04-26-17, 01:21 AM   #75
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: Thaws 查看文章
中國o既話.....98?a

格GAME就
北斗,GG,SF ga la...

FPS可能係ow o個D?
其實只要成為左比賽種目,有獎金就自然會有人去打
呢點你應該好清楚,由鬥劇到而家都係咁架啦

ペルソナ5

隨時更新

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:06 PM

手機版 | APP版