Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 01-04-13, 11:46 PM   #1
hap3afrien
Game Master

註冊日期: Dec 2005
Wii U IDfung_Lam90
3DS Friend Code0259 0644 3586
火牛風扇虧虧地

前幾日個火牛無端端又嘈又係度震, 應該係風扇壞壞地
頭先拆左出黎見到係個兩針既風扇, 其實火牛風扇可唔可以自己換呢?
上網睇人話唔好隨便換火牛風扇, 本身火牛會調整風扇轉速, 換左無咁好.
但兩針風扇得應該是但執個都ok呱, 個風扇本身都係d cheap cheap牌子
hap3afrien 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-13, 12:26 AM   #2
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: hap3afrien 查看文章
前幾日個火牛無端端又嘈又係度震, 應該係風扇壞壞地
頭先拆左出黎見到係個兩針既風扇, 其實火牛風扇可唔可以自己換呢?
上網睇人話唔好隨便換火牛風扇, 本身火牛會調整風扇轉速, 換左無咁好.
但兩針風扇得應該是但執個都ok呱, 個風扇本身都係d cheap cheap牌子
絕對唔建議
始終火牛有乜三長兩短會好大大大鑊
呢D錢慳唔過

舊 01-05-13, 12:51 AM   #3
will1223
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2009
Wii U IDwill122388
PSN  IDjpwill1223
換就好少事
對番紅黑就得
焊番落去
如果係插座(2PIN)
好彩既應該唔使退針換位
換完執好條線唔好卡到野就OK

我舊機隻CM牛換過2次風扇 而家仍運作良好

此篇文章於 01-05-13 12:57 AM 被 will1223 編輯。
will1223 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-13, 10:14 AM   #4
J+1
God of Gamer
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
5v 風扇有咩好怕,係怕你唔識換

不過聽你個情况,可能加d 油落條軸已經攪掂,你摵左風扇上面張貼紙應該見到條軸心的,先落wd40 ,之後加pet 雪油,揾膠紙黏番個位可能已經ok
由手機版發出

此篇文章於 01-05-13 10:23 AM 被 J+1 編輯。
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-13, 10:33 AM   #5
hap3afrien
Game Master

註冊日期: Dec 2005
Wii U IDfung_Lam90
3DS Friend Code0259 0644 3586
引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
絕對唔建議
始終火牛有乜三長兩短會好大大大鑊
呢D錢慳唔過
引用:
作者: will1223 查看文章
換就好少事
對番紅黑就得
焊番落去
如果係插座(2PIN)
好彩既應該唔使退針換位
換完執好條線唔好卡到野就OK
我舊機隻CM牛換過2次風扇 而家仍運作良好
引用:
作者: J+1 查看文章
5v 風扇有咩好怕,係怕你唔識換
不過聽你個情况,可能加d 油落條軸已經攪掂,你摵左風扇上面張貼紙應該見到條軸心的,先落wd40 ,之後加pet 雪油,揾膠紙黏番個位可能已經ok

Thx大家先, 啱啱換左隻舊牛頂住先
個風扇(係2pin)應該加油俾舊機試下, 唔得先換風扇或牛
hap3afrien 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 05:19 AM

手機版 | APP版