Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 05-16-07, 10:43 AM   #1
meijiboy
Junior Member
PhD路痴

註冊日期: Apr 2006
公僕薪酬扭曲扯高

調查方法如變魔術 公僕薪酬扭曲扯高

明報專訊】政府昨日公布一些職系新聘公務員的入職薪酬。部分文職職系及大部分紀律部隊的起薪會上調1至最多5個支薪點,其他則維持不變,結果是沒有一個職系的入職薪酬被調低。這是繼上月底公
廣 告

布2006年公務員薪酬水平調查結果之後,政府進一步顯露其要給公務員加薪的政治取態。

根據昨日政府公布的情,個別職系入職薪酬顯著增加,例如會計主任由現行15,215元,加到19,860元,增幅高達30%;小學學位教師和行政主任由16,165元,加至20,865元,增幅亦接近30%;大學畢業生可以投考的政務主任(AO),入職薪酬更由26,540元增至33,355元;政府律師由33,355元增至41,965元,增幅都接近26%。部分職系入職薪酬增幅高,相信與香港經濟轉型有關,近年來,金融服務業一枝獨秀,律師、會計、稅務人才大為吃香,薪金自然增加,不過,縱使如此,政府的入職薪酬,還是偏高,例如會計主任,本港四大會計師樓的起薪點只有約11,000元,律師樓招聘律師的起薪點是1萬至4萬元,部分跨國大企業、投資銀行招請需具大學畢業學歷的見習管理人員,起薪點也只介乎2萬至3萬元,因此,有人事顧問認為,此乃政府明顯欲以優厚薪酬,與大企業等機構爭奪優秀畢業生。

薪金由供求關係決定的市場規律,完全正常,不過,近年香港鮮有大型建設,私營企業也未見大展拳腳,建築師、工程方面許多人才都供過於求,在此情下,拓展署、土木工程署等部門的入職薪酬應該調低,但政府卻維持不變。我們認為這些部門相關職系,近年就算無招請新人,但是市場上有關工程人員的薪酬,仍然有一個價,政府未在相關職系新入職薪酬反映出來,這明顯是偏袒公務員,並使人有輸打贏要之思。

另外,我們必須指出,政府上月底公布的2006年公務員薪酬水平調查,是採用高、中、低等5個不同級別的公務員職位的薪酬,與相關的私營機構薪酬指標作比較。由於正負不超過5%,因此即使有個別職系薪酬高於私人機構,因為在正負差距之內,政府也決定不減其薪。這個方法,使一些職系薪酬應減未減,完全是對不同聯繫和工種作了大量的糅合,令許多公務員工種與同類私人職位的巨大薪酬差距磨平隱沒的結果。今次入職薪酬調查卻沿用以往的一套,把公務員職系分為12個資歷組別,並且不再援用「正負不超過5%」的評核方法,於是近年在市場上供過於求、大多凍薪及減薪的文書助理及助理文書主任等文職,起薪竟然也可以增加6%,使這類職位的薪金更加與市場脫節。

綜合而言,上一次是一些職系應減未減,今次是一些職系不應加而加。這完全是操弄調查方法的結果。政府好像玩魔術般組合部門,變出可以合乎己用的數字。從結果看來,政府目的不僅要公務員薪酬朝覑加薪,而且是大幅度加薪的方向發展。上月底公務員薪酬水平報告發表時,我們已經指出這樣的調查取巧失實不可靠,將會令公務員薪酬偏高的結構問題惡化,昨日的公務員入職薪酬調查報告,再一次說明了調查方法取巧失實的本質。

另一方面,每年涉及全體公務員是否加薪的薪酬趨勢調查亦到了最後階段,從趨勢看來,公務員多年來首獲加薪的機會很大。這樣一來,部分公務員今年實際上會加薪兩次,連同公務員薪酬水平應減未減,公僕薪酬勢必被推往一個偏高水平。

公僕薪酬高了,必然扯高私人市場的薪金,使得香港的整體工資成本上升,對於高增值的大企業、大機構而言,縱使加碼與政府爭奪人才,因為利潤豐厚,基本上影響不大,但是對於大面積中小型企業及一些低增值行業,員工薪金水漲船高後,其經營勢必面臨更大壓力。

另外,我們必須指出,公務員入職薪酬報告顯示低學歷的職系入職薪酬增幅較低,以致第一標準薪級原地踏步,這是全球化之下,低技術、低學歷一群所面對的困境,能夠捧覑公務員鐵飯碗,已經是幸運的一群。在社會上,因為競爭力弱,愈來愈被擠向邊緣的低下階層,數以百萬計,如何協助他們提升自己,消除可能導致社會不和諧的因素,應該是政府善待公務員之後,要戮力思考和處理的事。

-------------------------------------------------------------
現時公務員人工比好多私人機構已經好屈機,但宜家仲要加成20~30%人工,政府有錢不如開拓多d職位又或者幫下班低下階層好過啦

另外香港既教師人工又係高得過份,假期已經比正常人多N倍,入職起薪又高,宜家仲話要攪小班教學保證教院畢業一定有野做,大佬呀,宜家大學有邊科可以保證你一定做返果行架?

舊 05-16-07, 10:48 AM   #2
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: meijiboy 查看文章
調查方法如變魔術 公僕薪酬扭曲扯高
另外香港既教師人工又係高得過份,假期已經比正常人多N倍,入職起薪又高,宜家仲話要攪小班教學保證教院畢業一定有野做,大佬呀,宜家大學有邊科可以保證你一定做返果行架?
外國D教師人工好低o架,我聽又好似唔係....
小班教學又未通過,唔好成屈o左人先啦
(E家教院仲未係大學&唔係個個都可以做老師的,只係做助教...)

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-07, 10:50 AM   #3
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
雖然整體上公務員福利,工時真係好過出面打工
但其實好多舊有中下層公務員都仲keep住響97水平
齋計份糧其實唔係真係咁著數(雖然堆津貼,假期都夠屈機)

政府用優厚福利吸引人才保持運作正常(唔係運作效率)
呢樣野係必需,無得拗的

教師d假期....你估真係有得放足架咩?
補課搞活動搞行政不知死幾多人

舊 05-16-07, 10:59 AM   #4
Corex
God of Gamer
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
教書喎, 超辛苦的說

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-07, 11:04 AM   #5
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: Xeroc 查看文章
教書喎, 超辛苦的說
要人工高, 係要辛苦d ga啦
總好過出面好多人, 又辛苦人工又唔高

出黎做野就預左辛苦ga啦, 收左人工唔通仲要做皇帝咩

舊 05-16-07, 11:07 AM   #6
メソウサ
The One

對中下層公務員泥講加薪真係冇乜問題(尤其97後入職福利縮晒水o個班)
但福利津貼就真係唔好加喇,假期多到份工變副業咁滯

舊 05-16-07, 11:09 AM   #7
siuj
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2005
3DS Friend Code0361 6087 4807
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
(E家教院仲未係大學&唔係個個都可以做老師的,只係做助教...)

教院仲未係大學? 別說笑了...

舊 05-16-07, 11:15 AM   #8
沒名字的?君
小牧 愛佳

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDMrNonameX
XBox Live GamertagMrNonameX
公務員係必須
但私人機構唔係必須
唔可以比較

最常見係打去私人機構,
如要廣東話,請按1字,如係個人個戶請按2字,連絡客戶主任請按8字
之後"對唔住,由於宜家線路非常忙,請你遲D再打過黎"
打999係咁真係死得人多

引用:
作者: メソウサ 查看文章
對中下層公務員泥講加薪真係冇乜問題(尤其97後入職福利縮晒水o個班)
但福利津貼就真係唔好加喇,假期多到份工變副業咁滯
以前香港經濟起飛,13~24個月糧都係等閒之事
為左請人,但又唔想用咁多錢
所以出現以假代錢 人工無雙糧 但有比出面多十幾日假
後來再入職D假期就慢慢減了
而家要人多過要錢la

此篇文章於 05-16-07 11:28 AM 被 沒名字的?君 編輯。
沒名字的?君 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-07, 11:16 AM   #9
メソウサ
The One

引用:
作者: siuj 查看文章

教院點會係大學?

舊 05-16-07, 11:28 AM   #10
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:

以我所知仲未係

舊 05-16-07, 11:31 AM   #11
DevilElvis
The One
還我香港!!

引用:

閣下係咪未訓醒,比D證據support下得唔得

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
舊 05-16-07, 11:33 AM   #12
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
其實點睇呢單野都只係益中高同高層
口就話要俾多d錢吸引/挽留人才
根本就係自肥
中低, 低o個d咁少人工, 都唔加, 間接講明佢地唔係人才啦
冇value架
要走咪走囉
(搞階級觀念 )

舊 05-16-07, 11:34 AM   #13
haruka
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
教院未正名叫「大學」
而家仲係叫「香港教育學院
不過有degree course

講返主題,我覺得公務員加人工冇問題
反而唔明點解唔係所有都有得加﹝尤其係本身係低薪果批﹞
印象中都已經凍薪好多年﹝97之後減過一次添﹞
而家呢兩年都通脹
都係時候加番少少啦

其實私人機構、同一個POST,都會有人工多、人工少嘅情況o架啦
點解打政府工唔可以出多D人工請人?

打工仔,有本事有學歷,個個都想搵份高人工嘅工
冇本事,有工做都要做o架啦
唔會話低人工就個個都唔做o架喎

此篇文章於 05-16-07 11:39 AM 被 haruka 編輯。
haruka 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-07, 11:41 AM   #14
meijiboy
PhD路痴

引用:
作者: 沒名字的?君 查看文章
公務員係必須
但私人機構唔係必須
唔可以比較

最常見係打去私人機構,
如要廣東話,請按1字,如係個人個戶請按2字,連絡客戶主任請按8字
之後"對唔住,由於宜家線路非常忙,請你遲D再打過黎"
打999係咁真係死得人多

以前香港經濟起飛,13~24個月糧都係等閒之事
為左請人,但又唔想用咁多錢
所以出現以假代錢 人工無雙糧 但有比出面多十幾日假
後來再入職D假期就慢慢減了
而家要人多過要錢la

我覺得有d私人機構都係必須架,公共交通,電力,電訊...
而且我認為警察,消防隊員,醫護呢類第一線提供協助既公觔人工高少少係正常
因為佢地份工經常要面對危險,而教師其實已經唔屬於公務員團隊,點解要將人工同公務員掛勾?
不過據我所知宜家有d教席叫做2/3甚至1/2工,做既野同正常教師一樣但人工就按上述既比例發放,認真攪笑

舊 05-16-07, 11:59 AM   #15
tszlun
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2005
咩叫扭曲扯高?傻的。

理論上,公務員要保持政治中立,政治權力受到限制;另外,部份公務員所屬工職敏感,結果為了「補償」,當年港英政府推行的是「優薪養廉」的薪俸政策,換句話說,薪津水平與市場脫勾,根本就是行政手段的必然結果。眼紅的,去當公務員好了。

九七後的香港政府低能之處,就是自己抓石打自己的腳。有腦的,都會知道公務員的薪津高於市場水平,搞薪酬水平調查,結果政府就要再吹牛皮,找無數藉口誤導,指「公務員的薪津與市場水平相差不遠」。

笨到無人有!
tszlun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-07, 12:18 PM   #16
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
係私人公司薪金底先令人有公務員薪金高ge感覺

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-07, 12:23 PM   #17
Kaiser
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
新入職加之麻

現有的都未話加 #

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-07, 12:51 PM   #18
メソウサ
The One

好多97後入職d假少咁一截
早入職夠年資仲有得加假期,後入職夠年資都冇得加

舊 05-16-07, 01:00 PM   #19
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 真!DC 查看文章
係私人公司薪金底先令人有公務員薪金高ge感覺
同意你呢點多d
對比返出面先進國家既生活指數既薪酬水平
就知香港既係幾咁

不過商人轉移人民視線真係做得好成功

呢個topic就可以睇到呢度既member係咪真係有國際視野

舊 05-16-07, 01:25 PM   #20
jasmin
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2004
今次加起薪點(唔係加人工)

低級公務員係冇份架

因為政府話佢地人工已經比私人市場高

商家佬響度掩住咀偷偷笑

此篇文章於 05-16-07 01:30 PM 被 jasmin 編輯。
jasmin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-07, 01:53 PM   #21
Neloth
Game Master

點解佢串魚蛋多我2粒架?
我唔要你比番2粒我
我要你囉走佢果2粒

/ 丶    |/  \
  /   ( ⌒つ´)    \
Neloth 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-07, 02:03 PM   #22
meijiboy
PhD路痴

引用:
作者: tszlun 查看文章
咩叫扭曲扯高?傻的。

理論上,公務員要保持政治中立,政治權力受到限制;另外,部份公務員所屬工職敏感,結果為了「補償」,當年港英政府推行的是「優薪養廉」的薪俸政策,換句話說,薪津水平與市場脫勾,根本就是行政手段的必然結果。眼紅的,去當公務員好了。

九七後的香港政府低能之處,就是自己抓石打自己的腳。有腦的,都會知道公務員的薪津高於市場水平,搞薪酬水平調查,結果政府就要再吹牛皮,找無數藉口誤導,指「公務員的薪津與市場水平相差不遠」。

笨到無人有!
根本「優薪養廉」呢個理念就係錯既,廉潔公正呢樣係個人既品德,基本上係應份既,
防範貪污既方法應該係正面打擊,而唔係俾多d人工d公務員希望佢地潔身自愛,而且
就算做私營機構都有好多人有機會"食咖哩",唔通果班人又叫老闆俾多d人工咁佢先唔貪污咩.

再者,我地作為納稅人,批評下自己點錢點用都冇權?而且呢d算係一d社會上既不公平事,
大家純粹討論下,如果覺得做公務員人工高就要去做公務員,咁覺得受到性別歧視係咪要變性?

舊 05-16-07, 02:09 PM   #23
DevilElvis
The One
還我香港!!

引用:
作者: meijiboy 查看文章
再者,我地作為納稅人,批評下自己點錢點用都冇權?而且呢d算係一d社會上既不公平事,
大家純粹討論下,如果覺得做公務員人工高就要去做公務員,咁覺得受到性別歧視係咪要變性?
但係我覺得與其話人家加薪(其實大家都係人工低)又唔想入去政府做,不如用多D時間進修好過啦(到時D私人公司出o既人工仲高過政府呀 )

舊 05-16-07, 02:22 PM   #24
soya

註冊日期: May 2007
引用:
但係我覺得與其話人家加薪(其實大家都係人工低)又唔想入去政府做,不如用多D時間進修好過啦(到時D私人公司出o既人工仲高過政府呀 )
宜家都係討論件事姐,進修又唔一定可以加人工既。

加人工除左要有實力,仲要講彩數,
黎緊新入職既後生仔真係好彩...咁arm可以有得加人工..
至於半新不舊個d就乜都冇...之前減人工就有份...宜家加人工就唔記得佢地..
又講下宜家好多個d所謂老細丫...有好多幾萬蚊大工咪又自己唔洗做...乜都叫人做...
咁我地又可以講咩呢...
現在只好講一句同人唔同命lor..
陰公﹗

祝各位同埋我自己都好運啦...
soya 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-07, 02:24 PM   #25
Kaiser
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
引用:
結果咪變左終生學習:鬥多沙紙
...讀書唔駛錢咩

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 09:38 PM

手機版 | APP版