Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 35 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 55  ... 最後
~清談館~>環球氣候討論 VOL6.2017
Gundam MK-2 02:42 PM 09-14-18
碼頭已出通知,今晚23點停收櫃
聽朝6點停止所有貨櫃操作

我從使用 Tapatalk 的 G8342 發送
david 02:53 PM 09-14-18
西九站料關閉
高鐵員工照上班無補水

作者: :
超強颱風「山竹」預計周日最接近本港。剛開放售票未夠一周的西九龍高鐵站,料首次面對8號或以上颱風,屆時西九站不會如其他港鐵車站一樣,繼續開放或有限度運作,而是全站關閉。惟高鐵未通車,車站又關閉,外判員工仍被下令如常準時上班,更不獲津貼,怒斥承辦商和港鐵涼薄,草菅人命。

港鐵被轟涼薄

高鐵本月23日才通車,西九龍站本周一起開放售票。本報昨致電港鐵客戶服務熱線查詢,職員稱若天文台懸掛8號或以上的颱風信號,西九站會關閉,票務中心也暫停運作。至於高鐵通車後,遇上8號風球或黑雨等,車站是否仍暫停運作,職員指不太清楚。
雖然8號颱風下西九站關閉,但外判員工仍要獨守空站。據本報取得的外判合約,懸掛3號或以上颱風,僱員必須照常返工,並列明「倘若不報到上班或又不與公司聯絡,則作為缺席及不服從命令論處」。
有西九站外判員工指,曾向管理層查詢颱風下的工作安排,但對方僅指要按合約行事,無論10號風球抑或黑雨,都要如常準時上班。該員工質疑,西九站未通車,颱風下又會關閉,卻要員工冒險上班,不但多此一舉,更是草菅人命。據了解,現時港鐵員工在颱風下工作,獲發工資1.5倍的津貼;港鐵車站的外判員工也有定額津貼。惟獨高鐵西九站的外判工,合約沒寫明提供津貼。員工批評港鐵和承辦商涼薄,「親生仔(港鐵聘請)就有,我哋高鐵就乜都冇」。本報向港鐵查詢未獲回覆。
係咪唔記得佐用活人做地基所以而家要補做...
歌絲˙暮斯 03:17 PM 09-14-18
有冇一個地方好似香港咁,有超強颱風來到,好多人一邊希望人人平安,一邊希望啲新基建全部吹冧晒?你話香港人好心定黑心?係咪心理變態?

其實個心態好易明白啫。有個長期綁匪,對你啲家產予取予攜,千億千億咁攞,錢就點都攞唔返架啦,咁你梗係希望綁匪裝錢用錢嘅地方,有十部八部中國製嘅電器,連環爆炸,咁個心一定涼啲。

#葉一知
由手機版發出
ALEX CHOW 05:40 PM 09-14-18

ComeLOLoh 06:21 PM 09-14-18
作者: Busconcamp:
據聞某d地區...五金店日本城...
皺紋膠紙賣光光

係,我屋企附近間日本城無晒。
ComeLOLoh 06:39 PM 09-14-18
升呢變12級了!!!
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C...A2%B6%E9%A2%A8
ComeLOLoh 10:03 PM 09-14-18
【颱風山竹】中電料供電系統或受影響
http://imoney.hket.com/article/21611...F?r=cpsdfb#_=_
J+1 08:04 AM 09-15-18
今次攻苦越吹越大反而又覺得有陰謀...
由手機版發出
david 08:24 AM 09-15-18
作者: J+1:
今次攻苦越吹越大反而又覺得有陰謀...
由手機版發出

吹冧曬O的大白象只係因為風太強,唔係支那突式建築問題?
J+1 08:27 AM 09-15-18
[陰謀]如果連央電都配合停番一兩個鐘電就更加順理成章....
由手機版發出
Rv250 09:52 AM 09-15-18
作者: david:
吹冧曬O的大白象只係因為風太強,唔係支那突式建築問題?
冇事就話結構良好, 有事就千年一遇, 冇得輸
睇隔離壇文匯同新華社已經預告咗

個風真係唔講得笑, 但係呢兩日天氣實在冇乜實感
&望住對面幾幢大廈個天台嗰堆無線電話天線有啲不安
Busconcamp 11:53 AM 09-15-18
時速30公里...
喂!山竹牛肉妳超速喎!
ComeLOLoh 03:23 PM 09-15-18
咁強既風真係唔好去衝浪。
更加唔好乜鬼癡人海浸。

陣風17級
https://www.bastillepost.com/hongkon...b4%9a%e9%a2%a8

受山竹環流影響台東漁船沉沒 宜蘭沙灘掀10米巨浪吞台女
https://www.bastillepost.com/hongkon...8f%b0%e5%a5%b3
aquarius 03:26 PM 09-15-18
留喺屋企睇the perfect storm..
Kinny Riddle 04:38 PM 09-15-18
屋企係對住山唔係對住海,希望會無事。

提供參考:

去年嘅十號風球白鴿係被評級為Cat 3

1999年十號風球約克只不過係Cat 1

1962年嘅恐怖颱風溫黛只係Cat 2

呢個山竹未登錄呂宋島已經係最高級別嘅Cat 5。

真係大部份1980年後出世嘅港人都未必會經歷過咁恐怖嘅級數,希望大家執生。
滅龍士 04:47 PM 09-15-18
16:20已經掛3仔
GreenTea 04:57 PM 09-15-18
今日無敵咁好天
百佳開始有人搶乾糧
ALEX CHOW 05:46 PM 09-15-18
天文台:不排除要發十號風球 呼籲市民今日內完成防風準備

香港電台-港聞2.9k 人追蹤

Py(5p Lh(1.5)" title="超強颱風「山竹」逐漸迫近香港" data-reactid="17">超強颱風「山竹」逐漸迫近香港

超強颱風「山竹」逐漸迫近香港,一號戒備信號現正生效,天文台助理台長鄭楚明表示,考慮下午稍後改發三號強風信號,預料風勢在今晚半夜會轉急,呼籲市民今日內完成防風準備。
鄭楚明在本台節目《星期六問責》表示,「山竹」雖然登陸呂宋有所減弱,但中心風力仍達每小時約210公里左右,較去年的「天鴿」更強,加上「山竹」環流廣闊,對廣東沿岸威脅嚴重,天文台不排除要發出九號或十號信號。
鄭楚明提到,受「山竹」下沉氣流影響,今日天氣不錯,但黃昏時開始有雷暴,明日天氣急劇轉壞。
出席同一節目的保安局副局長區志光說,當稍後天文台改發三號強風信號後,當局便會啟動緊急事故監察及支援中心,整個政府將投入應變及善後工作。民政事務總署表示,希望晚上完成所有疏散市民的工作。
IDGAF 06:47 PM 09-15-18
作者: Busconcamp:
據聞某d地區...五金店日本城...
皺紋膠紙賣光光
有炒價添…

有次打風好似八號未掛十號,
已經見到公園涼亭仔個蓋吹甩飛過對面馬路,
所以都唔係無機會有雜物飛中玻璃窗,
貼定個米字旗保平安啦~!
亍 ◣ 06:53 PM 09-15-18
好似向西北多左...
Gundam MK-2 07:02 PM 09-15-18
作者: 亍 ◣:
好似向西北多左...
無錯
呢半日變成正西北
又係全部氣象局都估唔到,上完呂宋竟然仲可以偏返北

martinnitram 09:55 PM 09-15-18
作者: GreenTea:
今日無敵咁好天
百佳開始有人搶乾糧
頭先落街都無咩風..
6點幾o個時想買麵包, 點知行o左五六間麵包舖咩都無, 唔通星期一真係要空肚返工?
睇天文台個預計, 16 日 8:00 pm 已經入o左陸地, 星期一會唔會半日都無
Gundam MK-2 10:02 PM 09-15-18
作者: martinnitram:
頭先落街都無咩風..
6點幾o個時想買麵包, 點知行o左五六間麵包舖咩都無, 唔通星期一真係要空肚返工?
睇天文台個預計, 16 日 8:00 pm 已經入o左陸地, 星期一會唔會半日都無
係咩令你有星期一可以有半日嘅錯覺?

ビスケット 10:29 PM 09-15-18
有年打風打到成楝樓喺度搖嚇到我X都縮埋
從此我寧願返工都唔想打風
ComeLOLoh 11:16 PM 09-15-18
真巨形,望衛星圖,感覺得同直打差唔多。
https://www.weather.gov.hk/wxinfo/in...te/satc_uc.htm
第一 ... 35 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 55  ... 最後

返回主題版面