Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-03-08, 12:34 PM   #1
God of Gamer
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
傑出警察系列:日做21小時 半年不放假

非常遺憾的是,日做21小時,半年不放假的不是警察喔。

警察夫婦涉虐印傭 日做21小時 半年無假放

(明報) 03月 03日 星期一 05:05AM

【明報專訊】屯門 發生駭人聽聞的警員夫婦涉嫌虐打印傭案。一名23歲印傭,為任職警員的男僱主及化妝師的女僱主做家務及照顧9個月大女嬰,入職半年來從未放假,更遭人長期禁錮及虐打。印傭每天工時21小時,還淪為夫婦的「人肉沙包」,被毆至遍體瘀傷。外傭中介公司女東主察覺有異,前日強行將印傭帶走,當看到其耳朵腫如乒乓球時,東主當場落淚,查明後報警求助。
警方發言人證實,前晚7時許,一名23歲印傭報稱被虐打,警方昨午2時在屯門區拘捕27歲姓黃男子及其同齡姓陳妻子,兩人涉嫌干犯「襲擊致造成實際身體傷害」罪,獲准以500元保釋外出,4月初返署報到。警方承認黃某為警員,但未有交代其駐守區份或會否停職調查。

左耳腫如乒乓球 臉頰瘀黑

疑遭虐打的印傭Tri Agustina,23歲,暱稱阿Mui,其左耳腫如乒乓球,臉頰多處瘀黑及有明顯損傷。陪同她的「皇壹僱傭公司」東主陳小姐,指阿Mui身體另有多處腫傷,慘不忍睹。陳小姐不忿地說:「看到阿Mui的慘況時,眼淚忍不住直流,不明白為何如此殘忍。」

陳小姐稱,阿Mui去年8月轉介到屯門兆麟苑為黃氏夫婦工作,其中黃報稱是西九龍衝鋒隊,女僱主則當化妝師,兩人要求聘用傭工時沒有特別「奄尖」。而阿Mui需負責照顧9個月大女嬰及打理家務,開始長達半年的「非人生活」。

僱主監聽電話 逼說廣東話

陳小姐表示,阿Mui曾在中東工作,首次來港,入職後從未露面,她覺可疑下曾多次致電找她,卻發現其僱主監視阿Mui談電話,且不可以說印尼語,因阿Mui不懂廣東話,無法說出近況。

阿Mui受聘期間,黃曾致電投訴阿Mui「食垃圾」及將女嬰拋落地,但問及是否想換人時,黃卻稱會自行處理。其後陳小姐接獲消息,指阿Mui半年來從未放假及長期遭虐打,故於前日凌晨2時以報警及通知領事館作要脅,強行將阿Mui接往其觀塘寓所。

日吃兩餐 偷吃遭痛毆

阿Mui休息後將受虐過程和盤托出,指僱主夫婦常生爭執,憤怒時拿她泄憤,不斷對她拳打腳踢,又會用拖鞋拍打,令她飽受傷害。她每日要7時起床,工作至凌晨4時,因體力透支曾不小心將女嬰弄跌地上,黃氏夫婦外出時,則會將大門反鎖,將她禁錮在內照顧女嬰。

阿Mui又說,通常每天只吃一至兩餐,故曾偷偷向鄰居討蛋糕吃,當躲進垃圾房偷吃時卻遭男僱主撞破,結果又遭痛毆。陳小姐聽到其悲慘遭遇不禁痛哭,決意報警,並稱會負責阿Mui的醫療及食宿費用。
--------------------------------------------------------------------------------------------------
你話我一竹竿打一船人都好,唔知點解....9成我遇過既警犬都係欺善怕惡

此篇文章於 03-03-08 03:00 PM 被 狼 編輯。
狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-08, 12:37 PM   #2
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
去中東好D…起碼都超巨富之家丫…

舊 03-03-08, 12:47 PM   #3
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
俾個 topic 呃左 .....

仲以為真係有好差佬
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-08, 12:53 PM   #4
REFF~
Crazy Gamer
~z任天迷z~

註冊日期: Apr 2005
XBox Live GamertagoREFFo
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章

仲以為真係有好差佬
我也是

超衰.........印傭唔係人咩
REFF~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-08, 01:08 PM   #5
圖騰製作中

點解$500 咁就可以 Bail 到既?

舊 03-03-08, 01:30 PM   #6
Fio

註冊日期: Dec 2001
真係一對好夫妻
upload相冇得保,打到人咁樣樣就$500搞掂,我唔見得upload相o既人對社會o既潛在危險會高過e pair人渣...
e家望就望之後判重d仲個印傭有得claim返啦
Fio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-08, 02:46 PM   #7
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
比人咁樣虐待法,
個女嬰竟然未出事

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-08, 02:50 PM   #8
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
被topic欺騙左

嚟香港做傭工真係要睇彩數..唔好彩真修係得半條人命返老家><

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-08, 02:54 PM   #9
圖騰製作中

嗚...邊有欺騙大家
家下個警察唔傑出咩
如果唔係點會打到人咁都只需$500 Bail

舊 03-03-08, 03:24 PM   #10
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
你話我一竹竿打一船人都好,唔知點解....9成我遇過既警犬都係欺善怕惡
因為差人都係人

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-08, 04:04 PM   #11
Ringo
Game Master
港 女 唔 易 做

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章

仲以為真係有好差佬
me 2
Ringo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-08, 04:06 PM   #12
大企鵝
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2006
引用:
作者: Fio 查看文章
真係一對好夫妻
upload相冇得保,打到人咁樣樣就$500搞掂,我唔見得upload相o既人對社會o既潛在危險會高過e pair人渣...
e家望就望之後判重d仲個印傭有得claim返啦
潛在危險準則不嬲由神奇o既警方決定~ q
大企鵝 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-08, 04:12 PM   #13
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
點解$500 咁就可以 Bail 到既?
根據香港ge法律制度係非常之合理

個印傭點睇都唔似有錢

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-08, 04:30 PM   #14
habi
Junior Member

註冊日期: May 2007
睇完內文先知個標題咩事
果然係唔會有奇蹟, 又睇下會點判呢d人渣

個女傭好慘, 執返條命算好彩
如果真係被打死咗, 可能只會係失蹤人口度循例幫佢查下咋
habi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-08, 04:37 PM   #15
豆腐
無間豆

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5112 3637 7002
PSN  IDKOUKEN_84
這就是香港警察

真是多麼的和諧阿

舊 03-03-08, 04:42 PM   #16
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
個差佬投訴無講大話,不過隱瞞咗重要部分,主客逆轉,當差果然唔同啲(識屈機)
引用:
阿Mui受聘期間,黃曾致電投訴阿Mui「食垃圾」及將女嬰拋落地,但問及是否想換人時,黃卻稱會自行處理。其後陳小姐接獲消息,指阿Mui半年來從未放假及長期遭虐打,故於前日凌晨2時以報警及通知領事館作要脅,強行將阿Mui接往其觀塘寓所。

日吃兩餐 偷吃遭痛毆

阿Mui休息後將受虐過程和盤托出,指僱主夫婦常生爭執,憤怒時拿她泄憤,不斷對她拳打腳踢,又會用拖鞋拍打,令她飽受傷害。她每日要7時起床,工作至凌晨4時,因體力透支曾不小心將女嬰弄跌地上,黃氏夫婦外出時,則會將大門反鎖,將她禁錮在內照顧女嬰。

阿Mui又說,通常每天只吃一至兩餐,故曾偷偷向鄰居討蛋糕吃,當躲進垃圾房偷吃時卻遭男僱主撞破,結果又遭痛毆。陳小姐聽到其悲慘遭遇不禁痛哭,決意報警,並稱會負責阿Mui的醫療及食宿費用。
--------------------------------------------------------------------------------------------------

此篇文章於 03-03-08 04:48 PM 被 Designer 編輯。
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-08, 04:46 PM   #17
圖騰製作中

引用:
作者: Designer 查看文章
個差佬投訴無講大話,不過隱瞞咗重要部分,當差果然唔同啲
垃圾房食蛋糕同食垃圾是兩回事的
廁所中食飯跟吃屎同樣也是兩回事

舊 03-03-08, 04:59 PM   #18
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
好多人以為請個x庸返屋企,自己就變左王帝(王帝就係法律)個庸工就變左奴隸(奴隸無資格有人權).點對個庸工都無問題.我認為要立法所有僱用 家庭庸工既僱主要接受品格審查.通過左.仲要有人隨時可以上門做家訪.

機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-08, 05:04 PM   #19
大企鵝
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2006
引用:
垃圾房食蛋糕同食垃圾是兩回事的
廁所中食飯跟吃屎同樣也是兩回事
叫法官諗下香港咁多女傭都唔駛食垃圾, 點解你果個要食垃圾lor~
大企鵝 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-08, 05:36 PM   #20
CSY
Ultimate Gamer
女神親衛隊

註冊日期: Mar 2003
都係果幾句啦..
好仔唔當差.. 當差無好人..
有牌爛仔.. 專打市民..
就算不是一竹竿打一船人.. 但都打足99%了..

CSY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-08, 05:41 PM   #21
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
咁唔滿意咪炒左佢lor....
至憎d 東主以為自己比果2,3千蚊可以做大帝.....

舊 03-03-08, 05:45 PM   #22
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
D人係咪變態o架,特警成你E個偽善者快D炒鬼o左佢啦

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-08, 05:46 PM   #23
石原夏織
Ultimate Gamer

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code4597 0320 8939
PSN  IDHO2_0219
引用:
作者: 大山椒魚 查看文章
比人咁樣虐待法,
個女嬰竟然未出事
個女嬰出事...個女庸都唔方有好野