Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-03-06, 05:46 PM   #1
爛佬
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDfingerho
[求助]求救!求救!暗瘡問題

之前同班fd去飲酒
第二朝係左邊面就起左粒暗瘡,係按落去好痛好隻
果時都知係唔講得笑既毒瘡
跟住我就搵左d fd比既暗瘡糕"茶"左落去
點知越黎腫,越黎越痛
見係咁樣就轉返白兔牌黎"茶"
近呢幾日按落去就無痛感
不過就變左一粒勁大粒既瘡
有手指尾頭咁左右既大小…
我試過"支"粒野,唔成功,粒野好似生左係好底層既皮膚…

本人係油性皮膚
各位大大知唔知發生乜事?
可以用d乜野方法消左去?

爛佬 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-06, 05:49 PM   #2
日本冷麵
Crazy Gamer
(o^_^o)

註冊日期: Jun 2005
多d清潔面部... 令佢唔係咁多油...
同埋介下口啦...
唔好食d熱氣果d野...
飲下涼茶...
唔好搞佢喇...
你講到佢咁勁...
由得佢自然好啦...

日本冷麵 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-06, 06:16 PM   #3
saintvenus
Crazy Gamer
網絡上有很多弗人弗事

註冊日期: Mar 2006
睇醫生啦, 唔好自己估估下咁驚
睇你粒瘡咁大, 自己搞好易留個大印晌塊面度
等醫生開0的藥畀你對症下藥仲好

而家先0黎壞冷氣, 唔係呀嘛?! 天哪!
saintvenus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-06, 07:29 PM   #4
ELT
God of Gamer
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
你果粒應該唔係暗瘡, 係毒瘡
我以前都生過一粒好大, 直徑成個1毫子咁大, 去睇醫生, 醫生教我用熱毛巾按住患處, 1,2日已經細左好多

舊 12-03-06, 08:55 PM   #5
幸運兒
Junior Member

註冊日期: Aug 2006
我都係咁丫..
但我個粒爆左 ~ 必完d液體 + 血之後
留左個印囉
我茶d膏都無用
唔知點算好..

p.s:仲係打孖上.. 即係係鼻既兩邊

此篇文章於 12-03-06 08:57 PM 被 幸運兒 編輯。
幸運兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-06, 11:36 PM   #6
counter
COUNTER

註冊日期: May 2006
珍珠粉對暗瘡係有極大既治療功效!!!~~~
直頭可以用神仙水黎形容!!~~
臨睡前張珍珠粉開水成糊狀, 塗於患處
大約8-10分鐘後用水清洗乾淨
到了第二天, 暗瘡會立即乾水, 如果之前好左留印既
D印會淡化左好多

我之前都有暗瘡, 而且多得好誇張, 直頭爛面o個隻
之後朋友介紹用珍珠粉
依家好左好多!!!~~~

此篇文章於 12-03-06 11:39 PM 被 counter 編輯。
counter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-06, 12:02 AM   #7
爛佬

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDfingerho
引用:
作者: counter
D印會淡化左好多

之後朋友介紹用珍珠粉
真係咁犀利?!
不過大大係咩皮膚先?
油性?乾性?
我係油性所以驚既唔岩用……

爛佬 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-06, 12:04 AM   #8
emiko
Crazy Gamer

註冊日期: May 2005
咁珍珠粉幾錢?邊度有得買?
emiko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-06, 12:06 AM   #9
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: counter
D印會淡化左好多

之後朋友介紹用珍珠粉

係咩...當年我去韓國買一堆珍珠粉番黎...

真係唔覺眼咁勁...

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-06, 12:32 AM   #10
LIGHTTHELIGHT
Ultimate Gamer
火狐控

註冊日期: Jul 2004
涼茶有DD用掛?
我都谷左粒 飲完第二日冇咁痛..XD
LIGHTTHELIGHT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-06, 03:05 PM   #11
GAF GGXX團
紅月カレン

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: ELT
你果粒應該唔係暗瘡, 係毒瘡
我以前都生過一粒好大, 直徑成個1毫子咁大, 去睇醫生, 醫生教我用熱毛巾按住患處, 1,2日已經細左好多
ME TOO...
不過等佢自己好...依家有個印~

舊 12-04-06, 08:22 PM   #12
counter
COUNTER

引用:
作者: 爛佬
真係咁犀利?!
不過大大係咩皮膚先?
油性?乾性?
我係油性所以驚既唔岩用……
我係油性
其實油性同乾性都冇所謂
珍珠粉既性質係好溫和
適合任何性質既皮膚

舊 12-04-06, 08:33 PM   #13
counter
COUNTER

引用:
作者: Hitomi
係咩...當年我去韓國買一堆珍珠粉番黎...

真係唔覺眼咁勁...
你可以留意下D珍珠粉
開左水之後乾返係唔係好似D石膏咁既, 係硬既.......
如果塗了在皮膚的, D珍珠粉乾左之後試下移動皮膚, 會見到D珍珠粉裂開
如果以上兩個情況都冇出現, 就即係表示閣下用緊既 " 珍珠粉 " 係流既

舊 12-04-06, 09:03 PM   #14
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 日本冷麵
多d清潔面部... 令佢唔係咁多油...
同埋介下口啦...
唔好食d熱氣果d野...
飲下涼茶...
唔好搞佢喇...
你講到佢咁勁...
由得佢自然好啦...
日前聽電台節目先有專業人士話...
塊面越洗得多...皮層感應到皮膚乾...
會出得更多油

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-06, 10:00 PM   #15
某F
God of Gamer
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: Busconcamp
日前聽電台節目先有專業人士話...
塊面越洗得多...皮層感應到皮膚乾...
會出得更多油
唔係...係鹼性刺激皮膚分泌..
唔用番鹼洗就無問題

舊 12-04-06, 10:11 PM   #16
lunar1984104

註冊日期: Aug 2003
PSN  IDlunar104
在哪裡可以買到珍珠粉?

サイバスター--------亂舞之太刀
lunar1984104 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-06, 11:01 PM   #17
counter
COUNTER

引用:
作者: lunar1984104
在哪裡可以買到珍珠粉?
可以試下去D國貨公司度問下
我用o個D都係親戚o係北京買返黎

舊 12-04-06, 11:28 PM   #18
凍冰冰綠茶
Game Master
風味絕佳

註冊日期: Sep 2002
都係用返正常野LA

雷婷A..(好勁既暗瘡高 醫生處方..先要有ITEM[醫生紙],有副作用(會雛皮,甩皮,初頭會生得勁D)..BUT除印好有效..

clean & clear果隻暗瘡高都好使得!~
凍冰冰綠茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-06, 11:57 PM   #19
emiko
Crazy Gamer

註冊日期: May 2005
引用:
作者: 凍冰冰綠茶
都係用返正常野LA

雷婷A..(好勁既暗瘡高 醫生處方..先要有ITEM[醫生紙],有副作用(會雛皮,甩皮,初頭會生得勁D)..BUT除印好有效..

clean & clear果隻暗瘡高都好使得!~
我以前用過雷婷A,係就係好快有效,但藥力太勁,d皮膚薄左差左。唔推介!
emiko 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:02 PM

手機版 | APP版