Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 01-21-15, 07:10 PM   #1
安安
God of Gamer

註冊日期: Jan 2002
今日有煙霞

呼吸困難之下... 我想應該開一條題....

引用:
http://hk.apple.nextmedia.com/realti...61202/55993297

根據世界氣象組織對煙霞的定義,在相對濕度低於80%的大氣情況下,
而能見度因大氣中的懸浮粒子積聚而降至5,000米或以下,便是煙霞。

煙霞有別於霧,霧是近地面空氣中,水氣凝結而成的微粒,視程在1,000米以下;
在1.000米或以上則為薄霧;但如障礙微粒屬塵埃或煙屑,則稱為煙霞,
但並不如詩人口中那般淒美;在中國,煙霞被稱為「灰霾」,好得人驚㗎!

當汽車及工廠排放的氮氧化物,遇上穩定的大氣加上北風微弱,將會積聚,
在日間有充沛的陽光照射下,便會發生光化學作用,形成煙霞。因此,
在本港,煙霞多在冬季,當季候風緩和時較常出現。

環境保護署早前的研究亦顯示,懸浮粒子的積聚與空氣污染有關。
本港的空氣質素監測站,測量空氣中臭氧、二氧化氮、二氧化硫和粒子的濃度。
如空氣中污染物過多,將會導致呼吸系統毛病及引發哮喘發作。

因此,在有煙霞的日子,大家最好都是減少戶外活動,有心臟病或呼吸系統毛病的人士亦可選擇戴上口罩。

此篇文章於 09-16-17 09:54 PM 被 安安 編輯。
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-22-15, 04:12 AM   #2
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
正常生活

舊 08-07-15, 06:20 PM   #3
安安

https://hk.news.yahoo.com/%E4%B8%8B%...091600324.html
下午空氣污染嚴重是有健康指數以來最差
引用:
天文台表示,本港受強颱風蘇迪羅的外圍下沉氣流影響,天氣酷熱有煙霞,
多區氣溫升至攝氏34度以上,其中上水一度錄得37度,沙田、大埔及黃大
仙36度,到下午五時,港九新界多個地區仍然超過35度。
舊 08-07-15, 06:23 PM   #4
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
半off
天文台官方app終於推出
http://www.weather.gov.hk/m/reader_u...0150806_uc.htm
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-15, 06:26 PM   #5
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
煙霞一詞多浪漫 (羞)
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-15, 08:28 PM   #6
luciferdark

頭先6點左右, 除左塔門係10之外, 其他全部都係10+, 搞到今晚唔敢去踩單車

舊 08-08-15, 10:54 AM   #7
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
雖則空氣污染我唔反對
但今次主要問題係個風囉好無

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-15, 11:10 AM   #8
luciferdark

無咁多懸浮粒子, 空氣唔會咁差吧, 主因都仲係祖國恩賜。

舊 08-08-15, 11:17 AM   #9
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
即係話呢,你講平時空氣指數差過以前,係大陸吹落黎無錯
但而家無啦啦爆升唔係因為上面突然吹多左落黎,係個風搞到d塵沉晒落地面,你0係地球邊忽撞到都係爆升架啦...

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-15, 11:30 AM   #10
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
等我以為自己炎熱去游水、踏單車好健康,
原來一直在吸毒…
安坐家中做毒男打機都無咁毒呀~!

此篇文章於 08-08-15 02:03 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-15, 02:01 PM   #11
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
市區多燈位車都感覺到"腳軟"
何況人

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-15, 04:30 PM   #12
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

PSN  IDKENZHAYA
其實係土地供應問題
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-15, 04:46 PM   #13
Samng
Game Master

註冊日期: Apr 2002
依家好多區都36度以上 有冇人身處既地方無開冷氣?

舊 08-08-15, 04:51 PM   #14
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
其實我一路都好好奇 點解由 空氣污染指數 / 微粒 呢d字眼 改為 而家 煙霞 健康指數 既作用係咩

咁樣改 會改變人諗法咩
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-15, 04:57 PM   #15
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: 捲毛老爺 查看文章
其實我一路都好好奇 點解由 空氣污染指數 / 微粒 呢d字眼 改為 而家 煙霞 健康指數 既作用係咩

咁樣改 會改變人諗法咩
當然,污染明示了這是環境令你身體不佳,
至於健康呢就可以無限放大,隨時可以反問係唔係你自身日常生活不檢點
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-15, 05:01 PM   #16
James7s
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2005
引用:

咁樣改 會改變人諗法咩
政治正確性的問題,正如唔可以叫人「白痴仔」,要叫「智力障礙人仕」,唔准叫人「殘廢人仕」要叫「傷健人仕」。
參考︰https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E6%9...AD%A3%E7%A2%BA

有冇用? 呢個係語言偽術,一切都係土地供應不足所引起的。

Disclaimer: All the statement of this post is consider as fictional. Contains of this post should not be used in any legal action nor as evidence. The author of this post does not take any legal responsibility to any people that follow this statement.
免責條款︰此文章之所有內容應被視作虛構。文章之內容並不應被使用於任何法律行動或作為證據。本文之作者對跟從本文章指示之任何人士一律不負任何法律負任。
免責声明書:このポストの全て内容が虚構的と考えであります。ポストの内容が法律行動に使いなりません。まだは証拠になりません。このポストの著者が読者と使用者に全ての法律責任を受けません。

此篇文章於 08-11-15 05:05 PM 被 James7s 編輯。
James7s 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-15, 05:06 PM   #17
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:

咁樣改 會改變人諗法咩
等你第一下反應不切過來

明明是"健康指數"但越高越不健康

舊 08-11-15, 07:45 PM   #18
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

註冊日期: Apr 2003
睇主題以為你講緊某 煙姐 霞姐....
♀宮野真守♀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-16, 05:39 PM   #19
安安

http://hk.apple.nextmedia.com/realti...60927/55699253
鮎魚「游近」帶埋空氣污染 屯門東涌指數一度達爆標10+
舊 09-27-16, 05:53 PM   #20
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: 安安 查看文章
http://hk.apple.nextmedia.com/realti...60927/55699253
鮎魚「游近」帶埋空氣污染 屯門東涌指數一度達爆標10+
點解唔乾脆開新topic

舊 09-27-16, 07:18 PM   #21
Terry仔

睇第一個post, 意為係今日嘅事
不過都差唔多
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-16, 09:32 PM   #22
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
台風扯多左西北風去HK

各位懂的

舊 09-28-16, 12:36 AM   #23
怪人怪人
最低級亂鬥者

註冊日期: Mar 2003
Wii U IDkaijintik
https://www.youtube.com/watch?v=3sW878le2P0

證明做爛個基數幾緊要

吾乃傳說中的貓車(偽)勇者
怪人怪人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-17, 02:24 PM   #24
安安

http://hk.apple.nextmedia.com/news/f...70109/19891027
霧霾殺到 港污染爆錶 
東涌屯門最嚴重 環保署籲減戶外活動
舊 01-09-17, 02:40 PM   #25
朔望~
Game Master
妹控

註冊日期: Oct 2007
依幾日都唔多舒服
真係多謝晒

D3: Enhance#3299
CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:56 AM

手機版 | APP版