Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 09-06-13, 08:26 PM   #1001
爽神
God of Gamer

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 神秘過客 查看文章
年代久遠o既產物, 都唔方會有高清鏡頭拍, 解像度升極有限, 出 BD 其實意義不大
應該係菲林問題
如果係以前電影用既菲林,冇記錯復刻到4k質素都得
但演唱會真係難講d,而且點hd法咪又係得4:3

今次真係睇下9月25號出黎既結果係點啦

舊 09-06-13, 08:35 PM   #1002
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
二千尾齊六隻日版bd 都ok , 有spec 可睇到? 條聲重係LPCM 2.0 16bit ?
upsampling 加條24bit / 96 kHz DTS HD MA 我已經收貨了

有無朋友知道點解唔會出95 live ? 最想睇真係呢個, Youtube d source quality 好差

舊 09-06-13, 09:12 PM   #1003
爽神

引用:
作者: SHIJI.F.LAPPLAY 查看文章
二千尾齊六隻日版bd 都ok , 有spec 可睇到? 條聲重係LPCM 2.0 16bit ?
upsampling 加條24bit / 96 kHz DTS HD MA 我已經收貨了

有無朋友知道點解唔會出95 live ? 最想睇真係呢個, Youtube d source quality 好差
呢場遲早出硬,我都諗唔到佢唔出既理由
以前就話估計佢拎左d片黎做mv所以唔出(scars, dahlia之類)
但後來連93,94都出返(93出左aol,94當年係ss game獨佔),我就唔太考慮呢d問題了
所以我諗佢而家係留返黎養老用

95個bootleg source本身係好差下,youtube同原片都應該唔會差得好遠

btw, 如果係日本電視台果類
我見到佢地用hd播返d舊片其實真係幾清下
例如紅白,好肯定係有hd質素,好鬼清
甚至較小型既節目(如pop jam)都有hd,我見過直頭係用16:9去拍
同埋而家music station播果d舊片段睇返都好清,一定>sd
所以真係等睇xjapan係點

其實而家有唔少果個年代既日本演唱會都有出返bd (例如我見到同期既buck-tick)
有冇人買過黎睇下質素係點?a

舊 09-06-13, 09:16 PM   #1004
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
睇見佢隻Yoshiki Classical 有誠意到咁, 乜野 BD 都唔使抱太大期望啦 \

舊 09-06-13, 09:20 PM   #1005
爽神

引用:
作者: 神秘過客 查看文章
睇見佢隻Yoshiki Classical 有誠意到咁, 乜野 BD 都唔使抱太大期望啦 \
無論質素係點
呢set野本質已經係無誠意+昆水之作

舊 09-06-13, 09:25 PM   #1006
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
我真係想知佢仲要食老本食幾次? a

舊 09-06-13, 09:44 PM   #1007
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
引用:
作者: 爽神 查看文章
呢場遲早出硬,我都諗唔到佢唔出既理由
以前就話估計佢拎左d片黎做mv所以唔出(scars, dahlia之類)
但後來連93,94都出返(93出左aol,94當年係ss game獨佔),我就唔太考慮呢d問題了
所以我諗佢而家係留返黎養老用

95個bootleg source本身係好差下,youtube同原片都應該唔會差得好遠

btw, 如果係日本電視台果類
我見到佢地用hd播返d舊片其實真係幾清下
例如紅白,好肯定係有hd質素,好鬼清
甚至較小型既節目(如pop jam)都有hd,我見過直頭係用16:9去拍
同埋而家music station播果d舊片段睇返都好清,一定>sd
所以真係等睇xjapan係點

其實而家有唔少果個年代既日本演唱會都有出返bd (例如我見到同期既buck-tick)
有冇人買過黎睇下質素係點?a
明白, thanks
堆bd 應刻買硬
雖然已睇返n 次同學大家話炒冷飯
但可能唔買box 了

Yoshiki CD 已留了, 支持一下佳哥的實體CD

舊 09-06-13, 11:24 PM   #1008
爽神

X JAPAN伝説ライブ初ブルーレイ化! - 芸能社会 - SANSPO.COM(サンスポ)
http://www.sanspo.com/geino/news/201...090018-n1.html

-
話時話原來又係warner jp出

舊 09-07-13, 12:44 PM   #1009
爽神

X JAPAN : X JAPAN、ライブ映像6作品が初のBlu-ray化 / BARKSニュース
http://www.barks.jp/news/?id=1000094161

-
呢度寫得清楚d

普通單體bd係"特製GOLD Disc 20名"
同埋有購入者特典,冇寫係乜,剩係話初回有
不過如果對比返hmv個寫法,有機會只係筆誤當左個大標題係其中一樣野而已

bd box就係"豪華特製GOLD Disc 5名"

ナタリー - X JAPANの東京ドーム映像6タイトルを一挙Blu-ray化
http://natalie.mu/music/news/98815

---------------------------------------------------------------------------------------

X JAPAN/Blu-ray BOX<完全生産限定盤> - TOWER RECORDS ONLINE
http://tower.jp/item/3304177/Blu-ray-BOX

商品の説明

本作品は4:3画面のSD(標準画質)で撮影された映像をアップコンバーションし、映像ノイズを可能な限り修復した上でHD(ハイビジョン)マスター化しています。この作品のBlu-rayディスクに収録された映像は規格上16:9ですが、実際はライヴ当時収録された4:3画面の映像となっており、16:9のワイドテレビでは画面の左右に黒帯が入る状態での視聴となります。

-
即係左右兩邊有黑邊既16:9
不過我覺得總好過而家左右兩邊整做"鏡面"果種偽16:9

此篇文章於 09-09-13 08:48 PM 被 爽神 編輯。
爽神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-13, 07:55 PM   #1010
爽神

開左新主題,請移玉步

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[粉絲區] X JAPAN專區VII ◆ 2011年11月4日 香港!!! [9/9~9/18-SOUTH AMERICA TOUR.10/28~11/8-ASIA TOUR] 爽神 Neo Music UNIVERSE 1007 09-07-11 08:06 PM
***濱崎步專區*** (vol.2) ~Asia Tour 2008~ 即將發售 darkvolver Neo Music UNIVERSE 1002 04-13-09 02:37 PM
KOTOKO ASIA TOUR 2007 IN TAIWAN 強化人間ですの~★ 日本動漫畫討論版 26 07-01-07 11:29 PM
Robin Gibb 再來!! Magnetic Tour 2006 Asia t-cup Neo Music UNIVERSE 2 10-25-06 01:10 PM
[PS2]J League Winning Eleven 8 Asia Championship 11月18日發売決定 steve 電視遊戲討論版 46 10-08-04 10:23 PM

現在的時間是 01:56 AM

手機版 | APP版