Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-03-15, 03:41 AM   #76
saberlam
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
3DS Friend Code3282 2238 7072
PSN  IDsaberlam
XBox Live Gamertagsaberlam
這遊戲超新奇, 絕無冷場, 可以操作互動的恐怖電影.

畫面超強, 人物刻畫和真人無差別, 書包, 毛髮等等材質超真, 圖像技術頂級的遊戲之一.
saberlam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-15, 02:50 PM   #77
mrk
God of Gamer

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
最近斷斷續續玩到第5關,
劇情好正,暫時死左1個男角,
內容方面:佢D第3身固定視覺好有remake BH1的感覺!

PS:重有我見隻Game本身支援鏡頭,有冇人兄知道有咩用途架??

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-15, 03:44 PM   #78
jeffyen83
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2010
引用:
作者: mrk 查看文章
最近斷斷續續玩到第5關,
劇情好正,暫時死左1個男角,
內容方面:佢D第3身固定視覺好有remake BH1的感覺!

PS:重有我見隻Game本身支援鏡頭,有冇人兄知道有咩用途架??
影低你被嚇時個樣
jeffyen83 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-15, 08:36 PM   #79
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: jeffyen83 查看文章
影低你被嚇時個樣
Thx!!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-15, 12:24 AM   #80
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
斬遠望塔繩索既係邊個?陌生人大叔唔係做呢D事既人,約書亞亦唔係為殺人,加上時間上應該唔係果邊
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-15, 12:42 AM   #81
ZOMA
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: Lamsze 查看文章
斬遠望塔繩索既係邊個?陌生人大叔唔係做呢D事既人,約書亞亦唔係為殺人,加上時間上應該唔係果邊
我估
應該係wendigo啦

DeviantArt
PIXIV
ZOMA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-15, 08:07 AM   #82
jackiecwc

註冊日期: Nov 2002
開頭唸住係約書亞搞出黎幫細妹報仇
點知3個chapter後就比我自己殺左
jackiecwc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-15, 10:28 AM   #83
SunSunny

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code3711 7506 0445
引用:
作者: jackiecwc 查看文章
開頭唸住係約書亞搞出黎幫細妹報仇
點知3個chapter後就比我自己殺左
真真假假~真亦假時假亦真

舊 09-21-15, 04:27 PM   #84
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
引用:
作者: SunSunny 查看文章
真真假假~真亦假時假亦真
hahahahaha~~~爆左2次嘅我笑而不語
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-15, 07:31 AM   #85
jackiecwc

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: yuhchan5 查看文章
hahahahaha~~~爆左2次嘅我笑而不語

原來係咁
jackiecwc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-17, 01:25 AM   #86
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
見PS+送,
開咗Until Dawn嚟玩了兩日,白金了~!

隻GAME個氣氛做得幾好,玩的過程真係比佢嚇到幾次先。(只限首次)

如果有完成100%收集品睇晒佢的資料,同有玩全員生還,
咁成個故事都表現符得幾完整,同埋佢玩「真亦假時假亦真」的劇情,
的確唔會咁快比你估到個劇情會有一個咁大的轉捩點。

但有點奇怪的係,點解H.W.的下場會咁呢?
明明係隻GAME入面,全員生還路線都有最少3個女性角色,
可以由礦坑逃回地面…其中Sam直頭強到玩徒手攀爬…
其他女角負傷都搵路走到…唔明H.W.點解走唔到,仲…

另外,去到"安全屋"果幕,其實眾人真係可以等天光等救援到,
無乜必要再出去冒險…

玩全員/個別角色特定死亡路線搞到變咗笑片,
因為你真係要做埋d反智行為先會死…

隻game有一個人物關係系統,
但我玩完晒都唔覺究竟角色之間互相信任/憎恨/愛慕會對分歧選擇有乜幫助/分別喎…

製作特輯幾好睇,特別係講地區傳說果篇。

相關的評分片

Until Dawn Review

https://www.youtube.com/watch?v=P_ceq5oCUwc

https://www.youtube.com/watch?v=td5e4xtZ88E

https://www.youtube.com/watch?v=deOvcnm-CB8

此篇文章於 03-06-17 01:37 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-17, 09:29 AM   #87
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
但有點奇怪的係,點解H.W.的下場會咁呢?
明明係隻GAME入面,全員生還路線都有最少3個女性角色,
可以由礦坑逃回地面…其中Sam直頭強到玩徒手攀爬…
其他女角負傷都搵路走到…唔明H.W.點解走唔到,仲…

另外,去到"安全屋"果幕,其實眾人真係可以等天光等救援到,
無乜必要再出去冒險…
真係可以等天光的, 就算唔知有冇人來, 其實都可以等多一日先算. 某人夾硬要找出去搵某物, 呢個係隻game劇情最大敗筆.

舊 03-06-17, 09:35 AM   #88
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
果間安全屋, 其實都唔係好安全下, 前後都有路接通大屋同礦場.

當時我又唔覺得有幾唔合常理 wor ?

又講埋, 呢隻 game 畫面同動作像真度直頭勁過 UNCHARTED 4
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-17, 09:52 AM   #89
IDGAF
The One

引用:
作者: wing 查看文章
真係可以等天光的, 就算唔知有冇人來, 其實都可以等多一日先算. 某人夾硬要找出去搵某物, 呢個係隻game劇情最大敗筆.
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
果間安全屋, 其實都唔係好安全下, 前後都有路接通大屋同礦場.

當時我又唔覺得有幾唔合常理 wor ?

又講埋, 呢隻 game 畫面同動作像真度直頭勁過 UNCHARTED 4
唔留低等都唔係問題,
問題係佢哋齊腳都唔一齊行互相照顧,
仲要打散晒唔帶任何武器或者火把就亂做出去果下搞笑,
(明明劇情已經講到拎咗本"惡魔獵人心得")
Mike直頭連把手槍都放低埋,赤手空拳就走返去地道…

隻game畫面真係勁靚~!
不過,角色移動速度太慢了,玩起來唔夠爽…(好似按住L1已經叫做行快咗少少…)
當時諗可能佢哋要留氣力等QTE位跑啦…

另外,過場無得飛片飛對白,重玩時覺得比較煩。
整體覺得隻GAME做到唔錯,如果有下一集改返上面堆扣分位應該會幾完美~!

應該可以有下集,惡靈只是暫時無了軀殼,等下一個受害者出現咁,
時間改為夏天山區景色已經可以好唔同,有空間出多集的。

舊 03-06-17, 10:37 AM   #90
wing
格鬥低手

引用:
隻game畫面真係勁靚~!
不過,角色移動速度太慢了,玩起來唔夠爽…(好似按住L1已經叫做行快咗少少…)
當時諗可能佢哋要留氣力等QTE位跑啦…

另外,過場無得飛片飛對白,重玩時覺得比較煩。
整體覺得隻GAME做到唔錯,如果有下一集改返上面堆扣分位應該會幾完美~!

應該可以有下集,惡靈只是暫時無了軀殼,等下一個受害者出現咁,
時間改為夏天山區景色已經可以好唔同,有空間出多集的。:
我冇睇/記錯的話, 果間安全屋係有個鐵籠之類東西圍住, 就算有隻野入到屋, 應該都仲擋得下. 反而出去惡靈個巢咪仲危險. 而且果時可能得1,2隻怪, 後某人之後翻去引起大爆炸, 炸爛哂D籠, 先至放左好多隻怪出來通山走.

至於對話同片....第一輪冇得飛, 啱. 但第二輪冇得飛, 唔知想點.

不過我覺得佢行路速度唔算慢了, 因為呢隻定位係互動電影, 俾你感受氣氛係重要過一切. 如果行太快, 過場景好快過....行得慢慢地, 你會一路行一路驚唔知會唔知突然有野走出來.

sony有個好大優點就係俾旗下團隊試新野..... 以前有heavy rain同two souls, 同呢隻都唔同style.... until dawn係唔錯, 不過唔知佢地下一隻作品會唔會行第二D路線.

此篇文章於 03-06-17 10:40 AM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-17, 10:42 AM   #91
wing
格鬥低手

至於某人生還結局..... 呢D怪獸片個始作俑者一定冇好收場, 已經係行規, 就算唔駛死, 都唔會有好結果.....

舊 03-06-17, 11:04 AM   #92
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

氣氛呢..... 呢隻嚇人手法大部分都係 jump scare, 靠畫面彈野同音響, 幾低級下.

console 好耐都無一隻似樣既 horror game, 叫玩住先.

silent 1 2 3 同 zero 呢 d 先叫氣氛.

呢隻我覺得似 SCREAM + SAW, 不過嫌唔夠鹽花, 可以多 d 養眼野

不過應該好難過美國既 CENSORSHIP, 參考 wiiu ALTUS 經驗
舊 03-06-17, 11:11 AM   #93
wing
格鬥低手

引用:
氣氛呢..... 呢隻嚇人手法大部分都係 jump scare, 靠畫面彈野同音響, 幾低級下.

console 好耐都無一隻似樣既 horror game, 叫玩住先.

呢隻我覺得似 SCREAM + SAW, 不過嫌唔夠鹽花, 可以多 d 養眼野

不過應該好難過美國既 CENSORSHIP, 參考 wiiu ALTUS 經驗
我頂唔住玩恐怖game, 呢d jump scare我已經覺得驚... 其實我仲要校到好細聲先夠膽玩

鹽花呢, 真係可以多少少, 反正劇情已經編排左好多呢D位.....不過如果再多D, 好似god of war咁, 應該真係要提高評級,或者會影響銷量.

舊 03-06-17, 11:17 AM   #94
IDGAF
The One

引用:
我冇睇/記錯的話, 果間安全屋係有個鐵籠之類東西圍住, 就算有隻野入到屋, 應該都仲擋得下. 反而出去惡靈個巢咪仲危險. 而且果時可能得1,2隻怪, 後某人之後翻去引起大爆炸, 炸爛哂D籠, 先至放左好多隻怪出來通山走.

至於對話同片....第一輪冇得飛, 啱. 但第二輪冇得飛, 唔知想點.

不過我覺得佢行路速度唔算慢了, 因為呢隻定位係互動電影, 俾你感受氣氛係重要過一切. 如果行太快, 過場景好快過....行得慢慢地, 你會一路行一路驚唔知會唔知突然有野走出來.

sony有個好大優點就係俾旗下團隊試新野..... 以前有heavy rain同two souls, 同呢隻都唔同style.... until dawn係唔錯, 不過唔知佢地下一隻作品會唔會行第二D路線.
其實我最欣賞的係佢搵咗好多美劇演員去扮演game入面堆角色~!

部份宜家都走紅了~!
有自己做主角的美劇系列了~!

同埋唔知點解我好玩完記得Emily一角,
可能因為佢的面相同行為表現真係好港女,令人留下深刻的印象,
例如佢同男友講:我個包包呢、仲唔保護我,果時真係睇到笑咗…

引用:

如果要鹽花,Sam應該出浴有畫面同條毛巾衫會被怪玩到變美女撕衫game咁款…

舊 03-06-17, 11:18 AM   #95
wing
格鬥低手

引用:

uncharted 4我未玩, 唔知.

但呢隻的畫面真係好頂級, 尤其是角色衣服的質感同動態, 真係好正.

舊 03-06-17, 11:35 AM   #96
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
其實我最欣賞的係佢搵咗好多美劇演員去扮演game入面堆角色~!

部份宜家都走紅了~!

如果要鹽花,Sam應該出浴有畫面同條毛巾衫會被怪玩到變美女撕衫game咁款…
emily 都叫正常人一個, 係衰 d, 又中意 show off 咁.

真正毒果個係 ashley, 平時唔聲唔聲, 有事就推波助欄
舊 03-06-17, 11:52 AM   #97
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
uncharted 4我未玩, 唔知.

但呢隻的畫面真係好頂級, 尤其是角色衣服的質感同動態, 真係好正.
咁呢 d interactive movie 角色動作唔自由, 好多野限制住角色既操作, 整得靚 d 係好合理既.

不過 U4 都唔係特別多野玩, 槍戰同潛入系統直頭係簡陋, 睇好過玩.

until dawn 同 U4 係同一條女, 近鏡 until dawn 仲靚 d, 仲難分辦真假
舊 03-06-17, 12:21 PM   #98
wing
格鬥低手

引用:

部份宜家都走紅了~!

我只係識得n年前heroes個save the cheer leader, save the world

舊 02-01-24, 06:40 AM   #99
弓原雛
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2013
https://www.youtube.com/watch?v=pnbxcNmUcQo

舊 02-01-24, 09:04 PM   #100
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
https://blog.zh-hant.playstation.com...n/?smcid=psapp
強化版《Until Dawn》將在今年登陸PS5和PC

利用全新的第三人稱模式重返黑木山,並享受改良的視覺、聲音等各種要素。

透過Unreal Engine 5重新打造的《Until Dawn》將得到全面強化,充分展現Ballistic Moon旗下一群恐怖題材愛好者、電影迷和資深遊戲製作者對原作秉持的愛與熱情。最棒的是,它將在今年登陸PS5和PC!

《Until Dawn》將於今年推出,敬請持續留意更多相關新聞。 

此外,PlayStation Productions和Sony’s Screen Gems聯合出品的《Until Dawn》改編電影已在近期公開,由Dvid F. Sandberg(代表作:《Lights Out》、《Annabelle: Creation》)執導, Gary Dauberman(代表作:《It:Chapter Two》、《The Nun》、《The Nun II》)和Blair Butler(代表作:《The Invitation》)聯合執筆改編劇本。敬請留意更多資訊。

https://www.4gamer.net/games/771/G077165/20240201013/
リメイク版「Until Dawn -惨劇の山荘-」2024年にリリース。雪山の山荘を舞台に,8人の男女が謎の殺人鬼に襲われるホラー作品

PS系總共 6080隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,362 全球最佳排名10771,12212
https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html

此篇文章於 02-02-24 02:42 AM 被 風間鈴木仁 編輯。
風間鈴木仁 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Carnival Island (PS Move 專用) ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 6 10-16-11 12:50 AM
Move Mind Benders (Lemmings, Tumble & echochrome II) 三合一 (PS Move 專用) ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 0 08-20-11 12:30 PM
Move Fitness (PS Move 專用) ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 0 08-17-11 08:29 PM
Blokus (PSN) - 支援 PS Move Designer 電視遊戲討論版 1 11-14-10 10:26 PM

現在的時間是 11:07 PM

手機版 | APP版