Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-05-04, 10:28 PM   #1
卡比艾爾
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2003
星期四要見份工 , 要準備d咩

做date entry clerk
學歷方面: 1)如果佢冇問到, 應該比埋中五成績表佢嗎? (因為都唔係幾見得人 )
2)要另外寫張resume list 曬學歷嗎?
3)我中三時有張做左資深領袖生ge 委任狀 , 比唔比佢睇好??

應該點著 , 洗唔洗要西裝???

希望大家比d 意見
卡比艾爾 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-04, 10:37 PM   #2
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
Shirt衫西褲囉

1) 奇~你寫resume都要寫成績架bor~不過肥左果d唔好寫~佢要睇original果張的話~
佢自然會問~佢睇都係想知你有無老吹resume

2) 小學唔洗寫

3) 我見過N咁多份工未見過有人有興趣睇呢D野~不過如果你覺得對你見工有幫助講下無所謂~
Interview其實同傾下計差不多

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-04, 11:06 PM   #3
卡比艾爾

引用:
作者: Hitomi
Shirt衫西褲囉

1) 奇~你寫resume都要寫成績架bor~不過肥左果d唔好寫~佢要睇original果張的話~
佢自然會問~佢睇都係想知你有無老吹resume

2) 小學唔洗寫

3) 我見過N咁多份工未見過有人有興趣睇呢D野~不過如果你覺得對你見工有幫助講下無所謂~
Interview其實同傾下計差不多
1)因為我寫resume 個時只寫左畢業 , 同考過ce 就冇寫埋成績

3)咁都係唔好比lo

仲有間公司都算幾大下, 叫avery dennison
我怕依d大公司 , 下下都要英文, 一時做唔黎( 我睇都ok , 不過要對答ge話.....)
舊 10-07-04, 09:31 AM   #4
Cagalli
Insane Gamer
蘿莉正太主義

註冊日期: Aug 2004
引用:
作者: 卡比艾爾
1)因為我寫resume 個時只寫左畢業 , 同考過ce 就冇寫埋成績

3)咁都係唔好比lo

仲有間公司都算幾大下, 叫avery dennison
我怕依d大公司 , 下下都要英文, 一時做唔黎( 我睇都ok , 不過要對答ge話.....)
Avery Dennison....
係未響蘋果日報對面果間?
Cagalli 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-04, 02:54 PM   #5
Kojiro Fuuma
Advance Moderator
15202ST

註冊日期: Dec 2001
XBox Live GamertagKojiro Fuuma
引用:
作者: Hitomi
2) 小學唔洗寫
怪唔知我見過好多份工都唔成啦..
我幾乎想連幼稚園都寫埋落去咁濟..

01。03。11
Kojiro Fuuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-04, 09:34 AM   #6
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: Kojiro Fuuma
ll
真係想知你份resume會有幾多頁~

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-04, 03:20 PM   #7
snowman
┌───────┐
Ben 10

註冊日期: Jun 2002
樓主見成點呀?

舊 10-07-04, 04:09 PM   #8
阿高
Ultimate Gamer
完美女神林志玲

[突入]我過幾日要見科學館展覽助理員應該著乜好呢 ??[/突入]

此篇文章於 10-07-04 04:14 PM 被 阿高 編輯。
阿高 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-04, 04:30 PM   #9
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

XBox Live Gamertagk0h4ku
引用:
作者: Kojiro Fuuma
我幼稚園讀過2間
小學4間
中學3間
大學1間

次次讀親form都係到唸「放過我啦 淨係寫大學得唔得」 =p

//Blog
//Flickr
Hayami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-04, 10:41 PM   #10
Kaga
God of Gamer

註冊日期: Nov 2002
至少要查清楚份工個名
Kaga 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-04, 10:43 PM   #11
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
準備見工失敗

舊 10-05-04, 10:49 PM   #12
Heifetz
Game Master
獨身漢子

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 勃勃
準備見工失敗
給自己信心! 不要灰心!

http://hk.myblog.yahoo.com/cpc412
Heifetz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-04, 10:49 PM   #13
蒲公英
~Freedom~

註冊日期: Oct 2003
data entry clerk好雜魚0者
求其搵個識玩下電腦都得啦
所以你提供既學歷一d都唔重要
interview時淡定d~醒醒目目~唔好太被動都夠啦

舊 10-05-04, 11:08 PM   #14
卡比艾爾

引用:
作者: 蒲公英
data entry clerk好雜魚0者
求其搵個識玩下電腦都得啦
所以你提供既學歷一d都唔重要
interview時淡定d~醒醒目目~唔好太被動都夠啦
大約係做d 咩 , 幫佢輸入date?
舊 10-05-04, 11:12 PM   #15
Heifetz
Game Master
獨身漢子

註冊日期: Aug 2003
引用:
大約係做d 咩 , 幫佢輸入date?
是. 例如輸入客戶資料等等.

http://hk.myblog.yahoo.com/cpc412
Heifetz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-04, 11:15 PM   #16
xeno
○9

註冊日期: Feb 2003
引用:
做date entry clerk
學歷方面: 1)如果佢冇問到, 應該比埋中五成績表佢嗎? (因為都唔係幾見得人 )
2)要另外寫張resume list 曬學歷嗎?
3)我中三時有張做左資深領袖生ge 委任狀 , 比唔比佢睇好??

應該點著 , 洗唔洗要西裝???

希望大家比d 意見
1. 如果你有其他差唔多既學曆, 比個d可能會好d(如果個d係好過f.5既話)
2. 如果好既話冇所謂, 可以係自我介紹度加強自己
3. 同上

Shirt衫西褲都ok嫁喇....最好唔好咁出位

客人是神, 所以他們不是人
唔支持我地既就係愚民
xeno 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-04, 03:28 AM   #17
卡比艾爾

引用:
作者: xeno
1. 如果你有其他差唔多既學曆, 比個d可能會好d(如果個d係好過f.5既話)
2. 如果好既話冇所謂, 可以係自我介紹度加強自己
3. 同上

Shirt衫西褲都ok嫁喇....最好唔好咁出位
咁我比ce 成績單ok 嗎?

恤衫長衫定短衫會好d , 因為我home冇, 要去買
舊 10-06-04, 08:35 AM   #18
Metatron
^o^)/\(^o^

3DS Friend Code154 265 384
PSN  IDsflam
XBox Live Gamertagmetatronsflam
引用:

呢個天氣,full suit啦
我返工都full suit

見工保持鎮定,表現出有自信的形象
對答時講多0的野,唔好一句起兩句止

開場 18:00 開演 19:00
5月3日(水祝) 大阪/フェスティバルホール
開場 15:00 開演 16:00

メタトロン^o^)/\(^o^けこさま
Metatron 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-04, 09:38 AM   #19
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

XBox Live Gamertagk0h4ku
引用:
作者: Metatron
呢個天氣,full suit啦
我返工都full suit

見工保持鎮定,表現出有自信的形象
對答時講多0的野,唔好一句起兩句止
data entry之喎…
就咁著斯文d 覺恤衫就夠…
咁formal人地反而覺得overd

//Blog
//Flickr
Hayami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-04, 09:16 AM   #20
xeno
○9

註冊日期: Feb 2003
引用:

你覺得比F。5個張好睇既都得。。。好似我會考得個0分
之後去左IVE度讀。。。。。我去見個時都係放IVE個張係面
當然我都有帶埋會考個張去。。。。不過無放到最後
但係好多時﹐D雇主都會睇埋我會考個張
所以我好多時都講。。。。自知我會考考得唔好。。。但係又想繼續學習﹐所以去就去讀IVE
大約無咁。。。。

至於長定短。。。。我個人識為無咩所謂。。。都係睇天氣而定。。。
如果你唔覺冷﹐短都得
最緊要既都係整齊﹗﹗

客人是神, 所以他們不是人
唔支持我地既就係愚民
xeno 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-04, 11:16 PM   #21
史基爾
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2003
你之前apply份工時冇交resume架咩?
應該已經乜都包晒啦
不過見工都記住袋返份去
史基爾 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-04, 11:18 PM   #22
巴特尼亞
Crazy Gamer
行行企企食飯兩味

註冊日期: Mar 2003
搵工時冇寄埋resume既咩 ?
唔理有冇 準備定好過到時兩梳蕉

舊 10-05-04, 11:36 PM   #23
snowman
┌───────┐
Ben 10

星期四我又去見工喎!!!

舊 10-06-04, 03:24 AM   #24
卡比艾爾

引用:
作者: snowman
星期四我又去見工喎!!!
咁好彩 , 見d 咩
舊 10-06-04, 09:53 AM   #25
snowman
┌───────┐
Ben 10

引用:
咁好彩 , 見d 咩
PROGRAMMER
我估我要全英...因為連打電話o黎個條友都用英文...

r底中..

論壇跳轉

現在的時間是 02:33 PM

手機版 | APP版