Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 06-16-17, 10:55 PM   #8151
MultiPASS
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: liar 查看文章
都話你底裝羅,請便就唔使引用回覆啦。
我就到此為止,唔回啦。
你打咁大段俾我,唔回就真冇乜禮貎。
MultiPASS 目前離線  
舊 06-16-17, 10:59 PM   #8152
阿悶.
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2006
有人買左黃色joycon嗎? 準備聽日去買多對, 請問e批會唔會有接觸問題?
阿悶. 目前離線  
舊 06-16-17, 11:03 PM   #8153
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
今批好似真係幾大問題???
我見FB都愈來愈多插DOCK就死機的報告
lineage19 目前離線  
舊 06-16-17, 11:11 PM   #8154
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
引用:
作者: lineage19 查看文章
趕工?
分左d比其他廠做?
或將之前過唔到QC d機執一執再出過
lodoss 目前離線  
舊 06-16-17, 11:24 PM   #8155
Fio
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: 赤武神 查看文章
call老任check機,你所講係唔多正常的
玩咩game?

PS.呢排我有見有用家report入dock變慢要換機
啱啱search咗陣,睇嚟都係同問題要成部換
真係so sad,未試過買電器一買就有問題
難得個勢咁好真係唔希望俾qc影響到,寧願冇貨都要做好d qc啦

d save data仲係跟機?唔解唔跟acc上cloud....
Fio 目前離線  
舊 06-16-17, 11:27 PM   #8156
lodoss
Crazy Gamer

引用:
作者: Fio 查看文章
啱啱search咗陣,睇嚟都係同問題要成部換
真係so sad,未試過買電器一買就有問題
難得個勢咁好真係唔希望俾qc影響到,寧願冇貨都要做好d qc啦

d save data仲係跟機?唔解唔跟acc上cloud....
無論DL及實體版save都係跟機
lodoss 目前離線  
舊 06-16-17, 11:27 PM   #8157
天野
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2004
引用:
賣得有幾好?三個月唔夠就想玩銷量?
人地過左六千幾萬,年均銷量係二千萬,月均大約都係一百五十萬。加上同類形平台有二千幾萬,高等級(pc)平台都有常數賣到d game。
者係版友話齊,而家e3無第三方game,我想玩第三方係咪要等到2018年呀,係咪應該專心玩老任game算呀,定係買定黎等?你如果提議D人買黎等,重要越來越多人一齊等。我覺得咁諗野都ok架喎。
從來買機都係睇有冇game岩玩先買
冇岩玩咪唔好買住羅
我相信大部份正常人都係有game玩先買
天野 目前離線  
舊 06-16-17, 11:31 PM   #8158
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: lineage19 查看文章
應該係上星期街鋪開始賣賣到依家嘅一部分機有問題
狀況似一開波左JoyCon

今日番嘅新一批就暫時都未見出事
leungky1 目前離線  
舊 06-16-17, 11:38 PM   #8159
AhTin

註冊日期: Sep 2012
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
出咗,我見網友報價$513、$540、$550都有,
但唔知有無分行版、日版、歐版。

睇圖隻neon yellow Joy-Con顏色就幾靚了,
但想問下買咗的版友,
實物係咪一樣咁螢光同會唔會好易"食色"整污糟?
(好似G-SHOCK d膠錶帶咁呢)

有咩款amiibo係$10,
我宜家我手上得3隻amiibio,
最大用途係save低我砌的Mii公仔,
同埋每日玩Zelda BOTW時打卡拎下小小食材咁。

真係鍾意玩GAME的,又點會只玩一部遊戲機/一個品牌的作品,
打機的嘢都係及時行樂,駛唔駛講到要誓死孝忠咁先配得上玩某一機種,
仲要當自己係KOL,講到係人哋唔識貨咁…

睇返E3 2017公佈的GAME陣容之後,
6月ARMS、7月Splatoon 2、8月Monster Hunter XX、Mario + Rabbids Kingdom Battle(會有中文版),
9月Fire Emblem Warriors(中文版)、10月Super Mario Odyssey(中文版),
我睇佢行版NS主機代理/批發商有無貨都好,都有排大熱同大把炒賣理由咁喎,
慶幸4月尾出Mario Kart 8 Deluxe時用公價買到機+GAME咋…
動森個四隻,之前迷你紅白機時期賣10蚊
AhTin 目前離線  
舊 06-16-17, 11:40 PM   #8160
violetgaze
Junior Member

註冊日期: Feb 2017
引用:
係眼見老任e3無第三方,覺得有得解。係個壇就一堆人吹到萬千寵愛既switch,但係e3上得幾隻第三方(唔計獨立廠),又解釋到九唔搭八咁羅。
差別機體本身就難開發,switch行緊果條唔係大路就更無人會就,老任屈曬d game上switch已經盡左全力。

日本巿場已經連第四名都賣唔過百萬,DQ連五百萬主機都要食,唔鬥啦。
如果想玩日廠果d翻炒作,其實放開少少眼界,個場上面有大量高品質獨立作,風格大異,十年已經入主家用、便攜、手提機,唔使等老任發巿。更何況果d日廠而家都頂唔著要出返主流巿場。
Switch係3ds+wiiu後繼機,點解提銷量就接wiiu,提game/目標群就指3ds,上面幾句回覆個表現係好明顯。
錯哂
1)NS已經好多開發者極易開發, 且好似話今次任記開發機價格極度親民
2)老任未屈曬d game, 好多IP未用到, 而且多左唔少新IP
3)FIFA咪就左, UBI咪就左囉, WIIU賣得差, 任何事都總有個過程架,
點解PSV賣得差都一堆雙版本, NS即使賣得好都話冇人會跳?
你點知一定唔係大路, 而係兩條路? 未卜先知?
4)根據任天堂講法, NS係WIIU後繼機, 而唔係3ds+wiiu後繼機
任天堂公佈左NEW 2DS XL, PKM SUN/MOON加強版留守3DS, game繼續support至2018
5)其實你係唔係唔知NS日本現時普及速度快過PS4日本同期好多呢?
6)如果講日系新IP/另類野, 任系機出得少? 你講笑咋?
7)咩叫主流市場? 家用係歐美主流, 其實手提/mobile先係日本主流,
你可以話NS即使有3廠9成都會係日系, UBISOFT仲有冇新野要睇賤兔表現, 但你講到NS肯家又三廠無視就太武斷了

但原來你係"DIE HARD FANS"
怪唔之得對NDS/3DS實際上3廠line up一無所知啦, 仲喺度扮客觀, 哈哈
violetgaze 目前離線  
舊 06-17-17, 12:11 AM   #8161
年輕所犯下的錯誤

註冊日期: Jun 2013
引用:
作者: leungky1 查看文章
應該係上星期街鋪開始賣賣到依家嘅一部分機有問題
狀況似一開波左JoyCon

今日番嘅新一批就暫時都未見出事
上星期出機 試左幾次插dock都冇事 之後應該都冇事架下? 驚驚地
年輕所犯下的錯誤 目前離線  
舊 06-17-17, 12:25 AM   #8162
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
引用:
作者: 年輕所犯下的錯誤 查看文章
上星期出機 試左幾次插dock都冇事 之後應該都冇事架下? 驚驚地
冇事就冇事,有事就有事!放心
唔知係咪關N記粒chip事

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186

此篇文章於 06-17-17 12:28 AM 被 赤武神 編輯。
赤武神 目前離線  
舊 06-17-17, 12:34 AM   #8163
WAL1

註冊日期: Oct 2002
一次正常就冇問題架啦
由手機版發出
WAL1 目前離線  
舊 06-17-17, 01:18 AM   #8164
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
改掣…?!
加闊部機,重新擺個過analog stick位置…

The Ultimate Nintendo Switch Mod!

Max has been playing his Nintendo Switch 24/7 since he got it, causing him to deal with a debilitating thumb cramp from the analog stick. Ben offers to 3D print an add-on for the joy con to move the analog stick to the proper position. Ben attempts to save Max from making a tragic mistake.

https://www.youtube.com/watch?v=be6Ozc1_tAM

舊 06-17-17, 02:01 AM   #8165
liar
Game Master

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDLastcoin
XBox Live Gamertagbbconlinenews
引用:
作者: violetgaze 查看文章
錯哂
1)NS已經好多開發者極易開發, 且好似話今次任記開發機價格極度親民
2)老任未屈曬d game, 好多IP未用到, 而且多左唔少新IP
3)FIFA咪就左, UBI咪就左囉, WIIU賣得差, 任何事都總有個過程架,
點解PSV賣得差都一堆雙版本, NS即使賣得好都話冇人會跳?
你點知一定唔係大路, 而係兩條路? 未卜先知?
4)根據任天堂講法, NS係WIIU後繼機, 而唔係3ds+wiiu後繼機
任天堂公佈左NEW 2DS XL, PKM SUN/MOON加強版留守3DS, game繼續support至2018
5)其實你係唔係唔知NS日本現時普及速度快過PS4日本同期好多呢?
6)如果講日系新IP/另類野, 任系機出得少? 你講笑咋?
7)咩叫主流市場? 家用係歐美主流, 其實手提/mobile先係日本主流,
你可以話NS即使有3廠9成都會係日系, UBISOFT仲有冇新野要睇賤兔表現, 但你講到NS肯家又三廠無視就太武斷了

但原來你係"DIE HARD FANS"
怪唔之得對NDS/3DS實際上3廠line up一無所知啦, 仲喺度扮客觀, 哈哈
Die hard fans一d都唔會阻你繼續打其他廠既game,我唔知有條例玩開一部機就唔比玩第二部機。哩貼都慣左講多兩句就話人打手,我係die hard fans少好多廢話好無?

我可以話switch會有第三方支援,但程度好有限,因為講左大舊肉係主流家用機同手遊果邊,二來機能同體驗都有差異,廠家要做多個版本。唔會有個post入面果種形勢大好既支援,which重有人話switch起飛添。
PSV多雙版本game係指日系掛,因為佢地d ps3 game可以係sdk轉做PSV game,and vice versa.

你其他內容我唔知你自己信唔信啦,wiiu d game唔係入曬switch?手提機係大路,只計日本?日本廠本身都試圖走出日本巿場,我都唔太清楚日本巿場個重要性。而且下下第三方都講日本廠,連普及程度都話重快過ps4(係日本)。我唔知個世界其他地區發生咩事,但又唔提下日本巿場一年縮過一年架喎?而且我無話過日系小遊戲唔算新game喎,我係嘲諷d翻炒作,同老任一度排斥indie game,搞到你地好似發現新大陸咁。
其實唔少人都係咁按任天堂表現黎窄細視野,我使咩扮客官。

此篇文章於 06-17-17 02:07 AM 被 liar 編輯。
liar 目前離線  
舊 06-17-17, 03:37 AM   #8166
新月
Game Master

註冊日期: May 2005
PSN  IDSURYC_KO
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
改掣…?!
加闊部機,重新擺個過analog stick位置…

The Ultimate Nintendo Switch Mod!

Max has been playing his Nintendo Switch 24/7 since he got it, causing him to deal with a debilitating thumb cramp from the analog stick. Ben offers to 3D print an add-on for the joy con to move the analog stick to the proper position. Ben attempts to save Max from making a tragic mistake.

https://www.youtube.com/watch?v=be6Ozc1_tAM

咁咪無左原創o既原意,一機兩掣?
新月 目前離線  
舊 06-17-17, 09:51 AM   #8167
leungky1

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: 新月 查看文章
咁咪無左原創o既原意,一機兩掣?
佢比老任機會整多款手掣賺錢就真
JoyCon Pro
leungky1 目前離線  
舊 06-17-17, 10:18 AM   #8168
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
嫌部機唔夠長
野良猫 目前離線  
舊 06-17-17, 10:47 AM   #8169
lodoss
Crazy Gamer

引用:
作者: 野良猫 查看文章
嫌部機唔夠長
外國人d手大隻d,
可能真係唔就手先要改
lodoss 目前離線  
舊 06-17-17, 10:58 AM   #8170
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: lodoss 查看文章
外國人d手大隻d,
可能真係唔就手先要改
右菇响堆制正下方,實唔就手
初初玩都覺得有嘢頂住咁,玩慣咗又好似冇嘢
野良猫 目前離線  
舊 06-17-17, 10:58 AM   #8171
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
有無人買左Mighty Gunvolt Burst?
12號四分衛 目前離線  
舊 06-17-17, 11:22 AM   #8172
violetgaze
Junior Member

註冊日期: Feb 2017
引用:
Die hard fans一d都唔會阻你繼續打其他廠既game,我唔知有條例玩開一部機就唔比玩第二部機。哩貼都慣左講多兩句就話人打手,我係die hard fans少好多廢話好無?

我可以話switch會有第三方支援,但程度好有限,因為講左大舊肉係主流家用機同手遊果邊,二來機能同體驗都有差異,廠家要做多個版本。唔會有個post入面果種形勢大好既支援,which重有人話switch起飛添。
PSV多雙版本game係指日系掛,因為佢地d ps3 game可以係sdk轉做PSV game,and vice versa.

你其他內容我唔知你自己信唔信啦,wiiu d game唔係入曬switch?手提機係大路,只計日本?日本廠本身都試圖走出日本巿場,我都唔太清楚日本巿場個重要性。而且下下第三方都講日本廠,連普及程度都話重快過ps4(係日本)。我唔知個世界其他地區發生咩事,但又唔提下日本巿場一年縮過一年架喎?而且我無話過日系小遊戲唔算新game喎,我係嘲諷d翻炒作,同老任一度排斥indie game,搞到你地好似發現新大陸咁。
其實唔少人都係咁按任天堂表現黎窄細視野,我使咩扮客官。
你點解釋3DS? 3DS機能差異更大, 三廠lineup一D都唔差喎, 遊戲機史上從來唔係機能決定成敗[除左PS4] (如果機能決定一切, PSVR唔係就注定失敗嗎?)

wiiu d game入曬switch? 其實我想講任天堂都port左唔少去3DS, so far NS暫時得孖車&POKKEN, 一隻仲要WIIU尾水先出, 冇記錯PS4初期都唔少PS3 port架喎, 更何況係銷量差嘅WIIU? 我以為對於launch period黎講係幾expected的一件事

任系三廠唔講日廠唔通講美廠咩? (不過今年你都終於叫做見到有D野啦)
手提機向遊戲流向"主流" (家用機?)市場? 你指MHW?
日本普及程度係指第一年同期對比喎, 有哂數據都唔信? 自己google下啦
但依家又唔係話NS會稱霸,
而係講只要NS喺日本成功, 唔認為日廠會比依家3DS嘅支援差有咩錯?
只要DQXI PS4 VS 3DS (大家都6000幾萬最公平), 以及無雙8 VS 3DS+NS火紋無雙個結果就大概會知NS未來會點

至於日本巿場所謂"縮細"唔係就係因為PS4疲弱, WIIU本身就已經失敗所致? (事實上近幾年日本係得3DS橕住, 對佢地黎講係唔岩玩而唔係唔玩)
老任一度排斥indie game? 你指岩田當年GDC果番說話(而且佢係反F2P, 殊不知任天堂依家都有唔少F2P)? 事實上3DS/WIIU整個生命周期入面任天堂都幾捧indie架喎 (尤其北美任天堂)

講主機尤其任系機從來都係一廠能否成功帶起個頭, 三廠跟隨, 並冇乜野"窄細視野"
就我睇到香港依家個買氣, 加上睇youtube discussion得知日/美個態度, 再加上2017個line up, 真係睇唔到你所謂"玩家同三廠進一步流失"個情況

至於二合一係咪版友所講嘅大勢所趨就真係無法預料 (WII都冇人估到啦),
但認同正如任天堂發怖會入面都提到, 我覺得坊間接受呢種做法的人比我預想中多

此篇文章於 06-17-17 11:31 AM 被 violetgaze 編輯。 原因: 1
violetgaze 目前離線  
舊 06-17-17, 11:51 AM   #8173
lodoss
Crazy Gamer

起188見到有行貨牛
lodoss 目前離線  
舊 06-17-17, 12:27 PM   #8174
天恨情

註冊日期: Dec 2011
老任E3不嬲用自家IP撐架啦
想SWITCH有第三方大作?
比我係第三方見你WII U咁垃圾都唔會出手住啦
今次E3出呢堆野根本意料中事
第一日打機咩
睇多年先慢慢講啦
咁多廢話
天恨情 目前離線  
舊 06-17-17, 12:57 PM   #8175
rayho

註冊日期: Sep 2006
http://www.nintendo.com.hk/hardware/...eup/index.html
官網有芒亨+噴射2套裝

Origin ID : sleeperho
rayho 目前離線  
關閉主題

標籤
Nintendo Switch, Switch NS NX, ニシッチ

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Nintendo Switch 情報區 Vol.2 | 主機 Firmware 更新 (Ver. 10.0.0) neo2046 電視遊戲討論版 5813 今天 02:33 PM
[NS] FIFA 18 - Nintendo Switch | 已售 | enishi 電視遊戲討論版 205 11-10-17 01:06 PM
NINTENDO Switch 改裝MINI DOCK 新月 買賣專區 0 06-30-17 08:53 PM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
收 Nintendo SWITCH DQ HERO kinpingk 買賣專區 0 03-04-17 12:13 AM

現在的時間是 09:41 PM

手機版 | APP版