Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-28-11, 01:13 AM   #51
DavidH
Insane Gamer
ケロ⑨

註冊日期: Aug 2011
引用:
作者: 加量熱狗 查看文章
雖然話後期既AL/早期既AV用晒同種車頭
但真車依然係一眼就睇得出分別

其實模型係錯係邊個位呢?
上層頭窗size
梯位倒後鏡位置
DavidH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-28-11, 01:17 AM   #52
DavidH
ケロ⑨

引用:
作者: Super Bus 查看文章

所以今次請左粉圓出場~~

今次架 AL 係衰左喺D轆呤度, 如果 111 用番黑呤就應該會好D,
始終用 AV 個模出, 都唔好預佢會改到幾多...

之前您問過仲追不追入AL@A2好
而家可以好肯定地答您: 等重出90's or 新出聖誕色
以老郭既作風一定會出,自從彩虹色後已經無九巴色係無可能

btw,隻圓用了幾多彈藥?
香港y拍日版最平見過$150,同d巴模一樣低處未見低..sosad

此篇文章於 10-28-11 01:36 AM 被 DavidH 編輯。
舊 10-28-11, 01:32 AM   #53
Super Bus
God of Gamer
麻帆良市巴神 XDD

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: DavidH 查看文章
之前您問過仲追不追入AL@A2好
而家可以好肯定地答您: 等重出90's or 新出聖誕色
以老郭既作風一定會出,自從彩虹色後已經無九巴色係無可能

btw,隻圓用了幾多彈藥?
香港y拍日版最平見過$150,同d巴模一樣低處未見低..sosad
如果佢肯出 AL 行 300 或者 68X 我必入, 不過其實乜線都冇乜所謂,
聖誕色我就冇乜興趣...

因為喺美國呢度入, 盛惠 US $53.86
乜隻粉圓咁插水法...?

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-28-11, 03:25 AM   #54
加量熱狗
Crazy Gamer
訓醒未啊你?

註冊日期: Jun 2007
引用:
上層頭窗size
梯位倒後鏡位置
頭窗size?你講頭批AL定同AV用同車身個批先?
不過一樣係做錯size

佢唔走去出多次白豪就走去整AL都唔明佢諗乜

AL我等佢出原裝頭燈X膠牌(96-97個樣)
如果講聖誕joy滿九巴其實三隻車模佢都有晒,可以整1set或者系列咁散賣嘎

舊 10-28-11, 03:31 PM   #55
jos
Crazy Gamer
單細胞

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDjos_lau
XBox Live Gamertagjoslau
樹脂膠有乜o野特別???

引用:
作者: 才子 查看文章
聽聞$798-898
我問過玩時點某鋪要千一二
請問邊度有呢個價?
thanks~
jos 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-11, 02:34 AM   #56
DavidH
ケロ⑨

引用:
作者: jos 查看文章
樹脂膠有乜o野特別???

我問過玩時點某鋪要千一二
請問邊度有呢個價?
thanks~
路過Y拍見有預訂$738(只供參考)

樹脂膠比金屬車殼可以做到更多細節位
然而膠料比金屬更容易受到天氣變化的影響

其實以今次部賽車的1/43 scale來說,可能用金屬都可以做得好細緻
但在1/76的巴士上就會有好大的分別,用金屬好難做出一些車型的神韻(例如早期的都普車尾)

此篇文章於 10-29-11 02:37 AM 被 DavidH 編輯。
舊 10-29-11, 10:16 AM   #57
jos
Crazy Gamer
單細胞

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDjos_lau
XBox Live Gamertagjoslau
引用:
路過Y拍見有預訂$738(只供參考)

樹脂膠比金屬車殼可以做到更多細節位
然而膠料比金屬更容易受到天氣變化的影響

其實以今次部賽車的1/43 scale來說,可能用金屬都可以做得好細緻
但在1/76的巴士上就會有好大的分別,用金屬好難做出一些車型的神韻(例如早期的都普車尾)
哦~~~明白晒~~~
多謝大大回覆~~~
jos 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-11, 02:48 PM   #58
Squaresoft
Crazy Gamer
皇冠琵琶

註冊日期: Nov 2002
請問那裡有售? THX

舊 11-17-11, 06:53 PM   #59
加量熱狗
Crazy Gamer
訓醒未啊你?

^$298 老尖CS最後一部,連雪梨紙都未開

^我要求唔高,唯一我有發現比較顯眼問題係右邊既飛象過河不守禮貼紙花左,其餘成部我非常滿意
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

^另,呢部SF9冇盒應該點處理,佢原本個盒爆左
而且呢部車原裝係用鐵線札實,我就算特登同佢新買個盒我都唔知點安實佢

^咁就買左咁多年,唔知係錯覺定乜,輪蓋同倒後鏡好似有少少溶溶地

^頭燈仲同我變鴛鴦色tim

^最後嘛...哈哈哈哈哈哈
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
我想追埋部81 S3BL架,衰丫之前CS做緊&150特價個陣掛住入黑金剛同寶寶89就唔記得左佢
依家通常要幾銀?

部人力車我心郁,但都係再諗諗先

舊 11-17-11, 09:11 PM   #60
DavidH
ケロ⑨

引用:
我想追埋部81 S3BL架,衰丫之前CS做緊&150特價個陣掛住入黑金剛同寶寶89就唔記得左佢
依家通常要幾銀?

部人力車我心郁,但都係再諗諗先
二手81 S3BL坐底$240了,而家CS已清,相信80M亦會好快加價
同時二手66、70都升過了$320,5仔都有$230-240

人力車不怕佢會再出另一條線?
部H2有多餘錢既都可以買既,反正出H1都會係錯模

此篇文章於 11-17-11 09:21 PM 被 DavidH 編輯。
舊 11-17-11, 10:07 PM   #61
加量熱狗
Crazy Gamer
訓醒未啊你?

引用:
二手81 S3BL坐底$240了,而家CS已清,相信80M亦會好快加價
同時二手66、70都升過了$320,5仔都有$230-240

人力車不怕佢會再出另一條線?
部H2有多餘錢既都可以買既,反正出H1都會係錯模
部81依家咁樣就由佢lu咁貴…
人力我想佢出H2A姐,錯模…真係唔知點解咁都錯
望佢填平晒D位?

舊 11-17-11, 10:46 PM   #62
DavidH
ケロ⑨

引用:
部81依家咁樣就由佢lu咁貴…
人力我想佢出H2A姐,錯模…真係唔知點解咁都錯
望佢填平晒D位?
郭生曰: 初版出得咁好,再販仲邊有市場?

例子見MTR737,先出一款錯轆的506,再"詢眾要求"加推一款無錯轆的K73

舊 11-20-11, 02:01 AM   #63
加量熱狗
Crazy Gamer
訓醒未啊你?

引用:
郭生曰: 初版出得咁好,再販仲邊有市場?

例子見MTR737,先出一款錯轆的506,再"詢眾要求"加推一款無錯轆的K73
David兄,咁你知唔知非官方鐵吉蘭個價位?
一般出面賣緊$358,唔知算點…

如果平既我可能買呢隻整後期版算…

舊 11-20-11, 06:43 PM   #64
DavidH
ケロ⑨

引用:
David兄,咁你知唔知非官方鐵吉蘭個價位?
一般出面賣緊$358,唔知算點…

如果平既我可能買呢隻整後期版算…

非官方吉蘭照計二手5會過$250,因為81未加
81一加就難講了

仲有..版友您好似無九友價?
而家bf好少人知81已經無左九友價,係80M加價的先兆
如果好想要大logo吉蘭就要盡快入手
買一手前不妨開文徵車(81/88M),230-260應該都有人放

相反,如果只係想儲一部吉蘭,又不急的話
建議您等搏出彩虹色/聖誕色,聽聞有相當的機會會出

舊 11-22-11, 05:22 PM   #65
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

所以話 312 出嘅密龍真係點都正過 N 年前 DW 出果架 73X~

舊 12-02-11, 01:05 AM   #66
加量熱狗
Crazy Gamer
訓醒未啊你?

親身見到部偽熱車
DM ATS上舊九巴塗裝真係好不倫不類

部ATS模又有排玩啦

舊 12-02-11, 01:09 AM   #67
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

引用:
親身見到部偽熱車
DM ATS上舊九巴塗裝真係好不倫不類

部ATS模又有排玩啦
但係我就覺得幾特別, ATS 上丹拿舊熱狗色又係另一番唔同嘅感覺~

舊 01-06-12, 04:50 PM   #68
阿聰

註冊日期: Sep 2002
Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
312風機版m仔有相睇了,除咗個大牌箱高度好似矮咗少少之外,其餘都幾唔錯。
阿聰 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-12, 11:14 PM   #69
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

引用:
作者: 阿聰 查看文章
312風機版m仔有相睇了,除咗個大牌箱高度好似矮咗少少之外,其餘都幾唔錯。
更難得係行 51, 長文已備~

舊 01-07-12, 09:49 PM   #70
阿聰

註冊日期: Sep 2002
Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
引用:
更難得係行 51, 長文已備~
312出M仔太正了!九巴熱狗車我只鍾意MCW,攪到我都要為M仔買膠車。
MCW喺唯一我會買嘅熱狗巴模,所以今次架51我一早就預訂了。
阿聰 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-12, 10:52 PM   #71
Cpato

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDPato-0402
架M仔真係幾正, 搞到我都有D心動
Cpato 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-12, 10:56 PM   #72
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

引用:
作者: Cpato 查看文章
架M仔真係幾正, 搞到我都有D心動
買啦買啦, 我有左女朋友都已經決定瞞住佢都要入番架~

舊 01-13-12, 12:32 PM   #73
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

創英宣佈破產!
CNN D車 Delay 得咁緊要, 都已經知道可能間廠唔掂啦,
不過估唔到要攪到 Chapter 11 咁大件事唧...

明報報導

http://www.orientalmodelbuses.co.uk/news.htm
It has been reported that Creative Master Ltd,
the manufacturing side of Creative Master Northcord Ltd,
has been declared bankrupt.
The report goes on to say that Creative Master Northcord Limited (CMNL)
is still trading profitably, but the loss of the majority partner
and manufacturing facility will cause even more delays
to the production schedule.

舊 01-13-12, 07:10 PM   #74
DavidH
ケロ⑨

引用:
創英宣佈破產!
CNN D車 Delay 得咁緊要, 都已經知道可能間廠唔掂啦,
不過估唔到要攪到 Chapter 11 咁大件事唧...
Chapter 11即係...?

我一直keep住133、108同186
以後可能無機會再出高質素的1頭蘭了

此篇文章於 01-13-12 07:12 PM 被 DavidH 編輯。
舊 01-13-12, 11:54 PM   #75
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

引用:
Chapter 11即係...?

我一直keep住133、108同186
以後可能無機會再出高質素的1頭蘭了
Chapter 11 喺美國就係攪破產嘅野嚟

此篇文章於 01-14-12 12:02 AM 被 Super Bus 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
AC Milan 球迷會Vol.9﹝~ 請各位到Vol.10 繼續討論!~﹞ 柴崎幸 球會討論區 999 03-05-09 03:34 PM
車路士球迷會Vol.9 ﹝~ 請到 Vol.10 討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1003 07-02-07 09:17 PM
車路士球迷會Vol.9 ﹝~ 請繼續到 Vol.10 討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 999 03-01-07 11:58 PM
巴士模型/產品討論區 Vol.4 靈格斯 收藏品討論版 1004 05-12-06 10:20 PM
巴士模型/產品討論區 Vol. 3 Lonely 收藏品討論版 1004 01-19-06 01:01 AM

現在的時間是 07:26 AM

手機版 | APP版