Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-19-18, 06:38 PM   #1
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
想買夾萬

有冇人熟識夾萬,或屋企有用夾萬的請推介一下,最好講明牌子&型號,以及邊度可買到。
基本要求,防火,唔要電子鎖。另外仲有D乜嘢要注意的,懇請指點。

我自己有出去睇過,不過Sales信一成都死。最離譜有一間,幾款聲稱日本製,但我睇背面全部都寫住韓國製,真係當客係文盲。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-18, 07:24 PM   #2
捲毛老爺
God of Gamer

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
而家近乎所有夾萬都係電子鎖架喎。當然防火係一定有。

原始用鑰匙既,我諗銀行會方便D

要留意既最主要得一個:好鬼死重。

您假設一個籃球SIZE既(當佢方形),可以有50磅以上

電子鎖都有其實都好安全架,有電子+鑰匙先開到呢一種。
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-18, 08:08 PM   #3
十一月
Game Master

睇過呢條片之後,對電子鎖好冇信心。
https://www.youtube.com/watch?v=MaFPnkH4feI
01:37
只需一條鎖匙,就完全可以繞過咗個電子鎖。
旋扭+鎖匙的,會唔會安全D?
舊 09-19-18, 08:32 PM   #4
神龍
Banned Banana
↘大家比d掌聲

註冊日期: May 2005
3DS Friend Code3780 9311 2412
PSN  IDMalcolm_Shum
你幾多預算?

舊 09-19-18, 09:43 PM   #5
十一月
Game Master

未用過,唔知邊個價位的才OK。
不需要好大個,三千至五千夠唔夠?
舊 09-20-18, 12:00 AM   #6
神龍
↘大家比d掌聲

防火唔洗諗, 呢個預算連買足夠嘅鋼板都唔會夠, 而且防火係講緊幾多度下頂幾多分鐘, 唔係真係防火
唔好諗重量會夠, 理由同上, 你預對方可以打包走
圓盤鎖都唔洗諗, 呢個價錢多數係5分鐘都頂唔到嘅貨色

一隻正正常常嘅夾萬大約係2萬銀起跳, 已經係cheap
就咁一個四四方方中size都好, 拆隻門出嚟半個人嘅高度放手壓中腳係應該要骨折

咁講法市面大部份夾萬咪即係玩具嚟 ? 無錯, 就係玩具

你諗下就咁買一大份靚鋼水, 重到不行嘅金屬, 接合成夾萬樣,
價錢已經唔係你個預算就會明白係事實

舊 09-20-18, 12:04 AM   #7
神龍
↘大家比d掌聲

小小建議, 買鋼水唔足嘅玩具電子夾萬, 買大好過買細, 起碼就算重量唔足, 但size都唔係物理上搬得走先,
逼對方就地開拖時間
(雖然開個鎖都係幾分鐘貨色)

另外漏咗講運輸費, 一隻足料嘅夾萬, 你搵幾個大隻佬嚟都搬唔走, 呢到都唔平

舊 09-20-18, 12:31 AM   #8
十一月
Game Master

引用:
作者: 神龍 查看文章
防火唔洗諗, 呢個預算連買足夠嘅鋼板都唔會夠, 而且防火係講緊幾多度下頂幾多分鐘, 唔係真係防火
唔好諗重量會夠, 理由同上, 你預對方可以打包走
圓盤鎖都唔洗諗, 呢個價錢多數係5分鐘都頂唔到嘅貨色

一隻正正常常嘅夾萬大約係2萬銀起跳, 已經係cheap
就咁一個四四方方中size都好, 拆隻門出嚟半個人嘅高度放手壓中腳係應該要骨折

咁講法市面大部份夾萬咪即係玩具嚟 ? 無錯, 就係玩具

你諗下就咁買一大份靚鋼水, 重到不行嘅金屬, 接合成夾萬樣,
價錢已經唔係你個預算就會明白係事實
原來係咁
不過我唔需要半個人咁高的的SIZE。
大概40至50 CM立方咁上下大細的就夠,係唔係都要兩皮嘢?

至於打包問題,其實我反而唔擔心,但原因就不便透露

此篇文章於 09-20-18 12:34 AM 被 十一月 編輯。
舊 09-20-18, 12:38 AM   #9
神龍
↘大家比d掌聲

當然唔係啦
2萬只能買隻再細d

舊 09-20-18, 12:53 AM   #10
十一月
Game Master

引用:
當然唔係啦
2萬只能買隻再細d
有冇網頁可以俾D資料來睇睇?
舊 09-20-18, 01:04 AM   #11
神龍
↘大家比d掌聲

我識嘅公司仔唔做零售
你當有個路人行過發up瘋聽完就算啦

引用:
作者: 十一月 查看文章
\
至於打包問題,其實我反而唔擔心,但原因就不便透露
關於打包, 你唔care但開發個個care:
買隻咁細嘅夾萬, 個客問成隻搬走咁點算?
一於加重加到標準, 一定要搬唔走(ry

一隻正常夾萬, 搬唔走係標準, 無論你需唔需要呢個功能
唔達標只能叫"上了比較複雜的鎖看上去很硬的盒子"

舊 09-20-18, 01:13 AM   #12
十一月
Game Master

諗來諗去,呢個問題都幾難搞。
買個強度高而且好重的,基本上一定要人送貨,感覺係此地無銀三百兩。
但輕的又唔可靠....
舊 09-20-18, 01:19 AM   #13
神龍
↘大家比d掌聲

其實呢...夾萬全名係"係啊我係擺係到啊你吹啊? 拆我丫笨? 條氣唔順啊? 拉我返屋企再拆丫笨?"

你怕送貨即係你都知你買個樣野唔可靠啦...

舊 09-20-18, 10:40 AM   #14
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
呢個Po學到嘢⋯⋯
原來行街見到果啲對專業黎講只係玩具⋯⋯

咁都岩嘅⋯⋯幾千蚊想保管幾十萬財物又真係過份咗啲
由手機版發出
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-18, 04:39 PM   #15
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
引用:

我識嘅公司仔唔做零售
你當有個路人行過發up瘋聽完就算啦

關於打包, 你唔care但開發個個care:
買隻咁細嘅夾萬, 個客問成隻搬走咁點算?
一於加重加到標準, 一定要搬唔走(ry

一隻正常夾萬, 搬唔走係標準, 無論你需唔需要呢個功能
唔達標只能叫"上了比較複雜的鎖看上去很硬的盒子"
咁將個夾萬入牆可唔可當搬唔走? (如果牆身夠厚的話)

舊 09-20-18, 05:05 PM   #16
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: martinnitram 查看文章
不如索性咁
响個細夾萬出面再買多個唔同開鎖方式嘅夾萬
咁重量有兩倍同時條友要爆都要開兩次門
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-18, 05:53 PM   #17
神龍
↘大家比d掌聲

引用:
作者: martinnitram 查看文章
可以, 但user都有能力擁有一面咁厚嘅牆, 我深信唔會差個十萬八萬買隻正常貨色

無論中價定高價夾萬, 鋼同鋼之間有好多時都有灌水泥加重加防
釘佢埋牆都係折衷方案, 個客過到自己個關有乜唔得

同size嘅夾萬, 入面空間愈細通常係愈貴

舊 09-20-18, 10:48 PM   #18
kira2003
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0404 6118 5709
PSN  IDneight_jp
引用:
當然唔係啦
2萬只能買隻再細d
二手一個chubb safe
大過40至50CM立方體
唔洗2萬
kira2003 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-18, 10:52 PM   #19
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
你覺得件物件值幾多咪買個相應價位既夾萬囉

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-18, 12:19 AM   #20
神龍
↘大家比d掌聲

係喎, 唔記得2手呢個選項

舊 09-21-18, 12:30 AM   #21
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
一舊你唔會想佢比人做任何手腳、亦唔會想佢有任何故障既野買二手究竟係咩玩法?

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-18, 08:35 AM   #22
神龍
↘大家比d掌聲

因為靚夾萬只要手勢正常(唔好打斜拉轉鎖, 定晒位再郁 , 唔好大力關門etc)

其實好難壞, 最多鬆螺絲
有乜伏師傅開黎望望都知

所以一向都有市場

舊 09-21-18, 12:03 PM   #23
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
好的夾萬應該要夠重? 俾人入屋爆格要好勞師動眾/抬走佢時要被迫好"揚眼"果D?
我屋企個夾萬SIZE只得2.5個普通電腦SIZE咁上下,鋼水厚度已經佔左最少1/3
,要兩個大男人用盡全力先勉強搬得起,重到痴線,
係好舊式拎左拎右拎幾次好多格刻度果D再加鑰匙,我諗呢D應該幾安全

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-18, 12:50 PM   #24
神龍
↘大家比d掌聲

唔係舊式
正路夾萬都係呢種
家下電子制式橫行都會加埋呢種一齊上

舊 09-21-18, 05:44 PM   #25