Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 07-11-19, 08:24 PM   #1
david
The One

註冊日期: Mar 2002
The Little Mermaid (TBA) | Disney Re-Re-Re-Re-Re-Re-Remake

引用:
A computer-generated and live-action remake of the 1989 animated Disney movie.
https://www.imdb.com/title/tt5971474/?ref_=fn_tt_tt_9

點解又翻叮?

---
NS CC:Morphus X300

此篇文章於 08-18-19 11:48 PM 被 david 編輯。
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-19, 09:01 PM   #2
HON HON
God of Gamer
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
又玩BLACK... SO SAD

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-19, 04:21 PM   #3
david
The One

敵視你玩火玩上癮

---
舊 07-18-19, 03:41 PM   #4
david
The One

---
舊 08-18-19, 11:17 PM   #5
david
The One

前ONE DIRECTION成員HARRY STYLES都跳船,講真有O的腦同為自己前途著想O既,呢個決定係最自然不過。

---
舊 08-19-19, 11:14 AM   #6
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
可能真人版The Little Mermaid的人魚設定,
係跟The Shape of Water風格都未定…

https://www.imdb.com/title/tt5580390/

https://www.youtube.com/watch?v=XFYWazblaUA

舊 09-10-22, 09:30 AM   #7
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
如果海邊突然出現呢個樣應該驚嚇多過驚喜

由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-22, 08:50 PM   #8
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
佢唔玩「體態正面」(body positive)咪算「執到」囉。

舊 03-13-23, 04:40 PM   #9
肉羊哩咖
griffin611

正式予告:

得,當睇咗成套㗎啦,拜拜~

舊 03-20-23, 11:03 PM   #10
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
Disney阿拉丁真人版可以造得咁似,點解呢套可以明顯抄晒都比套野過?
人地Cosplay個個都還原度相當高,高過Disney。
Disneyland 入面無staff 扮過咩?咁多資源

舊 03-21-23, 04:01 AM   #11
肉羊哩咖
griffin611

明嘅就唔會近呢兩三年都無乜邊套掂~~~

舊 05-26-23, 02:35 PM   #12
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
條魚can sing
睇完早場,Halle Bailey係唱得好好,個人覺得唱得仲好過原版,故仔flow基本一樣,減少卡通feel多番啲實感,CG化改場口改得黎幾靚,整體係合格以上大作未滿,可以一看嘅

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-23, 06:18 PM   #13
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
可以一看...我仲期待緊佢大爆死喎

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-23, 08:42 AM   #14
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
其實呢套個設定改咗做七海都有人魚,所以7個人魚公主都已經唔同人種(貴圈很亂?) 不過佢無玩到水行俠咁七海直頭係唔同物種已經算好

另外其實加多咗王子同佢個王國描寫,叫做合理化番啲佢同黑魚嘅互相吸引因由,兩個都係不甘被上一代束縛

此篇文章於 05-27-23 08:54 AM 被 C.Ryo 編輯。
舊 05-27-23, 10:33 AM   #15
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: C.Ryo 查看文章
其實呢套個設定改咗做七海都有人魚,所以7個人魚公主都已經唔同人種(貴圈很亂?) 不過佢無玩到水行俠咁七海直頭係唔同物種已經算好

另外其實加多咗王子同佢個王國描寫,叫做合理化番啲佢同黑魚嘅互相吸引因由,兩個都係不甘被上一代束縛
即係佢係非洲人魚

舊 05-28-23, 03:11 AM   #16
肉羊哩咖
griffin611

美國票房未知,不過《環時》已經開炮話唔好再畀呢啲「白左」電影「塗毒」廣大同胞喇~~~ 一手放佢入嚟,另一手再刮佢一巴,好嘢。另,大陸個預售票房,連壹佰万都冇~~~

此篇文章於 05-28-23 03:17 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-23, 04:58 PM   #17
C.Ryo
Game Master

美國第一日38M, project今週末可以過120-130M, 唔太好又唔差咁,今年最下位帝王之位,星矢應該可以無難保持玉座

舊 05-28-23, 11:59 PM   #18
肉羊哩咖
griffin611

呢度話星期五開,都估有成肆仟捌佰万,好過 Fast X 頭一日貳仟捌万一大截,其中一個原因係美國星期五開始放假。星期二有實數就知㗎喇,留意喇。
https://www.boxofficemojo.com/date/2...ref_=bo_da_nav

舊 05-29-23, 06:45 AM   #19
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

香港有數字未

[討論] 烏魚對半切全球首週160-170M
https://www.ptt.cc/bbs/movie/M.1685293249.A.664.html

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 05-30-23, 01:44 AM   #20
肉羊哩咖
griffin611

未,茂髮局點有咁爽手㗎~

北美估嘅數出咗,唔報住,等實數,只可以話連 GotG3 都不如,都唔好同對孖寶兄弟比喇⋯⋯

舊 05-30-23, 05:34 PM   #21
肉羊哩咖
griffin611

香港條數出咗,有勞各位老細稍移玉步喇。

舊 05-30-23, 07:28 PM   #22
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

未到500萬,過兩日就到失敗人動畫,應該最後1000萬都可能到唔到a

又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 05-31-23 06:35 AM 被 亍 ◣ 編輯。
舊 05-31-23, 09:41 PM   #23
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
The Little Mermaid《小美人魚》2023

入場睇咗The Little Mermaid (2023),比想像中好睇~!

睇之前有搵返動畫版The Little Mermaid (1989)隻DVD出嚟重溫,
睇埋追加內容,原來仲有個1941年版不過係企劃階段無推出到的,
2023年版加咗唔少新元素落去,有新的歌聽,人物關係圖設定都改咗~!!!

其實1989年版女主角Ariel幾乎淨係得Part Of Your World一首歌,
之後都係Reprise,跟住就啞咗…

今次女主角唱多咗幾首歌,
Under the Sea變合唱版唔係中途離場,首歌長咗仲加咗「夜間巡遊」,
「失聲」後都有用「心聲」唱下去…

有一個位我覺得幾震驚的係隻雀仔Scuttle改咗做識潛水,
仲可以係水底同主角講嘢,最恐怖係佢係魚仔朋友Flounder前捕食其他魚仔食?!!!!
(你唔播埋獅子王首Circle of Life?)

23年版Ariel無再不停讚Eric王子靚仔,
但今次個王子成日玩濕身透視show肌,
相信女主角係睇中呢點一見鐘情吧?

另外,"腳膠"元素仍然存在。

今次無咗簽約,變成玩血誓(John Wick?)
但魔鬼條款仍然存在,有新的咒語阻礙主角玩True Love Kiss。

"邪花"Vanessa都幾索被勾引到都好合理~!

如果套戲好似Maleficent《黑魔后:沉睡魔咒》咁用大反派做主角應該會更有趣,叛逆的烏蘇拉!?

睇返動畫版DVD先留意到Ursula初段已經有提過佢曾經係皇宮生活過,
2023年個海底皇宮無動畫版咁多人工建築物,天然好多。
(如果海底有街名佢哋住果度應該叫七姊妹道)

套戲係咪跟英國皇室新聞改編?
一樣有曾經係皇位繼承人二號人物對皇室報復、一樣有非裔血統的皇室人員。

動畫版Ariel配音員Jodi Benson都有係市集果幕客串登場。

https://movies.disney.com/the-little-mermaid-2023

https://www.instagram.com/disneylittlemermaid/?hl=en

https://www.imdb.com/title/tt5971474/

https://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E5%B...B%BB%E5%BD%B1)

此篇文章於 05-31-23 10:13 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-23, 01:35 PM   #24
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
明顯仲未蝕夠

由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-23, 03:57 PM   #25
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

OFF這才是我想要的TAWAWA

TAWAWA

又《廣韻》中句切
音駐。義同。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] The Eternals (TBA) david 電影版 49 10-24-23 01:55 PM
[西片] The Little Mermaid (2017) david 電影版 2 03-21-17 10:05 AM
TVアニメ「VALKYRIE DRIVE -MERMAID-」始動丨監督:金子ひらく シリーズ構成:黒田洋介 money 日本動漫畫討論版 25 01-01-16 10:44 PM
L@ve once ~mermaid's tears~ 『PSP版の移植、2月発売』 Designer 電視遊戲討論版 5 10-25-10 12:25 AM
下一代遊戲機再remake biohazard,你最想remake邊隻? 石光 電視遊戲討論版 29 08-30-05 02:55 PM

現在的時間是 06:49 AM

手機版 | APP版