Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-08-04, 01:18 AM   #51
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: wild_rock
仲有想問下, 如果 "set細氣壓和出油量,近距離噴", 咁條線 係一下一下 咁噴出黎 or 按住出油個制 由左至右 噴出一條線???

原來我一直 都噴錯, 我係左右左右 咁
好彩有 kog 兄 提點, thank you.
當然,你按住出油制左右左右咁噴唔算錯,不過我每次加深度得1,你就2,出錯機會大d,
另我一下一下咁噴可以睇住漫漫加深.........

kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-04, 01:27 AM   #52
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: singsingjai
係咪一定要噴筆先做到陰影?
手油得唔得?
thx!
陰影本身都有好多種既表達手法,噴筆是比較易做出來既手法.....

細比例手掃都可以做到,不過唔易,大比例..........我唔敢話冇可能,不過一定勁難囉.....

舊 08-08-04, 01:31 AM   #53
singsingjai
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: kog
陰影本身都有好多種既表達手法,噴筆是比較易做出來既手法.....

細比例手掃都可以做到,不過唔易,大比例..........我唔敢話冇可能,不過一定勁難囉.....
咁我哩d新生係咪唔駛理會陰影住?
kog你是男是女?
thx!

i love toys
i love you!
singsingjai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-04, 01:42 AM   #54
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
咁我哩d新生係咪唔駛理會陰影住?
kog你是男是女?
thx!
手掃陰影係選擇顏色時要好準,你可以留意下軍事情景模型..........

我會覺得一步一步來比較好,本身上色ok先再玩陰影...........

kog = Knight of Gold , 是光之帝為拉基裂斯而製作既MH......

舊 08-08-04, 08:36 AM   #55
吸血伯爵
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2003
好似係其他網見過..@@
係咪原創GA
吸血伯爵 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-04, 09:28 AM   #56
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: 吸血伯爵
係咪原創GA

你竟然..... |||

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-04, 01:47 PM   #57
masaki
God of Gamer
小峽谷肥安娜

註冊日期: Aug 2002
引用:
係咪原創GA
部高達原件一定唔係原創
我相信kog冇咁神人自已整到套模出黎啤

"唔該要串光陰走辣"
"加左價, 要3串金喎"

masaki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-04, 02:39 PM   #58
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
係咪原創GA
邊到?post條link出來睇睇~~

舊 08-08-04, 08:57 PM   #59
hkcowcow
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2004
阿 kog 你通常用邊隻 top coat 架?
同埋應該點用法呢?
我通常都係用 mr color d 罐裝噴油噴模型既.因為我好少砌. 一年先一隻到.
係咪用 mr color 隻 super clear 油性消光好d 呢?
hkcowcow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-09-04, 01:51 AM   #60
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: hkcowcow
阿 kog 你通常用邊隻 top coat 架?
同埋應該點用法呢?
我通常都係用 mr color d 罐裝噴油噴模型既.因為我好少砌. 一年先一隻到.
係咪用 mr color 隻 super clear 油性消光好d 呢?
我自己會用 mr color 既透明油(光/消光),開浠用噴筆噴......
光澤會用平時噴主色既方法噴,消光就會用打霧方法噴.........

如果冇噴筆,當然要用罐裝啦!
top coat : 水性和油性油既表面都用得;
mr.super clear : 只可以用係油性油既表面......
mr.super clear uv cut : 新出,未用過,只可以用係油性油既表面......

舊 08-09-04, 01:43 PM   #61
蒲公英
~Freedom~

註冊日期: Oct 2003
感謝教授
睇完有點燃起我再製作模型既衝動
(不過都係得個諗字~實在沒時間呀 )

舊 08-09-04, 08:58 PM   #62
hkcowcow
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2004
哦. 好. 唔該晒阿 kog
我今日買左支 super clear 半光. 要來砌隻 freedom既.
等我砌完比你過下目.
hkcowcow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-04, 02:18 PM   #63
貓仔1031
Game Master

註冊日期: Sep 2002
我想問下...
點解我噴完油後會有d泡泡o係面o既?
貓仔1031 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-04, 08:18 PM   #64
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: 貓仔1031
我想問下...
點解我噴完油後會有d泡泡o係面o既?
噴罐?是既太近和太多.....

舊 08-12-04, 09:47 AM   #65
爸爸
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2002
我想問..
如果用噴的話.. 會噴到四圍都係..
我見到圖中有個抽氣o既東西..
請問係點..
係唔係買.. 重有.. 我見你好似向住把扇o黎噴..
到底係點.???
請指教!!!
thx
爸爸 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-04, 10:11 AM   #66
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: 爸爸
我想問..
如果用噴的話.. 會噴到四圍都係..
我見到圖中有個抽氣o既東西..
請問係點..
係唔係買.. 重有.. 我見你好似向住把扇o黎噴..
到底係點.???
請指教!!!
thx
噴油箱~~

抽佐周圍既油出屋外......
現成都有得買,不過幾貴下.......
都可以自己整==>link

舊 08-12-04, 04:24 PM   #67
singsingjai
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
噴油箱~~

抽佐周圍既油出屋外......
現成都有得買,不過幾貴下.......
都可以自己整==>link
全部日文...完全唔明..
d材料都唔知係邊到買..

i love toys
i love you!
singsingjai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-04, 01:34 PM   #68
貓仔1031
Game Master

註冊日期: Sep 2002
引用:
噴罐?是既太近和太多.....
係呀..
咁有冇得救呀?
貓仔1031 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-04, 07:39 PM   #69
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
全部日文...完全唔明..
d材料都唔知係邊到買..
跟圖整..........
五金舖,水電舖.........
引用:
作者: 貓仔1031
係呀..
咁有冇得救呀?
起泡.......一是用沙紙磨返佢,一是就洗件啦!~~

舊 08-27-04, 09:50 PM   #70
kog
Moderator
リン・ミンメイ

銀色石紙:裁剪好大小貼上去~~

括貼:cut出來用模型油紙貼好和定位,用硬物(圓頭),括落去(甩佐會變色,睇得出)~~

膠貼:先飛邊,貼上去,最後用指甲壓實(我覺得最好)~~

此篇文章於 08-26-05 02:20 AM 被 kog 編輯。
舊 08-27-04, 09:51 PM   #71
kog
Moderator
リン・ミンメイ

舊化~燒焦:用啞黑色和低油量+低氣壓噴上~~

激光劍噴法:1=>2=>3=>4(全體漸變修正)~~

此篇文章於 08-26-05 02:21 AM 被 kog 編輯。
舊 08-28-04, 02:03 AM   #72
kog
Moderator
リン・ミンメイ

完成~~

同場加影~~

高達x3...........=.="

此篇文章於 08-26-05 02:26 AM 被 kog 編輯。
舊 08-28-04, 02:05 AM   #73
大粒麥
最後衝刺......

註冊日期: Dec 2001
把劍係實色?

竹谷隆之,鬼木祐二,韮沢靖,安藤賢司,高柳佑介,鬼頭栄作
OMG...
大粒麥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-04, 02:14 AM   #74
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: 大粒麥
把劍係實色?
是,螢光油轉曬實色..........

舊 08-28-04, 08:03 PM   #75
williamsiusuper
Ultimate Gamer

註冊日期: May 2004
想問下雙火箭炮果隻係咪冇打陰影,only上完色加洗塗?
williamsiusuper 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 12:14 PM

手機版 | APP版