Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 
電視遊戲討論版>PS2問題
chrischun 10:21 AM 09-09-17
都唔知係邊個版面問嚟個問題好,估計係嚟到吧

突然想玩返PS2既Game,眼見PS2只有三色線輸出,想問一下,其實PS2除左三色線輸出外,仲有無乜野線可以令輸出靚D
ゆり 10:26 AM 09-09-17
色差線

5條線果隻

前提你部TV支援
chrischun 10:28 AM 09-09-17
剛剛係個網站見到個咁既野(PS2 to HDMI),有無大大見過有現貨買

https://home.gamer.com.tw/creationDetail.php?sn=2016801
harakuma 10:28 AM 09-09-17
仲有D-端子, 前題要你有部日式舊電視OR X-RGB MINI
chrischun 10:28 AM 09-09-17
作者: ゆり:
色差線

5條線果隻

前提你部TV支援
我問得唔好,其實我係想用方法直入HDMI
chrischun 10:31 AM 09-09-17
灣仔或SSP會唔會有D咁冷門既野

ゆり 10:33 AM 09-09-17
作者: chrischun:
D過晒時代既野搵馬雲好過啦
harakuma 10:33 AM 09-09-17
但係台灣果個人D評價好差喎, 仲要有超延遲!!, 咁樣你都買?
ゆり 10:37 AM 09-09-17
佢個POST係2013年野,點諗呢舊都過晒時
ゆり 10:39 AM 09-09-17
仲有ANALOG轉DIGITAL既野都係咁上下....
chrischun 10:54 AM 09-09-17
作者: harakuma:
但係台灣果個人D評價好差喎, 仲要有超延遲!!, 咁樣你都買?
延遲我就唔知,只係想畫面好D
AshleyYan 05:09 PM 09-09-17
P2最靚係出色差架喇
轉黎轉去都唔方好
我自己用緊RGB出Sony 14L4
基本上除左紅白機都改晒RGB了
草薙さん 05:33 PM 09-09-17
我見有PS2有第3廠出HDMI輸出頭配件, 質數又得唔得呢?
Terry仔 05:43 PM 09-09-17
PS2 級數,用色差已經去到盡頭
換其他output 最多只係同色差質素打平,一定唔會超越
理由就係PS2本身output 就係得咁多,要將d 視訊轉換只會換黎更多失真

我最想就係搵到部舊式CRT 電視有色差input 就夠
夾返上兩代嘅主機,d 色水一流
rorimoe 08:23 PM 09-09-17
當你用過RGB出就唔會用色差..
由手機版發出
chrischun 09:11 PM 09-09-17
最後買左條色差條,開返部機,放左係到咁耐,仲玩到
忍者 09:47 PM 09-09-17
我仲有個PS2可用O既RGB轉插盒...
八仙果 12:52 AM 09-10-17
深水埗有唔少,
有 Composite & S video in,
可選 HDMI 720p / 1080p out,HK$300。

不過真係一分錢一分貨
睇你自己要求同接受程度
如果想再好啲,有隻功能一樣 HK$500 左右,
字體會 sharp 過 HK$300 嗰隻。

有隻過千,功能再多啲,
輸入種類再多啲,
可以做埋錄影。

我自己 PS2 就用原裝色差,
非原裝的不用也吧!
最少轉換。
強化人間ですの~★ 12:53 AM 09-10-17
呢類問題標準答案唔係RGB+XRGB mini咩
八仙果 12:55 AM 09-10-17
作者: 強化人間ですの~★:
呢類問題標準答案唔係RGB+XRGB mini咩
佢嘅價錢唔係人人可以接受。
chrischun 02:20 AM 09-10-17
作者: 八仙果:
深水埗有唔少,
有 Composite & S video in,
可選 HDMI 720p / 1080p out,HK$300。

不過真係一分錢一分貨
睇你自己要求同接受程度
如果想再好啲,有隻功能一樣 HK$500 左右,
字體會 sharp 過 HK$300 嗰隻。

有隻過千,功能再多啲,
輸入種類再多啲,
可以做埋錄影。

我自己 PS2 就用原裝色差,
非原裝的不用也吧!
最少轉換。
500仲可以接受,再多d就感覺唔太值得,唔係話個轉接器唔值,係舊次代遊戲機唔值咁玩法,加上只係想玩返一隻半隻遊戲,都廢事放太多錢落去,當然嚟個只係我自己既想法

宜家想搵條原裝色差我睇比較難,我是是但但買條48皮ps2色差線,入到出到就算
chrischun 02:23 AM 09-10-17
作者: 八仙果:
佢嘅價錢唔係人人可以接受。
咁玩法要幾錢
八仙果 02:52 AM 09-10-17
咁玩法要幾錢
官方定價:41,904 日圓
http://micomsoft.co.jp/shop/xrgb-mini.html

我用呢隻,唔算好,
香港買 HK$300 左右,上淘寶應該更平,
我用在 FC 上,未試過用在 PS2:
http://www.sz-ekl.com/pro_detail.asp...did=20&ord=100

$500 嗰隻係另一牌子。
Terry仔 11:24 AM 09-10-17
作者: AshleyYan:
P2最靚係出色差架喇
轉黎轉去都唔方好
我自己用緊RGB出Sony 14L4
基本上除左紅白機都改晒RGB了
Sony PVM 14L4?
上淘寶睇,機背嘅input 插口同一般家用電視有少少分別
係咪要自己DIY 條cable?
twinesdr 12:13 PM 09-10-17
作者: Terry仔:
Sony PVM 14L4?
上淘寶睇,機背嘅input 插口同一般家用電視有少少分別
係咪要自己DIY 條cable?
20L4 / 14L4 其實同時食到 色差 同 RGBS
1 2 3 

返回主題版面