Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 08-13-08, 04:25 PM   #1
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
We are READY~~~~to造假

引用:
至於第二幕懾人心魄的天籟童音《歌唱祖國》。當晚舞台上穿紅裙子的9歲女童林妙可,只是「咪嘴」,並未唱歌,那個稚嫩、真摯、使人動容的聲音,也並非林妙可預先錄好的歌聲,而是來自7歲的小女孩楊沛宜。《歌唱祖國》這首歌的創作背景和歌詞,對近代中國人而言,別具意義,當晚現場林妙可的演出、如天籟般的純真歌聲,即時懾住了絕大多數中國人的心魂,全球其他約30億觀衆,相信也會被深深打動。

北京奧運開幕式音樂總監陳其鋼在一個訪問中,透露這首震魂懾魄的《歌唱祖國》,並非由舞台的「微笑天使」林妙可所唱,聲音來自楊沛宜。陳其鋼更說,楊沛宜落選的原因是因為考慮到對外形象,是為了國家利益,而這更是由一名中央政治局委員作出的最後決定。哎吔!這個國家怎麼了,竟然以此低智的認知來處理這件事,實在有點匪夷所思。

首先,林妙可在現場舞台上「咪嘴」,勉強可以接受,因為許多天王巨星的現場表演,也會作這樣的萬一準備,但是林妙可在台前表演,而唱歌的聲音並非來自她,卻不妥當,除非事先公告周知,否則有隱瞞之嫌。

其次,以中國可愛小孩子之多,現在卻選擇「林貌楊音」,難道中國真的找不到一個可以上台表演、歌唱的小孩子?對此,相信絕大多數中國人對此不敢苟同。

「考慮到對外形象,為了國家利益」而棄用楊沛宜,如此的決定老實說有點使人憤怒。看過照片中的楊沛宜,相信很多人都會認為她也很可愛,只要經過裝扮,在舞台上肯定也會贏得掌聲。但主辦者竟然還會對楊沛宜多所貶損,所謂何來?以楊沛宜的條件,何來有損對外形象?何來有損國家利益?我們認為,相關人等要對楊沛宜及其家人,以至對全國人民道歉。因為這些說話是語言暴力,傷害了中國人民的感情。
睇完好鬼心酸,
只係覺得祖國高層真係虛偽又冷血,
咁樣去傷害一個有才華既細路女,
可恥到無人有

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線  
舊 08-13-08, 04:42 PM   #2
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
只可以講, 班高層唔知觀眾想要ge係乜, 唔識分輕重

真!DC 目前離線  
舊 08-13-08, 04:45 PM   #3
機動盜賊首領-電
God of Gamer

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
http://www.gaforum.org/showpost.php?...8&postcount=58

唔係個個都覺得肉酸既.

機動盜賊首領-電 目前離線  
舊 08-13-08, 04:57 PM   #4
HEAD_HUNTER
月圓下之銀狼

引用:
作者: 機動盜賊首領-電 查看文章
唔係人人都有羞恥之心

我的雜談小屋
舊 08-13-08, 05:10 PM   #5
MO

註冊日期: Aug 2005
小題大造
咁都覺得羞恥既好好自己羞恥就好了
MO 目前離線  
舊 08-13-08, 05:20 PM   #6
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
絕不可恥,這是相當值得驕傲的事

我們已經掌握了Division of Labour 的要訣了~

狼 目前離線  
舊 08-13-08, 05:24 PM   #7
DXG
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2007
咪咀就一定係真
不過話佢代唱好似仲未有証據
DXG 目前離線  
舊 08-13-08, 05:26 PM   #8
機動盜賊首領-電

引用:
作者: DXG 查看文章
咪咀就一定係真
不過話佢代唱好似仲未有証據
音樂總監陳其鋼都話左係代唱咯

舊 08-13-08, 05:27 PM   #9
川上双葉
みるをみる

PSN  IDhgckelvin
http://www.youtube.com/watch?v=gSA9xUUXj6E
你地慢慢去羞恥啦

此篇文章於 08-13-08 05:33 PM 被 川上双葉 編輯。
川上双葉 目前離線  
舊 08-13-08, 05:30 PM   #10
ayato
ʕ‧ᴥ‧ʔ

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
絕不可恥,這是相當值得驕傲的事

我們已經掌握了Division of Labour 的要訣了~
笑左

個人覺得無咩大不了

NINTENDO FDCODE:4098 5464 9475
ayato 目前離線  
舊 08-13-08, 05:30 PM   #11
DXG

引用:
作者: 機動盜賊首領-電 查看文章
音樂總監陳其鋼都話左係代唱咯
邊間報紙報?我想睇下
個個女仔個老豆之前仲同佢d行家講佢個女幾威,真係吹脹
DXG 目前離線  
舊 08-13-08, 05:31 PM   #12
MO

引用:
作者: hgckelvin 查看文章
david copperfield?
其實好少事啫,
一場show, 唔通要李寧真係飛咩...
MO 目前離線  
舊 08-13-08, 05:34 PM   #13
圖騰製作中

引用:
邊間報紙報?我想睇下

在北京奧運開幕禮中,當國旗升起,奏起國歌,可愛的九歲女孩林妙可,高唱一曲《歌唱祖國》,歌聲美妙,教全球觀眾難忘。主辦當局昨天透露,為求表演天衣無縫,安排另一名七歲女孩楊沛宜,以其完美童音「幕後代唱」。本報記者 上周六令全球觀眾記憶猶新的京奧開幕禮,一身紅裙的林妙可,在升國旗奏國歌後,於升旗台上以柔美的童音,演唱原本節奏雄壯嘹亮的《歌唱祖國》,伴隨覑五十六名身覑民族服裝的兒童,一同將五星紅旗護送入場的情景,教現場逾九萬名及全球電視機旁的觀眾,均印象深刻。

林妙可早有名氣

由於林妙可在內地娛樂圈早已薄有名氣,曾與跨欄名將劉翔及演員趙薇等合作演出廣告片,又參與過多部電視劇,故她在京奧開幕禮的精采演出,照片還上過《紐約 時報》頭版,瞬即在內地媒體掀起一片讚譽,令這位小童星風頭一時無兩。不少內地民眾認為,林妙可多才多藝,精通歌唱、長笛及鋼琴,能有開幕式中的精采演 出,是理所當然。

昨天,開幕式音樂總監陳其鋼對內地傳媒披露,林妙可完美演出背後另有玄機,製作人員原本想找一名聲音及形象俱佳的七歲小女孩擔當這次重要演出,但在眾多試 音女孩中,一位名叫楊沛宜的女孩子,稚嫩真摯的聲音,被所有製作人員認定最完美,可惜考慮到楊沛宜外表較圓潤,不得不思考再三。

反覆聆聽終選小沛宜

其後,大家再反覆聆聽林妙可的錄音,始終覺得其聲音寬度及高度,不適合京奧開幕禮這種大場合,最後大家決定由林妙可「幕前演出」,楊沛宜「幕後代唱」,以 臻完美。來自四川的林妙可,其父林暉是《法制晚報》攝影記者,她由張藝謀親自從眾多試鏡女童中欽點,她為三分鐘演出,足足準備了一年多。在北京大學附屬小 學一年級的學生讀書的楊沛宜,在開幕式後接受訪問,坦言對幕後代唱並不感到遺憾,又說開幕禮上有自己的聲音,已很滿足。

網民質疑代唱安排

報道一出,掀起內地網民熱潮討論,有人質疑不應幕後代唱,有人盛讚林妙可與楊沛宜幕前幕後演出俱佳,兩名小女童都是「英雄」

狼 目前離線  
舊 08-13-08, 05:34 PM   #14
機動盜賊首領-電

引用:
邊間報紙報?我想睇下
http://www.youtube.com/watch?v=UcC6CsCicTQ

ps.我唔覺羞,個奧運又無我份攪既.不過作為觀眾我覺得肉酸啫.

舊 08-13-08, 05:38 PM   #15
HEAD_HUNTER
月圓下之銀狼

引用:
作者: MPS 查看文章
小題大造
著名女歌手Celine Dion,從來無因為外貌平凡而只係幕後高歌而係幕前由人「代演」。
名滿天下男高音Pavarotti,而男性標準而言並唔係一個美男子但從來唔需要掩蓋自己容貌為大眾高歌。
德蘭修女,蒼桑不堪一張面孔,但世界並無因為外表去忽視其一世大愛行為。

今日,楊沛宜因為外貌「有失大體」,被國家克意放在幕後而由他人「代演」,原來乎大國,不過都係而外表取人而已。

我的雜談小屋
舊 08-13-08, 05:39 PM   #16
MO

一場大型節目最緊要表演完滿, 安全同好睇
個個國家都係咁做
西班牙當年攪, 咪一樣放假聖火
其他國家亦唔知喺咁多燈光舞影裡面做咗幾多我地唔知既假嘢
咁都好羞恥,
有點小題大造
MO 目前離線  
舊 08-13-08, 05:39 PM   #17
機動盜賊首領-電

引用:
david copperfield?
其實好少事啫,
一場show, 唔通要李寧真係飛咩...
有常識都應該知.李寧吊威也.
但係連電視字幕都唔報真正唱個個人既名.而係報咪咀個個人既名就係欺騙囉.

http://uk.youtube.com/watch?v=ZnUX0g...eature=related

的確係無乜大不了.造假野係常事,唔差在多一樣囉.

舊 08-13-08, 05:46 PM   #18
DXG

引用:
個個國家都係咁做
咁都好羞恥,
有點小題大造
未插過西班牙咩
你咁搞俾人篤爆與肯定俾人插ga la
你咪咀就話為左穩陣姐,代唱就另一回事
DXG 目前離線  
舊 08-13-08, 05:47 PM   #19
MO

引用:
作者: HEAD_HUNTER 查看文章
著名女歌手Celine Dion,從來無因為外貌平凡而只係幕後高歌而係幕前由人「代演」。
名滿天下男高音Pavarotti,而男性標準而言並唔係一個美男子但從來唔需要掩蓋自己容貌為大眾高歌。
德蘭修女,蒼桑不堪一張面孔,但世界並無因為外表去忽視其一世大愛行為。

今日,楊沛宜因為外貌「有失大體」,被國家克意放在幕後而由他人「代演」,原來乎大國,不過都係而外表取人而已。
搵個藉藉無名既小妹妹同啲國際歌唱家比
仲要講到德蘭修女...

笑咗,

去聽pavarotti係純聽音樂
去睇奧運開幕禮係要視覺聽覺聲色藝現場氣氛整體享受
你聽pavarotti會唔會見佢著住燈泡衫吊住wire落黎?
根本要比觀眾既完全係兩樣嘢...
咁都好比

駛唔駛叫celine dion唔化裝出黎現
比個最真既一面你先覺得唔羞恥?
MO 目前離線  
舊 08-13-08, 05:51 PM   #20
woodlcw
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2006
引用:
個個國家都係咁做
咁都好羞恥,
有點小題大造
歪理

人地做唔應該做既就要跟住做?

人地唔羞恥你就唔羞恥?

人地周街掉垃圾習以為常, 咁你係咪一樣周街掉垃圾?

香港既公民教育唔係真係差成咁下嘛?

>一場大型節目最緊要表演完滿, 安全同好睇
而且我唔覺請槍咪嘴比人踢爆左有幾完滿同好睇
可能無知(唔知咪嘴事件)既人可能覺得好完滿同好睇既
woodlcw 目前離線  
舊 08-13-08, 05:53 PM   #21
川上双葉
みるをみる

PSN  IDhgckelvin
http://ent.cctv.com/20080813/102456.shtml

此篇文章於 08-13-08 05:55 PM 被 川上双葉 編輯。
川上双葉 目前離線  
舊 08-13-08, 05:58 PM   #22
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
唔係總監自己講出黎架咩?點解個個都話係俾人踢爆0既???

sugihara 目前離線  
舊 08-13-08, 05:59 PM   #23
雙日
Game Master

其實算唔算得上係踼爆? 因為係佢地個音樂總監自己講返出來....

雙日 目前線上  
舊 08-13-08, 06:02 PM   #24
DXG

我無記錯係有外國報紙講先既
之前我都唔知個音樂總監有講過
DXG 目前離線  
舊 08-13-08, 06:09 PM   #25
MO

引用:
作者: woodlcw 查看文章
歪理

人地做唔應該做既就要跟住做?

人地唔羞恥你就唔羞恥?

人地周街掉垃圾習以為常, 咁你係咪一樣周街掉垃圾?

香港既公民教育唔係真係差成咁下嘛?

>一場大型節目最緊要表演完滿, 安全同好睇
而且我唔覺請槍咪嘴比人踢爆左有幾完滿同好睇
可能無知(唔知咪嘴事件)既人可能覺得好完滿同好睇既
件事係陳其鋼自己公開架喎
咁都叫踢爆?
根本都無存心欺騙
講真啲哩國家攪既活動要保密有幾難

仲有連楊沛宜同家人自己都話感到高興同自豪
咁要為咁啲咁小既事而去羞恥既話繼續啦.
MO 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

現在的時間是 07:10 PM

手機版 | APP版