Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 影音館

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 04-16-11, 02:47 AM   #451
Mazinger-Z
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2002
兩度~~其實都係半斤八兩~~
這兩家耳擴
身痕猩猩~的未試過~
教壇~既~~完全唔係我杯茶~~我用m10+u記 780~就陣亡左~用z1000(教壇 demo)就好dd
如果有閒錢~我會上xxs or 試部 ha-22ii~多d~~

舊 04-16-11, 02:50 AM   #452
Jonney
God of Gamer
フゥーハハハハ

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code3007 9047 8125
PSN  IDwills368
XBox Live Gamertagwills368
引用:
作者: Mazinger-Z 查看文章
兩度~~其實都係半斤八兩~~
這兩家耳擴
身痕猩猩~的未試過~
教壇~既~~完全唔係我杯茶~~我用m10+u記 780~就陣亡左~用z1000(教壇 demo)就好dd
如果有閒錢~我會上xxs or 試部 ha-22ii~多d~~
最新玩意唔係Just Audio AHA-120咩

英知を持つ者こそ、最も愚かであること。歴史からも読み取れる。
海に生ける魚は、陸の世界を知らない。彼らが英知を持てば、それもまた滅び逝く。
人間が光の速さを超えるのは、魚たちが陸で生活を始めるよりも滑稽。
これは抗える者たちに対する、神からの最後通告とも言えよう。
Jonney 目前離線  
舊 04-16-11, 03:05 AM   #453
Mazinger-Z

引用:
作者: Jonney 查看文章
最新玩意唔係Just Audio AHA-120咩
唔係話未到手咩~~~

舊 04-16-11, 03:11 AM   #454
Jonney
フゥーハハハハ

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code3007 9047 8125
PSN  IDwills368
XBox Live Gamertagwills368
引用:
作者: Mazinger-Z 查看文章
唔係話未到手咩~~~
聽咗三十分鐘架,夠寫三千字報告

英知を持つ者こそ、最も愚かであること。歴史からも読み取れる。
海に生ける魚は、陸の世界を知らない。彼らが英知を持てば、それもまた滅び逝く。
人間が光の速さを超えるのは、魚たちが陸で生活を始めるよりも滑稽。
これは抗える者たちに対する、神からの最後通告とも言えよう。
Jonney 目前離線  
舊 04-16-11, 03:59 PM   #455
kennif
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2007
引用:
作者: Rotagen 查看文章
痕猿隔空對教壇評論員開火,haha
有批評就話人失實無操守,期待佢地會出到好產品都難
以前u汪有人踏親佢條尾話要出律師信告人添

舊 04-21-11, 11:04 AM   #456
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
原來高明有得剪VIAblue 條Power 線X-25.....................

http://www.viablue.de/com/x25_silver...n_shield.shtml

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線  
舊 04-21-11, 01:23 PM   #457
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
原來高明有得剪VIAblue 條Power 線X-25.....................

http://www.viablue.de/com/x25_silver...n_shield.shtml
哦~ 原來如此~ 即是有了放牧的原因?
KKH 目前離線  
舊 04-21-11, 03:56 PM   #458
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: KKH 查看文章
哦~ 原來如此~ 即是有了放牧的原因?
Power cable > $160@1"ft
75 ohm cable > $75@1"ft
NF-S1 > $??

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 04-21-11, 08:45 PM   #459
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
NF-S1 > $??
哦~ 原來如此~ DAC out 的 analogue 線的確比 DAC in 的 coaxial 線更大影響~
KKH 目前離線  
舊 04-22-11, 07:30 PM   #460
kennif
Crazy Gamer

其實IEM係咪冇隻有U家風格
我發覺聽完HFI2400之後覺得自己對國產野太過舒服,少咗D刺激

舊 04-30-11, 09:33 PM   #461
HAKAIDER
neet 人生~~~

http://www.mingo-hmw.com/forum/viewt...8528#pid996148

即係又會有紅 / 藍 / 黄戰士版 ?!

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷

此篇文章於 04-30-11 09:39 PM 被 HAKAIDER 編輯。
舊 05-01-11, 12:30 AM   #462
kennif
Crazy Gamer

引用:
http://www.mingo-hmw.com/forum/viewt...8528#pid996148

即係又會有紅 / 藍 / 黄戰士版 ?!
即係依家賣緊白老鼠版a
反應唔好就出另外一個版本嘅調音

舊 05-01-11, 03:20 AM   #463
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
引用:
NF-S1 > $??
換左條viablue power 大聲左好q多sosad

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線  
舊 05-01-11, 09:12 AM   #464
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: GUSTAV 查看文章
換左條viablue power 大聲左好q多sosad
聲有無收緊左?

我返而想試吓原厰 / diy 同軸玩PK.............

引用:
作者: kennif 查看文章
即係依家賣緊白老鼠版a
反應唔好就出另外一個版本嘅調音
真係忍不住要吐一次糟

其實個review 我己經好留力的了

DJ1 pro 作為一對$2K 價位下平衡性極高的耳筒也可以有如此大的音染 / 偏音

我實在好難想像部AMP-2 係用咩耳筒黎做標準調聲

仲要話部AMP-2 可以比美$2K 價位大厰貨......................

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷

此篇文章於 05-01-11 09:28 AM 被 HAKAIDER 編輯。
舊 05-01-11, 12:24 PM   #465
Mazinger-Z

引用:
聲有無收緊左?

我返而想試吓原厰 / diy 同軸玩PK.............

真係忍不住要吐一次糟

其實個review 我己經好留力的了

DJ1 pro 作為一對$2K 價位下平衡性極高的耳筒也可以有如此大的音染 / 偏音

我實在好難想像部AMP-2 係用咩耳筒黎做標準調聲

仲要話部AMP-2 可以比美$2K 價位大厰貨......................

用佢本身對 WM-2~~~

舊 05-01-11, 07:08 PM   #466
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

今天聽了一會兒 naim NDX, 它的 DAC 真不錯, 感覺很 rich, 很 musical, 跟 naim DAC 很像.
可惜用來做 streamer, 或用 USB 手指的話吃不到 24/192... 播 16/44.1 和 24/96 就當然沒問題.
那個 iPhone control app, 比起 CA NP30 的, 是慢了一點點, 不過似乎更穩定,
而且, 用 iPhone 來控制, 所有中日歐亞語言的顯示當然沒有問題~ 用哀鳳的人真是有福...
KKH 目前離線  
舊 05-01-11, 07:56 PM   #467
GUSTAV
The One
poor

引用:
今天聽了一會兒 naim NDX, 它的 DAC 真不錯, 感覺很 rich, 很 musical, 跟 naim DAC 很像.
可惜用來做 streamer, 或用 USB 手指的話吃不到 24/192... 播 16/44.1 和 24/96 就當然沒問題.
那個 iPhone control app, 比起 CA NP30 的, 是慢了一點點, 不過似乎更穩定,
而且, 用 iPhone 來控制, 所有中日歐亞語言的顯示當然沒有問題~ 用哀鳳的人真是有福...
其實唔使咁執著於192?

GUSTAV 目前離線  
舊 05-01-11, 08:18 PM   #468
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
其實唔使咁執著於192?
說的也是. 的確好多時候自己都把 24/192 掛在嘴邊. 這的確不是一般人會有的執著.
今天為了試 CA NP30, 把一些 24/192 音樂 down-sample 做 24/96, 感-覺-好-奇-怪-!
就好像把一張 3:2 的照片 crop 做 16:9 wallpaper, 混身不適服...
KKH 目前離線  
舊 05-01-11, 08:20 PM   #469
GUSTAV
The One
poor

引用:
說的也是. 的確好多時候自己都把 24/192 掛在嘴邊. 這的確不是一般人會有的執著.
今天為了試 CA NP30, 把一些 24/192 音樂 down-sample 做 24/96, 感-覺-好-奇-怪-!
就好像把一張 3:2 的照片 crop 做 16:9 wallpaper, 混身不適服...
會唔會諗係首歌問題或者器問題?

我試左唔少 96 同 192 既對比 真係唔覺會有咁大分別

有冇試過同1set野真真正正比對下

GUSTAV 目前離線  
舊 05-01-11, 08:31 PM   #470
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
會唔會諗係首歌問題或者器問題?

我試左唔少 96 同 192 既對比 真係唔覺會有咁大分別

有冇試過同1set野真真正正比對下
曾經用原裝 24/192 down-sample 做 16/44.1 & 24/96 來比較,
雖然不是試得很認真 (其實我不是很有興趣做 A/B test)
16/44.1 比 24/192, 確實有分別.
24/96 比 24/192, 在我的 setup 上沒有明顯分別 (心理因素除外).
不過, 重點是, play 24/192 content 時,
我不可能會故意 down-sample 去 24/96 吧?
最近研究再買一部 DAC 時, 也當然不可能故意揀一部不是 24/192 的吧?
就是這樣啦, 你明白我的心情嗎?
KKH 目前離線  
舊 05-01-11, 09:08 PM   #471
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
曾經用原裝 24/192 down-sample 做 16/44.1 & 24/96 來比較,
雖然不是試得很認真 (其實我不是很有興趣做 A/B test)
16/44.1 比 24/192, 確實有分別.
24/96 比 24/192, 在我的 setup 上沒有明顯分別 (心理因素除外).
不過, 重點是, play 24/192 content 時,
我不可能會故意 down-sample 去 24/96 吧?
最近研究再買一部 DAC 時, 也當然不可能故意揀一部不是 24/192 的吧?
就是這樣啦, 你明白我的心情嗎?
我頓悟到三件事................

1 > 果然有人一間屋係需要一部以上既DAC
2 > 果然有人身痕想買Naim HDX
3 > 果然有人揸住部iPhone 玩control app 玩得好high

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 05-02-11, 11:36 AM   #472
GUSTAV
The One
poor

引用:
我頓悟到三件事................

1 > 果然有人一間屋係需要一部以上既DAC
2 > 果然有人身痕想買Naim HDX
3 > 果然有人揸住部iPhone 玩control app 玩得好high
你真係了解kkh大大

GUSTAV 目前離線  
舊 05-02-11, 05:55 PM   #473
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

沒有這樣的事.

1 > 一間屋確實不止需要一部 DAC, 即使兩部也不是很夠用, 所以我正在尋找第三部.
2 > 我只是吃飽太閒去陪診敗 NP30 而已, 順便聽聽 NDX, 而且我根本不想要 network streamer.
3 > 永遠, 就算全世界的手電只剩下哀鳳一款, 我也不會用; 除非太陽由西邊升起, 又或者毒包從良買喇叭啦!

KKH 目前離線  
舊 05-02-11, 08:57 PM   #474
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
沒有這樣的事.

1 > 一間屋確實不止需要一部 DAC, 即使兩部也不是很夠用, 所以我正在尋找第三部.
2 > 我只是吃飽太閒去陪診敗 NP30 而已, 順便聽聽 NDX, 而且我根本不想要 network streamer.
3 > 永遠, 就算全世界的手電只剩下哀鳳一款, 我也不會用; 除非太陽由西邊升起, 又或者毒包從良買喇叭啦!

買喇叭就免了, 小喇叭返是有

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 05-05-11, 11:43 PM   #475
Boni

註冊日期: Dec 2008
原來ATH既CM系列後繼有人───CM707
睇個改法,好似真係會好左好多喎
http://www.audio-technica.co.jp/prod...ath-cm707.html
Boni 目前離線  
關閉主題

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS3] PlayStation®Network ID 收集區(新格式使用中,請重新填寫<P.1>) LKC 攻略及心得交流區 344 01-27-14 05:09 PM
Infernal: Hell's Vengeance 神祕人1號 電視遊戲討論版 6 07-01-09 02:07 AM
[DATA] Worldwide Million Selling Software (史上最高遊戲銷量換新主) 神祕人1號 電視遊戲討論版 14 02-05-09 12:10 PM
[ETC] 歷代歐美遊戲媒介Top 200的遊戲平均評分(20 Reviews以上) + 日本歷代ファミ通35分以上白金殿堂的遊戲名單 神祕人1號 電視遊戲討論版 5 06-18-08 10:49 PM
賽程表 Q頭 體育版 0 04-16-02 06:57 PM

現在的時間是 05:16 PM

手機版 | APP版