Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-25-10, 12:46 PM   #51
臭氏
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 藍莓咖啡 查看文章
我都想玩boardgame, 但呢d場係米要自己組團去? 定還是單丁去到時join人地group都得?
即係好似d card game咁?
香港好集慣係組團去,呢個似乎係獨有文化
國內、台灣都唔係咁樣既
你一個人去的話,就真係睇彩數撞唔撞到D肯俾人join game的group喇
如果玩得唔算熟的,的確,係有D幾深資歷的人係會唔想同你玩的
不過呢類gamer唔多,大部份都好nice既,甚至會教埋你可以點玩
臭氏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-10, 01:01 PM   #52
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
咁都係費事累街坊......'''orz

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-10, 01:11 PM   #53
Areios
Ultimate Gamer

註冊日期: Nov 2002
引用:
唔緊要啊~其實你打算幾時得閒來, 就同我講啦~~
大家都係女仔好易話為啦~XDDD其實我都玩得好屎架咋…orz|||||

引用:
我近排淨係玩過一次agricola, 都唔係好熟
玩得屎會唔會比人怒視架......
有冇人上到去先學玩新game
(上到去咁arm滿晒人米好慘?)
其實去之前都可以試下打電話去問o既~
同埋有d cafe我都見會有event咁, 可以join啦~
咁就唔怕上到去白撞了cccc

此篇文章於 08-25-10 01:15 PM 被 Areios 編輯。
Areios 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-10, 01:13 PM   #54
Areios

引用:
作者: 臭氏 查看文章
TRPG的話,其實最直接係埋TRPGC堆
或者BU Game Soc老鬼都幾經常有局
TRPGC就玩得幾hardcore,唔係個個受得住
雖然佢地久唔久都有D新手mod
睇你preference啦
我覺得那些風格各自都有很大的差別
有d難選…

其實就是…有些話不知方不方便在這裡說@_@|||||
舊 08-25-10, 01:19 PM   #55
Areios

我係度諗呢~見大家都怕一丁友咁
不如約實今個星期日一起上荃灣果間BE玩??我可以帶大家去的哦XDDD
唔知有冇人有興呢?

開左FACE BOOK EVENT, 歡迎大家參加

http://www.facebook.com/event.php?eid=146934808661428

店主想有人陪佢玩caylus喎XD
唔知呢度有冇高手呢?

此篇文章於 08-25-10 01:51 PM 被 Areios 編輯。
舊 08-25-10, 01:22 PM   #56
sonic
Game Master

註冊日期: Jul 2002
引用:
只要有人肯學,通常都有人肯教,唔會累街坊架
sonic 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-10, 02:26 PM   #57
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

引用:
作者: Areios 查看文章
唔緊要啊~其實你打算幾時得閒來, 就同我講啦~~
大家都係女仔好易話為啦~XDDD其實我都玩得好屎架咋…orz|||||
同埋有d cafe我都見會有event咁, 可以join啦~
咁就唔怕上到去白撞了cccc
引用:
作者: sonic 查看文章
只要有人肯學,通常都有人肯教,唔會累街坊架
多謝今日都有個FD同我講佢好似有組團玩開
咁等我玩熟少少睇下有冇機會一齊玩

舊 08-25-10, 02:30 PM   #58
Areios

引用:
我星期日開左event啊
不如叫埋一起上來玩?
舊 08-25-10, 03:58 PM   #59
cubic3c3
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2007
引用:
我同一班fd 會隔一段時間會餓 boardgame, 玩的game 有淺又有深
通常都係淺的多, 因為工餘時間唔太想用腦
而玩hardcore的又有, 都係睇心情
有興趣一齊玩的話, 下次有聚會我pm 你
cubic3c3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-10, 03:59 PM   #60
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

引用:
我星期日開左event啊
不如叫埋一起上來玩?
謝謝邀請, 但星期日我已約左人了~

舊 08-25-10, 04:16 PM   #61
Areios

引用:
作者: cubic3c3 查看文章
我同一班fd 會隔一段時間會餓 boardgame, 玩的game 有淺又有深
唔知會玩d咩game呢??

引用:
謝謝邀請, 但星期日我已約左人了~
唔緊要~玩完番來講下感想啦~~
舊 08-25-10, 04:28 PM   #62
cubic3c3

引用:
唔知會玩d咩game呢??

近來係去不同的boardgame cafe玩, 佢地有乜就玩乜
貪佢有人教game

如果係屋企玩的話就可能玩d 比較深的....
例如 Blue Moon City , Colosseum, Dschunke, Die Händler, 冤念十足的settler

簡單的就或者
Dragon Parade , For Sale, take six, Too Many Cooks , Wool Rules
舊 08-25-10, 06:15 PM   #63
usayarE
God of Gamer

Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
引用:
作者: 噹噹dondon 查看文章
我最鍾意係玩卡卡城
香港有無得買Carcassonne紙板版?
玩來玩去都係Xbox版同iPhone版,想買返盒看下門口
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-10, 08:00 PM   #64
臭氏
Crazy Gamer

引用:
作者: usayarE 查看文章
香港有無得買Carcassonne紙板版?
玩來玩去都係Xbox版同iPhone版,想買返盒看下門口
點會無得賣呢,睇下你急唔急買啦
現貨貴D,搵人幫你訂平D囉
舊 08-25-10, 08:01 PM   #65
臭氏
Crazy Gamer

引用:
你係我認識的3?
舊 08-25-10, 08:33 PM   #66
Kaiser
God of Gamer
ドウケシ

引用:
TRPG的話,其實最直接係埋TRPGC堆
或者BU Game Soc老鬼都幾經常有局
TRPGC就玩得幾hardcore,唔係個個受得住
雖然佢地久唔久都有D新手mod
睇你preference啦
TRPG...
因為我自己有一班玩開的,所以幾好奇竟然有CAFE有人註場開game
始終,我覺得有城大係度,好難會有人願意額外俾錢去一個地方玩game

TRPGC好多年前去過 (果陣d&d 4e仲要未出,玩緊3.5)
但玩左一兩次無繼續,因為到而家我仲未識玩3.5

引用:
香港好集慣係組團去,呢個似乎係獨有文化
國內、台灣都唔係咁樣既
你一個人去的話,就真係睇彩數撞唔撞到D肯俾人join game的group喇
如果玩得唔算熟的,的確,係有D幾深資歷的人係會唔想同你玩的
不過呢類gamer唔多,大部份都好nice既,甚至會教埋你可以點玩
其實我係驚.... 如果去到成個場無人只得店主會幾囧 .....

同埋可能我玩card game玩得太耐,一條友走去個場度純粹搵人玩果D其實好有踩場挑機的意思
以前類似動作我做得多

而家咁樣做,我唔知點解過唔到自己果關 ...

引用:
我係度諗呢~見大家都怕一丁友咁
不如約實今個星期日一起上荃灣果間BE玩??我可以帶大家去的哦XDDD
唔知有冇人有興呢?

開左FACE BOOK EVENT, 歡迎大家參加

http://www.facebook.com/event.php?eid=146934808661428

店主想有人陪佢玩caylus喎XD
唔知呢度有冇高手呢?
唔通店主就是你 ??m9

星期日我有時間可以過來 =]]]]

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)

此篇文章於 08-25-10 08:46 PM 被 Kaiser 編輯。
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-10, 08:46 PM   #67
cubic3c3

引用:
你係我認識的3?

當然啦
呢個圈子無幾大
舊 08-25-10, 10:05 PM   #68
臭氏
Crazy Gamer

引用:
作者: Kaiser 查看文章
TRPG...
因為我自己有一班玩開的,所以幾好奇竟然有CAFE有人註場開game
始終,我覺得有城大係度,好難會有人願意額外俾錢去一個地方玩game

TRPGC好多年前去過 (果陣d&d 4e仲要未出,玩緊3.5)

其實我係驚.... 如果去到成個場無人只得店主會幾囧 .....

同埋可能我玩card game玩得太耐,一條友走去個場度純粹搵人玩果D其實好有踩場挑機的意思
以前類似動作我做得多

其實作為曾經的CityU WAGS "jar"旗人
我係成日都好想搵食Q趕晒呢D人走的
我book埋房招安佢地入黎玩撐下場都唔入
係都要坐0係canteen

4e都唔係出左好耐唶,都係舊年的事(有無記錯?)

一個人去到得個owner,咪話自己搵錯地方囉
舊 08-25-10, 10:11 PM   #69
古手神主
Crazy Gamer
paper lion

註冊日期: Jul 2009
引用:
其實作為曾經的CityU WAGS "jar"旗人
我係成日都好想搵食Q趕晒呢D人走的
我book埋房招安佢地入黎玩撐下場都唔入
係都要坐0係canteen
如果你真係咁樣做你從此會係boardgame 界好出名
古手神主 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-10, 10:27 PM   #70
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

註冊日期: Aug 2003
XBox Live Gamertagpirotase
引用:
其實都係集中0係card舖
最近轉左屯門league castle做代理
佢地線果幾間舖都旺(屯門總店、皆旺26樓)
如果唔係長沙灣天悅都有間

要多D資料可以去hkmtg.com睇睇
Thank you for the info~ I will check it out~
PiroPiro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-10, 11:05 PM   #71
cubic3c3

引用:
作者: 古手神主 查看文章
如果你真係咁樣做你從此會係boardgame 界好出名
睇到你咁答,我純直覺上覺得你會係carteen到玩

就技術上絕對可以安排到地方俾大家玩, 唔洗屈住係carteen到
唔知你們有冇興趣呢?
舊 08-25-10, 11:22 PM   #72
古手神主
Crazy Gamer
paper lion

註冊日期: Jul 2009
引用:
睇到你咁答,我純直覺上覺得你會係carteen到玩

就技術上絕對可以安排到地方俾大家玩, 唔洗屈住係carteen到
唔知你們有冇興趣呢?
其實我一路每個星期六都有係canteen 玩
雖然哩個係近1年0既事
但係之前我知有人同埋我有去個係城大個common room 度玩(8樓
後來唔知玩左好多次之後俾食蕉趕
同埋我覺得係canteen 都唔係好屈唶
仲有食物廁所水機係左近
係張檯污濁d
免費就唔咁多要求啦

唔知你想玩咩呢
古手神主 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-10, 11:40 PM   #73
cubic3c3

引用:
作者: 古手神主 查看文章
其實我一路每個星期六都有係canteen 玩
雖然哩個係近1年0既事
但係之前我知有人同埋我有去個係城大個common room 度玩(8樓
後來唔知玩左好多次之後俾食蕉趕
同埋我覺得係canteen 都唔係好屈唶
仲有食物廁所水機係左近
係張檯污濁d
免費就唔咁多要求啦

唔知你想玩咩呢
其實可以通過城大的WAGS去幫你地 book 到房, 等大家可以在城大有個比較固定的地方玩

可能同你玩開boardgame 的人都有WAGS的老鬼
舊 08-25-10, 11:50 PM   #74
Areios

引用:
作者: Kaiser 查看文章
TRPG...

以前類似動作我做得多

唔通店主就是你 ??m9

星期日我有時間可以過來 =]]]]
其實她開店的目標就係想可以註場開game @_@
呢個係她的理想吧xdddd
不過現階段係有難度, 所以我先咁想支持她啦xdddd
所以店主真的不是我啊~~~^^||||
我這麼落力想人來玩, 其實都想有多d人同我玩就是了xddd
多謝你支持啊~
舊 08-25-10, 11:53 PM   #75
Areios

引用:
近來係去不同的boardgame cafe玩, 佢地有乜就玩乜
貪佢有人教game

如果係屋企玩的話就可能玩d 比較深的....
例如 Blue Moon City , Colosseum, Dschunke, Die Händler, 冤念十足的settler

簡單的就或者
Dragon Parade , For Sale, take six, Too Many Cooks , Wool Rules
你講dgame我剩係玩過settler
不過 Blue Moon City我其實好有興ccccc

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:25 AM

手機版 | APP版