Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 03-04-17, 06:14 AM   #76
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
So......

唔知有無理解錯:
- 狼人係重金屬(超能鋼)中毒?
- X教授上一次暴走殺晒所有XMEN隊員?
- 奸角所屬集團用基因改造食物令世上唔再有變種人出生?
- 點解超能鋼子彈就可以殺死狼人clone?
- 初段狼人臨訓前做乜割手自殘?

成個故事都好sad, 每個角色都好慘. 之前D XMEN電影成日飛天遁地, 睇到今集英雄晚年既悲涼感真係好正.

原本唔覺, 睇呢集就覺得狼人電影係應該要III級先好睇

完場時有人拍手吹口哨.

片尾無彩蛋.

此篇文章於 03-04-17 04:25 PM 被 ahleung 編輯。
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-17, 10:36 AM   #77
rubyyu
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2005
點解fb影外國片尾有彩蛋?!

Sent from my iPhone using Gaforum
rubyyu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-17, 11:33 AM   #78
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
作為一個世代X men 完結唔錯,又開多條X23 line
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-17, 12:16 PM   #79
HON HON
God of Gamer
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
好睇 好好睇

我諗3級意思係x23既出現同表現,多過狼人點插人法,因為見慣不怪

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-17, 01:34 PM   #80
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
想問無睇之前D狼人、天啟滅世戰有冇影響?

我從使用 Tapatalk 的 LG-D855 發送

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-17, 02:02 PM   #81
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
作者: DevilElvis 查看文章

我就算得無LA.

舊 03-04-17, 02:35 PM   #82
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
以狼人視點作成完結系列算收貨啦,係唔鐘意尾段班出現一堆靚仔o個場,變成好未來滿希望咁
最尾o個句老豆真係
引用:

完全冇....你當呢個係bad end o既平行時空好了......

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-17, 02:44 PM   #83
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
以狼人視點作成完結系列算收貨啦,係唔鐘意尾段班出現一堆靚仔o個場,變成好未來滿希望咁(
可能用黎配對返遲下新出既XMEN掛...HAHA

舊 03-04-17, 03:54 PM   #84
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
哈如果大約5年內 Marvel真係同Fox傾到Wolverine回來,唔知佢會唔會回心轉意呢

(5年係考慮埋佢年紀- 佢個身肌肉要Train 都幾拿命...)
我估應該唔會。 名同錢佢都有哂,fox版x—men亦有幾套好評之作,就算同marvel拍又如何? 佢冇的是健康同時間。

舊 03-04-17, 04:30 PM   #85
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
對XMEN故事有基本認知就得
e.g. X教授能力係乜, 狼人能力係乜, 點樣得番黎, etc.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-17, 07:47 PM   #86
王小虎

註冊日期: Apr 2002
https://youtu.be/h-dWbulPL_U

好似只係北美先有的彩蛋
由手機版發出
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-17, 12:11 AM   #87
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
1. 一開始你見撈根畀人「撳住」嚟打,幾心痛,英雄遲暮;同個超級腦化症患者住,又係幾難頂
2. 無睇過日本風情畫同上一套爛嘅,完全冇問題,只要識X教授同撈根就明
3. 你明知個目標係咩料,你都派三丁友?唔係嘛?!
4. 你話係公路電影又唔係得晒。不過男女主角無乜化學作用咁,不過最後合作打真係好悅目痛快
5. 個兩個退場位為咗咁突出X-24,一代英雄死嚮床度,覺得有少少低潮,其實成套個節奏唔錯
6. 如果John Wick係用鎗爆頭,呢套係用爪爆頭,有少部份鏡頭係一氣呵成嘅,嗰啲特別正
7. 唔交代好多過咗境會點。不過咁多友夠晒開套X-Men The Next Gen
8. 有好多狼人致敬位,整體覺得好睇過死待

引用:
作者: 王小虎 查看文章
https://youtu.be/h-dWbulPL_U

好似只係北美先有的彩蛋
由手機版發出
套片無咗囉老細~

舊 03-05-17, 12:54 AM   #88
王小虎

註冊日期: Apr 2002
係deadpool 入電話亭換衫想去救人,但結果太耐個人都死埋,然後講左句如果係Logan 就唔會咁了。上 youtube 自己打logan deadpool 就會搵到(delete 極都會有新 upload)
由手機版發出
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-17, 01:10 AM   #89
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
條片連STAN LEE都有

舊 03-05-17, 01:13 AM   #90
森羅

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDcavelife87

官方自己黎
森羅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-17, 01:48 AM   #91
DevilElvis
The One
還我香港!!

Thx all, 聽日去睇last of us

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
舊 03-05-17, 08:58 AM   #92
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 森羅 查看文章

官方自己黎
你只戴面罩不行嗎

這段是北美開頭才有的片段

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-17, 11:30 AM   #93
滅龍士
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
引用:
作者: 森羅 查看文章
官方自己黎
入電話亭換衫扮超人
露屎窟不等止,仲咁樣播埋對家DC隻超人BGM,唔驚D版權費同官司有排煩?
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-17, 12:37 PM   #94
無賴男
復仇勇者

註冊日期: Mar 2002
XBox Live Gamertagsteve ng714
睇完,好好睇,睇到最後真係引唔住喊…
由中學時代睇xman睇到依嫁,感覺大家一起成長⋯⋯
狼人積曼也要引退最後孤獨地為個囡戰死⋯⋯
X23由墓的十字架變做X更表達了X變種特攻的落幕終結⋯⋯
最後無彩蛋更加sad中之sad....

舊 03-05-17, 07:13 PM   #95
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
好睇,真係落幕。
個人覺得XMAN電影最好係呢套。

舊 03-05-17, 09:39 PM   #96
DevilElvis
The One
還我香港!!

幾好睇…最後大細合作幾正

舊 03-05-17, 09:44 PM   #97
david
The One

註冊日期: Mar 2002
EGGS

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-17, 10:25 PM   #98
肉羊哩咖
griffin611

除咗STAN LEE,仲有FIREFLY!

好多塗鴉唔知係乜,不過有片推測係啲乜嚟(CABLE個女?),自己搵喇

如果出年部片有呢個咁有心,本人就幾有信心

舊 03-06-17, 08:31 AM   #99
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
昨晚睇左.
真係幾好睇.

感想
中途真係幾傷感
狼人,卡利班,教授只是想買遊艇出海卻達不成願望...
也想不到卡利班在天啟只是個黑社會情報販子,這部平時對狼人諸多怨言卻如此重情重義.
狼人也將他當成家人.

不過某程度上這次事件也是教授自找麻煩的...
我明白他有自己既理念,但完全係拖左狼人同卡利班落水.

農場那一段教授堅持要幫農場那家人捉馬、受邀吃飯、留宿、推狼人去幫忙維修水源,還對狼人表示清晨出發就可以,我還以為教授有什麼後著和用能力確定了追兵不會這麼快追到...

結果敵人晚上就到了

最後一堆小孩虐菜那段有夠敗筆...
堅係虐菜, 對方已失去去戰意, 以他們之前的手段來看隨便一個都可以秒殺了他...
卻一堆人去圍著還慢慢殺他...

快點了事去幫x23那邊不好嗎...

一開始屋裡有放個把日本刀
中途又有個醫生講狼人中左毒。

狼人能力衰退個情況都有D似日本風情畫個陣中左蛇女個毒既情況...
唔通當時個毒未解?

此篇文章於 03-06-17 08:49 AM 被 大破人間 編輯。
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-17, 09:23 AM   #100
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 大破人間 查看文章
昨晚睇左.
真係幾好睇.

一開始屋裡有放個把日本刀
中途又有個醫生講狼人中左毒。

狼人能力衰退個情況都有D似日本風情畫個陣中左蛇女個毒既情況...
唔通當時個毒未解?
嗰幕嘅講法暗示係不滅鋼嘅毒(好似IM2), 但無講撈根點解啲自復能力慢慢消退

係咪日本風情畫有解過?

推測

有兩三個暗示位, 買船嗰度唔係真係出海避世, 撈根袋住嗰粒不滅鋼子彈, 係想死, 不過開隻船出大海同教授一齊死, 唔想佢哋啲有咩剩底益班賤人

腦退化症無人想故噃; 晚飯嗰幕暗示咗係撈根好心幫教授, 而撈根拉埋卡利班落水

以教授個能力, 佢可能估到大限將至, 所以洗開撈根, 同個獨白, 佢想安然死嚮床度, 不過佢預唔預計到X-24嚟 -- 佢應該感應到 -- 就唔係咁重要

-----
趁機講多少少

1. 有唔少評論講呢套其實係溫情片, 教授對撈根都明, 不過硬係覺得撈根同X-23爭啲, 可能兩父女啲表達方式幾怪, 係去到依顛, 個女仔識開口就好啲

2. 三級有另一個好處係啲對白唔再就住就住(動畫版個撈根好多咒罵), 教授同撈根都好「直腸直肚」有來有往; 反而代入到幾暢快

3. 唔知會點, 不過X-23咁細個啲骨就套晒不滅鋼, 會唔會唔再高大㗎?

4. 幾多笑位, 不過有啲真係唔識笑; 無喇喇又露兩點, 幾無謂

5. 撈根無再畀人追殺, 有少少唔慣~

此篇文章於 03-06-17 09:31 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] The Wolverine (狼人, 曉治積曼| 2013年7月) ahleung 電影版 44 05-18-14 10:04 PM
徵求 x-men origins wolverine ps3 joker321 買賣專區 1 08-15-13 05:44 PM
[多機種] X-Men Origins: Wolverine 神祕人1號 電視遊戲討論版 102 03-09-10 01:20 PM
Team ICO working on 'the sequel' romrom2004 電視遊戲討論版 15 06-23-08 10:21 PM
Wolverine 信長 Cosplay同人MIX討論區 6 07-18-05 07:23 PM

現在的時間是 11:31 PM

手機版 | APP版