Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 02-20-14, 10:07 AM   #1
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
內地文章斥同胞「恩主心態」

http://hk.apple.nextmedia.com/realti...40220/52204402

有部份在內地既有識之士依然能客觀理性分析真是太好了
不過轉個頭就被河解......可能已經出左事.....

中共不停對無智慧既人民洗腦 強國紅化洗腦
其實他們並沒想過
長此下去有朝一日 他們會反指你們中共也是受大陸人既稅收才有錢生存
到時就會好精彩

此篇文章於 02-20-14 11:15 AM 被 s2001154 編輯。
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-14, 10:37 AM   #2
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
(心理上)升得越高,跌得越痛
咁嘅教導遲早玩死班友

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-14, 11:20 AM   #3
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
http://view.inews.qq.com/a/NEW2014021901222202
手機版無事

難得有中肯意見但瞬間被消失
由手機版發出
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-14, 03:42 PM   #4
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
唔單止恩主心態
仲係龍門亂搬
佢地黎香港買野係恩賜
香港買東江水又係佢既恩賜
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-14, 09:04 PM   #5
ZlWS
God of Gamer
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
咩叫"內地","中共","強國"

只知有個支那匪/鬼國 要靠小香港搵食

GAF CUSCS盲毛

KARO
你可以用不知所謂的已洗腦大陸人黎形容, 但如果用"支那"呢個日本人專用既形容詞真係不敢苟同 ,
至少我仲知道咩係民族,響我眼中用得"支那"呢個字既等同認同日本當時既所作所為
同埋我認為好多香港人經常擺脫唔到自我優越感呢種思想就真係死得, 仲成日放到自己高高在上,以為自己係威係勢, 其實受緊上一代貢獻既恩惠都仲未知

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。

此篇文章於 02-20-14 09:10 PM 被 ZlWS 編輯。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-14, 09:18 PM   #6
HM

註冊日期: May 2007
原來上面好人未死晒
不過而家好擔心作者既安危...
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-14, 02:32 AM   #7
KARO
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: ZlWS 查看文章
咩叫"內地","中共","強國"

只知有個支那匪/鬼國 要靠小香港搵食

GAF CUSCS盲毛

KARO
你可以用不知所謂的已洗腦大陸人黎形容, 但如果用"支那"呢個日本人專用既形容詞真係不敢苟同 ,
至少我仲知道咩係民族,響我眼中用得"支那"呢個字既等同認同日本當時既所作所為
同埋我認為好多香港人經常擺脫唔到自我優越感呢種思想就真係死得, 仲成日放到自己高高在上,以為自己係威係勢, 其實受緊上一代貢獻既恩惠都仲未知
睇黎你好憎我...憎到要係咁搵我D資料
我只係將我睇法講出黎, 唔鍾意咪算
原來而家gaf 係唔可以接受第二種聲音, 一有同大家唔同意見就要起底,就連我邊度讀過書都搵埋,知唔知咩叫私隱?
感覺GAF 都已經變左質,老實講,以前既板友唔會好似而家咁偏激
做人唔好太過份,老實講,我覺得你真係過曬火位
都係果句,大家討論下, O岩聽就聽唔O岩聽就算,冇必要搞到人身攻擊又起底
得罪講句,閣下連最基本既尊重都唔識

此篇文章於 02-21-14 08:18 AM 被 KARO 編輯。
KARO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-14, 09:19 AM   #8
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
作者: KARO 查看文章
睇黎你好憎我...憎到要係咁搵我D資料
我只係將我睇法講出黎, 唔鍾意咪算
原來而家gaf 係唔可以接受第二種聲音, 一有同大家唔同意見就要起底,就連我邊度讀過書都搵埋,知唔知咩叫私隱?
感覺GAF 都已經變左質,老實講,以前既板友唔會好似而家咁偏激
做人唔好太過份,老實講,我覺得你真係過曬火位
都係果句,大家討論下, O岩聽就聽唔O岩聽就算,冇必要搞到人身攻擊又起底
得罪講句,閣下連最基本既尊重都唔識
哦,你自己介紹過自己

Y理同錯誤唔合理思維就係錯!咩叫叫人接受第二種聲音
你自己扮清高,你又唔接受正見的聲音,投向地獄!?

以前冇支那種亂港,香港和平得多!大家以前冇咁憂慮
宜家好多人醒晒,你仲扮訓緊乍

指正你的錯誤思想,點醒你!你應該報GAF個恩

支那topic後成年冇嚟,一出嚟就盲毛唔尊重香港人!成個傅振中思想
唔明就一路好走滾去支那

E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。

此篇文章於 02-21-14 10:44 AM 被 ZlWS 編輯。
舊 02-21-14, 09:42 AM   #9
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
唔同人有唔同意見
唔同意可以反駁
但希望唔好下下標籤影響討論氣氛

回topic
篇文作者好似好了解香港
廣東人?
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-14, 11:01 AM   #10
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
其實呢種恩主心態香港人都有,不過無中國咁變態
其實講到尾佢地都係一直渴望香港同西方認同
而家賺到啲錢,以為可以換來尊重, 不過我地態度照舊
就算佢地知道真相都會選擇唔信
至少有個藉口去攻擊令自己好過啲

引用:
哦,你自己介紹過自己

支那topic後成年冇嚟,一出嚟就盲毛唔尊重香港人!成個傅振中思想
唔明就一路好走滾去支那
你又唔好咁講
唔啱嘴形咪唔好傾囉
點解要謾罵起底?
Karo佢有自己嘅觀點, 係值得討論, 如果有誤解咪慢慢解釋囉
人地本意可能唔係想故意針對香港, 但係就係咁俾你標籤
我知今時今日大家都好多怨氣, 但都唔代表可以隨便當人沙包發洩

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)

此篇文章於 02-21-14 11:09 AM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-14, 11:30 AM   #11
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: N0T51B 查看文章
其實仲有個擦鞋心態
做所有野目的都係"討好",搞到自我膨脹得更緊要...

樓上言論最自我優越果位話香港人唔應該太自我優越.......

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-14, 11:35 AM   #12
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
其實自由行初期,大部香港人都好尊重大陸人,話晒都客人,而且仲幾豪下。
不過政府以為單純咁樣就做到中港融合大力推行,結果就未融合到已經搞民生亂晒,搞到今日呢個田地。

冇中國,香港未必死,不過一定冇依家咁既水平,不過依家雙方既自我膨脹點睇都唔會停。

此篇文章於 02-21-14 11:40 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-14, 11:40 AM   #13
keijoey
Ultimate Gamer
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
其實自由行初期,大部香港人都好尊重大陸人,話晒都客人,而且仲幾豪下。
不過政府以為單純咁樣就做到中港融合大力推行,結果就未融合到已經搞民生亂晒,搞到今日呢個田地。
我d大陸客都頂自己同胞唔順

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

[3DS] 新絵心教室 pixiv
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-14, 11:47 AM   #14
N0T51B
Game Master
非中國藉

Nintendo Switch ID6353-4652-6032
就講就嚟

引用:
http://hk.news.yahoo.com/環球時報稱高度警惕港人...013200413.html

內地官方《環球時報》再度發表評論文章,指本港日前出現針對內地自由行旅客的示威,反映港人的「排內情緒」日益高漲,令人高度警惕。文章說,雖然少數內地遊客在香港的行為,的確為港人生活帶來一些麻煩,但他們合法入境,理應自由享受旅遊的樂趣,不應被港人唾罵。文章說,以往很多港人自覺高內地一等,如今看到自己才是「阿燦」,需要富有的內地「表妹」來港血拼打救,感到很不是味兒,既失落又不服氣。

文章指,香港及內地民眾若果能夠謙卑看待對方,或許可以化解矛盾,內地旅客亦應擺脫向香港送大禮的心態,遵守香港法律及生活秩序。
妒忌
一個幼稚園k1話個PHD妒忌佢

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
舊 02-21-14, 11:50 AM   #15
JMi

註冊日期: Feb 2011
引用:
就講就嚟

妒忌
一個幼稚園k1話個PHD妒忌佢
的確好低能
去到泰國以至歐美又點解釋呀...
JMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-14, 11:55 AM   #16
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
歐美國家負責累累一定妒忌死中共
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-14, 11:55 AM   #17
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: keijoey 查看文章
我d大陸客都頂自己同胞唔順
有好有壞啦,不過由於在下係做客既,多數都係罵人果個

不過上年去廣交會真係好精彩,多得D官媒,有D廠真係以為香港人好憎佢地…

舊 02-21-14, 12:20 PM   #18
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
你望下廣州都大把人討厭中國人
大部份都係廣州原居民
無他,有返d文明既都唔想同班蝗有咩交往

舊 02-21-14, 01:04 PM   #19
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: Sar8 查看文章
你望下廣州都大把人討厭中國人
大部份都係廣州原居民
無他,有返d文明既都唔想同班蝗有咩交往
呢個真,其實上海同北京都一樣。有時都唔明班蝗的所在地算是在哪……

舊 02-21-14, 01:08 PM   #20
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
咪d要出城打工既地區

舊 02-21-14, 01:28 PM   #21
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: 尼路 查看文章
呢個真,其實上海同北京都一樣。有時都唔明班蝗的所在地算是在哪……
咪一線城市以外地方囉
btw北京人同上海人本身都係打緊交......

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-14, 01:29 PM   #22
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
哦,你自己介紹過自己

唔明就一路好走滾去支那
要唔要黎過比賽,睇下你呢段野有幾多人認為冇人身攻擊?

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-14, 01:44 PM   #23
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
作者: sugihara 查看文章
咪一線城市以外地方囉
btw北京人同上海人本身都係打緊交......
屋企人做野嘅地方有兩個大陸同事
一個上海一個北京,
兩個勢不兩立,日日鬥餐飽

舊 02-21-14, 01:44 PM   #24
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
要唔要黎過比賽,睇下你呢段野有幾多人認為冇人身攻擊?
你又有咩見解呢!
一年冇上GAF就插香港講Y理,居心可測

引用:
作者: KARO 查看文章
怎麼啦,剛剛不是說我是支那種嗎..?怎變白了
講下事實O者,唔O岩聽咪算囉,我咁講唔係話支持佢地黎香港搶野
只係想講下其實香港人以前咪又係咁,只不過而家人地黎搶得狼過你...
唔好扮清高啦,香港人
只不過而家多左週圍大小便呢D BOUNS,
所以而家睇到呢D新聞都係聽下笑下就算,一堆以為自己好清高既人其實只係輸打贏要

舊 02-21-14, 01:51 PM   #25
FREDDY@o@

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDfreddy_lam
引用:
屋企人做野嘅地方有兩個大陸同事
一個上海一個北京,
兩個勢不兩立,日日鬥餐飽
做緊大陸公司, 班manager同高層都好正常, 無做蝗蟲果d乞人憎既野. 但班客就正一

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:15 AM

手機版 | APP版