Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 
~清談館~>[取之有道] 市民棄每公升廢物須付$0.11 用非指定垃圾袋 隨時罰$1,500
麥魚仔 03:59 PM 03-21-17
港共 呃錢
Rance 04:01 PM 03-21-17
收埋收埋D錢又無用重整到問題更嚴重
綾風祐希 04:16 PM 03-21-17
作者: 001015:
所以好多時都係NGO去搞。
NGO搞果堆野,提堆建議,有幾多係現實執行到先。
最後仲要返到去:收錢就係環保,收錢解決問題。然後有錢人見有錢使得鬼推磨,俾左錢但唔使出力唔做回收算。

冇人肯針對改善回收再造業界,垃圾運輸業界的苦況,唔搞返起本土回收再造業界,一大堆配套唔肯做就收費先

好似連登有個Post有熟業界的回應:
節錄
作者: :
真正既回收業基本上冇錢賺,本身已經係厭惡工作,又俾唔起錢根本想請人都難,限制左佢地既回收量同種類。所以回收業基本上有好多野都唔收,剩係會集中回收最好賺既垃圾。如果你有留意你就會知三色筒永遠得黃色鋁罐果個筒係空既,藍廢紙就一時時,點解?因為得回收金屬先賺到個本,業界幾乎剩係收鋁罐,有空閒先收下紙,所以d阿婆會自動幫你清晒埋黃色筒拎去賣俾人回收。係政府零補貼既情況下,純靠市場支持,塑膠呀發泡膠果d根本就唔會有人收,所以就算係回收筒都會丟去堆填。

二黎香港回收業一直做緊既都只係回收、打包、出口,冇任何再造業去消化垃圾(因為再造業冇政府補貼唔夠競爭力一早就死晒),所以你可以預期一d冇辦法出口既垃圾,例如廚餘呢d根本唔會有商業機構做大量回收。

野良猫 04:42 PM 03-21-17
有問題
唔要嘅傢俬係咪要搞碎佢入袋先可以丟
ゆり 04:45 PM 03-21-17
丟出街邊垃圾桶咬我食?

腦殘正苦只會用計點CAP你水
lan 04:52 PM 03-21-17
作者: 野良猫:
有問題
唔要嘅傢俬係咪要搞碎佢入袋先可以丟
睇新聞話大件果D買個貼紙喎,大佬,垃圾泥喎!比人
撕左自用都冇人理拉。都低低地既.
ゆり 04:53 PM 03-21-17
話說咁樣可唔可以告正苦壟斷市場
Rance 05:02 PM 03-21-17
大件垃圾要買個11蚊O既LABEL喎,如果佢地個豬腦識轉的話可能佢整D一貼左再撕就爛O個隻LABEL o既
lan 05:21 PM 03-21-17
咁重衰,原有果件比人撕左label =冇左label ,禁運出口且 罰錢
千五!整bar code 既,即係叫D圾垃亞毛揸bar code 機?!
lan 05:27 PM 03-21-17
作者: ゆり:
話說咁樣可唔可以告正苦壟斷市場
拿拿拿~呢件肥豬肉一定判出去,之後關仁
野良猫 05:29 PM 03-21-17
作者: Rance:
大件垃圾要買個11蚊O既LABEL喎,如果佢地個豬腦識轉的話可能佢整D一貼左再撕就爛O個隻LABEL o既
一撕就爛
俾人撕咗=當你冇貼過
千五多謝哂

一於咁啦
拖去垃圾站放低錢叫佢打個好難清得走嘅印落去啦
izumo 05:37 PM 03-21-17
作者: BRA武藏:
將會出現高仿假垃圾袋
唔一定係高仿 可能直頭係間廠自己有後門貨係淘寶賣

淘寶冇呢種垃圾膠袋賣我任你切
harakuma 05:39 PM 03-21-17
先粉碎, 後馬桶

001015 05:51 PM 03-21-17
作者: Rance:
大件垃圾計11蚊...禁GE話,我塞D野入去咪可以慳幾次錢...
最重要係全港禁多屋苑邊可能有人手監察到有人犯法。
就好似隨街丟垃圾一樣,最後都係要靠公民意識。
HAKAIDER 05:51 PM 03-21-17

ryvius123 12:07 PM 03-25-17
公司係做膠袋既, 不過只係細拆家, 同行家吹過水都覺得死硬, 呢行主要利潤都係印刷膠袋同普通垃圾袋度, 其實因為之前膠袋收5豪已經少佐好多印刷生意, 不過因為油價跌原料跌價叫仲做得住

今次壟斷垃圾袋會好傷, 呢d大標中小公司都沒能力接, 搵到人做亦唔會比自己大陸有廠既公司平, 以後應該會比中標果一間或幾間大公司做哂, 就咁睇政府而家個定價利潤絕對唔低, 不過佢點同生產商分就唔知啦, 就算政府比你賣佢d垃圾袋, 同樣品質價錢人地點解唔去超市, 7-11買, 而且利潤一定比以前少, 過多幾年呢行應該正式玩完
Gallardo 02:35 PM 03-25-17
一張摺凳$11
一張雙人床都係$11?
Hunter 02:42 PM 03-25-17
黎緊既電子回收費都係一樣

https://unwire.hk/2017/03/21/weee-re...-tech/green-2/

有收費, 但唔代表政府會做好回收
錢就最後大家俾多左, 不過D 垃圾最後咪又係去左堆填區
大山椒魚 05:37 PM 03-25-17
反智政策

垃圾不是由人創造出來,而是由消費衍生出黎。
膠袋錢都話可以自備環保袋黎避免,鼓勵環保。
減少垃圾收費唯一既方法就係減少消費。

乜依家香港人消費意慾真係強到要設法遏止?
Rivky2003 10:12 PM 03-25-17
以後垃圾就掉落街OR馬桶OR隔離屋.
鈴蘭 02:09 AM 03-26-17
同專工專責一樣
一班人屎忽痕無野做懶醒咁衝出黎__搞出黎既自殺政策
ZeroChow 08:21 AM 03-26-17
不如check 吓 膠袋廠高層同提出政策相關人等有冇瓜葛,話唔定阿仔個女朋友個老母係某廠xyz.
jeffyen83 08:44 AM 03-26-17
又諗新方法吸港人血汗錢,繼續供養南亞搗亂攪事。。。
shooter 08:10 PM 04-01-17
日本街道為什麼沒有垃圾桶?原來背後有這「五大原因」在外需丟垃圾時他們會這樣做...

https://ck101.com/thread-3834490-1-1...f=subj-cont-11

5.鼓勵環保:沒有垃圾桶會讓人珍惜物品,不會貪圖方便隨意丟棄東西。
Dyhalt Rushifar 10:20 PM 04-01-17
最重要係最尾果段,遲D香港可能必須有完全相反既丟垃圾方式。
作者: :
那在日本要丟垃圾怎麼辦?很多日本人會自帶塑膠袋,將垃圾先裝起放包包,回到家再丟棄。台灣赴日旅遊時,除可考慮自備塑膠袋外,可在小吃店前盡量吃完東西,再請店家幫忙處理垃圾。

1 2 3 4 5 

返回主題版面