Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 11-05-04, 02:54 PM   #1
Ahshue
Insane Gamer
Rub Rabbits

註冊日期: Dec 2002
[硬件] 二手場 & socket 370 電腦upgrade問題

我現在的那部電腦是P3 600 on 2theMax socket 370 3VSA2底板
+512mb SD RAM, 講真, 如果剩係用ms office, 上網, 玩bt, 睇動畫都好ok.
打d low end game如模擬器或網上遊戲都可以, 叫做不過不失,
但我想知道, 就算我而家加多512mb ram或買隻勁d既啱socket 370用既二手cpu如 Intel PIII 1G CPU(二手都要500元 )
係未對preformance都係無乜作為? 如果係, 我都係用d錢買隻新既120G 8MB cache seagate 或WD harddisk好過...

“承擔不起啊。正是在現實生活中拼搏,夢想才有意義……
只是把自己投射到別人的夢想裏的話,跟死又有什麼兩樣?!”
“真是一個現實主義者啊。”
“如果你把逃避現實叫做浪漫的話。”

此篇文章於 11-05-04 03:02 PM 被 Ahshue 編輯。
Ahshue 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-04, 03:16 PM   #2
Ahshue
Insane Gamer
Rub Rabbits

註冊日期: Dec 2002
BTW, 去紅點二手場發現我果粒cpu都有人賣400大元, d PC133 512MB SD RAM都賣到接近市價 600元 700元, 都唔知係未有問題...

“承擔不起啊。正是在現實生活中拼搏,夢想才有意義……
只是把自己投射到別人的夢想裏的話,跟死又有什麼兩樣?!”
“真是一個現實主義者啊。”
“如果你把逃避現實叫做浪漫的話。”
Ahshue 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-04, 03:43 PM   #3
某F
God of Gamer
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: Ahshue
BTW, 去紅點二手場發現我果粒cpu都有人賣400大元, d PC133 512MB SD RAM都賣到接近市價 600元 700元, 都唔知係未有問題...
當年最平個陣一條PC133 512MB sdram 都好似唔駛3舊水........

舊 11-05-04, 06:40 PM   #4
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: Ahshue
我現在的那部電腦是P3 600 on 2theMax socket 370 3VSA2底板
+512mb SD RAM, 講真, 如果剩係用ms office, 上網, 玩bt, 睇動畫都好ok.
打d low end game如模擬器或網上遊戲都可以, 叫做不過不失,
但我想知道, 就算我而家加多512mb ram或買隻勁d既啱socket 370用既二手cpu如 Intel PIII 1G CPU(二手都要500元 )
係未對preformance都係無乜作為? 如果係, 我都係用d錢買隻新既120G 8MB cache seagate 或WD harddisk好過...
冇咩作為, 600MHz同1GHz唔差得遠, 而且呢個時世仲買SD-Ram....除非係公司機....如果唔係唔好買....想打機performance好d, 買張勁既Display Card, 雖然配P3 CPU唔係咁岩, 不過勝在你有錢果時再upgrade, 張card都用得番.

舊 11-05-04, 10:53 PM   #5
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
其實我覺得實際用途不太
無論換U還是買張新卡
打機都是無大作為
512MB本身打機都夠用..無謂加..又貴過DDR
我以前用P3時~當年買了張8500
但實際上,開GAME都是窒~裝隻PC的PSO試過+.+"

與其不拖不水...倒不如...留返$