Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 31 81 121 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 141 181 231  ... 最後
電視遊戲討論版>Nintendo Switch 情報區 Vol.2 | 主機 Firmware 更新 (Ver. 10.0.0)
leungky1 08:56 PM 10-08-18
作者: MultiPASS:
老任唔用最頂尖機能最重要係成本考慮,
如果唔追求大作又點會要B社出Skyrim、Doom呢?
又做乜整隻Mario Odyssey用盡機能直逼PS4質素?
Zelda又做乜要Monolith soft啲人整咁大嘅開放世界?
不如唔好出S姐4同B姐3啦...
用你嘅講法,不如出2D game咪仲好?
留意老任同受眾一開波無特別求B社必定要出咩野
佢大可以似上幾代咁完全唔理
但結果係佢大作移植個勢頭仲勁過Ubi

老任積極撈番出嚟嘅基本上都係日廠系列
西方佢真係唔理得太多
好似叫EA都係得隻FIFA俾面
堆原創Indie系列明明Switch行到都唔搞......
由手機版發出
MultiPASS 09:05 PM 10-08-18
作者: leungky1:
留意老任同受眾一開波無特別求B社必定要出咩野
佢大可以似上幾代咁完全唔理
但結果係佢大作移植個勢頭仲勁過Ubi

老任積極撈番出嚟嘅基本上都係日廠
西方佢真係唔理得太多
好似叫EA都係得隻FIFA俾面
下面堆原創系列明明Switch行到都唔搞......
由手機版發出
老任同Ubisoft、B社一直有良好關係,Skyrim係老任要求,
Doom同W2係Switch出後雙方洽談嘅結果,
EA就算啦,不過現今嘅Switch行唔好FIFA最新engine係事實,
其他歐美有實力developer就覺得Switch嘅能力太弱,
所以你見到啲記者問有冇Switch版佢地會大笑。
leungky1 09:21 PM 10-08-18
老任同Ubisoft、B社一直有良好關係,Skyrim係老任要求,
Doom同W2係Switch出後雙方洽談嘅結果,
EA就算啦,不過現今嘅Switch行唔好FIFA最新engine係事實,
其他歐美有實力developer就覺得Switch嘅能力太弱,
所以你見到啲記者問有冇Switch版佢地會大笑。
B社往績計真心唔係......

整體俾西方睇小就係嘅,COD嗰次未迴響大
不過轉頭同公司古惑狼就480p夠膽攞得出街
究竟係能力,技術定心嘅問題?
由手機版發出
MultiPASS 09:41 PM 10-08-18
B社往績計真心唔係......

整體俾西方睇小就係嘅,COD嗰次未迴響大
不過轉頭同公司古惑狼就480p夠膽攞得出街
究竟係能力,技術定心嘅問題?
由手機版發出
樣樣都有,所以唯有自強自救。
不過必須同各個主要製作公司打好關係先可以擴大市埸,
因此強化版高階Switch有其存在需要。
N0T51B 05:59 AM 10-09-18
其實有留意開老任高層講野嘅話就唔難估
老任話仲keep住3DS係因為售價低, 吸小朋友客
又話而家想以一人一台switch為目標
自己官網又出埋無電線版switch試水溫
出年嗰部應該都係cut joy-con嘅手提switch
平普通switch 100美金, 對應joy-con/pro controller,不過要另買
core gamer 唔想體感可以買手提版自己另配其他手掣
light gamer 可以買返普通 switch...

而家switch library唔夠game, 平台又未完全成形
咁快出upgrade咪盞玩死自己...
MultiPASS 07:18 AM 10-09-18
作者: N0T51B:
其實有留意開老任高層講野嘅話就唔難估
老任話仲keep住3DS係因為售價低, 吸小朋友客
又話而家想以一人一台switch為目標
自己官網又出埋無電線版switch試水溫
出年嗰部應該都係cut joy-con嘅手提switch
平普通switch 100美金, 對應joy-con/pro controller,不過要另買
core gamer 唔想體感可以買手提版自己另配其他手掣
light gamer 可以買返普通 switch...

而家switch library唔夠game, 平台又未完全成形
咁快出upgrade咪盞玩死自己...
如果cut joy-con,點樣玩啲已經出左有相當數量嘅體感game同體感mode?
要明白Switch嘅體感完全出自joy-con,用家買左玩唔番啲game咪仲倒米!
而且部Switch到2019年頭賣左三四千萬部已經可以因量產成本下降而減價,
依家Switch library係太多game,太多indie、手機移植game,(上eshop數下)
反而core gamer game偏少,出部高階Switch令大game移植容易啲又點會玩死自己?
leungky1 09:15 AM 10-09-18
如果cut joy-con,點樣玩啲已經出左有相當數量嘅體感game同體感mode?
要明白Switch嘅體感完全出自joy-con,用家買左玩唔番啲game咪仲倒米!
而且部Switch到2019年頭賣左三四千萬部已經可以因量產成本下降而減價,
依家Switch library係太多game,太多indie、手機移植game,(上eshop數下)
反而core gamer game偏少,出部高階Switch令大game移植容易啲又點會玩死自己?
講開,其實Eshop設計都嘈左好鬼耐
個Online家下都叫趕起左
唔知佢會唔會執執Eshop先講下一輪NES/紅白Game?
由手機版發出
AKIRA桑 10:37 AM 10-09-18
體感game加埋都唔知夠唔夠廿隻....,而且人地唔係話玩唔到体感,而係要另外買。簡單點講,cheap版NS就係NS主機配cheap 既Hori手制,咁樣就已經減到40元美金,而且無需要一体化,要体感就科水買對Joy-con去'switch'左個Hori手制,再唔係買Pro Controller就得。去Splatoon場就知,個個買咗Pro Controller,對Joy-con就封塵,除咗handheld時會用下咁話。點都好,老任係唔會放棄150-200 美金呢個兒童市場,因為呢個係佢老本主場,亦係培育死忠既温床。

我從使用 Tapatalk 的 TA-1052 發送
charcsc2000 11:49 AM 10-09-18
作者: AKIRA桑:
體感game加埋都唔知夠唔夠廿隻....,而且人地唔係話玩唔到体感,而係要另外買。簡單點講,cheap版NS就係NS主機配cheap 既Hori手制,咁樣就已經減到40元美金,而且無需要一体化,要体感就科水買對Joy-con去'switch'左個Hori手制,再唔係買Pro Controller就得。去Splatoon場就知,個個買咗Pro Controller,對Joy-con就封塵,除咗handheld時會用下咁話。點都好,老任係唔會放棄150-200 美金呢個兒童市場,因為呢個係佢老本主場,亦係培育死忠既温床。

呢樣真...我唸唔到點解要用ns取代3ds市場...
其實3ds game真係小本利大...至少不用做game做幾年先啦...
wsx360 01:55 PM 10-09-18
不如老任而家就出一個版本制係得主機本体,連USB線都冇
咁咪又平又可以自選配件囉
AKIRA桑 01:58 PM 10-09-18
作者: charcsc2000:
呢樣真...我唸唔到點解要用ns取代3ds市場...
其實3ds game真係小本利大...至少不用做game做幾年先啦...
當老任講左下年POKEMON正統續作係起NS,已可以話NS必然會取代3DS同2DS。

作者: wsx360:
如果老任Keep到"SWITCH"果個轉接PORT位, 呢樣野都有可能發生。
MultiPASS 01:58 PM 10-09-18

除左專用體感game仲有一大堆支援體感mode嘅game,
用handheld mode玩action game好似Zelda、Bio RE、Doom、W2有體感(描準同震動)同冇爭好遠,
至於老本冇人話放棄喎,啲game廠點會放棄隻金蛋呀?
既然大家爭住出,老任又點需要擔心呢?
反正部Switch一減50美金即刻會缺貨,
依家過左年半生產成本下降爭在係幾時減。
MultiPASS 02:02 PM 10-09-18
作者: wsx360:
咁咪好似日本Nintendo Store嘅offer...
AKIRA桑 02:03 PM 10-09-18
除左專用體感game仲有一大堆支援體感mode嘅game,
用handheld mode玩action game好似Zelda、Bio RE、Doom、W2有體感(描準同震動)同冇爭好遠,

至於老本冇人話放棄喎,啲game廠點會放棄隻金蛋呀?
既然大家爭住出,老任又點需要擔心呢?
反正部Switch一減50美金即刻會缺貨,
依家過左年半生產成本下降爭在係幾時減。
未得呢廿隻囉。
MultiPASS 02:04 PM 10-09-18
講開,其實Eshop設計都嘈左好鬼耐
個Online家下都叫趕起左
唔知佢會唔會執執Eshop先講下一輪NES/紅白Game?
由手機版發出
早排好似見過有報導老任請人專門搞版面設計,
不過呢樣真係佢地弱項,唔好期望太高...
MultiPASS 02:06 PM 10-09-18
未得呢廿隻囉。
你上eshop睇下support handheld震、focus嘅只有廿隻?
AKIRA桑 02:12 PM 10-09-18
你上eshop睇下support handheld震、focus嘅只有廿隻?
如果你話為震而震咁一定唔只廿隻,但呢個賣點對比價錢,就變得唔重要,正如平版2DS就係為此而出現,目標係乜?就係為左150美金呢個市場。
https://www.youtube.com/watch?v=sAExBTWIp3M
MultiPASS 02:25 PM 10-09-18
如果你話為震而震咁一定唔只廿隻,但呢個賣點對比價錢,就變得唔重要,正如平版2DS就係為此而出現,目標係乜?就係為左150美金呢個市場。
明白,150美金呢個市場似乎只有2DS先有可能,
老任依家冇放棄呀,又睇下過多兩年會點。
高級嘍囉 02:27 PM 10-09-18
NS個主体係有體感sensor,只要配個簡化版嘅手制,就可以變成一部新型gameboy。
冇dock版減返joy-con個價,剛好等如new 3DS LL個價位。
MultiPASS 02:38 PM 10-09-18
作者: 高級嘍囉:
NS個主体係有體感sensor,只要配個簡化版嘅手制,就可以變成一部新型gameboy。
冇dock版減返joy-con個價,剛好等如new 3DS LL個價位。
3DS LL定價同Switch爭HKD700左右,
減700冇joy-con冇dock會有人買咩?
wsx360 02:44 PM 10-09-18
其實而家冇必要咁急減價去打兒童市場

因為switch而家重點策略之一係家庭市場
理論上買部機一家人玩仲易過買部機比細路玩,
而部機最後都係細路玩多

當然一個家庭有兩個細路以上就可能而要多一部主機
但係要父母一次過買兩部機 基本上係唔可能

就萛係3ds
我相信一個家庭買第一部同買第二部個時間差距起碼一年以上

switch而家仍然處於點令一個家庭買第一部既階段
等1~2年後switch成本下降時先出招令人買第二部都未遲
AKIRA桑 02:55 PM 10-09-18
3DS LL定價同Switch爭HKD700左右,
減700冇joy-con冇dock會有人買咩?
父母既想法其實無你想咁複雜,佢地只會諗感恩節比兒童既禮物係應該around多少錢。150-200美元係最好賣,呢個係咁多年年未商戰既答案,所以PS4都減價走近呢個價位。
高級嘍囉 03:29 PM 10-09-18
當NS賣到咁上下數量,可以出部強化版主体,用返舊joy-con,舊嗰部主体,可以好似WiiU咁同新主体連動。
Terry仔 05:53 PM 10-09-18
作者: 高級嘍囉:
當NS賣到咁上下數量,可以出部強化版主体,用返舊joy-con,舊嗰部主体,可以好似WiiU咁同新主体連動。
你咁樣講一講,又諗起我當初對switch 咁期望
在家就用dock 嘅運算機能,portable 時就用自身機能

咁其實老任只係加強”家用”機果一part 嘅機能 (出一部有運算力嘅dock)
Switch 一樣不變
MultiPASS 06:32 PM 10-09-18
父母既想法其實無你想咁複雜,佢地只會諗感恩節比兒童既禮物係應該around多少錢。150-200美元係最好賣,呢個係咁多年年未商戰既答案,所以PS4都減價走近呢個價位。
今時今日父母嘅想法真係好簡單,就係由細路主導,
個細路想要啲乜咪買俾佢囉話知你幾錢,
上年美國感恩節聖誕咪就係佢地搞到Switch冇哂貨,
有啲家長炒價都照入,真係一機無價。

講番部冇joy-con冇dock嘅Switch(如果有的話),
個細路發覺冇joy-con又冇得駁電視,
Game嘅玩法又少人一啲,跟手俾朋友笑佢冇錢買正價Switch...
收到唔喊先出奇。
標籤:Nintendo Switch 討論, Switch 遊戲, 任天堂 Switch
第一 ... 31 81 121 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 141 181 231  ... 最後

返回主題版面