Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-06-16, 11:54 PM   #801
Cpato
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDPato-0402
我上個月去松山都有去下灘站, 由松山坐JR去大約一個鐘
環境係幾靚, 不過比想像中都多人, 我逗留左一個幾鐘影下相
Cpato 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-16, 12:50 AM   #802
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章

咁看來3日2夜箱根會好啲,上次去日光行得太快+冇體力,今次要做得更多多準備
我諗緊下年4月去邊度溫泉區好~~

如果只去日光中禪寺湖(溫泉酒店) + 東照宮果堆附近景點

2日1夜夠唔夠??? 我帶住BB應該去唔到太多地方

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-16, 12:58 AM   #803
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

我記得之前有版友問過有無酒店有洗衣機又有得煮飯的酒店
剛剛在東京住完~~
呢間野超LIKE~~格局幾溫馨~~完全係一個日式家居風

MORE : http://hitomi-kong.blogspot.hk/2016/...ihonbashi.html

完全係可以長住! 我住最細的房都有25平方米~~大過香港宜家D痴線蝸居
二合一洗衣及乾衣機/清潔用品/基本煮食用具/餐具/電飯煲/焗爐咩都有

床分上下兩層~~上下職各自有燈~下床旁邊密封(床頭尾進出)~
同朋友一齊住一流~夜晚可以各自作息

舊 12-07-16, 09:14 AM   #804
rorimoe
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
引用:
作者: Hitomi 查看文章
我諗緊下年4月去邊度溫泉區好~~

如果只去日光中禪寺湖(溫泉酒店) + 東照宮果堆附近景點

2日1夜夠唔夠??? 我帶住BB應該去唔到太多地方
東照宮入面有幾百級樓梯
帶BB去會好辛苦下
由手機版發出
rorimoe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-16, 10:11 AM   #805
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: rorimoe 查看文章
東照宮入面有幾百級樓梯
帶BB去會好辛苦下
由手機版發出
好彩你講一講
咁一定唔得....

舊 12-07-16, 04:26 PM   #806
carychow
Crazy Gamer
自定頭銜

註冊日期: Dec 2006
Nintendo Switch ID4912 7594 2308
3DS Friend Code1693 0391 8181
PSN  IDcarychowhk
XBox Live Gamertagcarychow
引用:
好彩你講一講
咁一定唔得....
日光二社一寺要2018年唔記得幾月先全部裝修好, 單係呢樣就覺得可以唔去嗰頭

舊 12-08-16, 01:45 PM   #807
westpat
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
想問關於九州etc卡,過唔過到指宿有料道路?定係一定要買佢d coupon先過到佢地既gate?
由手機版發出
westpat 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-16, 05:16 PM   #808
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: carychow 查看文章
日光二社一寺要2018年唔記得幾月先全部裝修好, 單係呢樣就覺得可以唔去嗰頭
由中禪寺行去龍頭瀑布我都行咗差不多個幾兩個鐘(大約1點半行3點左右到)
要留意一下,日本有唔少溫泉區都因為泡沫經濟爆咗而變成超級少人去,所以唔係旺季會靜到飛起,日光、鬼怒川都是咁樣。分分鐘香港落街行轉都多人過果度。
另外由於少人去,所以有很多舖都冇開甚至是執咗,所以物資會幾缺下。
還有我果次係去更入啲既湯元,論乾淨就真係一般,仲要同你講溫泉維修而要坐車去其他地方先有得沖涼

舊 12-08-16, 07:00 PM   #809
mkmonkey
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: now_loading 查看文章
我自駕, 高松都冇乜野好做我先過去, 去都好多人
JR未見已人好多, 廁所清潔度變番香港質素,
唔會有空間比你覺得浪漫, 如果個JR 係有飛先入到就好D
謝謝,看來這都是一個熱門既地點呢,仲以為係 d 人跡罕至既車站 ...

舊 12-08-16, 07:59 PM   #810
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
要留意一下,日本有唔少溫泉區都因為泡沫經濟爆咗而變成超級少人去,所以唔係旺季會靜到飛起,日光、鬼怒川都是咁樣。分分鐘香港落街行轉都多人過果度。
另外由於少人去,所以有很多舖都冇開甚至是執咗,所以物資會幾缺下。
還有我果次係去更入啲既湯元,論乾淨就真係一般,仲要同你講溫泉維修而要坐車去其他地方先有得沖涼
唔...我住左咁多間溫泉酒店其實唔覺超級少人去/住
我會覺得中低價果些可能會有呢d情況~宜家d人一係唔住~一住可能想住好d(經濟唔好~難得去溫泉旅行)
剛剛7月的旅行去左一間好CHEAP的溫泉酒店
(因為附近只有民宿/好cheap的商務酒店~我無得揀)
全晚在走廊只見過一Pair客人~堅係好恐佈

反而我住中價位(5/6/7萬yen / night)就經常好多住客

舊 12-09-16, 11:33 AM   #811
rorimoe
Crazy Gamer

引用:
由中禪寺行去龍頭瀑布我都行咗差不多個幾兩個鐘(大約1點半行3點左右到)
冇溫泉街的溫泉區一般都係好靜
只不過係D人唔會出街

如果去箱根/有馬/城崎有温泉街的地區就會多返D人
由手機版發出
舊 12-10-16, 07:12 AM   #812
rayho
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2006
舉手發問:
關西買薄本都是集中在日本橋附近?

Origin ID : sleeperho
rayho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-16, 09:47 AM   #813
maxwaver
Game Master
自爆を使う程度の能力

註冊日期: Jan 2007
日光我覺得最應該去的係戦場ヶ原…去過一次後想四季都去一次…
圖大

中禪寺湖呀,華嚴瀑個d都可以用相體會七成,呢個真係要自已行完先感受到

但有BB日光d點應該幾難行,去有馬或者草津算啦

此篇文章於 12-10-16 09:50 AM 被 maxwaver 編輯。
maxwaver 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-16, 12:01 PM   #814
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: maxwaver 查看文章
圖大

中禪寺湖呀,華嚴瀑個d都可以用相體會七成,呢個真係要自已行完先感受到

你就好啦,我去果時前一晚落大雪吹大風,結果第二朝變成陰天

大圖

華嚴瀑布

龍頭瀑布

湯元瀑布

戰場原

日光東照宮

舊 12-10-16, 10:40 PM   #815
rorimoe
Crazy Gamer

引用:
作者: rayho 查看文章
舉手發問:
關西買薄本都是集中在日本橋附近?
梅田都有間mandarake

此篇文章於 12-10-16 10:45 PM 被 rorimoe 編輯。
舊 12-10-16, 10:41 PM   #816
rorimoe
Crazy Gamer

引用:
你就好啦,我去果時前一晚落大雪吹大風,結果第二朝變成陰天
上圖果個唔係東照宮喎..
舊 12-11-16, 11:41 PM   #817
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
圖大

我考慮得日光點計都唔係去關西所以唔會揀有馬
草津唔係唔想去~不過鐵路+巴士又係轉車轉到頭痛
東京高速巴士直去又太耐~~

改為考慮越後湯澤/那須/輕井澤是但一個

舊 12-12-16, 12:04 AM   #818
kennethyu
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
我會係2月尾去睇河津櫻

想問下stay 係箱根, 熱海定伊東會好D???

2月嗰時箱根會唔會無野好做?

Thx
kennethyu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-16, 02:26 AM   #819
rorimoe
Crazy Gamer

今年二月去過箱根,可以答你如果你想睇花應該冇
山上都仲有積雪

住邊度都係睇budget做人啦
同一質素的話箱根最貴
箱根冇25000/晚1人以上都唔太掂
留意活火山爆發的話有機會冇纜車搭
舊 12-12-16, 08:26 AM   #820
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: kennethyu 查看文章
我會係2月尾去睇河津櫻

Thx
3個地方都去過,如果係為睇河津櫻,
揀住箱根無咁方便囉,當然,stay完伊豆果邊再stay箱根都ok,
不過學樓上講睇budget,
伊東熱海溫泉旅館就無咩好揀,大部分都好舊,
箱根選擇多間中都有新旅館開,不過呢個溫泉區d溫泉旅館就唔太抵住,
舊年去時已經揀35000/人的旅館但都其實唔係太正(如果在由布院已經夠住豪華獨立屋)

箱根有些景點唔係太季節性幾時去都ok,
例如玻璃之森呀小王子博物館果類同盧之湖果邊,大涌谷吊車唔知開番未,有一期係長期停左

舊 12-12-16, 06:23 PM   #821
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
呢d位真係幾吸引

【遊日注意】Yen跌到6.7啦!一個月打88折 2月初以來最平
http://hk.apple.nextmedia.com/realti...61212/56035933
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-16, 11:37 PM   #822
maxwaver
Game Master
自爆を使う程度の能力

註冊日期: Jan 2007
引用:
我考慮得日光點計都唔係去關西所以唔會揀有馬
草津唔係唔想去~不過鐵路+巴士又係轉車轉到頭痛
東京高速巴士直去又太耐~~

改為考慮越後湯澤/那須/輕井澤是但一個
我上次去草津係猴子mode咁比人拖住轉左三個鐘電車

雖然好遠但溫泉街真係好正
最重要係完全唔覺強國人(鬼佬反而有唔少)

輕井太出名應該好多強國人?(未去過

------------

BTW年末年始東京到底有咩好做
31朝落地然後3號先離開東京去沼津,但行程只有一號塞滿左....

此篇文章於 12-12-16 11:40 PM 被 maxwaver 編輯。
maxwaver 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-16, 10:20 AM   #823
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
我上次去草津係猴子mode咁比人拖住轉左三個鐘電車

雖然好遠但溫泉街真係好正
最重要係完全唔覺強國人(鬼佬反而有唔少)

輕井太出名應該好多強國人?(未去過

------------

31朝落地然後3號先離開東京去沼津,但行程只有一號塞滿左....
我帶呀女剛剛11月去左一轉(1歲)~已經失控~所以完全唔敢去D轉車太多的地方…黎緊12月關西去廣島大阪和歌山….諗起都頭痕…

輕井澤初夏去過~
輕井澤夏天係旺季~遊客多~但輕井澤範圍實在太太太大~景點散結果遊客分佈散~商店街同OUTLET果頭先會多人~~所以呢個地方仍然適合慢遊
我妹試過2月去輕井澤佢話靜到不得了~你想避遊客可考慮XD

舊 12-14-16, 01:03 AM   #824
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
引用:
作者: kennethyu 查看文章
我會係2月尾去睇河津櫻

Thx
點解唔stay 河津? 可以睇埋夜櫻,不過我又唔覺夜晚係必睇,日頭就好靚, 我上次係去熱海睇埋梅花,去埋西伊豆,河津玩住左兩晚今井濱海岸
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-16, 02:09 AM   #825
rorimoe
Crazy Gamer

引用:

c91

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.7 Hitomi ~清談館~ 1001 01-09-15 12:40 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.5 Hitomi ~清談館~ 1001 09-16-13 07:21 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.4 Hitomi ~清談館~ 1004 03-10-13 12:15 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.3 Hitomi ~清談館~ 1004 11-15-12 11:18 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.2 Hitomi ~清談館~ 1014 06-16-12 09:32 AM

現在的時間是 05:52 PM

手機版 | APP版